Што е аудио транскрипција: Дефиниција и употреба случаи

Икона за аудио транскрипција со микрофон и документ на сина позадина за дефинирање на случаи за употреба на транскрипција.
Отклучи ја суштината на аудио транскрипцијата: неговата дефиниција и разновидни случаи на употреба.

Transkriptor 2024-01-17

Денес бизнисите и професионалците имаат пристап до одличен спектар на услуги и софтвер кој ја олеснува нивната работа. Една одредена алатка која има апликации во повеќе индустрии и професии е аудио транскрипцијата.

Можеби сте слушнале за овој термин, но не разбирате што вклучува, или како тоа би можело да биде корисно. Сакам да го поправам тоа и во подолу водичот, јас одговарам на прашањето, што е транскрибирање на аудиото, додека ви ги покажувам неговите бенефиции.

Човекот диктира во паметен телефон со графичка и микрофонска икона на звучен бран, илустрирајќи аудио транскрипција.
Претстави ја моќта на аудио транскрипцијата за ефикасна комуникација во различни професионални сценарија.

Разбирање на аудио транскрипцијата

Да почнеме едноставно и да ја разгледаме дефиницијата за аудио транскрипција и како функционира.

Дефиниција за препис на аудио

"Процесот на претворање на говорот од дигитален аудио фајл во текст"

Изгледа доволно едноставно? Ова е само-објаснувачко, но целта е да се претвори говорот од аудио фајл како MP3 или WAV во пишан документ како што е Word фајл, PDFили NotePad документ на пример. Ова потоа обезбедува пишана евиденција за нештото што го вклучувало говорот (како состанок или интервју) кој може понатаму да се дисектира, анализира или да се упатува назад.

Процесот на транскрипција

Со едноставна дефиниција, можеме малку подлабоко да влеземе во процесот и сервисот за аудио транскрипција обично ги вклучува следните чекори:

 1. Сесијата се одржува каде луѓето зборуваат (состанок, интервју или назначување на пример).
 2. Оваа сесија се снима со користење на аудио уред.
 3. Од сесијата се создава аудио излезна датотека.
 4. Транскрипциониот софтвер се користи за откривање на говорот од аудио фајлот.
 5. Сервисот потоа го претвора овој говор во текстуални документи.

Клучната точка тука е дека мора да има некој вид на аудио уред за снимање кој е способен да го фати говорот и да создаде аудио фајл кој може да се анализира.

Транскрипцискиот софтвер потоа ја врши напорната работа и го користи тој аудио фајл за да создаде читлив текстуален документ кој можете да го преземете.

Видови на аудио транскрипција

Постојат две главни категории на аудио транскрипција и двете имаат свои заработки и нешта:

 • Автоматизирана аудио транскрипција
 • Рачна аудио транскрипција

Автоматизираната аудио транскрипција има минимален човечки влез и текстот се открива и претвора со користење на напреден софтвер за препознавање на говор. Бенефициите се брзината, трошоците и разновидноста како што лесно можете да транскрибирате различни аудио формати, и од повеќе платформи.

Рачна аудио транскрипција е местото каде транскрибер рачно ги слуша аудио снимките и го пишува соодветниот текст рачно. Овој процес е попрецизен, но може да биде попрецизен бидејќи човекот генерално може да разликува различни гласови и да ги разбере акцентите подобро.

Жената користи аудио транскрипција на нејзиниот телефон за да го претвори говорот во текст, зајакнувајќи ја ефикасноста на работата.
Рационализирајте ги задачите со аудио транскрипција за продуктивен и организиран работен ден.

Користете случаи за аудио транскрипција

Можеби се прашувате како вашиот бизнис може да има корист од аудио транскрипцијата, но станува сè попопуларен и има многу апликации во реалниот свет вклучувајќи:

 • Земање пораки од интервјуа за медиуми и новинарства.
 • Создавање на титлови за видео содржини и подкасти.
 • Земање на забелешки за истражување како што се фокус групи и интервјуа со клиенти.
 • Закажување транскрипции за доктори и хирурзи.
 • Транскрипции на седници за правни состаноци и судски рочишта
 • Земање белешки за учениците по предавањата и предавањата.

Тоа во суштина ја намалува потребата за рачно пишување белешки и со тоа им овозможува на поединците и бизнисите да се фокусираат повеќе на чинот во процесот како што се состанок, назначување или фокус група. Вклучените лица можат целосно да се концентрираат на она што се случува, знаејќи дека сесијата може да се транскрибира потоа.

На пример, можеби сте доктор и имате секојдневни закажувања со пациенти. Рачно водење на белешки додека се обидуваат да ги слушнат нивните заболувања и да дадат звучни совети може да биде незгодно. Со снимање на сесиите (со дозвола) и користејќи транскрипциска услуга, можете целосно да се концентрирате на пациентот и да им ги дадете потребните грижи и внимание.

Слично на тоа, во медиумите и новинарството, интервјуата често се забрзани и едноставно нема време за рачно пишување белешки. Затоа гледате многу интервјуирачи кои користат рачни аудио рекордери - тие потоа би можеле да користат аудио транскрибер за да состават белешки од кои можат да направат статија за вести.

Предизвици и точност

Постојат области каде што автоматската аудио транскрипција може да падне кратко и да се соочи со предизвици вклучувајќи:

 • Разлика помеѓу различни луѓе кои зборуваат.
 • Јасен квалитет на звукот за лесно идентификување на говорот.
 • Разбирање на акцентите.

Ова се сите работи кои човекот што го пренесува аудио фајлот би можел лесно да ги разбере, но софтверот можеби нема. Ова станува сé помалку проблем иако се користи AI технологија и транскрипциските услуги стануваат сè поинтелигентни и напредни.

На пример, Transkriptorсервисите за аудио транскрипција се способни да откријат повеќе звучници и да го одвојат нивниот говор во текстуалниот фајл.

Илустративни панели кои ја покажуваат еволуцијата на аудио транскрипцијата од снимање до документација.
Следете го патувањето на аудио транскрипцијата од снименоста на гласот до анализата на текстот за различни случаи на употреба.

Аудио транскрипцијата може да ја подобри вашата ефикасност

Се надевам дека имате јасно разбирање на прашањето, што е транскрибирачки аудио, и дека можете да ги видите придобивките. Без разлика дали сте студент кој сака да води забелешки за време на студиските сесии, лекар кој треба да ги транскрибира состаноците на пациентите, или бизнис кој сака пишана евиденција на видео повици, аудио транскрипцијата може да биде особено корисна.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст