12 Најдобар софтвер за диктација за Microsoft Windows корисници

Софтвер за диктација за Windows корисници со винтиџ микрофон и машинопис, симболизирање на гласот.
Откријте го најдобриот софтвер за диктација за Microsoft корисници, зајакнувајќи ја продуктивноста на Windows бесцелно.

Transkriptor 2024-01-17

Софтверот за диктација е технолошко решение. Ги претвора зборовите во пишан текст. Неговата примарна функција е да го поедностави и забрза процесот на документација и да го замени традиционалното пишување со гласовно базиран влез. Витално е да се избере најдобриот софтвер за диктација оптимизиран за компатибилност и перформанси на оваа платформа.

12 најдобар софтвер за диктација за Microsoft Windows корисници се наведени подолу.

 1. Transkriptor: е AI-напоен софтвер за онлајн транскрипција кој не само што транскрибира туку нуди преведувачки услуги. Компатибилен е со големи платформи за состаноци како Zoom и Microsoft Teams.
 2. Windows Voice Recognition: е вградена карактеристика на Windows оперативен систем дизајниран за гласовна команда и основни потреби за транскрипција.
 3. Microsoft Word Диктирај: е интегрирана алатка за препознавање глас во рамките на Microsoft Word. Им овозможува на корисниците да диктираат текст директно во документи.
 4. Windows глас : е префинетата функција на Microsoft за препознавање глас. Го зајакнува транскрипциското искуство со подобра точност и поддршка низ Windows апликации.
 5. Microsoft Azure говор на текст: е дел од познавачките услуги на Azure. Microsoft Azure решение базирано на облак го превластува напредното препознавање на невронскиот говор.
 6. Otter.AI: е услуга за транскрипција базирана на облак. Нуди можности за транскрипција во реално време.
 7. Verbit: комбинира вештачка интелигенција со човечка експертиза за да обезбеди високо прецизна транскрипција и услуги за натпис.
 8. Google Docs Voice Typing: се интегрира во Google docs. Тоа овозможува јасна диктација на гласот.
 9. Amazon Transcribe: е AWS услуга дизајнирана да го претвори аудиото и видеото во точен, временски печатен текст користејќи напредно препознавање на говорот.
 10. Speechmatics: нуди автоматски систем за препознавање на говор. Работи во различни апликации и може да се пофали со поддршка за широк спектар на јазици.
 11. Braina Pro: е повеќе од само транскрипција алатка. Braina Pro дејствува како дигитален асистент за Windows. Нуди гласовни команди за бројни компјутерски функции.
 12. Nuance Dragon Home 15: е водечки софтвер за препознавање глас познат по својата висока точност.

Transkriptor екранска слика на интерфејсот која ја прикажува неговата компатибилност и леснотија на користење за Microsoft корисници.
Бесцелната интеграција на Transkriptor со Microsoft алатки за зајакнување на продуктивноста.

1. Transkriptor

Transkriptor е онлајн транскрипциски софтвер. Истата ја прилагодува вештачката интелигенција за да обезбеди брза и точна транскрипција. Корисниците можат да ги преведуваат своите преписи со еден клик од Transkriptor табла.

Оваа технологија е достапна во форма на апликација за смартфони, Google Chrome продолжување, па дури и виртуелен бот за состаноци. Transkriptor е компатибилен со популарни платформи како Zoom, Microsoft Teamsи Google Meet.

Постојат 2 претплатни планови на располагање: месечни и годишни. Планот Lite е 9,99 долари месечно и вклучува 5 часа транскрипција. Премиум планот е 24,99 долари месечно и вклучува 40 часа транскрипција. Годишните претплати се попусти за 50%.

Постојат 3 главни предности што ги нуди Транскрипторот. Transkriptor нуди брза и автоматска транскрипција со точност до 99%. Има достапни опции за ценење. Корисниците ја рационализираат транскрипцијата и преводот со централизирање на сите транскрипти на една локација. Нема слободна опција достапна по пробниот период.

Прозорец за поставување на говор на Microsoft Windows компјутер, водејќи ги корисниците преку гласовна контрола.
Откријте ги врвните алатки за диктација скроени за Microsoft Windows корисниците да ја зголемат вашата продуктивност.

2. Windows Препознавање на гласот

Windows Voice Recognition е вградена функција достапна во Microsoft Windows оперативни системи. Им помага на корисниците со контролирање на нивните компјутери со гласовни команди. WVR им овозможува на корисниците да отвораат апликации, да се движите во веб и да извршувате други компјутерски задачи воокално. Нема дополнителни трошоци за корисниците бидејќи е карактеристика интегрирана во Windows.

Најзначајна предност е нејзината интеграција со Windows оперативен систем. Тоа ја откажува потребата за инсталација на софтвер од трета страна. Обезбедува оптимална изведба прилагодена за Windows апликации и алатки.

Потребна му е првична обука и поставување за подобро разбирање на гласовите и акцентите на различните корисници. Притиснете Windows клуч за лого+Ctrl+S. Прозорецот Наместете го волшебникот за препознавање на говорот се отвара со вовед на страницата Добредојдовте во препознавање на говор.

Microsoft Word интерфејс со фокус на функцијата 'Диктат' за лесно пишување на гласот.
Рационализирајте го пишувањето со функцијата за диктација на Microsoft Word - совршена за ефикасно создавање документи.

3. Microsoft Word Диктирај

Microsoft Word Диктат е интегрирана карактеристика за препознавање на гласот во рамките на Microsoft Word. Тоа е дел од Microsoft 365 апартман. Корисниците без напор диктираат текст директно во нивните документи, рационализирајќи го процесот на создавање документи. Алатката препознава различни јазици, што го прави разновиден за глобалната публика. Транскрипцијата во реално време обезбедува корисниците да ги видат резултатите од диктацијата веднаш.

Функцијата диктат доаѓа како дел од Microsoft 365 претплата, која започнува од 69,99 долари/година за Личниот план. Неговата бесрамна интеграција со Microsoft Word ја елиминира потребата од дополнителен софтвер или алатки. Microsoft Word Диктат поддржува повеќејазичен јазик.

Потребна е континуирана Microsoft 365 претплата.

4. Windows Гласот Typing

Windows Гласот, познат како препознавање на Windows говор, е вградената функција за препознавање глас на Мајкрософт. На корисниците им нуди можност да диктираат текст низ апликации и да контролираат одредени функционалности на системот со користење на гласовни команди.

Windows Voice Typing поддржува различни јазици. Достапен е за корисниците без дополнителни трошоци.

Windows Voice Typing е компатибилен со Windows оперативен систем. Значи, нема потреба од софтвер од трети земји. Има едноставен кориснички интерфејс и поддржува различни јазици.

Некои корисници сметаат дека неговата карактеристика недостасува кога се споредува со специјализираните алатки за транскрипција.

5. Microsoft Azure говор на текст

Microsoft Azure говор на текст е услуга базирана на облак достапна преку Azure когнитивни услуги. Оваа технологија го користи препознавањето на невронскиот говор на Microsoft за претворање на зборовите во пишан текст. Погоден е за најразлични апликации како транскрипциски услуги и гласовни команди. Подржува широк спектар на јазици.

Azure Говорот на текстот функционира на база pay-as-you-go, при што таксите зависат од количината на обработените аудио часови.

Microsoft Azure Говор на текст може да се пофали со висок степен на точност, особено кога е конфигуриран за задачи специфични за доменот. Неговата архитектура базирана на облак обезбедува скалибилност и цврстина. Неопходна е сигурна интернет конекција за оптимални перформанси.

6. Otter.AI

Otter.AI е транскрипциска платформа од глас до текст која користи машинско учење. Otter.AI им овозможува на корисниците да увезуваат аудио и видео фајлови од нивниот уред или да снимаат директно во апликацијата. Otter.AI претплати вклучуваат мобилна верзија на софтверот за разлика од Dragon.

Премиум планот чини 10 usd месечно на корисник. Тимскиот план чини $ 20 USD за корисник секој месец.

Otter.AI обезбедува конкурентен слободен засекогаш план. Ја елиминира потребата за рачно земање на белешки. Корисништвото е несоодветно.

7. Verbit

Verbit е сервис за транскрипција и натпис. Комбинира машинско учење и човечка експертиза. Verbit уверува брзо транскрибирање со користење на модерната AI технологија. Користи мрежа на професионални транскрибери кои ги проценуваат и утврдуваат автоматизираните транскрипции.

Verbit користи ценовен пристап базиран на цитат. Хибридниот модел на Вербит обезбедува високо ниво на точност. Платформата е прилагодлива на специфичните за индустријата потреби и терминологии.

Системот за цени базирани на цитати може да не понуди итна транспарентност во трошоците за потенцијалните корисници.

Google Docs екранот со отворен мени за алатки, истакнувајќи ја функцијата 'Гласовно пишување'.
Ослободете идеи со Google Docs гласовно пишување, топ алатка за ефикасно онлајн уредување на документи.

8. Google Docs Гласот Typing

Google Docs Voice Typing им овозможува на корисниците да зборуваат и да имаат свои зборови во Google Docs. Обезбедува транскрипција во реално време, гласовни команди за форматирање и уредување и ја подобрува достапноста за оштетените корисници. Алатката нуди многу јазици. Бесплатен е за сопствениците на Google сметки. Ова го прави избор за претворање на говорот во текст и креирање документи.

Google Docs Voice Typing се враќа со Google Docs. Тоа овозможува онлајн уредување. Едноставниот UI промовира леснотија на користење. Постои ограничена офлајн употреба.

9. Amazon Transcribe

Amazon Transcribe е сервис за автоматско препознавање на говор (ASR) на Amazon Web Services (AWS) . Корисна е за различни апликации како транскрипција на состаноци, интеракции за поддршка на клиенти и медиумски содржини.  Amazon Transcribe опфаќа широк спектар на јазици.

Amazon Transcribe има пристап за плаќање. Amazon Transcribe обезбедува исклучителна точност и детали. Вклучува одвојување на говорниците и временско печатење. Сервисот овозможува прилагоден речник. Транскрипцијата во реално време бара интернет конекција.

10. Speechmatics

Speechmatics е софтверска фирма за диктација со седиште во Кембриџ, Англија. Тие користат невронски мрежи и моделирање на јазици за создавање на софтвер за препознавање на говор. AsR моделите се обучени од корисниците да ги препознаат специјализираните речникови, специфични за индустријата фрази и акценти.

Speechmatics има три опции за ценење. Корисниците директно контактираат со Speechmatics за повеќе информации за ценонопланирањето.

Speechmatics им овозможува на корисниците да ги прилагодат ASR моделите според нивните индивидуални потреби. Тој е способен за обработка на масивни количини на аудио податоци.

Не постојат детални информации за ценење.

11. Braina Pro

Braina Pro (Brain Artificial) е транскрипциски софтвер. Тоа е повеќекратен дигитален асистент за Windows. Braina Pro поддржува робусна диктација на говорот, истовремено дозволувајќи им на гласовните команди да работат со многу компјутерски операции. Неговите можности за препознавање на говорот се фино прилагодени да работат добро дури и во бучни позадини.

Braina Pro има повеќекратен претплатен план. Едногодишната лиценца чини 49 долари, а доживотната лиценца чини 139 долари, со специјални понуди и попусти достапни на нивниот официјален веб-сајт.

Braina Pro се разликува со дејствување како инструмент за диктација и виртуелен асистент. Погоден е за глобална корисничка база бидејќи поддржува многу јазици.

Некои напредни карактеристики бараат онлајн конекција.

12. Nuance Dragon Home 15

Nuance Dragon Home 15 е верзија на добро познатата Dragon софтверска група за препознавање на говор. Оваа верзија се фокусира на испорака на точна и брза опција за диктација за рутинска работа. Dragon Home 15 користи гласовни команди за да го поедностави процесот на генерирање документи, испраќање мејлови и истражување на вебот.

Nuance Dragon Home 15 е достапен за еднократна такса од 200 американски долари, иако трошоците зависат од регионот и стимулациите.

Корисничкиот интерфејс на Nuance Dragon Home 15 е едноставен. Има процес на насочување за оптимизирање на препознавањето врз основа на гласот и акцентот на корисникот. Софтверот се интегрира со широк спектар на апликации.

Софтверот бара периодични тренинг сесии за одржување на оптимална точност на препознавање.

Што е Софтвер за диктација?

Софтверот за диктација е специјализирана алатка за претворање на зборовите во пишан текст. Потекнува од напредокот во технологијата за препознавање на говор. Чинот на вербализирање на зборовите кои на глас ќе бидат запишани или снимени од друга личност е диктација. Сепак, оваа "друга личност" е технолошки заменета во контекст на диктациониот софтвер со автоматизиран систем кој ги снима и транскрибира изговорените зборови.

Како да изберете софтвер за диктација за Microsoft?

За да изберат софтвер за диктација за Microsoft, корисниците размислуваат за компатибилност и интеграција при избор на софтвер за диктација за Microsoft. Осигурајте се дека софтверот беспревршено се интегрира со Microsoft апликации, особено ако е потребно.

Microsoft Word диктација, на пример, е вградена функција за препознавање глас во рамките на Microsoft Word која им овозможува на корисниците да диктираат текст директно во документи.  Секогаш приоритизирајте го софтверот кој се усогласува со специфичните потреби како точност на транскрипција, повеќејазична поддршка или опции за прилагодање.

Кој е најпопуларниот софтвер за диктација за Windows?

Најпопуларниот софтвер за диктација за Windows е "Dragon NaturallySpeaking" од Nuance. Dragon има напредна технологија за препознавање на говор и конзистентни перформанси.

Неговата точност е извонредна, со софтверот кој може да ги разликува нијансите во говорот и да се адаптира на индивидуалните гласови со текот на времето. Второ, Dragon нуди низа производи прилагодени за специфична употреба, од медицинска транскрипција до правна документација. Неговите интеграциски способности како најпопуларен софтвер за диктација се важни. Тоа значи дека работи со повеќето Windows апликации.

Кој е најдобриот софтвер за слободна диктација за Microsoft корисници?

Најдобриот бесплатен софтвер за диктација за Microsoft корисници е Windows Voice Typing. Неговата интеракција со есенцијални Microsoft апликации како што се Word и Outlook нуди искуство со диктација за корисниците. Постојаните надградби и прилагодувања ја подобруваат неговата точност и брзина и го рангираат како најдобар софтвер за слободна диктација .

Кој користи софтвер за диктација за Windows?

Широк спектар на поединци и професионалци користат софтвер за диктација за Windows. Овој опсег вклучува писатели, новинари, медицински професионалци, адвокати, студенти и поединци со физички хендикеп.

На пример, многу автори и новинари користат софтвер за диктација за да го забрзаат процесот на создавање на содржини. Медицинските професионалци, особено оние во специјалитети како што се радиологијата и патологијата, користат софтвер за диктација за брзо снимање на нивните забелешки. Адвокатите и паралегалите користат ваков софтвер за транскрипција на депозициите, состаноците, па дури и судските рочишта.

Може ли адвокатите да користат софтвер за диктација за Windows?

Да, адвокатите користат софтвер за диктација за Windows. Заедничките задачи се пишување долги документи, темелни белешки за време на состаноците и транскрибирање на депозициите на изјавите на сведоците. Софтверот за диктација за Windows ги забрзува овие процеси.

Дали корисниците на Mac користат Софтвер за диктација за Windows?

Да, Mac корисниците можат да користат софтвер за диктација за Windows, но со одредени ограничувања.

Важно е да се напомене дека трчањето Windows на Mac бара купување на валидна Windows лиценца. Понатаму, перформансите зависи од способностите на Mac, и не сите диктациони софтверски функции работат толку мазно како што би биле на мајчин Windows PC.

Често поставувани прашања

Да, многу алатки за диктација поддржуваат повеќе јазици, кетеринг на глобална корисничка база.

Да, некои напредни софтвери за диктација исто така функционираат како дигитален асистент, дозволувајќи гласовни команди за различни компјутерски операции.

Вградениот софтвер за диктација генерално е по-интегриран со ОС и полесен за користење, но може да нема напредни карактеристики и опции за прилагодување кои ги нудат самостојните апликации.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст