Како да диктирате во Outlook

Лице со микрофон користејќи Диктација во Outlook лица монитор со икона 'Q' што сугерира гласовни команди.
Истражете ја моќта на гласовната интеграција со нашиот сеопфатен водич за тоа како да диктирате мејлови и повеќе во Outlook

Transkriptor 2022-11-28

Како да диктирате во Outlook

Функцијата за диктирање ви овозможува да користите говор во текст за авторска содржина во Office Outlook со микрофон и сигурна интернет конекција. Тоа е брз и лесен начин за изготвување е-пошта и испраќање одговори.

Функцијата за диктирање во Outlook ви овозможува да диктирате текст во документите Word, PowerPoint, Excel и OneNote. Откако ќе се вчита документот, ќе можете да додавате коментари и да уредувате форматирање користејќи визуелни знаци.

Како да овозможите микрофон на Mac ?

Прво мора да ја овозможите функцијата за диктирање на вашиот Mac пред да можете да ја користите. Следете ги чекорите подолу за да го завршите ова:

 1. Изберете го менито на Apple, а потоа кликнете Системски поставки.
 2. Изберете Приватност и безбедност во страничната лента. (Можеби ќе треба да скролувате надолу.)
 3. Кликнете Микрофон.
 4. Вклучете или исклучете го пристапот до микрофонот за секоја апликација од списокот. Сега сте подготвени за гласовно пишување.

Како да диктирате во Outlook на macOS ?

За да научите како да ја користите функцијата за диктирање од говор во текст за да пишувате е-пошта зборувајќи на вашиот macOS, следете ги чекорите подолу за да ја испратите вашата порака глас во текст:

 1. Започнете нова е-пошта или одговорете и одете во Порака.
 2. Потоа Диктирајте додека сте најавени на Microsoft 365 на уред со овозможен микрофон.
 3. Почекајте копчето Диктат да се вклучи и почнете да слушате.
 4. Започнете да зборувате за да видите дека текстот се појавува на екранот.
 5. Поместете го курсорот на место за место и започнете да зборувате за да видите како се појавува текстот.
 6. Вметнете интерпункциски знаци (прашалник, запирка, точка, итн.) во секое време со експлицитно изговарање.
 7. За да креирате нова линија, кажете „Нова линија“ или „Нов пасус“.
 8. За да го прекинете читањето, кликнете на копчето Stop Speaking .

Како да овозможите микрофон на Windows ?

Пред да ја користите функцијата за диктирање на вашиот уред со Windows, прво мора да ја овозможите за препознавање говор и гласовни команди. Ве молиме следете ги чекорите подолу за да го постигнете ова:

 1. Изберете Start , а потоа кликнете Settings во паѓачкото мени.
 2. Потоа скролувајте надолу и изберете Приватност . Изберете ја иконата за микрофон .
 3. Во Дозволи пристап до микрофонот на овој уред, изберете Промени и проверете дали е вклучен пристапот до микрофонот за овој уред.
 4. Потоа, дозволете апликациите пристап до вашиот микрофон. Во поставките за микрофон, одете до Дозволи апликациите да пристапуваат до вашиот микрофон и проверете дали е вклучен.

Како да диктирате во Outlook на Windows ?

Можете лесно да диктирате е-пошта следејќи ги чекорите подолу:

 1. Започнете нова е-пошта или одговорете и одете во Порака
 2. Диктирајте на уред со микрофон додека сте најавени на Microsoft 365.
 3. Почекајте копчето за диктат да биде активно.
 4. За да видите како се појавува текстот, поместете го курсорот до линијата Тема и почнете да диктирате.
 5. Користете експлицитни интерпункциски знаци (како прашалник, запирка, точка итн.) во секое време.
 6. Кажете „Нова линија“ или „Нов пасус“ за да започнете нова линија.
 7. Кликнете на копчето Stop Speaking за да го завршите читањето.

Како да ги диктирате вашите е-пошта во Outlook на iOS ?

Можете да диктирате е-пошта на вашиот iPhone следејќи ги чекорите подолу:

 1. Започнете нова е-пошта или одговорете и допрете ја иконата за микрофон за да вклучите диктат.
 2. Почекајте копчето Диктат да се вклучи и почнете да слушате.
 3. За да видите текст прикажан на екранот, почнете да зборувате.

Како да ги диктирате вашите е-пошта во Outlook на Android ?

Чекорите наведени подолу може да ви помогнат да диктирате е-пошта на вашиот уред со Android:

 1. Допрете ја иконата за микрофон за да овозможите диктирање кога започнувате нова е-пошта или одговарате.
 2. Почнете да слушате откако ќе се вклучи копчето Диктат.
 3. Започнете да зборувате за да видите дека текстот се појавува на екранот.

Како да овозможите автоматска интерпункција во Outlook ?

Диктирањето на е-поштата во Outlook исто така нуди функција за автоматско интерпункција. Со автоматска интерпункција, Outlook додава запирки или точки според паузите на звучникот.

 1. За да ја вклучите или исклучите автоматската интерпункција, кликнете на копчето Диктат на картичката Порака.
 2. Потоа кликнете на иконата Settings
 3. Изберете или отселектирате Овозможи авто-пунктуација.

Како да се диктира интерпункција во Outlook ?

 1. Допрете за да ја поставите точката за вметнување каде што сакате да вметнете текст.
 2. Кликнете на иконата за микрофон на виртуелната тастатура или побарајте ја во која било област за текст.
 3. Откако ќе кликнете на иконата, можете да започнете да зборувате.
 4. Ако не ја гледате иконата за микрофон, проверете дали е вклучен Диктат .
 5. Outlook автоматски вметнува интерпункциски знаци за вас додека зборувате за да вметнете текст.
 6. За да го извлечете максимумот од гласовниот диктат, користете клучни зборови за да додадете интерпункциски знаци или прекини на линиите. Потоа ознаките ќе се додадат автоматски.
 7. Кога ќе завршите, допрете ја иконата за микрофон на која има x на неа.

Што можете да направите со Outlook

Со Outlook на вашиот компјутер, Mac или мобилен уред, можете:

 • Организирајте е-пошта за да ви овозможи да се фокусирате на пораките што се најважни.
 • Управувајте и споделувајте го вашиот календар за лесно да закажувате состаноци.
 • Споделете датотеки од облакот за примачите секогаш да ја имаат најновата верзија.
 • Останете поврзани и продуктивни каде и да сте.

Најчесто поставувани прашања

Microsoft Outlook е претпочитаниот клиент за е-пошта за испраќање и примање е-пошта со пристап до е-пошта на Microsoft Exchange Server. Outlook обезбедува пристап до контакт, календар за е-пошта и функции за управување со задачи.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст