Како да генерирате преводи во iMovie

Човек кој пишува на компјутер со син екран, користејќи iMovie претплатници
Лесно додавајте титли на вашите видеа во imovie со транскрипција.

Transkriptor 2023-04-21

Научете како брзо да генерирате преводи во iMovie , софтвер за уредување видео за корисници на Mac. Следете го ова упатство чекор-по-чекор приспособено на почетниците филмаџии и подобрете ја пристапноста на вашите видеа.

Како да генерирате преводи во iMovie

Еве чекор-по-чекор инструкции за тоа како да генерирате преводи во iMovie генерално:

 1. Увезете медиуми во iMovie
  • Отворете iMovie и креирајте нов проект.
  • Потоа, внесете го делот од видеото ако сакате да додадете датотека со преводи.
 2. Кликнете на табулаторот „Наслови“ и изберете „Преводи“
  • Во горната лента со алатки, кликнете на табулаторот „Наслови“. Можете да го изберете стилот на насловот.
  • Од списокот со наслови што се појавуваат на екранот, изберете „Преводи“.
 3. Повлечете и пуштете го титлот на временската линија на видеото
  • Кликнете и повлечете го титлот до точката во временската линија каде што сакате да се појави во вашето видео.
  • Можете да го прилагодите времетраењето на титлот со влечење на неговите рабови.
 4. Уредете го текстот и форматот на титлот по желба
  • Кликнете двапати на титлот во временската линија за да го отворите уредувачот на титлите. Овде можете да го уредувате стилот на текстот на титлот, бојата на фонтот, големината и порамнувањето.
  PS: Можете да ги истражувате напредните опции за уредување текст во iMovie. Тие вклучуваат опции за пониски третини, преклопувања и други ефекти што може да се користат за подобрување на изгледот на вашите преводи.
 5. Прилагодете го времетраењето и позицијата на титлот по потреба
  • Користете ги рачките на титлот за да го прилагодите неговото времетраење и позиција во видеото.
  • Можете исто така да го користите прозорецот „Инспектор“ за фино да го прилагодите времето и положбата на титлот.
 6. Извезете го вашето видео со додадени преводи
  • Кога сте во ред со преводите, можете да го извезете вашето видео со кликнување на копчето „Сподели“ во горниот десен агол на прозорецот на iMovie.
  • Можете да го споделите вашето видео на каналите на социјалните медиуми директно и како видео на YouTube.
  • Изберете го форматот како што е датотеката .srt или датотеката .vtt и квалитетот што го сакате и кликнете на „Извези“.

Како да додадете преводи во iMovie на iPhone и iPad:

 1. Отворете iMovie на вашиот iPhone или iPad и креирајте нов проект.
 2. Увезете го видеото ако сакате да додадете преводи.
 3. Допрете на видео клипот во временската линија за да го изберете, а потоа допрете ја иконата „+“.
 4. Изберете „Наслови“ од менито што се појавува, а потоа изберете „Преводи“.
 5. Внесете во полето за текст за вашиот титл и приспособете ги фонтот, големината и бојата по желба.
 6. Користете ги рачките на титлот за да го прилагодите времетраењето и положбата на титлот во видеото.
 7. Прегледајте ја видео датотеката за да се уверите дека преводите се појавуваат правилно, а потоа извезете го видеото за да ги зачувате вашите промени.
уредување видео со iMovie

Како да додадете преводи во iMovie на Mac:

 1. Отворете iMovie на вашиот MacBook и креирајте нов проект.
 2. Увезете го видеото ако сакате да додадете преводи.
 3. Кликнете на табулаторот „Наслови“ во горната лента со алатки, а потоа изберете „Преводи“.
 4. Повлечете и пуштете го титлот до точката во временската линија каде што сакате да се појави во вашето видео.
 5. Кликнете двапати на титлот во временската линија за да го отворите уредувачот на титлите.
 6. Уредете го текстот и форматот на титлот по желба, а потоа користете го прозорецот „Инспектор“ за фино да го прилагодите времето и позицијата на титлот.
 7. Прегледајте го видеото за да се уверите дека преводите се појавуваат правилно, а потоа извезете го видеото за да ги зачувате вашите промени.

Зошто треба да додадам преводи на iMovie?

Еве неколку причини зошто додавањето преводи е важно во проектот iMovie:

 1. Пристапност: преводите ги прават видеата достапни за луѓе со оштетен слух или кои гледаат видеа во бучни средини.
 2. Јазична бариера: преводите им овозможуваат на гледачите кои не го зборуваат јазикот на видеото да ја разберат содржината.
 3. Подобрете го разбирањето: Понекогаш, квалитетот на звукот во видеото може да не е јасен или акцентот на говорникот може да биде тешко да се разбере. Преводите може да помогнат да се разјасни говорната содржина, што ќе им олесни на гледачите да ја следат.
 4. Оптимизација на мотори за пребарување (SEO): Вклучувањето преводи во видеата може да ја подобри оптимизацијата на видеото, што им олеснува на луѓето да го најдат преку пребарувачите.
 5. Ангажирање на корисниците: Студиите покажаа дека додавањето преводи на видеата може да го зголеми ангажманот и работниот тек на корисниците.

Што можам да направам со iMovie?

Еве неколку работи што едно лице може да ги направи со користење на iMovie:

 1. Уредување видеа: iMovie им овозможува на корисниците лесно да ги уредуваат своите видеа со отсекување, сечење и подредување клипови, додавање специјални ефекти и транзиции и прилагодување на бојата и звукот.
 2. Креирајте трејлери за филмови: iMovie нуди претходно направени шаблони за трејлери за филмови, што им олеснува на корисниците да креираат висококвалитетни и професионални трејлери за нивните филмови.
 3. Додавање музика и звучни ефекти: со iMovie, корисниците можат да додаваат музика и звучни ефекти на нивната видео содржина, што ги прави попривлечни и забавни.
 4. Креирајте анимирани наслови и натписи: iMovie нуди низа текстуални алатки кои им овозможуваат на корисниците да креираат картичка за анимирани наслови, датотеки со натписи и да генерираат преводи за нивните видеа.
 5. Споделете видеа: откако ќе се уредат, корисниците можат лесно да ги споделуваат своите видеа на различни платформи како YouTube , Vimeo и Facebook директно од iMovie.

Најчесто поставувани прашања

iMovie е софтвер за уредување видео развиен од Apple Inc. за macOS и iOS уреди. Тоа им овозможува на корисниците да ги уредуваат и организираат своите видеа во интерфејс лесен за корисникот, со широк спектар на функции што им овозможуваат да создаваат висококвалитетни видеа. Видеата на iMovie нудат различни алатки за уредување, како што се отсекување и сечење клипови, додавање специјални ефекти, транзиции и автоматски генерирани/автоматски преводи и можност за извоз на видеа во повеќе формати.

Преводите се текстови создадени од транскрипт или сценарио на дијалог или коментар од филмови, телевизиски емисии, видео игри итн. Тие се познати и како натписи. Тие обично се прикажуваат на начин налик на пирамида на дното на екранот. Има и други натписи. Отворените титлови се преводи кои трајно се запишуваат во видеото и не можат да се исклучат, додека затворените титлови може да ги вклучи или исклучи гледачот.

Со iMovie, корисниците можат да создаваат видеа со професионален изглед без да мора да бидат експерт како уредувачи на видео. Тоа е популарен избор за аматери и професионални видеографи, како и студенти и едукатори. iMovie е ексклузивно достапен за macOS и iOS платформите на Apple и iTunes и е вклучен бесплатно со новите уреди на Apple.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст