Како да снимате и препишете повици?

Транскрипциите на повици нагласуваат аудио снимање со лаптоп, слушалки и микрофон на дрвена маса
Отклучување на можностите за раст преку ефективна употреба и повикува на транскрипција

Transkriptor 2022-07-07

Фаќањето белешки е неопходна вештина за деловните луѓе. Тешко е да се фаќате белешки додека го одржувате разговорот и може да заборавите важни детали. Исто така, има моменти кога сакате да правите белешки, но не можете затоа што лицето од другата страна на повикот не знае што пишувате. Препишувањето повици може да ви помогне.

Дозволете апликациите за конвертирање аудио во текст да земаат белешки за вашите телефонски повици

Повиците се важен дел од секој бизнис. Тие често се единствениот начин да останете во контакт со клиентите, партнерите и директорите. Проблемот е што овие повици може да траат со часови и освен ако не сте одлични во правењето белешки, најверојатно ќе заборавите што се разговарало во одреден момент. Може да биде тешко да се потсетиме на сите информации што беа дискутирани. Можеби дури и не знаете кои информации се важни, а што не. Што е со претворањето на аудио снимката од вашиот телефонски повик во текст?

Како да снимате и препишете важен телефонски повик

Мора да се справиме со неколку ограничувања што доаѓаат со процесот на снимање преку нашите телефони. Како прво, повеќето звучници на телефонот не се навистина добри и произведуваат соодветно аудио за интервју. Второ, не сакаме да го снимаме целиот овој настан додека сме на работа.

За среќа, постојат решенија за овој проблем: решенија од крај до крај за интервјуа. Со овие решенија, интервјуираниот користи мал микрофон кој ги снима и нивниот глас и околниот звук, а потоа го испраќа до уредот за снимање на интервјуерот за преземање подоцна. Се додава директно во софтверот за уредување видео на вашиот компјутер.

Има многу придобивки од користењето решение за снимање повици кога снимате интервју, наспроти ракувањето со него од старата школа (со некој што држи лаптоп). Не само што би заштедиле на време трошоци и експертиза, туку овој систем нуди и поквалитетен звук.

Алатките за транскрипција што беа објавени во јавноста оваа година може да го олеснат снимањето интервјуа од кога било досега. Од рачни уреди со лесни конектори за снимање, како што се таблетите, луѓето ќе можат подобро да одговараат на нивните потреби за интервју.

Како да ги најдете алатките за снимање и транскрипција на повици?

Прво, треба да го снимите вашето аудио . Снимањето телефонски повик е добар начин за водење евиденција на разговорот. Можеби е добро да го направите ова за разговори кои вклучуваат критични информации. Многу често, овие разговори се прилично долги и може да биде тешко да се запаметат сите специфики.

За среќа, постојат алатки кои можат да помогнат во овој проблем.

Користењето на вашиот телефон за аудио снимање е одличен начин за контрола и снимање на сите ваши разговори лично и телефонски.

Постојат многу различни апликации достапни и на Google Play и на App Store. За да ви помогнеме да донесете одлука, можеме да препорачаме три апликации: Voice Record Pro, TapeACall и Call Recorder (за iPhone). Пробајте едно од овие и видете дали работи добро за вас.

Колку е важен квалитетот на снимањето?

Во врска со висококвалитетното видео, аудиото е еден од аспектите што може да го направи или да го прекине искуството на интервјуто. Но, што треба да се направи за да има јасен звук?

Има научно објаснување за ова. Како што се оддалечувате од микрофонот, целата бучава ќе стане поочигледна во звучниот бран. Целиот тој дополнителен звучен шум допира и го оптоварува уредот за снимање — но и вашите уши.

Што треба да направам за да го извлечам најдоброто од снимките

Кога препишувате повици, важно е тие да бидат со висок квалитет за да го искористите максимумот од бесплатните задачи за транскрипција на повици што ги користите. Квалитетот на звукот на датотеките за снимање повици може да има ефект врз тоа колку добро се транскрибирани. Ако вашиот звук е нејасен, полн со бучава во заднина или содржи различни акценти, бесплатната транскрипција од аудио во текст ќе биде посложена и ќе одземе повеќе време.

Ако користите надворешен микрофон за снимање на вашето аудио, најдобро е да набавите таков со висококвалитетна снимка. Ова ќе може да открие повеќе детали во звукот и ќе обезбеди подобар контекст за препишувачот

Постојат конкретни совети и техники кои можете да ги користите за да направите подобри снимки. Во оваа статија, ќе разговараме за некои од најдобрите практични совети.

Квалитетот на вашиот подкаст или снимка – особено кога е акустично звук – може да ја прави разликата помеѓу привлекување на вниманието на слушателот или не. Што да кажете и како го кажувате е важно, но ако вашите слушатели не можат ни да слушнат што зборувате, тогаш целата ваша внимателно планирана содржина е спорна.

Сите подкасти и снимки на крајот имаат проблеми со звукот како што се пукање од отворени и затворени микрофони, мала јачина на звук и амбиентален шум од други извори во областа. Слушалките драстично ги подобруваат ваквите еколошки проблеми. Ако треба да го засилите микрофонот на звучникот со софтвер за да ги добиете посакуваните нивоа на употреба – не претерувајте

Бидете свесни за околината.

Повеќето луѓе потценуваат колку е наметлив шум во позадина за нивниот подкаст. За да избегнете употреба на какви било надворешни уреди, многу е важно да му поставите доволно прашања на вашиот домаќин или учесник. Со ова, можете да го прилагодите микрофонот според нивните гласовни поставки

Правилното снимање вклучува извонреден аудио квалитет без какви било пречки во форма на бучава во заднина или лоши сместувања на микрофон. Снимањето дома ќе создаде чист извор без несакани вибрации или варијации во звучните бранови.

Намалете го растојанието помеѓу звучникот и снимачот

Висококвалитетното снимање започнува со висококвалитетен звук, затоа проверете дали јачината на звукот на звукот е доволно гласна. Истото важи и за вашиот глас – проверете дали е доволно јасен и гласен. Може да ви го одвлекува вниманието ако се напрегате да слушнете што зборува личноста од другата страна. Исто така, може да биде лошо ако звучат како да ви викаат. Понатаму, ако сакате да добивате висококвалитетни снимки, обидете се да го држите рекордерот пред звучникот ако е можно. Колку е поблиску вашиот рекордер до устата на звучникот, толку поквалитетен звук ќе добиете.

Елиминирајте го шумот во позадина за подобра транскрипција на повици

Фрустрирачки е кога не можете да ги разберете говорите на аудио снимката поради бучавата во позадина. Затоа е важно да се уверите дека снимката нема бучава во позадина пред да ја испратите на транскрипција на повици. Ова ќе резултира со попрецизен аудио транскрипт што ќе го олесни процесот на уредување.

Бучавата во заднина на вашите снимки може да дојде од многу различни извори. Погрижете се да го исклучите ѕвонењето на телефонот и да ставите неколку слушалки или слушалки за време на сесијата за снимање. Ако сте надвор, ќе сакате да се држите подалеку од јавни места со гласен сообраќај и други луѓе кои би можеле да го прекинат вашето снимање.

Подобрете го квалитетот на вашиот микрофон

Колку е подобар микрофонот, толку е подобар квалитетот на звукот.

Една од најчестите грешки што луѓето ја прават е да го користат микрофонот на лаптопот за снимање глас.

Овие лаптопи не се дизајнирани да имаат висококвалитетни микрофони. Тие се наменети за секојдневна употреба, а не за многу чувствителни задачи како што се снимање аудио и потоа бесплатна транскрипција на повици.

Ова значи дека ризикувате да слушнете многу бучава во позадина, или уште полошо – вашиот глас звучи искривено и пригушено затоа што не зема доволно звучни бранови. Тоа може да биде навистина фрустрирачко ако правите каков било вид интервју или видео снимање. Треба да бидете сигурни дека вашиот микрофон е јасен и со висок квалитет. Може да биде скапо да се купи, но ќе направи голема разлика во квалитетот на вашите снимки!

Меѓутоа, честопати луѓето не се свесни како да изберат квалитетен микрофон за нивните потреби. Првиот чекор е да ги истражите вашите достапни опции. Вториот чекор е да одлучите за што сакате да го користите микрофонот. Ако правите само гласовни белешки или конференциски повици, тогаш има поевтини опции кои ќе ви помогнат, но ако сакате нешто попрофесионално, тогаш треба да инвестирате во висококвалитетен микрофон со клип за да остане стабилен додека снимате.

Подобрете ги вашите поставки за снимање

Апликацијата Voice Memos на Apple е одлична, едноставно не е автоматски оптимизирана за да го испорача најдобриот можен аудио квалитет. Познавањето на овие поставки може да има големо влијание врз снимањето разговори во различни опкружувања со голем волумен.

Од iPhone 7, има многу подобрувања на вградените микрофони кои овозможуваат подобар квалитет на звукот. Ова може да го промените во поставките со избирање „Гласовни белешки“ и потоа менување на квалитетот од Компресирана на Без загуба. Ова неизмерно ќе го подобри квалитетот на вашиот аудио и ќе имате повеќе простор, особено на новите поголеми iPhone-и како што се Xs Max и Xs.

Може значително да ја подобри јасноста на звукот при снимање видео, како и да го намали шумот во заднина.

Ум каде е микрофонот

Повеќето микрофони за мобилни телефони може да се најдат на дното на вашиот телефон за да се зголеми моќноста и квалитетот на снимањето. Како што телефоните стануваат потенки, поставувањето на микрофонот на или блиску до дното е подобра опција за извршување на сите овие задачи без непотребни пречки.

Сега кога е идентификувано, што е следно? Па, треба да преземеме иницијатива да ги одржуваме нашите микрофони чисти и незатнати за да спречиме изобличување на звукот.

Избегнувајте блокирање на вашиот микрофон

Не треба да го допираме нашиот микрофон за да избегнеме пречки со гласовните сигнали. Бидејќи ова дејство може да предизвика нашиот квалитет на звукот да се намали и аудиодатотеките може целосно да престанат да се поставуваат.

Снимањето и репродукцијата не е доволно за да се процени како работите. Едноставно го попречивте вашиот микрофон со тоа што имаше рака пред него. Го премачкува микрофонот со премногу слоеви облека или замаглувањето на прстите го отежнува снимањето.

Ова предизвикува надуен звук, нејасен звук, како и несакани бумови и шушкави звуци во проектот.

Земете го микрофонот во насока на изворот

Упатувањето на микрофонот кон изворот на звук е ефикасен потег за квалитетот на снимањето. Проверена техника е да имате при рака резервен микрофон. Исто така, може да се префрлате во случај кога некој ќе прими премногу амбиентален шум од вентилатори, климатизери или мотори. Експериментирањето, исто така, има корист од овие снимки. Вообичаено, канцелариските простори повеќе одговараат на потребите на соговорникот за приватност. Сепак, интервјуата во движење можеби нема да ја понудат оваа опција. Тогаш на новинарот му станува тешко да најде отворен простор пред да му помине можноста. Или позадините го преземаат нивното снимање со несакан шум.

Верноста на звукот може да се подобри ако се прилагодите на микрофонот.

Минимизирајте го растојанието помеѓу микрофонот и изворот

За да го максимизирате квалитетот на аудио снимањето, треба да се приближите што е можно повеќе

Кога станува збор за снимање звук, постои еден многу важен фактор што го забрзува процесот – афинитетот. Ова не значи дека треба да ги кренеме телефоните среде предавање. Афинитетот се постигнува кога ќе го поставите вашиот микрофон доволно блиску до изворот на звук.

Но, за да се приближите до звукот потребно е да нема премногу луѓе присутни во областа. Што значи дека можеби ќе треба да изберат да снимаат само кога ништо не се случува наоколу. Но, често тоа не е можно.

Не се приближувајте премногу до изворот на звук

Без оглед на видот на микрофонот, чувајте го барем неколку инчи од лицето што зборува.

Неколку причини за ова се дека ако го ставите премногу блиску до микрофонот, а не во поставка како професионална звучна кабина, веројатно ќе добиете рефлексии на звукот (кои доведуваат до изобличување) меѓу другите проблеми што се појавуваат. Поддржувањето под микрофонот не само што ќе ви го искриви звукот, туку и „плозивите“ ќе предизвикаат непријатен звук на пукање. Плус, постои ризик од бучава во позадина да биде забележана на снимањето.

Избегнувајте шум во позадина

Многу е важно да се земе предвид околината во која би можел да работи говорникот. Особено ако тие редовно ја користат својата аудио опрема за снимање говори и снимки од состаноци. Тешко е да се биде подготвен за секоја можна околност. Честопати снимањето се одвива во канцеларија и има малку што може да се направи за да се минимизира надворешниот шум. Сепак, сепак е мудро да се направи најдоброто што можете за да се минимизира бучавата од околината.

Постојат неколку едноставни чекори кои може да се следат: лицето подалеку од ветрот, што инаку може да предизвика оттргнувачки звуци на шушкање; проверете дали вашиот микрофон се наоѓа во зона на тишина; оддалечете се од другите звучници ако е можно и обидете се да не стоите блиску до вратите што може да се отворат неочекувано.

Избегнувајте тресење на микрофонот

Кога снимате гласовни белешки, снимените звуци често имаат дефекти. Ова може да се случи поради нестабилно движење на рацете, слушалките што го исклучуваат микрофонот и слабата јачина на звукот.

Значи, што можат луѓето да направат за да добијат чист и стабилен звук? Вработените во Apple би предложиле поинаков начин да ја намалат шансата да добиете непријатен звук. Всушност, Apple им препорачува на корисниците да ги стават своите телефони во близина на нивото на брадата за најдобри перформанси.

Понекогаш е потребно оние кои користат гласовни белешки за работни цели да бидат мобилни со снимките. Сепак, следењето на овој совет ќе ги минимизира сите грешки или нарушувања во квалитетот на звукот.

Вклучете „Не вознемирувај“.

Кога интервјуирате кандидати, понекогаш може да биде лесно да ве заобиколи вашиот телефон.

Вклучете „Не вознемирувај“. Исто така, вклучување и трепкање, така што вашиот телефон ќе биде невозможно да се пропушти. Дури и да се крие под некои хартии.

Не заборавајте да ги исклучите сите поставки за вибрации. Бидејќи предизвикувачите на одговор може да бидат привлечни и оттргнуваат кога разговарате со некого и не сакате да пропуштите ништо.

Кои се најдобрите апликации за снимање и транскрипција на повици?

Квалитетот на снимката е секогаш итна грижа при интервјуата. Многу луѓе кои започнуваат честопати ги одвраќа тој голем диктафон што само во најдобар случај понекогаш работи добро. Оваа мала снимка може да се покаже како уште поголем проблем. Добрата вест е дека не ви треба нов рекордер за да го добиете аудиото што го сакате.

Покрај VoiceRecordIt, многу други апликации за транскрипција исто така можат да снимаат повици. Постојат различни апликации и за уреди со Android и iOS, како RecMyCalls и Rev Voice Recorder. Тие му дозволуваат на корисникот да го снима сопственото интервју со истиот телефон на кој зборува и со добар квалитет.

Каков е квалитетот на текстот на апликацијата за транскрипција на повици?

Повторно, ова целосно зависи од апликацијата што ја избирате. Некои нема да имаат никаква функција за текст, што значи дека се само апликации за снимање глас. Другите ќе имаат различни степени на квалитет во зависност од тоа што користат програмерите.

На пример, платформата базирана на вештачка интелигенција обично ќе има најголем успех. Ако вештачката интелигенција е обучена да го разбира јазикот, треба да направи добра работа да ги конвертира дури и тешките зборови во текст.

Како што рече, вештачката интелигенција ќе се бори со двосмислени зборови. Тоа може да бидат зборови што звучат исто (слушнете и овде) или зборови со повеќе од едно значење. Поради ова, секогаш треба да ја читате текстуалната датотека откако ќе заврши со конвертирање.

Како да избегнете грешки при препишување повици?

Иако не е можно целосно да се избегнат писмените грешки при користење на апликација за транскрипција на повици, постојат неколку начини да се намалат шансите. Можеби најдобро е да користите платформа за аудио конверзија која е доверлива.

Придобивката од тоа, наместо користење на апликација за транскрипција на повици, е тоа што софтверот за конверзија се фокусира исклучиво на аудио-во-текст. Тоа значи дека треба да има многу подобра вештачка интелигенција и помали шанси да прави грешки.

Значи, ако планирате да снимате и препишувате повици, проверете дали користите Transkriptor за следната фаза од процесот. Користи најсовремена вештачка интелигенција за да обезбеди стапка на точност од 80-99% во зависност од квалитетот на звукот.

Потоа можете лесно да ги уредувате вашите текстуални датотеки и да додавате временски ознаки со неговата онлајн алатка за уредување. Ова ја прави последната фаза од вашата транскрипција погодна, за да можете да се фокусирате на други работи.

Често поставувани прашања за препишување повици

Како да добиете одличен квалитет на звук од снимките?

Квалитетот на звукот на подкастите зависи од опремата и околината што се користат за нивно снимање. Ова вклучува: поништување на шум, намалување на растојанието од устата со користење на вградениот микрофон на вашиот телефон или зборување на интервјуерот во близина.


Girl who records a phone call to transcribe it later

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст