Како да снимите Webex состанок

Снимање Webex состаноци со копче за играње и интерфејс за состаноци.
Научете како лесно и ефикасно да снимате Webex состаноци со нашиот сеопфатен водич.

Transkriptor 2024-01-17

Видео повиците и виртуелните состаноци се вообичаени во денешниот свет на бизнисот, така што е одлична идеја да се биде технолошки и да се разберат различните карактеристики на платформи како Webex, Zoomи Microsoft Teams. Во овој водич, сакам да се впуштам во карактеристиките на Webex - особено како да снимиме Webex состанок заедно со корисна инфо како споделување на датотеки и транскрипции за состаноци.

Што е Webex?

Webex е развиена од страна на Cisco и е класифицирана како апликација за видео/аудио конференција. Во суштина на софтверот можете да го користите за одржување на видео конференции, но исто така има можности за состаноци, настани, вебинари и анкети.

Постојат различни производи за домашна и комерцијална употреба, а исто така постои и опсег на повикувачки уреди кои можете да ги купите кои се интегрираат со Webex софтвер.

Како да снимите Webex состанок - Чекор по чекор водич

Webex има кориснички интерфејс и голема низа алатки за подобрување на квалитетот на вашите состаноци. Следејќи го долниот водич за тоа како да снимите Webex состанок треба да можете да го совладате овој процес за неколку минути.

Лице што започнува Webex состанок на лаптоп, подготвено за автоматска транскрипција.
Рационализирајте ги Webex состаноци со леснотија.

1. Поставување на вашиот Webex состанок за снимање

Првиот чекор во тоа како да се сними Webex состанок е да се осигурате дека имате дозволи за снимање. Генерално, само домаќинот може да го сними состанокот, но релевантните дозволи за локално снимање мора да бидат поставени од администраторот на сајтот.

Ова може да биде нешто за што прво треба да зборуваш со твојот ИТ оддел. Можно е да им дозволите на другите да го снимаат состанокот, но само еден учесник. Снимањето мора да се направи во WRF формат, а лицето кое сака да го сними состанокот мора да биде поставено како презентер.

2. Снимање на Webex состанок

Webex состаноци имаат релативно едноставен интерфејс и функцијата на записот може да се најде на главната лентата со алатки под екранот на видеото. Треба да биде помеѓу копчињата на видеото и учесниците под услов да ви бидат дадени точните дозволи за снимање.

Кликнете на копчето за снимање и ова отвора мал поп-нагоре. Овде имате паѓачки список за да ја изберете вашата локација за снимање која е или за складирање во облак или на локалниот уред. Изберете ја саканата локација и кликнете на копчето црвен запис - тајмерот треба да почне да тиктака откако снимањето ќе биде активно.

3. Управување со вашите снимки

Откако состанокот ќе заврши и сите учесници ќе заминат, снимањето ќе престане автоматски, но можете повторно да кликнете на копчето за снимање и рачно да го паузирате снимањето.

Потоа можете да пристапите до снимките од состаноците со кликнување на копчето на сметката или Webex копче во најгорниот лево агол на софтверот. Ова треба да отвори мени кое содржи елементи како дома, состаноци и преференци и исто така треба да има опција за снимање.

Ако кликнете на ова можете да ги видите сите ваши Webex снимки.

Снимајте Webex опции за состаноци прикажани на екранот на смартфонот.
Снимајте Webex состаноци без напор во апликацијата.

4. Преземање и споделување на вашите снимки

Со снимките зачувани во вашата Webex сметка, можете да изберете да ги симнете или споделите со другите:

  1. Кликнете на копчето Webex или сметка.
  2. Кликнете на копчето "снимки" од менито.
  3. Најдете ја снимката која сакате да ја преземете или споделите.
  4. Кликнете на соодветната икона до снимката.

Треба да има три икони до секој запис - првата е иконата за преземање, а втората е копчето за споделување. Полето за дијалог за споделување е слично на Google Docs и можете да внесете одредена мејл адреса, или да создадете линк за споделување.

За преземања, Webex снимање на состаноци се зачувани на локалниот уред како MP4 датотеки.

5. Создавање транскрипции од Webex состаноци

Можно е да креирате транскрипции на вашите Webex состаноци и да го направите ова морате да одите на Settings > Meetings > Recording. Тука би требало да постои можност за "креирање на записни транскрипти за сите мои MP4 снимки".

Оваа опција можеби не е присутна во зависност од тоа како вашата Webex платформа е поставена во вашиот бизнис и дозволите што ги имате, така што може да биде нешто што треба да го овозможите со администраторите.

Алтернативно, бидејќи снимките можат да се споделуваат и/или да се преземат, особено е лесно да се користи видео од трета страна за текст онлајн транскрипција. Обично, овие платформи ви овозможуваат да качите медиумска датотека (вашата преземена Webex MP4 снимка) која потоа се анализира со користење на софтвер за препознавање на говор.

Од ова, добивате комплетна транскрипција и понапредните услуги исто така можат да разликуваат повеќе говорници (т.е. учесници во состанокот).

Чувајте запис од вашите Webex состаноци со функцијата за снимање

Се надевам дека сега имате јасно разбирање како да снимите Webex состанок и што можете да направите со добиените MP4 датотеки. Без разлика дали сакате да создадете транскрипција на состанокот за понатамошна анализа, или едноставно да чувате записник за состанокот за решавање на споровите, Webex ги нуди овие можности.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст