Како да се транскрибираат состаноци на Webex (2023)

Компјутерски екран кој прикажува официјален деловен состанок на Webex состаноци со транскрипција во реално време.
Продолжете со методите за транскрипција на Webex за 2023 година.

Transkriptor 2022-08-18

Како далечински работник, може да се најдете на многу видео состаноци користејќи алатка како Webex. Иако видео состаноците се одлични за соработка, тие исто така може да бидат болка за препишување ако треба подоцна да се повикате на нив.

Оваа статија ќе ви покаже како да ги транскрибирате состаноците на Webex за да можете да имате писмена евиденција за она што било дискутирано.

Како да препишете состанок на Webex

Еве како да земете и препишете минути:

 1. Пред состанокот, проверете дали ги имате сите потребни материјали, вклучувајќи пенкало и хартија.
 2. За време на состанокот, имајте предвид кој зборува, за што се разговара и какви било одлуки што се носат.
 3. По состанокот, препишете го записникот што е можно поскоро додека информациите се уште се свежи во вашиот ум.
 4. Не заборавајте да го вклучите датумот, времето и локацијата на состанокот, како и имињата на присутните.
 5. Користете кратки, едноставни реченици и точки за да ги направите минутите лесни за читање и разбирање.
 6. Ако има ставки за акција, не заборавајте да ги наведете јасно и наведете кој е одговорен за секоја од нив.
 7. Откако ќе се пополни записникот, испратете ги на одобрување до организаторот на состанокот или назначеното лице.

Кои се записниците на состаноците на Webex?

Транскриптите од состаноците на Webex се пишани записи за она што е кажано за време на состанокот. Тие можат да се користат за да им помогнат на луѓето да се сетат на она што било разговарано и одлучено и може да бидат вредна алатка за одржување на состаноците на вистинскиот пат.

Препишувањето вебекс состаноци може да биде задача која одзема многу време, но има неколку начини да го олесните.

 • Прво, погрижете се да изберете добар софтвер за транскрипција што може да ракува со различни звучници и различни акценти.
 • Второ, користете добар микрофон за да го снимате состанокот и погрижете се сите во собата да зборуваат јасно.
 • Конечно, одвојте време да го уредите преписот потоа за да се уверите дека е точен и лесен за читање.

Што е пример за транскрипција на состаноци на Webex?

Транскрипција на состанок е текстуален документ кој содржи писмен запис од состанок. Ова може да вклучи сè, од состаноци на одборот и конференциски повици до понеформални собири. Транскрипцијата може да биде дословно, што значи дека го вклучува секој збор што е изговорен или може да биде резиме на главните точки што се дискутирани.

Еве 5 примери на препис на состанокот:

 • Резиме на деловен состанок
 • Резиме на состанокот на тимот
 • Резиме на состанокот на одборот
 • Резиме на состанокот на персоналот
 • Резиме на состанокот на раководството

Кои се придобивките од преписот на состанокот Webex?

Има многу придобивки од снимањето на транскрипцијата на состанокот Webex. Еве шест придобивки:

 • Тоа ви овозможува да се вратите назад и да го разгледате она што било разговарано на состанокот.
 • Тоа може да помогне да се земе записник од состанокот.
 • Тоа може да биде корисна алатка за обука на нови вработени.
 • Може да помогне во решавањето на споровите доколку има несогласувања за она што беше кажано на состанокот.
 • Може да се користи како маркетиншка алатка, на пример, за креирање записници на препораки од клиенти.
 • Може да обезбеди писмен запис од состанокот за луѓето кои не можат да присуствуваат.
Важно е работниците да препишуваат онлајн состаноци

Зошто на луѓето им треба препис на состанокот Webex?

Има многу причини да имате препис на состанокот. Прво, може да помогне во организацијата и знаењето за што се разговарало на претходните состаноци. Друга причина да се има препис на состанокот е за правни цели. Конечно, записниците од состаноците можат да бидат корисни за маркетинг цели.

Генерално, постојат многу причини зошто на луѓето им треба препис на состанокот. Може да помогне при организација, правни спорови и маркетинг. Имањето препис од состанокот може да биде корисно во многу различни ситуации.

Дали можете да препишувате состаноци на Webex користејќи асинхрони далечни микрофони?

Асинхроните далечни микрофони се вид на микрофон што може да се користи за транскрипција на состаноци. Тие се поставени на различни локации низ собата и може да се користат за преземање звук од различни луѓе во различно време. Ова овозможува попрецизна транскрипција на состанокот, бидејќи сите говорници можат јасно да се слушнат.

Препишувањето Webex состаноци со помош на асинхрони далечни микрофони може да биде многу привлечно. Може да се користи за да се обезбеди препис од состанокот за оние кои не биле во можност да присуствуваат или да се обезбеди запис од состанокот за идна референца.

Зошто треба да ги препишувате состаноците на Webex?

Постојат неколку причини поради кои можеби сакате да ги препишете состаноците на Webex.

 • Може да биде корисно да имате писмена евиденција за она што било дискутирано во случај да има какви било прашања или несогласувања подоцна. Ова може да биде особено важно на деловни состаноци, каде што се донесуваат одлуки и се споделуваат важни информации.
 • Препишувањето состаноци може да биде корисно и за правење белешки и за следење на дејствијата. Може да биде тешко да се остане во тек со сè што е кажано на состанокот, особено ако е долг, но имајќи препис може многу полесно да се вратите и да го прегледате кажаното.
 • Конечно, препишувањето на Webex состаноци може да биде корисна алатка за обука и развој. Ако се обидувате да ги подобрите вештините за состаноци, може да биде корисно да ги прочитате записниците од претходните состаноци за да видите што поминало добро и што може да се подобри. Слично на тоа, ако тренирате некој друг да води состаноци, записниците можат да бидат вреден ресурс.

Често поставувани прашања за препишување на состаноци на Webex

Со писмена евиденција за состанокот се елиминираат прашањата или несогласувањата подоцна. Исто така, зема белешки и ги следи акционите ставки.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст