Auto Caption: Definition, How it works, Use and Importance

Информативен преглед на авто наткажување, прикажување на компјутерски монитор со видео интерфејс.
Претстави авто-натпис: Трансформирање на комуникацијата со безнапорни, точни натписи за секоја употреба.

Transkriptor 2024-01-17

Автоматскинатпис, познат како "генератор на натписи", "генератор на поднаслови", и "генератор на CC", е револуционерна алатка која носи аудитивна содржина на разновидна публика.

Аудио натписот е дигитален процес во кој аудио содржината се трансформира во пишан текст и потоа се прикажува на екранот. Аудио натпитокот користи автоматско препознавање на говорот (ASR) технологија. Тој го сфаќа секој звук и потоа го испитува пред и по звуците за правилно предвидување на зборот.

Удио натписот се појавува на екранот како синхронизиран со помош на генераторот на натписи по создавањето на пишан текст. Аудио натпишувањата ја зајакнуваат пристапноста, ја подобруваат сфаќањето, ги зголемуваат SEOи достигнуваат до повеќе луѓе. Затоа е толку важно.

Поставување на десктоп со авто натпишување прикажано на екранот, придружено со роботска фигурка.
Прифатете го видеото со авто наткажување за пристапна и инклузивна содржина.

Што е Auto Caption?

Audio Captioning е компјутеризиран процес кој ја претвора аудио содржината во пишан текст и го екранира. Пишаната содржина веднаш се прикажува на екранот на мониторот. Натписот од говорот до текстот или автоматското натпис се алтернативни термини за аудио натпис.

Како функционира авто наткасот?

Авто натписот работи преку снимање на аудио и претворање во текст со користење на алгоритми за препознавање на говор и конечно синхронизирање на пишаниот текст со видеото. Авто натписите ги претвораат изговорените зборови во текст и го синхронизираат текстот во видео за да создадат натписи со ASR технологија.

Првиот чекор е аудио трансдукцијата. Системот собира аудио содржини. Се вплеткува во процесот на екстракција на карактеристики што значи дека ги дели суровите податоци на нумерички карактеристики без никаква загуба на информации во оригиналниот сет од податоци. Системот се движи кон користење на препознавањето на говорот за предвидување на зборовите.

Технологијата за препознавање на говорот ги гледа претходните и следниве зборови за да се види дали реченицата е кохерентна. Случај во моментов е дека "сладоледот" звучи посоодветно од "Врескам" во видео за храна.

На крајот останува еден критичен чекор: синхронизација. Тоа значи дека зборовите се појавуваат во времето на скринингот. Морам да бидам толку за гледачите да читаат додека гледаат. Исто така им овозможува на глувите луѓе да го сфатат она што се случува во видеото.

Која е важноста на авто-натказот?

Аудио натпитот е важен поради неколку аспекти. Auto captioning не само што обезбедува пристапност туку и го зајакнува ангажманот на гледачите. Авто натписот им овозможува на луѓето со хендикеп како што е пристапот на слушање до видео содржината. Затоа тој се грижи за пошироката публика надвор од очигледната благодат за оштетениот слух.

Многу гледачи без предизвици на слухот, исто така, ги користат натглавјата за подобрување на нивното разбирање. Натпитоците ја разјаснуваат пораката дали станува збор за бучно опкружување, ненароден јазик или тешки дијалекти во видеото.

Натлозите ги подобруваат видео SEO на истиот начин на кој маркетингот на содржините ги подобрува веб- SEO. SEO станува сé поважна бидејќи сите во маркетингот се натпреваруваат за видливост.

Пребарувачи не можат да го "гледаат" видеото без оглед на другите вештини. Тие израснуваат од пишување во кое автоматското натпис ја игра улогата. Натписите овозможуваат видеата да бидат подобро анализирани со додавање текст на видео содржината, правејќи ги повидливи онлајн.

Карактеристиките на авто натписи претставуваа илустрација на онлајн комуникациски интерфејс со икони.
Auto captioning bridges communication gaps, правејќи дигитални интеракции универзално разбирливи.

Што е користењето на авто наткаснување?

Користењето на Auto Caption е наведено подолу.

 • Подобрување на пристапноста : Авто-натпишувањето овозможува на тешко слушнатото општество да пристапи до видео со обезбедување на натпи.
 • Подобрување на сфаќањето : Насловите обезбедуваат начин за подобро разбирање на содржината во бучна средина, за гледачите кои не го знаат зборуваниот јазик, или кои гледаат со притиснат аудио.
 • Постигнување на глобална публика : Uto натписи прикажува на различни јазици, проширувајќи ја публиката која може да го слуша видеото w ith додавање на алатки за превод.
 • Зголемување на SEO : Captions овозможуваат пребарувачи да индексираат и рангираат видео содржини, зголемувајќи ја неговата видливост и привлекувајќи повеќе органски сообраќај.

Се истакнува интерфејсот на Transkriptor со опцијата за претстави/затворени натлози.
Лесно додавајте натписи за видеа за да се осигура дека содржината е достапна за сите гледачи.

Кои се различните видови на автонапит?

Постојат неколку различни видови на авто натказ. Еден од главните видови на автонапитот е отворениот натпиток. Отворените натлози се наткази кои се појавуваат редовно во филмови, тв и онлајн видео. Корисниците не можат да ги вклучат или исклучат, за разлика од затворените наткази.

C губат натписи кои им даваат флексибилност на гледачите во спротивност со отворените натписи. Блиските наткази, еден од видовите на авто наткаснување, го имаат познатиот "CC" симбол на многу видео платформи. Гледачите можат да се вклучат или исклучат во зависност од нивните претпочитања. Стандардни се на платформи од YouTube до Netflix, дури и на емитуваната телевизија.

Друг вид на авто натпис се интерактивни натписи. Корисниците ја применуваат интерактивната компонента на натписот за да се преплави раширен фотонапис преку слика со полна ширина. Корисниците го прават како компонента внатре-во-а-отсечка, што значи дека би се појавила во било кој дел од колона со полна ширина во рамките на Promo Section.

Кои се предностите на користењето на авто наткасот?

Предностите на авто натписот се наведени подолу.

 • Зголемете го ангажманот: V идеосите со авто натсетник имаат тенденција да ги задржат гледачите подолго, бидејќи можат да се справат со различни опции за гледање, без разлика дали се тивки или со звук.
 • Ефикасност на трошоците: Авто натписот е исплатлив во споредба со рачна транскрипција.
 • Брз пресврт: Автоматскиот натпис гарантира дека натписите се на сцената брзо, што го прави идеален за содржина чувствителна на време.
 • Флексибилност: Лесно менувајте или коригирајте ги истите натписи како што е потребно и осигурајте се дека содржината е точна и ажурирана.

Кои се недостатоци од користењето на авто наткаснување?

Недостатоците од користењето на авто натписот се наведени подолу.

 • Проблеми со точноста: Авто натписите понекогаш погрешно ги толкуваат зборовите, што резултира со погрешно пишување.
 • Суптилност: Автоматизираниот текст прави грешки во тонот, емоциите или акцентот во речениот збор. На пример, тие не секогаш разликуваат изјава и метафора.
 • Преклопување на говорот: Системите за авто-натписи можат да се борат да се диференцираат помеѓу говорниците во видеата со повеќе луѓе кои зборуваат истовремено или во брза украс.
 • Ограничена интерпункција и граматика: Авто натписите често немаат соодветен правопис или следат граматички конвенции, што резултира со тешки за разбирање зборови или погрешни толкувања на оригиналниот текст.
 • Зависност од аудио квалитетот: Квалитетот на аудиото и јасноста играат важна улога во точноста на насловот. Лошиот квалитет на звукот се одвлекува од дизајнот на насловот.
 • Недостаток на контекст: Уредите не секогаш го разбираат контекстот во кој одредени зборови или фрази имаат, што води до несоодветни или бесмислени наслови.

Кои индустрии го користат авто наткасот?

Индустриите кои користат аудио натпис се наведени подолу.

 • Медиуми и забава: Стрим платформи, телевизиски емисии и филмски компании користат авто натпишување за да ја направат нивната содржина достапна за сите.
 • Образование: Училиштата, колеџите и онлајн образовните платформи користат авто-натпишување за да го зајакнат искуството за учење. Тие имаат за цел да се осигураат дека сите студенти ќе пристапат до материјали за учење.
 • Корпоративни и бизниси: Бизнис користете авто натпис во обука на видеа, виртуелни состаноци и промоции за да обезбеди јасна комуникација.
 • Влада: Владините агенции користат авто наткажување за да ги објавуваат соопштенијата за јавните услуги, соопштенијата за печатот.
 • Дигитален маркетинг: Маркетерите користат авто натписи за да се осигураат дека нивните видео реклами, едукативни и промотивни содржини се достапни.
 • Технологија и софтвер: Софтверските или технолошките компании за производи често користат етикети за демонстрации на производи, туторијали и видеа кои се пријателски за корисниците.
 • Социјални медиуми: Авто натписот им помага на креаторите да стигнат до оние кои гледаат видео без звук или им треба интеракција преку текст на платформи како Instagram, Facebook и TikTok.

Како да се создадат автоматски наткази?

За да создадете автоматски наткази, следете ги чекорите подолу.

 1. Изберете платформа.Изберете сервис или платформа за авто натписи. Популарните избори вклучуваат YouTubeодлика за авто-натпис, Google Говор во текст на Cloud или услуги како Rev и Kapwing.
 2. Качете го видеото. Одете на избраната платформа и најдете опција да го качите или увезете видеото. Погрижете се видеото да има јасно аудио за доследни натписи.
 3. Започни авто наткажување. Fi nd и изберете опција означена со "авто натпис", "генерирајте натписи", или нешто слично.
 4. Преиспитај ги натпите. Преиспитајте ги натписите за грешки или погрешни толкувања. Овој чекор е важен, бидејќи машински генерираните натлози понекогаш прават грешки, особено во технички контексти или во бучни средини.
 5. Уредете ако е потребно. Повеќето платформи обезбедуваат интерфејс каде корисниците можат да го уредат создадениот нат. Уредете ги грешките и додадете знаци за препуштање.
 6. Провери ја синхронизацијата. Осигурајте се дека натписите се совпаѓаат точно со изговорените зборови. Некои платформи вклучуваат алатки за синхронизација.
 7. Извоз или Спасете. Извезувајте или зачувајте го наведеното видео откако ќе направите прилагодувања.

Кои алатки можете да ги користите за создавање на авто натлози?

3 најдобри генератори кои се истакнуваат во индустријата се спомнуваат подолу.

 1. YouTubeавто-натпит
 2. Rev
 3. Капвинг

YouTubeкарактеристиката на авто-натписот е еден од најдобрите генератори на натписи. T тој платформа автоматски создава натлози користејќи ја својата технологија за препознавање на говор. Оваа карактеристика делува како генератор на натписи за многу креатори.

Rev е генератор на авто натпи. Користи напредни алгоритми за препознавање на говор, обезбедувајќи побрзи и релативно точни наслови. Квалитетот и брзината често ја оправдуваат инвестицијата додека цената на нивните услуги е висока.

Kapwing има алатка за генератор на натсетници, која им овозможува на корисниците да креираат автоматски претплати за нивната видео содржина. Корисниците можат да го прилагодат изгледот и времето на наткажување да бидат што е можно поедноставни.

Кои јазици можат да се користат со авто наткази?

Јазиците кои генерално можат да се користат со авто натпишувања се набројуваат подолу.

 • Англиски: Англискиот е првенствено зборуван јазик во различни делови на светот, и најмногу поддржан јазик со алатки за генератор на натпозиции.
 • Шпански: Генераторите на натписи често обезбедуваат шпанска транскрипција бидејќи е еден од најраспространетите јазици во светот.
 • Француски: Кетеринг за француското население, многу алатки за автозаписи го поддржуваат овој јазик.
 • Мандарин: T тука е потреба од мандарински текст со толку многу домородни звучници, па многу алатки го нудат.
 • Хинди: Хинди , како официјален јазик во Индија и некои соседни земји, е меѓу јазиците поддржани во алатките за автонаписи.
 • Германски: Германски, кој ги опслужува германските региони во Европа, е уште еден популарен јазик.
 • Арапски: Одразувајќи ја користењето во многу земји од Блискиот Исток и Северна Африка, арапскиот натпит е поддржан со неколку алатки.
 • Португалски: Португалецот го наоѓа своето место под многу алатки за натпис.
 • Јапонски: Јапонски е уште еден јазик поддржан од многу алатки.

Како функционира авто наткасувањето на различни јазици?

Авто натписите работат на различни јазици со користење на автоматско препознавање на говор (ASR) за претворање на изговорени зборови во текст. ASR ги разликува звуците и ги претвора овие звуци во зборови на наведениот јазик. АсР алгоритмите се справуваат со големи податоци специфични за секој јазик, и ги сметаат фонемите и дијалектите. T hese системите продолжуваат да ја усогласуваат нивната точност благодарение на повеќе податоци и повратни информации од корисниците.

Дали авто натписот е точен?

Да, авто натписите се претежно точни. Многу платформи и алатки постигнаа неверојатна точност во нивното пишување, особено под добри услови. Сепак, се случуваат грешки, особено во сложени аудио ситуации или зборови кои звучат исто.

Кои видови на медиуми ја поддржуваат авто-натпитот?

Медиумските типови поддржани со авто натпис се наведени подолу.

 • Видео: Видео тип вклучува онлајн стримови, туторијали и други видови на видеа на платформи како што се YouTube, Vimeoи корпоративни веб-сајтови.
 • Преноси во живо: Вести канали, спортови во живо и настани во реално време често користат авто натпишување.
 • Онлајн учење: Платформите за е-учење како што се Udemy и Coursea вработуваат авто натпис за да стигнат до глобална публика.
 • Виртуелни состаноци: Виртуелни платформи како Zoom и Microsoft Teams им обезбедат на корисниците карактеристики за авто-натписи за да ги направат нивните состаноци по инклузивни.
 • Клипови на социјалните мрежи: Корисниците можат да користат авто натпис во кратки видеа на платформи како TikTok, Instagram и Twitter.

Дали Авто натписот работи исто како транскрипцијата?

Не, авто натписот не функционира исто како транскрипцијата. Тие имаат различни главни цели и апликации. Главната цел на натписот е да им обезбеди на гледачите на натпис на екранот кој ќе ја прикаже аудио компонентата во реално време, што е особено корисно за луѓето со хендикеп

T ранкрипцијата, за разлика од тоа, се фокусира на создавање детални транскрипции од аудио или видео фајлови. Транскрипцијата може да се користи за да се создадат документи за да се овозможи анализа на содржината, или да се обезбеди читлива алтернатива на аудиото. Текстовите често не се појавуваат во реално време, синхронизирани на екрански дисплеј.

Кои се разликите помеѓу автоматскиот наткас и поднасловот?

Разликата помеѓу автоматското наведување и поднасловот има врска со нивната општа цел, интерпретација на содржината и комуникацијата. S ubtitles имаат тенденција да се фокусираат на зборови кои се зборуваат само иако автоматските натписи ги опишуваат ехото и позадинската бучава, како што се [без аплауз] или [врата slam]. Оваа разлика сугерира дека иако натписите обезбедуваат целокупен аудиторен опис, поднасловите се фокусираат на лингвистичката содржина.

Понекогаш автоматизираните натлози, особено оние во реално време, се одложуваат на екранот или надвор од синхронизација со вистинското аудио. Насловите , за разлика од нив, често се внимателно изработени, осигурувајќи се дека добро се вклопуваат во контекстот. Најчесто луѓето го прават овој процес, особено за комерцијални извештаи или филмови, за да се обезбеди поголема точност и контекстуална доверливост.

Често поставувани прашања

Откако ќе се додадат натпитоци на видео, нивната достапност на различни видео платформи зависи од форматот на натсетување кој се користи и компатибилноста на секоја платформа. Популарните платформи како YouTube и Vimeo генерално подржуваат заеднички формати на натглавје како што се SRT или VTT. Сепак, некои платформи може да имаат специфични услови или ограничувања на форматот, па важно е да се провери компатибилноста со вашата наменета платформа за да се осигураат дека натписите се достапни.

За да додадете натпитоци на различни јазици на видео, можете да користите алатка за уредување на видео или сервис за наведување кој поддржува повеќе јазици. Прво, креирајте или добијте го преведениот текст за вашите натписи. Потоа, користејќи го вашиот избран софтвер или платформа, можете или рачно да ги внесете овие преводи или да ги качите како посебни натписи на соодветните јазици.

Transkriptor е позната по својата ефикасност во создавањето точни транскрипции, што може да биде клучен чекор во создавањето на видео натписи. Користи напредна технологија за говор во текст за транскрипција на аудио содржини од видеа, кои потоа можат да се претворат во натписи.

Авто натписите се претежно точни, особено во идеални услови. Меѓутоа, тие може да имаат некои непријатности, особено во сложени аудио ситуации. Авто натписите се разликуваат од транскрипцијата, бидејќи тие се фокусираат на обезбедување на натписи во реално време синхронизирани со видео, додека транскрипцијата создава детални текстови од аудио или видео фајлови за различни цели.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст