9 Алтернативи на Transkriptor во 2022 година

Работен простор со компјутерски монитор кој прикажува различни алтернативи за аудио и транскрипција
Истражете ги топ 9 транскрипторните алтернативи во 2022 година за ефикасни решенија за аудио транскрипција

Transkriptor 2022-09-17


Најдобар во целина

Лого на транскриптор

Transkriptor

Transkriptor ви овозможува да конвертирате текст во говор на повеќе од 100 јазици.


Одете на страницата


Најдобро за еднократни транскрипции

Amberscript

Amberscript

Amberscript  има и автоматски и човечки опции. Овие се однесуваат на транскрипции и преводи, а може да имате опции за дословно или чисто читање.

Одете на страницата

Најдобро за рачна транскрипција

Логото на Happyscribe

Happyscribe

Среќен писар  работи врз основа на едноставност, а не на обемни карактеристики.

Одете на страницата

Најдобро за кратки датотеки

Otter Logo

Otter.ai

Главната цел на Видра е да фаќа белешки за време на состаноците, овозможувајќи им на учесниците подобро да се фокусираат на вистинскиот разговор.

Одете на страницата

Најдобрите алтернативи на Transkriptor на крајот ќе зависат од тоа што ви треба од услугата. На пример, некои се повеќе фокусирани на генерирање на транскрипција во живо, додека други функционираат како додатоци за веб-прелистувачи.

За да ви помогнеме да го разберете пазарот со поголема јасност, еве 9 алтернативи на Transkriptor во 2022 година.

Како да изберете услуга за транскрипција?

Изборот на услуга за транскрипција зависи од неколку фактори. Тие вклучуваат:

 • Лесно користење – дали сакате многу да уредувате или додавате временски печати и звучници?
 • Пресврт – колку брзо ви треба транскрипцијата?
 • Автоматско или рачно – дали има корист да се натера лицето да препише?
 • Датотека во живо или претходно снимена – дали ви треба опција за приклучок за да се активира за време на состанок или само ќе го снимате состанокот и ќе ја поставите датотеката подоцна?
 • Контекст – дали ви требаат белешки за состаноци, транскрипција на предавање, видео преводи или друга форма на транскрипција?

Размислете за овие фактори додека ги читате алтернативите на Transkriptor подолу. Треба да бидете во можност да донесете информирана одлука врз основа на овие фактори.

Кои се алтернативите за Transkriptor?

1. Otter.ai

Otter.ai е приклучок за транскрипција за платформи за видео конференции. Има верзии и функции за iOS, Android и веб-прелистувач со популарни платформи како што се Zoom и Google Meets.

Може да увезувате и претходно снимени состаноци за да креирате транскрипции и да генерирате титлови во живо за состаноци. Користи вештачка интелигенција за контекстуална анализа и избор на зборови, а потоа можете да пребарувате транскрипции по клучни зборови, звучници и датуми.

Иако Видрата е корисна алатка за секој што користи платформи за видео конференции, таа е најкорисна за студенти и мали бизниси. Тоа е затоа што прифаќа само датотеки што се пократки од 90 минути.

Добрите

 • Се интегрира со популарните платформи за видео конференции
 • Ви овозможува да пребарувате транскрипции за клучни зборови и звучници

Конс

 • Алатката за доделување звучници не е секогаш точна
 • Поддржува само 1 јазик (англиски)
 • Не прифаќа датотеки што се подолги од 90 минути.

2. Sonix

Sonix создава транскрипции од претходно снимени состаноци. Иако ова е уште еден чекор во споредба со Otter.ai, тоа не е тежок дополнителен чекор. На крајот на краиштата, многу корисници веќе ги снимиле своите видео состаноци.

Една област каде што се истакнува е тоа што може да транскрибира на повеќе од 35 јазици. Сепак, аудиото сепак треба да се снима на тој јазик; не се преведува како дел од неговиот процес на транскрипција. Сепак, ова е корисна карактеристика бидејќи многу алтернативи на Transkriptor се фокусираат само на еден јазик.

Откако ќе се генерира датотеката за транскрипција, достапна е низа алатки за уредување. На пример, можете да видите временска ознака за секој збор во транскрипцијата наместо само за почеток на секој говорен блок. Можете исто така да додавате белешки и коментари во преписот, кои се зачувуваат како дел од датотеката за да можат другите читатели да ги видат.

Главниот недостаток на Sonix е неговата цена. Почнува од 10 долари на час, иако нивоата на премиум имаат поевтина часовна стапка (5 долари) плус месечна претплата. Како таков, можеби не е толку достапен за студенти или мали бизниси кои не можат да ја оправдаат цената.

Добрите

 • Транскрипција на повеќе од 35 јазици
 • Широки алатки за уредување
 • Прилагодени речници

Конс

 • Поскапи од другите алатки за говор во текст

3. Happy Scribe

Happy Scribe работи врз основа на едноставност, наместо на обемни карактеристики. Ја поставувате вашата видео или аудио датотека и потоа го користите интерактивниот уредувач во апликацијата за да ја прилагодите датотеката за транскрипција по потреба.

Happy Scribe поддржува 62 јазици, иако на различни нивоа на точност. Неговите најпопуларни јазици (англиски, француски, итн.) се најточни. Помалку вообичаените јазици, како што се зулу и монголски, бараат пообемно уредување откако ќе се генерира транскрипцијата.

Постојат опции за автоматска или рачна транскрипција, кои се разликуваат по цена. Рачната транскрипција ја врши член на тимот и гарантира 99% точност, додека автоматската транскрипција има максимална точност од 85%. Значи, иако е поевтин, бара повеќе работа.

Сепак, неговата цена е прилично ниска. Автоматскиот метод започнува од 0,23 долари за минута, а прирачникот е околу 2,30 долари за минута. Има попусти за повеќе од 25 часа транскрипција, а Happy Scribes нуди попуст од 25% за студентите.

Добрите

 • Има опции за автоматски и вештачки транскрипции
 • Точност до 99%.
 • Опции за транскрипции или преводи на состаноци

Конс

 • Точноста на автоматската транскрипција е помала од некои други услуги

4. Amberscript

Amberscript има и автоматски и човечки опции. Овие се однесуваат на транскрипции и преводи, а може да имате опции за дословно или чисто читање. Вториот уредува нечујни звуци и полни зборови.

Можете да ги прикачите вашите претходно снимени аудио или видео датотеки за автоматска транскрипција или да ги испратите директно до сервисот за рачна транскрипција. Можете однапред да плаќате часовна или месечна претплата за автоматски услуги. Претплатата вклучува 5 часа аудио или видео месечно.

Цените го прават погоден за студенти, академици и бизниси. Иако неговите услуги за уредување не се толку обемни како другите платформи, сепак можете да направите доволно за да добиете точен препис.

Добрите

 • Автоматски и вештачки транскрипции
 • При-пејд или опции за претплата
 • Погоден за сите видови индустрии

Конс

 • Не вклучува опширни опции за уредување

5. Temi

Теми тврди дека создава автоматски транскрипции за само 5 минути. Сепак, платформата дава до знаење дека се бори со голема бучава во позадина и силни акценти. Ова имплицира дека неговата вештачка интелигенција можеби не е толку сложена како другите платформи.

Теми има скала за подвижна цена која чини 0,25 долари за минута. Има само автоматска опција, но ова е во ред за датотеки како подкасти. Сепак, платформата може да се бори со видео состаноци поради бучава во позадина или микрофони со послаб квалитет.

Иако неговата точност може да недостасува во споредба со другите алтернативи на Transkriptor, неговите алатки за уредување се многу лесни за употреба. Можете да уредувате неточни зборови и звучници, но до тука одат опциите. Сепак, доволно е да се генерира читлив и точен препис.

Користите веб-контролна табла за уредување на датотеките за транскрипција. Контролната табла ги наведува сите транскрипции што сте ги создале со услугата, што помага да ги пребарувате во иднина. Сепак, ова е обемот на она што го нуди. Под услов да ви треба само основна транскрипција на состанок или аудио датотека, тоа прави доволно.

Добрите

 • Евтин во споредба со другите алтернативи на Transkriptor
 • Брза транскрипција
 • Лесни за уредување датотеки

Конс

 • ВИ на платформата не е толку точна како другите услуги

6. Express Scribe

Express Scribe е програма за преземање, за разлика од другите алтернативи на Transkriptor, кои се апликации, веб-страници или додатоци. Постојат бесплатни и про верзии. Бесплатната верзија има намалена функционалност, иако сепак е доволна за да се создадат точни транскрипции.

Про верзијата, која чини 49,99 долари, вклучува дополнителни хардверски функции. На пример, можете да користите ножен педал за да ја контролирате репродукцијата. Иако ова не е нешто што ќе го користат аматерските препишувачи, тоа е корисно за професионалците на кои им е потребна поголема функционалност за лесно користење.

Тоа е најкорисно за дословни транскрипции, бидејќи платформата работи со алатки за препознавање говор. Ова значи дека можете да вклучите невербални знаци и зборови за полнење без да се збуни платформата. Сепак, уредникот ви дозволува да ги извадите, но може да биде многу работа.

Една од неговите најкорисни карактеристики е тоа што може да се интегрира со Windows процесорите за текст. Работи во заднина додека пишувате, што е местото каде што ножната педала ни доаѓа. Можете да ја паузирате транскрипцијата со ножната педала и да користите кратенки на тастатурата за да го премотувате назад и да го успорите звукот.

Добрите

 • Погоден за професионални дактилографи и препишувачи
 • Интегрира хардвер и текстуални процесори
 • Достапни се бесплатни и професионални опции

Конс

 • Не е наменета за аматерски препишувачи или мали деловни корисници
 • Мора да преземете програма

7. Inqscribe

Inqscribe е сличен на Express Scribe по тоа што е дизајниран за професионални дактилографи и препишувачи. Сепак, можете да ги извршите услугите за аудио и транскрипција во истиот прозорец. Иако ова не е многу различно од другите алтернативи на Transkriptor, го прави лесен за користење.

Мора рачно да додадете временски печати и звучници во вашата транскрипција. Но, придобивката од тоа што ја имате датотеката и екранот за пишување во истиот прозорец е тоа што можете да ги видите без префрлување. Ова помага да се заштеди време, особено ако има многу звучници во датотека.

Inqscribe има бесплатен пробен период од 14 дена, а целосната лиценца е 99 долари. Тоа е скапо во споредба со другите алтернативи на Transkriptor, но тоа е затоа што е дизајнирано за професионалци. Бизнисите што треба да креираат белешки за состаноци би биле подобри со автоматска услуга, како што се оние опишани погоре.

Платформата ги интегрира кратечките копчиња на глувчето и ножните педали за полесна контрола над аудиото. Откако ќе завршите со транскрипцијата, можете да ја преземете датотеката во различни формати или едноставно да ја копирате и залепите во документ за процесор на текст. Ова значи дека има многу опции за споделување и прикачување, во зависност од тоа што треба да направите со транскрипцијата.

Добрите

 • Погоден за професионални препишувачи и дактилографи
 • 14-дневен бесплатен пробен период
 • Аудио и транскрипциските датотеки работат во истиот прозорец.


Конс

 • Целосната лиценца е скапа

8. GoTranscript

GoTranscript е исклучиво услуга за транскрипција базирана на луѓе. Иако ова значи дека можете да гарантирате повисоки нивоа на точност, тоа се рефлектира во цената. Поточно, најевтината опција за услуги за транскрипција е околу 0,75 долари за минута.

Но, нејзината структура на цени е малку посложена од тоа. Го избирате времето на обложување (од неколку часа до неколку дена), што влијае на вашата конечна цена. Платформата нуди и услуги за титлови, превод и странски преводи, кои постепено стануваат поскапи.

Во споредба со автоматските алтернативи на Transkriptor, GoTranscript е корисен за оние со комплицирани аудио датотеки. На пример, ако имате подкаст каде еден звучник има силен акцент, тоа би било соодветно. Слично на тоа, ако сакате да генерирате точни странски преводи за видео или аудио датотека, GoTranscript исто така би била соодветна опција за тоа.

Придобивката од користењето на услугата за транскрипција базирана на луѓе е тоа што теоретски нема да имате што да правите со датотеката. Под услов да е прецизно препишан, треба само брзо да го прочитате за да го проверите ова. Имајќи предвид дека некои автоматски алтернативи на Transkriptor нудат прецизност до 85%, а треба да ги додадете вашите звучници и временски печати, тоа заштедува многу работа.

Добрите

 • Достапни се многу услуги
 • Погоден за комплицирани или ниши транскрипции
 • Достапен е брз пресврт

Конс

 • Структурата на цените е комплицирана

9. Rev

Како GoTranscript, Св е услуга за транскрипција базирана на луѓе. Нејзината главна предност е што ги нуди своите услуги по ниска цена, а нејзината структура на цени е многу полесна за разбирање. Транскрипцијата започнува од 1,50 долари за минута. Иако ова е поскапо од GoTranscript, има помалку услуги со завртки, а пресвртот е обично многу побрз.

Можете исто така да добиете преведени преводи на екранот, а сите услуги советуваат рамна 99% точност. Сепак, тој преведува само преводи на англиски наместо да преведува на други јазици.

Времето на пресврт е едно од главните извлекувања на услугата. Тврди дека може да создаде транскрипција направена од човекот за неколку минути, значително побрзо од другите алтернативи на рачниот транскриптор. Подолгите датотеки имаат поголемо време на обложување, но сепак гледате само часови наместо денови. На пример, Rev советува стандардно време на пресврт од 12 часа.

Сепак, Rev не е нужно соодветна услуга за сите индустрии. Најдобро би било конкретно за креаторите на видео и подкасти. Иако постојат потенцијални апликации во правниот сектор (како што е препишување на депозити), тие може подобро да се направат со побавна услуга за транскрипција.

Добрите

 • Брзи времиња на пресврт
 • Советуваше 99% точност на сите транскрипции
 • Јасна структура на цените

Конс

 • Транскрибира само на англиски јазик

Споредби со други алтернативи

GMR Transcribe наспроти Transkriptor

Transcribe Wreally против Transkriptor

Inqscribe vs Transkriptor

Express Scribe против Transkriptor

Descript Transkriptor

oTranscribe наспроти Transkriptor

Maestra против Transkriptor

Sonix против Transkriptor

GoTranscript наспроти Transkriptor

Happyscribe vs Transkriptor

Тринт против Транскриптор

Amberscript vs Transkriptor

Otter.ai vs Transkriptor

Често поставувани прашања за алтернативите на Transkriptor

Што треба да размислам при изборот на софтвер за транскрипција?

Вашите критериуми за избор треба да вклучуваат точност, леснотија на користење и брзина.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст