Како да се создаде транскрипција на состанок во 2023 година

Маса за состаноци со столчиња

Подолу е врвниот водич како да се направи за транскрипции на состаноци. Ќе дознаете што се тие, зошто се важни и како да добивате снимки од состаноци и да ги препишувате вашите состаноци во иднина.

Што е транскрипција на состанок?

Транскриптите од состаноците се текстуални записи од говорни разговори за време на состанок. Сепак, целосниот записник на состанокот треба да вклучува звучници и временски ознаки за полесно упатување.
Има  3  Главните видови на транскрипција на состаноци:

Што е уредена транскрипција

Уредена транскрипција е комплетна скрипта што е прилагодена за читливост. Ова вклучува корекција на граматиката и правописот и отстранување на сленг или нецелосни зборови. Изменетата транскрипција може да биде корисна за состанок ако треба формално да го презентирате пишаниот документ во иднина.

Што е дословна транскрипција

Дословната транскрипција е ан  точно  копија од говорната средба. Вклучува паузи и невербални звуци (чистење на грлото, бучава во позадина). Нема многу корист за целосна дословна транскрипција на состанокот, освен ако не е во правен контекст.
Мала варијација е невербатна транскрипција. Ова ги отстранува паузите и невербалните звуци додека ја одржува формулацијата иста.

Што е интелигентна дословна транскрипција

Интелигентните дословни транскрипции го задржуваат главниот говор додека  уредување  од пополнителни зборови, повторување, нестандардни зборови и паузи. Ги отстранува речениците надвор од темата и истечените реченици.
Целта на интелигентниот дословно препис е да го задржи гласот на говорникот додека го прави текстот читлив. Се користи во видео конференции и настани поврзани со бизнисот бидејќи може да се цитира или лесно да се претвори во други медиуми, како што е сценарио или напишана статија.

Треба да  Дали користите уредена транскрипција или дословна транскрипција?

Интелигентните дословни транскрипции имаат најголема смисла во повеќето деловни контексти затоа што обезбедуваат  лесен за читање  транскрипт додека се одржува гласот и значењето на говорниците. Ако сакате да користите посилно уредувана верзија, можете да го направите ова во иднина од почетниот документ.

Зошто треба да ги препишувате состаноците?

Причината да се сретне диктати  е да се води писмена евиденција за темите за дискусија. Ова се храни со други причини, вклучувајќи:

 • За да го зголемите фокусот. Ако учесниците не треба да прават свои белешки за време на состанокот, тие можат да се фокусираат на она што се дискутира. Како такви, записниците од состаноците го подобруваат ангажманот.
 • За да се олесни упатувањето. Користењето на нечии белешки може да резултира со грешки ако погрешно напишале информации.
 • За да заштедите време. Со генерирање на записници од состанокот се заштедува време на учесниците бидејќи нема да треба да гледаат снимка неколку пати за да ги добијат потребните информации. Пишаниот документ е многу полесен за скенирање.
 • За да се зголеми рентабилноста. Состанокот со важен говорник може да биде скап. Затоа, земањето препис значи дека луѓето можат да се фокусираат повеќе, а вие можете да го користите пишаниот документ за маркетинг за да ги подобрите деловните врски.

Како можете да користите записници од состаноци?

Препис на состанокот може да биде извор на  информации  за маркетинг напори со кои се соочува клиентите.  На пример, ако група вработени разговара за промените или трендовите во индустријата, тогаш можете да го претворите преписот во:

 • Објава на блог
 • Скрипта за видео на YouTube
 • Епизода на подкаст
 • Титли на социјалните медиуми
 • YouTube преводи

Не само што транскрипцијата на состанокот ќе ви овозможи да добиете повеќе делови од содржината од истиот документ, туку и ќе ви помогне да покажете експертиза и зацврстете го вашиот деловен авторитет. Доколку сепак создавате маркетинг содржина, користењето транскрипција на состанок за информации може заштедете време, особено затоа што може да се претвори во повеќето од овие форми со многу малку уредување.

Како да препишам состанок?

Можете сами да препишете состанок или да ангажирате една од услугите за транскрипција на состаноци за да го направи тоа наместо вас. Во зависност од брзината на пишување и способноста за задржување информации, препишувањето состанок не мора да биде комплициран процес. Еве ги  чекори  за тоа како да креирате транскрипција на состанок.

1. Снимајте го состанокот

Првиот чекор е да се добие а  снимање  на состанокот. Иако може да се обидете да правите белешки додека се случува, ова не е точен извор на информации. Како ќе го снимате состанокот ќе зависи од тоа каде се одржува и колку говорници има.
Снимање  опции  вклучуваат:

 • Софтвер за снимање на екран и аудио за виртуелни состаноци
 • Вашиот паметен телефон за мали состаноци на неколку луѓе
 • Мулти-насочни микрофони за поголеми поставки на сала за состаноци
 • Софтвер кој има и функции за снимање и транскрипција.

Без оглед на опцијата што ќе ја изберете, проверете дали сте ја тестирале околината за снимање пред да започне состанокот. Важно е да имате јасен аудио квалитет при конвертирање говор во текст . Конечно, погрижете се да имате дозвола од сите да го снимате состанокот.

2. Слушајте го аудиото

Следно,  трансфер  вашата аудио датотека на компјутер ако е потребно. Слушајте ја датотеката целосно без да се обидувате да правите белешки. Ова е за да можете да одредите дали има некакви проблеми или отпуштање на аудио. Ќе сакате да се запознаете со содржината на датотеката пред да започнете да се обидувате да препишувате.

3. Започнете со препишување

Слушајте го аудиото по втор пат и започнете со препишување. Најлесен начин да го направите ова рачно е само да пишувате без да се грижите премногу за интерпункцијата и правописот. Кога ќе забележите нов звучник, додадете прекин на линијата за да ги разликувате. Овој чекор ќе ви помогне да додадете  временски печати  подоцна.

4. средете ја вашата транскрипција

Повторно поминете низ аудиодатотеката за да ја подобрите транскрипцијата. За време на овој чекор, треба да проверите за  неточни  зборови и имаат за цел говорникот да ги раздели деловите. Иако сè уште не треба да додавате имиња, барем треба да имате точни блокови текст за секој. Откако ќе го направите ова, поминете низ текстуалната датотека без аудио и започнете  уредување  за граматика и правопис. Обемот на овој чекор зависи од тоа каков вид на транскрипција сакате, но зборовите треба да се напишани правилно, а треба да има точки и големи букви каде што мислите дека речениците се менуваат.

5. Додадете звучници и временски печати

Под услов да сте задоволни со квалитетот на транскрипцијата на состанокот, можете повторно да го слушате аудиото и да почнете да додавате временски печати и  звучници. За да го направите ова, паузирајте го видеото секој пат кога ново лице ќе почне да зборува и додајте ги следните детали:
[hour:minute:second] [speaker]: (Говор)
Откако ќе го направите ова, треба да имате целосна и точна транскрипција на состанокот.

6. Претворете во Кратко резиме

Транскрипцијата на состанокот се разликува од записникот на состанокот. Додека транскрипцијата е дословна датотека, записниците се запис на главните точки. Значи, ако сакате минути наместо тоа,  оди низ  текстуалната датотека што избира:

 • Покренати прашања
 • Предлози
 • Акциони точки
 • Одлучни резултати
 • Рокови

Да го направите ова е многу полесно откако ќе имате точна транскрипција на состанокот, за разлика од работата директно од аудио датотека .

Дали е можно да се создадат во живо транскрипции на состаноци на Teams?

Да, можно е да се препише состанок со алатка за транскрипција или рачна транскрипција. Луѓето користат алатки или агенции за препишување вебинари, тимови Microsoft и состаноци за зумирање, интервјуа и многу повеќе. Има многу опции за избор за услуга за транскрипција. Постојат мобилни апликации и на андроид и на iOS, веб-апликации и агенции за транскрипција.
При изборот на услуга за транскрипција, треба да погледнете неколку фактори како што се плановите за цени, точноста и брзината. Карактеристиките на услугата се исто така важни. На пример, некои услуги можат да вршат транскрипција во реално време, да имаат различни алатки, интеграции и функционалности.

Дали е можно автоматски да се транскрибираат состаноците?

Рачната аудио транскрипција е долготраен процес и не секогаш ги гарантира нивоата на точност што се потребни при транскриптите на состаноци. Алтернатива е да се користи софтвер за автоматска транскрипција, како на пр Transkriptor .
состанок на тимовите на Microsoft
Еве како тоа функционира:

 1. Направете аудио снимка од состанокот.
 2. Поставете го во софтверот за транскрипција на состаноци и оставете го да се конвертира.
 3. Откако ќе заврши, ќе бидете известени и ќе ви биде дадена листа на задачи.
 4. Тие вклучуваат проверка на текстуалната датотека и уредување за точност доколку е потребно. Завршете ги пред да ја финализирате датотеката.
 5. По уредувањето, преземете ја текстуалната датотека во избраниот формат.

На  корист  користењето на платформа за автоматска транскрипција е тоа што одзема голем дел од повторувачката работа на препишување.

Што е пример за формат за транскрипција на состанок?

Иако должината и сложеноста на вашиот препис на состанокот ќе се разликуваат, еве еден пример за типичен интелигентен дословно препис.

[00:00:10 Steve]:       Добредојдовте сите. Се надевам дека сите имавте добар викенд. Сега се чини дека е добро време да се израмниме до каде сме со новиот софтвер.

[00:00:40 Becky]:      Во моментов сме на пат да се појави на крајот на месецот, но наидовме на неколку проблеми со корисничкиот интерфејс. Ќе му дозволам на Бен да објасни бидејќи тој се занимава со ова.

[00:01:04 Ben]:         Фала, Беки. Значи, проблемот што го имаме сега е што пристапот до поставките на сметката го принудува корисникот да се одјави. Не можеме баш –

[00:01:20 Steve]:       Се чини дека е голем проблем да се има доцна во развојот. Дали е поврзано со нешто друго или е изолирано прашање?

[00:01:34 Ben]:         Колку што можеме да кажеме, тоа е изолирано. Ниту една друга функција или менија не беше загрозена за време на тестирањето на производот, така што веруваме дека ова е релативно нов проблем откако го имплементиравме најновото ажурирање на дизајнот. Зошто е предизвикана грешка во моментов е непознато, но тоа е радоста на развојот на софтверот, нели?

[00:02:01 Steve]:       Да тоа е вистина. Па, Беки, мислам дека ова треба да биде главен приоритет за оваа недела, бидејќи не треба да бараме да имплементираме какви било дополнителни промени додека ова не се реши. Ќе оставам на вас да се организирате, но мислам дека треба да ги ставиме сите достапни луѓе на ова бидејќи ќе биде големо одложување. Ќе се израмниме на крајот на неделата, во ред?

[00:02:43 Becky]:      Во ред е, благодарам, Стив. Ќе го натерам Бен да се координира со другите ИТ момци за да видиме што можеме да направиме во врска со ова што е можно поскоро.

Кои се недостатоците на користењето асинхрони далечни микрофони?

 • Собирање на најточниот звук за секој звучник во една датотека
 • Користењето на препознавање говор за да откриете кој зборува, може да биде под влијание на квалитетот на микрофонот
 • За да се направи рачно или многу сложен софтвер за транскрипција, ќе биде потребно долго време за плетење на аудио извадоците

Во 2019 година , Microsoft започна студија за користење на асинхрони далечни микрофони за транскрипции на состаноци. Истражувачите мораа да користат широк опсег на сложени ВИ и аудио алгоритми за да произведат датотека за транскрипција со точност од 3% помала од насочените микрофони. Фактот дека ова беше најсовремена студија направена од Microsoft треба да ја нагласи неговата леснотија на користење во реалниот свет.

Најдобрата опција: Transkriptor!

Што ако ви кажеме дека има брз и достапен начин да ги препишете сите ваши важни деловни состаноци за неколку минути? Transkriptor ќе биде вашиот извор број еден за транскрипции на дневна основа со своите економични и сигурни услуги!

Пишувајте работи во движење.

Мобилна апликација од говор во текст

Пристап од сите уреди. Претворете ги аудио датотеките во текст во iPhone и Android.


Лого на Google Play


Продавница за Апликации

Погледнете што кажаа нашите клиенти за нас!

Ние им служиме на илјадници луѓе од која било возраст, професија и земја. Кликнете на коментарите или на копчето подолу за да прочитате повеќе искрени критики за нас.

Оценети одлично 4,4/5 врз основа на 50+ прегледи на Capterra.


Jimena L. Основач Прочитај повеќе

Сè е многу добро, не е скапо, добра врска помеѓу цената и квалитетот, а исто така е доста брзо.
Голема прецизност во однос на времињата на титловите и во препознавањето на зборовите. Требаше да се направат многу малку корекции.

Jaqueline B. Социолог Прочитај повеќе

Она што најмногу ми се допадна кај транскрипторот е тоа како има висока точност. Со лесна за употреба платформа, ми требаше само да направам прилагодувања на интерпункциските знаци
Претходна
Следно

Пробајте го бесплатно

Понатамошно читање

Како да се транскрибираат состаноците на Microsoft Teams?

Како да се транскрибира состаноците на Skype?

Како да се транскрибира Webex состаноци?

Како да ги транскрибирам состаноците на Google Meet?

Како да ги транскрибирам состаноците на Google Hangouts?

Како да се транскрибира GoToMeeting состаноци?

Како да се транскрибираат состаноците за Zoom?

Како да ги препишете состаноците на BlueJeans?

Најчесто поставувани прашањаДали треба да ги препишувате состаноците?

Транскрипцијата на состаноците е неопходна за точност, референца и маркетинг на содржина. Сепак, не вреди да се трошат часови рачно за пишување на аудио датотеката на состанокот.

Ако ви треба транскрипција на состаноци, пробајте го софтверот за транскрипција. Тие се брзи и лесни за употреба, а првата транскрипција е бесплатна.Можете ли да добиете препис од состанок на Teams?

Да, можно е да се препише состанок на Microsoft Teams. Видете ја нашата поврзана блог-пост за препишување состаноци на Microsoft Teams.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Transkriptor сега!

Поврзани написи

конвертирај глас во текст
Transkriptor

Претворете го вашиот глас во текст!

Користењето софтвер за автоматска транскрипција за претворање на гласот во текст има моќ да го промени вашиот бизнис. Софтверот за конверзија од глас во текст е автоматски, лесен за користење

текстуален диктат
Transkriptor

Како да се направи текст диктат?

Диктирањето на текстот го промени начинот на кој можете да комуницирате со луѓето ширум светот. Со напредокот на технологијата, станува сè полесно да се допре до луѓето од сите култури

апликација за транскрипција на аудио
Transkriptor

Користење на апликација за транскрипција на аудио

Користење на апликација за транскрипција на аудио Како што технологијата, интернетот и социјалните медиуми продолжуваат да растат во популарност, нова индустрија на кариери станува возможна. Дополнително, се појавуваат нови или