Како да конвертирате глас во текст на Salesforce

Микрофон и слушалки на дрвена маса, користени за глас-текст на Salesforce
Конвертирајте ги вашите аудио датотеки во текст во вашата услуга за корисници на Salesforce.

Transkriptor 2023-08-01

Функцијата глас во текст на Salesforce го претвора она што го кажувате во текст преку гласовна контрола. Исто така, можно е да се вклучат интерпункциски знаци и емотикони.

Што е Salesforce?

Salesforce е платформа за управување со односи со клиенти (CRM) базирана на облак, која обезбедува пакет деловни апликации и алатки дизајнирани да им помогнат на организациите ефективно да управуваат со нивните односи со клиенти, продажни процеси и искуства со клиентите. Основана е во 1999 година од Марк Бениоф и прерасна во еден од водечките CRM провајдери во индустријата.

Што е глас во текст?

Глас во текст, исто така познат како препознавање говор или говор во текст, е технологија која ги претвора изговорените зборови и фрази во пишан текст. Тоа им овозможува на корисниците да диктираат или да зборуваат природно, а системот го транскрибира нивниот говор во пишана форма.

Тоа е спротивно на текст-во-говор, што е технологија која го претвора пишаниот текст во изговорени зборови.

Како да конвертирате глас во текст на Salesforce?

Еве чекор-по-чекор водич за претворање на вашиот глас во текст на Salesforce Lightning:

Поставете Salesforce Environment

 • Проверете дали имате сметка на Salesforce и пристап до платформата Salesforce.
 • Најавете се на вашата сметка на Salesforce.

Креирајте прилагоден објект

 • Создадете сопствен објект за складирање на гласовните снимки и конвертираниот текст.
 • Одете во менито Setup и изберете „Object Manager“.
 • Кликнете на „Креирај“ и изберете „Прилагоден објект“.
 • Дефинирајте ги потребните полиња, како што се „Гласовно снимање“ (поставување датотека) и „Текст“ (текст област).

Овозможете интеграција од глас во текст

 • За да го конвертирате гласот во текст, ќе ви треба услуга за препознавање глас.
 • Salesforce не обезбедува вградени способности за глас во текст, така што ќе треба да се интегрирате со надворешна услуга како Google Cloud Speech -to-Text или IBM Watson Speech-to-Text.
 • Изберете и поставете ја услугата за препознавање глас што најмногу одговара на вашите потреби.

Направете интеграција

 • За да го поврзете Salesforce со услугата за препознавање глас, ќе треба да креирате интеграција.
 • Овој процес варира во зависност од конкретната услуга за препознавање глас што ја користите.
 • Вообичаено, ќе треба да креирате сметка, да добиете клуч API и да ги конфигурирате поставките за интеграција.

Изградете интеграција на Salesforce

 • Откако ќе го имате потребниот API клуч или ингеренциите за услугата за препознавање глас, ќе треба да ја изградите интеграцијата во Salesforce.
 • Постојат неколку опции за интегрирање на надворешни услуги во Salesforce:

а. Апекс интеграција: Ако сте задоволни со програмскиот јазик Apex на Salesforce, можете да креирате прилагодени Apex класи и предизвикувачи за да се справите со интеграцијата. Овие класи ќе го повикаат API на услугата за препознавање глас, пренесувајќи ја гласовната снимка како влез додека го враќаат конвертираниот текст како излез.

б. Алатки за интеграција од трета страна: Salesforce нуди различни алатки за интеграција кои може да се користат за поврзување со надворешни услуги. Истражете ги овие опции и изберете ја онаа што се усогласува со вашите технички можности и барања. Овие алатки работат на Google Chrome и Microsoft Edge на која било десктоп платформа.

Конфигурирајте го процесот на конверзија

 • Поставете ја логиката за процесот на конверзија од глас во текст.
 • Определете кога и како треба да се случи конверзијата.
 • Активирајте известувања до вашите клиенти или агенти за, на пример, да ја потврдите цената или датумот на состанокот.

Креирајте работен тек за конверзија

 • Создадете работен тек или создавач на процеси во Salesforce за да го автоматизирате процесот на конверзија од глас во текст.
 • Овој работен тек треба да ја активира интеграцијата што сте ја изградиле во чекор 5, пренесувајќи ја гласовната команда на надворешната услуга за конверзија.

Прикажете го конвертираниот текст

 • Откако гласовното снимање ќе се претвори во текст, ќе сакате да го прикажете конвертираниот текст во Salesforce.
 • Ова може да се направи со ажурирање на полето „Текст“ на соодветниот запис со конвертираниот текст вратен од услугата за препознавање глас.

Проверете и потврдете

 • Тестирајте го целиот процес за да се осигурате дека гласовните снимки се прецизно претворени во текст и складирани во Salesforce врз основа на полето за избор.
 • Направете прилагодувања по потреба и извршете темелна валидација за да се осигурате дека интеграцијата работи правилно.
 • Забелешка: ако репродукцијата не започне наскоро, обидете се да го рестартирате уредот.

Следете и одржувајте

 • По имплементацијата, редовно следете ја интеграцијата за да се осигурате дека таа продолжува да функционира правилно.
 • Оптимизирајте ја интеграцијата додека следите какви било ажурирања или промени на веб-говорниот API , и соодветно ажурирајте ја вашата интеграција.

Што е Cloud Voice услуга?

Service Cloud Voice ја користи интелигентната телефонија во Salesforce и овозможува беспрекорна употреба за корисниците.

Вработените можат да комуницираат со клиентите со мек телефон со овозможен Amazon Connect и транскрипција на повици во реално време. Можете да ги прегледате сите податоци за повици во извештаите на Salesforce и контролните табли и компонентите на Lightning.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст