Што е транскрипција?

Микрофон, слушалки и лаптоп прикажувајќи аудио бранови форми, истакнувајќи го процесот на транскрипција.
Од изговорени зборови до пишан формат: уметноста на транскрипцијата.

Transkriptor 2021-09-17

Можеби се прашувате: што е транскрипција? Транскрипција е буквален превод на изговорениот збор во пишана форма. Зборот транскрипција потекнува од латински и потекнува од „transscribere“ што значи „препишување“. Се користи во многу различни области, но првенствено во истражувањето и лингвистиката. Транскрипцијата често е неопходна и во новинарската работа , имено кога треба да се запишат интервјуа, подкасти, видеа и филмови.

Општо земено, полето на транскрипција често се потценува. Тоа е посебна гранка на лингвистиката и бара високо ниво на слушање со разбирање, бидејќи прво треба да се разбере изговорениот збор. Тоа е исто така процес кој одзема многу време и кој никој не го прави случајно. Не за џабе цели канцеларии се посветени исклучиво на транскрипција.

Што е транскрипција и нејзините варијации?

Веројатно наједноставниот облик на транскрипција е диктат, кој се користи во многу компании со децении. Сепак, оваа форма на транскрипција не е многу научна и е ограничена на слушање со разбирање на лицето што им пишува на своите претпоставени. Транскрипцијата оди многу подалеку од оваа област.

Пристапете до функцијата аудио-во-текст во OneNote
Слика што го прикажува процесот на увоз или избор на аудио датотека во OneNote, означувајќи ја конкретната датотека или снимка што треба да се конвертира во текст.

Постојат две основни форми на транскрипција – дословно и поправена транскрипција. Секоја од овие транскрипции има свои употреби, па дури и различни позадини.

Што е буквална транскрипција

Буквална транскрипција е вистинската транскрипција на изговорениот збор. Граматичките грешки не се пеглаат, зборовите за пополнување, пелтечењето, повторувањата или скршените зборови не се отстрануваат или подобруваат.

Кога треба да користите дословна транскрипција?

Заднината на овој тип на транскрипција е очигледна: не се работи само за тоа што е кажано, туку и за тоа како е кажано нешто. Во истражувањето, на пример, јазичните грешки, стресните моменти или тешкотиите во наоѓањето зборови може многу добро да се решат. Секое „Ух“ или „Хм“ е вградено во транскрипцијата, на пример за да се разјаснат одредени однесувања кога се нервозни.

Зошто е тешко да се користи буквална транскрипција?

Уредувањето на буквална транскрипција бара многу дополнителен напор бидејќи малку луѓе всушност зборуваат пишан јазик. Читањето на таква транскрипција не само што трае подолго, туку е и многу проблематично.

Каде се користи буквална транскрипција?

За квалитативно истражување обично се потребни само дословни транскрипции, бидејќи покрај кажаното се работи и за тоа како се кажува. Фокусот овде е на начинот на кој се зборува зборот. Дословната транскрипција е исто така суштинска за психолошко истражување, бидејќи многу ментални нарушувања или феномени се поврзани со оштетување или барем влијание врз говорниот јазик. При препишување правни контексти, мора да се направи и дословна транскрипција, бидејќи секое толкување би било субјективно, а вистинската изјава, на пр. Б. би заматил испитаник.

Што е чиста транскрипција

Прилагодената транскрипција е позната и како мазна транскрипција. Овој тип на транскрипција се однесува на забележување на изговорениот збор на разбирлив начин. Сите оние кои пелтечат, паузите на реченици или зборови се исчистени, а пополнителните зборови дури и целосно се игнорираат.

Кога треба да користите чиста транскрипција?

Чистата транскрипција се фокусира на содржината на кажаното. Секогаш се користи кога станува збор за создавање контексти каде што не припаѓа секој збор во транскрипцијата.

Како ја користите чистата транскрипција?

Таквата приспособена транскрипција е полесна за читање отколку буквалната транскрипција. Тоа е директно пишан јазик кој е лежерен и лесен за читање.

Каде се користи чиста транскрипција?

Чистата транскрипција може широко да се користи во полето на новинарството и секаде каде што се прават интервјуа. Тоналноста на снимката можеби е лабава, но само содржината на кажаното се рефлектира во транскрипцијата. Квалитативното истражување користи само чиста транскрипција кога станува збор за она што е кажано, а не толку за како. Записниците од состаноците исто така обично се поправаат во транскрипцијата, бидејќи јазичните грешки на учесниците се ирелевантни за разбирање на настанот. Ако си диктирате белешки, само чисто ќе ги пренесете на транскрипцијата, бидејќи снимката во овој случај е наменет само да биде потсетник.

Како да почнам да користам транскрипција?

Дали треба да креирате свои преписи или да нарачувате услуги?

Секако дека е можно сами да направите транскрипција. Но, кој ја има потребната опрема на располагање? Транскрипцијата од диктафонот, по можност без слушалки и со рачна пауза, може да потрае долго време. Единствената предност на оваа техника е што се занимавате со изјавите одново и одново и на тој начин навлегувате многу длабоко во материјата.
Аутсорсингот на транскрипција е поврзан со трошоците. Всушност, не треба да се потцени времето потребно за рачна транскрипција. Со еден час аудио материјал, треба да планирате околу пет до шест часа работа за транскрипцијата. Ако има аспекти како што се дијалектни или тешки јазични нарушувања, може да потрае уште подолго.

Придобивки од аутсорсинг транскрипција

Заштедувате многу време кога аутсорсингот и вашата транскрипција се врши професионално. Стапките на грешки обично се значително помали бидејќи се користи само висококвалитетен софтвер. Резултатот е текстуална датотека што можете лесно да ја обработувате понатаму.

Одлучете се за нашата транскрипција со сложена вештачка интелигенција (вештачка интелигенција). Ова има предност за вас што треба само да го лекторирате резултатот од транскрипцијата , што ви заштедува многу време.

Сега имате знаење за да започнете со технологијата за транскрипција. Се надеваме дека овој пост одговори на вашите прашања и ги објасни најважните концепти за транскрипцијата.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст