Виртуелен собир: Правила за знање во ерата на WFH

Виртуелна етикета за состанок прикажана со компјутерски екран и икони на учесници.
Навигација виртуелен состанок етикета во ерата на WFH со нашите суштински правила и совети.

Transkriptor 2024-01-17

Во денешниот свет на бизнисот и по пандемијата COVID-19, се поголем број луѓе работат од дома. Ова стана норма и како резултат на тоа, ние смислуваме нови начини за комуникација со најпопуларниот метод е виртуелниот повик или видео повик.

Поради оваа промена во комуникацијата, многу луѓе сé уште не се сигурни како да се однесуваат за време на виртуелните повици и не ја совладале уметноста. За да го исправам тоа, подолу разговарам за виртуелната етикета за средба, за да можете да скокнете во вашиот следен видео повик и да им покажете на сите други како се прави тоа.

Точност и подготвеност

Виртуелните состаноци обично имаат почеток и крај. Биди внимателен и се придржуваат на овие времиња. Немој да доцниш 10 минути и да ги натераш сите да чекаат. Слично на тоа, почитувајте го времето на луѓето и избегнувајте вафлање или задржување на сите на состанокот долго по закажаниот крај.

Исто така, бидете сигурни дека сте свесни за агендата за состаноци! Треба да бидете јасни на темата, што се дискутира, и главните точки кои ќе бидат разгледани.

Колаж од различни професионалци на виртуелен состанок, покажувајќи наклоност на работното место.
Господар виртуелен состанок етикета да вирее во ерата на работа-од-дома.

Соодветен код за облекување и изглед

Сите ги видовме темите и снимките од вработените кои присуствуваа на виртуелни повици во нивните фустани или пижами. Не биди таква личност. Само затоа што си дома, тоа не значи дека треба да се облечеш или да не направиш напор за видео повик. Не заборавајте дека вашиот физички изглед и фустан кажуваат многу за вашата личност и нагласок како вработен.

Запознавање со избраната платформа

Кога бев новак на виртуелен состанок, ја направив оваа грешка - бев неподготвен и немав претходно познавање на платформата за конференциски состаноци. Морав да инсталирам Zoom на мува и како резултат на тоа, немав поим што правам или како да направам нешто како да го овозможам моето видео.

Не ја прави грешката што ја направив! Ако знаете дека имате претстоен виртуелен состанок, бидете сигурни дека знаете која платформа се користи, и запознајте се со тоа како функционира.

Позадина и животна средина

Како и сценариото на пижамата, сите видовме клипови од луѓе кои присуствуваа на видео конференции во нивните кревети или во зафатен паб. Вашата видео позадина и околина се особено важни.

Идеално, не сакате да ве одвлекуваат вниманието, како што се домашните миленичиња, а вашето позадино треба да биде обично за да се фокусирате на вас. Избегнувајте области со бучава, за да не ви биде пореметувачки звукот за другите учесници.

Нем и немутиран бонтон

Не го оставај микрофонот постојано за време на виртуелен состанок како во зависност од силата, може да се собере позадинска бучава која може да го одвлече вниманието. Наместо тоа, точната виртуелна етикета за состанок е да го заглушите вашиот микрофон кога не зборувате.

Употреба на камера и контакт со очите

Најтешкиот дел што го наоѓам за виртуелните состаноци е контактот со очите и начинот на користење на мојата камера. Прашањето е двојноста на камерата и екранот. Твојата камера е на една локација, додека твојот екран е во друга позиција.

Ова значи дека мораш да направиш избор каде ќе погледнеш. Точната виртуелна етикета за состанок е да ја погледнете камерата, а не вашиот екран кога зборувате со некого. Ова е најблиску до контакт со очите, инаку почнуваш од екранот и изгледа непрофесионално.

Очигледно, мора да го погледнете екранот за да ги оцените реакциите и да гледате други луѓе, но трикот е да трепнете помеѓу камерата и вашиот екран кога зборувате, но во најголем дел, држете ги очите на камерата.

Учество и ангажман

Учеството и ангажманот се особено важни и морате да научите кога да и да не зборувате. Прво, треба да се стремите да бидете дел од состанокот за соодветна виртуелна етикета за средба - немојте само да седите таму без да зборувате или да покажувате каква било интеракција.

Второ, мораш да бидеш значаен за другите и да знаеш кога е соодветно да зборуваш. Не зборувајте над другите и осигурајте се дека е вистинскиот момент да се вклучите.

Професионално вклучување во виртуелен состанок со колегите на екранот на лаптопот.
Навигација на пејзажот на работа од дома со беспревршна виртуелна соработка.

Соодветно земање на белешки

Не можам да ги избројам времињата кога завршив виртуелен состанок само за да бидам бомбардиран со прашања потоа или разјаснување за работите само затоа што учесниците не земаа забелешки.

Земањето на белешки е особено важно за виртуелната етикета за состанок бидејќи не е лесно едноставно да се оди и да се зборува со учесник потоа. Бидете темелни со земањето белешки и ако е потребно, побарајте од домаќинот да го сними состанокот. Исто така би можеле да транскрибирате видео на текст за да имате пишан запис за виртуелниот состанок на кој ќе се обратите на подоцнежен датум.

Следниот виртуелен состанок со овие совети од етикетата

Се надевам дека сега пукаш со доверба и имаш појасно разбирање за виртуелниот собир на етикетата. Клучот е да запомните дека иако не сте физички присутни на состанокот, се очекува основно ниво на професионализам, самоконтрола и учество и не треба да дејствувате поинаку од тоа ако сте биле во канцелариска средина.

Често поставувани прашања

Да, Transkriptor може да се користи за транскрипција на виртуелните состаноци. Тоа е алатка дизајнирана да го претвори говорниот јазик во пишан текст, што го прави корисен за документирање на содржината на онлајн состаноци.

Виртуелниот собир е сличен на во лице, фокусирајќи се на точноста и почитта, но исто така вклучува управување со технологијата, загушување кога не се зборува, и одржување на професионална позадина.

Да, земањето на забелешки е клучно во виртуелните состаноци бидејќи помага во следењето на клучните точки, дејства и донесени одлуки, олеснувајќи ефективно следење и упатување по состанокот.

Точноста во виртуелните состаноци е клучна бидејќи покажува почит кон времето на учесниците, помага во одржувањето на професионалната атмосфера и гарантира дека состаноците течат непречено без одложувања, максимизирајќи ја продуктивноста и ефикасноста.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст