20 Најдобар софтвер за препознавање на говор 2024

Топ 20 софтвер за препознавање на говор од 2024 година, со микрофон со контролни копчиња, за гласовна обработка.
Истражете го најдобриот софтвер за препознавање говор во 2024 година за да ја зголемите ефикасноста и точноста во вашите секојдневни задачи.

Transkriptor 2024-01-17

Софтверот за препознавање на говор го претвора говорот во пишан текст. Технологијата за препознавање на говор работи со анализа на звучните бранови и претворање во текст со користење на алгоритми. Софтверот за препознавање на говор ја подобрува продуктивноста, достапноста и работа со слободни раце, овозможувајќи им на корисниците брзо и ефикасно да генерираат материјали базирани на текст. Софтверскиот избор зависи од желбите и потребите на корисниците.

20 најдобриот софтвер за препознавање говор во 2024 година се наведени подолу.

 1. Transkriptor: Алатка за онлајн транскрипција која користи вештачка интелигенција за брза и точна транскрипција, идеална за различни аудио датотеки како интервјуа и подкасти.
 2. Siri: Siri е виртуелен асистент развиен од Apple.
 3. Otter: Otter.AI е софтвер за говор во текст базиран на облак.
 4. Cortana: Cortana е дигитален асистент од Microsoft.
 5. Rev: Rev.AI нуди пријави за препознавање на говор за софтвер за препознавање на говор.
 6. Gboard: Gboard ја интегрира технологијата за препознавање на говорот на Googleза гласовно пишување.
 7. Google Now: Google Now е гласовно активиран асистент кој обезбедува информации врз основа на корисниците навики.
 8. Winscribe: Winscribe Диктација е професионален софтвер за препознавање на говор и диктација.
 9. Amazon Lex: Amazon Lex е AI услуга за создавање на чатботи и гласовни апликации.
 10. Google Docs Voice Typing: Google Docs Voice Typing е карактеристика во рамките на Google Docs за диктирање на документи.
 11. Speechnotes: Speechnotes е онлајн NotePad со овозможен говор за транскрипција на говорот.
 12. Dragon Anywhere: Dragon Anywhere е професионален софтвер за диктација базиран на облак.
 13. Braina: Braina е персонален помошник и софтвер за препознавање глас за Windows компјутери.
 14. Beey: Beey е сервис за онлајн диктација.
 15. Philips SpeechLive: Philips SpeechLive е софтвер за диктација базиран на облак.
 16. Windows 10 Препознавање на говор: Windows 10 Препознавање на говор е карактеристика на Windows оперативен систем.
 17. Google Cloud Speech API: Google Cloud Speech API им овозможува на програмерите да го конвертираат аудиото во текст.
 18. Voice Finger: Voice Finger е софтвер за корисниците да ги контролираат своите компјутери по глас.
 19. Microsoft Bing Speech API: Microsoft Bing Speech API е софтвер за препознавање на говор базиран во облак.
 20. Dragon решенија за препознавање на говор: Dragon решенија за препознавање на говор е висококвалитетен софтвер за препознавање на говор.

Transkriptor табла која прикажува опции за претворање на аудио и видео датотеки во текст.
Transkriptor табла за претворање на аудио и видео фајлови во текст по технологија за препознавање на говор.

1. Transkriptor

Transkriptor е силна AI-напојувана диктациска услуга со точност до 99%, достапна како Android и iPhone мобилна апликација, Google Chrome продолжување и веб страница. Transkriptor прави транскрипции од било кој линк и го претвора гласот во текст, како што се состаноци, интервјуа и предавања.

Задоволството на клиентите ја стапува програмата 4,5 од 5 врз основа на повеќе од 50 Capterra проценки и 4,7 од 5 врз основа на повеќе од 100 Trustpilot оценки.

Transkriptor е нискобуџано транскрипциско решение за претпријатија од сите големини. Има 2 ценовни пакети. 4,99 долари месечно Lite планот обезбедува 5 часа транскрипција. Премиум планот е 12,49 долари месечно и доаѓа со 40 часа транскрипција.

Transkriptor обезбедува широка јазична поддршка, поддршка на повеќе од сто јазици и овозможување на корисникот да создава текстуални содржини на бројни јазици истовремено. Покривањето на јазикот е клучен фактор кој треба да се разгледа додека се развива софтверот за диктација.

2. Siri

Siri е виртуелен асистент кој користи технологија за препознавање на говор. Apple развиени Siri и тој е достапен на Apple уреди како iPhone, iPad, Macи Apple Watch. Корисниците им даваат гласовни команди на Siri да извршуваат дејства.

Корисниците даваат гласовни команди за иницирање повици, испраќање пораки и потсетување на Siri. Siri учи од командите на корисниците навреме и лесно се персонализира. Siri подржува различни јазици. Овие јазици вклучуваат арапски, кинески, англиски, француски, германски, италијански, јапонски, корејски, португалски, шпански, шведски и турски.

Заработките на Siri се кориснички, погодни, интеграција со Apple уреди и редовни новости. Siri е лесен за користење. Кажи "Еј Siri" на Apple уред за да почнеш да користиш Siri.

Конс на Siri се ограничена употреба на Apple уреди и повремени погрешни толкувања. Корисниците ги активираат Siri без дополнителни трошоци на Apple уреди.

Siriпримарна цел е да обезбеди контрола на уредот, за разлика од другиот софтвер за препознавање на говор. Корисничките повратни информации велат дека Siri е погодна за користење бидејќи е компатибилна со Apple уреди. Некои корисници истакнуваат дека не е добро да се препознае говорот во бучни средини.

3. Otter

Otter.AI е софтвер за говор во текст базиран на облак. Клучните карактеристики на Otter.AI се транскрипција во живо, идентификација на звучници, функција за пребарување и соработка. Otter препознава различни говорници и го означува секој говорник. Корисниците ги пребаруваат и лоцираат специфичните зборови во преписот.

Професионалците на Otter се висока точност и леснотија на употреба. Otter обезбедува високо ниво на точност. Правилно ги транскрибира дури и сложените термини. Конс на Otter се ограничена офлајн функционалност и зависни од интернет конекција.

Otter.AI обезбедува бесплатен план со ограничени минути месечно. Има различни платени планови. Платените планови нудат повеќе минути и дополнителни карактеристики. Otter создава транскрипции со аудио со повеќе звучници, за разлика од некој друг софтвер кој транскрибира само индивидуален говор.

Корисниците даваат позитивен рејтинг на Otter.AI. Тие ја ценат неговата висока точност и погодност. Корисниците го истакнуваат Otterкорисничкиот интерфејс. Некои корисници спомнуваат дека постојат повремени непријатности во бучни средини.

4. Cortana

Cortana е дигитален асистент од Microsoft. Cortana го користи препознавањето на говорот за извршување на задачи, потсетување и обезбедување на персонализирана помош. Клучните карактеристики на Cortana се гласовните команди, интеграцијата и персонализираното искуство.

Професионалците на Cortana се Windows интеграција, разбирање на природниот јазик и слободна употреба. Cortana ефективно го разбира природниот јазик. Cortana доаѓа вграден со Windows 10 без дополнителни трошоци.

Конс на Cortana се ограничена употреба на платформата и загриженост за приватноста. Cortanaинтеграцијата надвор од Microsoft е ограничена. Корисниците имаат загриженост за приватноста во врска со собирањето на податоци.

Cortana првенствено е дигитален асистент, за разлика од другиот софтвер за препознавање на говор. Корисниците користат Cortana за извршување на различни задачи отколку само користење на функцијата за транскрипција. Рејтингот на Cortana се менува бидејќи е корисен со Windows 10, но не толку корисен со другите оперативни системи. Корисниците ја наведуваат неговата погодност во Windows екосистем.

5. Rev

Rev е компанија за аудио и видео транскрипција. Rev.AI нуди пријави за препознавање на говор за софтвер за препознавање на говор. Клучните карактеристики на Rev.AI се автоматската транскрипција, повеќекратната јазична поддршка и временските марки и индикацијата на звучниците. Rev.AI поддржува различни јазици и дијалекти.

Професионалците на Rev.AI се високи стапки на точност, леснотија на интеграција и скалибилност. Rev.AI дава прецизни транскрипции. Тој е пријателски настроен кон развојот со својата лесна интеграциска карактеристика. Rev.AI е погодна за големи обеми на транскрипции.

Согласноста на Rev.AI се зависност од квалитетот на аудиото и ограничената функционалност без интернет. Квалитетот на аудиото влијае високо на точноста на транскрипцијата. Rev.AI бара интернет конекција бидејќи е сервис базиран на облак.

Rev.AI нуди бесплатен план со ограничени минути за транскрипција. Rev.AI има различни платени планови во зависност од транскрипционите минути. Рејтингот на Rev.AI го истакнува неговото ниво на точност и леснотија на употреба. Позитивните критики велат дека брзината на транскрипција е висока.

Рака која држи samsung смартфон кој ја прикажува лентата за Google пребарување со опција за гласовно пребарување.
Ангажирајте се со функцијата за пребарување на гласот на Google, покажувајќи ја практичноста на препознавањето на говорот.

6. Gboard

Gboard е виртуелна апликација за тастатура од Google. Достапен е на Android и iOS уреди. Gboard ја интегрира технологијата за препознавање на говорот на Googleза да го олесни пишувањето на гласот. Клучните карактеристики на Gboard се пишувањето на гласот, враќањето на глајд, емотиконите и GIF пребарувањето и интеграцијата со Google Translate.

Професионалците на Gboard се разноликоста и интеграцијата со Google услуги. Gboard е многу разновиден со влезни методи како што се враќање на гласот и гласовно лизгање. Конс на Gboard се ограничени перформанси и интернет барања. Перформансите на Gboard во гласовното пишување зависи од можностите на уредот.

Gboard е слободен софтвер. Рејтингот за Gboard е висок и на Google Play Store и на App Store. Корисниците го ценат неговиот кориснички дизајн и погодноста за пишување на гласот. Gboard има повремени пропусти и заостанува.

7. Google Now

Google Now е гласовно активиран асистент кој обезбедува информации врз основа на корисниците навики. Клучните карактеристики на Google Now се проактивни информативни картички и гласовни команди. Google Now прикажува информативни картички врз основа на корисниците навики. Google Now поддржува гласовни команди за извршување на различни задачи.

Професионалците на Google Now се лесно користење и прилагодување. Google Now е добар во едноставни гласовни команди и има кориснички пријателски интерфејс. Google Now ги крои информациите врз основа на заемодејствата и навиките на корисниците.

Конс на Google Now се ограничени офлајн функции и ограничени гласовни команди. Google Nowнајмногу карактеристики зависат од интернет конекцијата.

Google Now е бесплатна услуга. Достапен е и на Google Play Store и на App Store. Рејтингот и повратната врска го пофалија својот иновативен пристап кон технологиите за препознавање на говор.

8. Winscribe

Winscribe Диктација е професионален софтвер за препознавање на говор и диктација. Здравствените, правните и осигурителните индустрии претпочитаат Winscribe. Клучните карактеристики на Winscribe се мобилната поддршка и квалитетот на препознавање на говорот. Winscribe е компатибилен со паметните телефони.

Професионалците на Winscribe се флексибилност и прилагодување. Winscribe им овозможува на корисниците да диктираат далечинско. Корисниците ги прилагодуваат Winscribe да се вклопуваат во специфичната терминологија на различни индустрии. Конс на Winscribe се трошоци и тешкотии за користење, во споредба со другите услуги за диктација.

Ценопланирањето за Winscribe зависи од специфичните потреби на корисниците. Winscribe нуди ценовен модел базиран на цитат. Рејтингот за Winscribe Диктација е позитивен во професионалните индустрии. Негативните повратни информации ја вклучуваат неговата тешкотија да се користи без процес на обука.

9. Amazon Lex

Amazon Lex е AI сервис за создавање на чатботи и гласовни апликации. Клучните карактеристики на Amazon Lex се висококвалитетното препознавање на говорот и разбирањето на природниот јазик. Помага да се создадат разговорни ботови за да се вклучат во дијалози.

Професионалците на Amazon Lex се скалираност и интеграција. Amazon Lex им овозможува на корисниците да изградат комплексни разговорни системи. Amazon Lex интегрира различни платформи. Нештата на Amazon Lex се тешкотиите на користење и трошоците.

Ценењето на Amazon Lex зависи од потребите на корисниците. Има бесплатно ниво во првите 12 месеци. Платените планови се менуваат според барањата на корисниците. Amazon Lex обезбедува рамка за изградба на интерактивни апликации, за разлика од другите сервиси за препознавање на говор.

Рејтингот за Amazon Lex генерално е позитивен кај програмерите. Корисниците ја истакнуваат неговата ефикасност во создавањето на одговорни чатботи. Негативните повратни информации укажуваат на неговата тешкотија да се користи.

10. Google Docs Гласот Typing

Google Docs Voice Typing е карактеристика во рамките на Google Docs. Студентите, писателите и професионалците претпочитаат Google Docs Voice Typing да диктираат документи. Клучните карактеристики се функционалноста и корисничкиот интерфејс. Функцијата е многу достапна со клик на иконата на микрофонот во Google Docs.

Професионалците на Google Docs Voice Typing се неговата леснотија на употреба и достапност. Достапен е за сите корисници на Google Docs. Конс на Google Docs Voice Typing се потпираат на интернет конекција и ограничена употреба. Не работи без стабилна интернет конекција.

Google Docs Voice Typing е бесплатна карактеристика во рамките на Google Docs. Корисниците пристапуваат бесплатно до функцијата со Google сметка. Позитивните повратни информации ја ценат неговата интеграција во дневниот работен тек без дополнителни трошоци. Негативните повратни информации вклучуваат ограничувања во точноста на препознавање глас во споредба со другиот софтвер за диктација.

11. Speechnotes

Speechnotes е онлајн NotePad. Им помага на корисниците да го транскрибираат говорот на текст. Клучните карактеристики на Speechnotes се команди со висока точност и пункција. Speechnotes дава прецизни транскрипции.

Заработките на Speechnotes се неговиот кориснички пријателски интерфејс и ефикасност. Корисниците не мора да инсталираат дополнителен софтвер за да диктираат. Конс на Speechnotes се потпираат на интернет конекција и ограничено разбирање на дијалектите. Speechnotes бараат стабилна интернет врска за да диктираат.

Speechnotes е слободна за користење со реклами. Платената верзија обезбедува дополнителни карактеристики и не вклучува реклами. Рејтингот и повратната врска за Speechnotes генерално се позитивни. Корисниците ја ценат неговата едноставност и точност.

12. Dragon Anywhere

Dragon Anywhere е професионален софтвер за диктација базиран на облак. Корисниците креираат и уредуваат документи на iOS и Android уреди со Dragon Anywhere. Клучните карактеристики на Dragon Anywhere се опциите за гласовно форматирање и уредување.

Професионалците на Dragon Anywhere се прилагодување и континуирана диктација. Dragon Anywhere нема ограничувања на времето и должината. Согласностите на Dragon Anywhere се базирани на претплата и се потпираат на интернет конекција.

Ценоплатата за Dragon Anywhere зависи од месечната или годишната претплата. Корисниците избираат план за плаќање според нивните потреби. Корисничката повратна врска ја пофалува способноста на Dragon Anywhereда се прилагоди на гласот на корисникот. Негативните повратни информации го вклучуваат и ценораздавањето на софтверот.

13. Braina

Braina е личен помошник и софтвер за препознавање глас за Windows компјутери. Клучните карактеристики на Braina се AI чатбот, автоматизација на задачи и далечинско управување. Braina одговара на прашања од корисниците со контекстуално разбирање. Корисниците пристапуваат и ги контролираат своите компјутери преку Braina апликација.

Професионалците на Braina се обичајни команди и флексибилна употреба. Braina овозможува создавање на обичајни команди за персонализирана употреба. Компатибилен е со полињата и софтверот за влез на текст. Нештата на Braina се високи цени.

Braina има бесплатни и платени верзии. Платената верзија има претплатен модел со месечни или годишни плаќања. Корисникот ги пофали Brainaлеснотијата на користење и ефикасноста. Негативните повратни информации се фокусираат на повремени недоразбирања поради грешки во препознавањето на говорот.

14. Beey

Beey е сервис за онлајн диктација. Клучните карактеристики на Beey се временско печатење и идентификација на говорниците. Beey додава автоматски временска марка на транскрипциите. Beey се идентификуваат и разликуваат меѓу говорниците во разговор.

Професионалците на Beey се кориснички интерфејс и брзина. Beeyинтуитивниот веб интерфејс го олеснува прикачувањето на датотеките и транскрипцијата. Конс на Beey се потпирањето на интернетот и ограничените карактеристики за уредување. Beey бара стабилна интернет конекција бидејќи е веб базирана.

Beey работи на база на плаќање. Ценопот зависи од должината на аудио или видео фајлот. Позитивната корисничка повратна врска ја истакнува погодноста на Beeyза интервју и транскрипција на предавања. Негативните повратни информации ги споменуваат методите за високо ценење на Beey.

15. Philips SpeechLive

Philips SpeechLive е софтвер за диктација базирана на облак. Професионалците кои бараат ефикасно создавање на документи претпочитаат Philips SpeechLive. Клучните карактеристики на Philips SpeechLive се транскрипција во живо и се базирани на облак. Philips SpeechLive нуди технологија за препознавање говор во реално време.

Професионалците на Philips SpeechLive се флексибилност и ефикасност. Корисниците снимаат диктации во тек со мобилна апликација. Потешкотиите на Philips SpeechLive се тешкотијата на користење и ценење. Корисниците имаат потреба од обука за ефикасно користење на софтверот.

Philips SpeechLive работи на претплатен модел врз основа на обемот на транскрипцијата. Исто така има бесплатно судење за корисниците да го пробаат софтверот. Позитивните повратни информации на корисниците ја истакнуваат погодноста на мобилната апликација за диктација. Негативните повратни информации на корисниците вклучуваат потпирање на интернет конекција.

16. Windows 10 препознавање на говорот

Windows 10 Препознавање на говор е бесплатна карактеристика на Windows оперативен систем. Клучните карактеристики на Windows 10 Препознавање на говор се контролата на системот и обуката. Корисниците се движи низ Windows, контролираат апликации и управуваат со датотеки со гласовни команди..

Професионалците на Windows 10 Препознавање на говорот се ценоразни и достапни. Софтверот е достапен без дополнителни трошоци бидејќи е вградена функција. Конс на Windows 10 Препознавање на говорот се ниво на точност и јазична поддршка. Препознавањето на говорот не е толку точно како другите програми.

Позитивните повратни информации и прегледи ја ценат функцијата за контрола на системот и нејзината слободна употреба. Негативните повратни информации на корисниците вклучуваат помалку точност и ограничена јазична поддршка.

17. Google Cloud Speech API

Google Cloud Speech API им овозможува на програмерите да конвертираат аудио во текст. API препознава преку 120 јазици. Клучните карактеристики на Google Cloud Speech API се препознавање на говор во реално време, автоматско препознавање на говор (ASR) и прилагодување. Google Cloud Speech API обезбедува препознавање на говорот во реално време.

Професионалците на Google Cloud Speech API се скалибилност и флексибилност. Тој е способен да се справи со големи обеми на гласови податоци. Потпорите на Google Cloud Speech API се ценење и сложеност. Тоа е скап софтвер иако нуди бесплатна подредба.

Google Cloud Speech API нуди бесплатно ниво со ограничувања. Цена варира според количината на аудиото. Позитивната корисничка повратна врска вклучува високи нивоа на точност и опции за прилагодување. Негативните повратни информации на корисниците се фокусираат на комплексноста на интерфејсот и методите за високо ценење.

18. Voice Finger

Voice Finger е софтвер за корисниците да ги контролираат своите компјутери по глас. Voice Finger ја зајакнува достапноста на инвалидите. Клучните карактеристики на Voice Finger се контрола на слободни раце и систем на мрежа. Voice Finger нуди сеопфатни гласовни команди за контрола на глушецот и тастатурата без раце.

Професионалците на Voice Finger се достапност и ефикасност. Voice Finger обезбедува целосна достапност за луѓето кои се инвалиди. Voice Finger е дизајниран да извршува команди брзо. Извршува дејства за многу кратко време.

Конс на Voice Finger се сложеност и ограничена функционалност. На корисниците им треба време и пракса за да го научат системот на мрежата. Фокусот на Voice Finger е на контрола на компјутерот наместо диктација.

Voice Finger е достапен за купување по еднократна цена. Нема дополнителни претплатници. Позитивната корисничка повратна информација вклучува обезбедување пристапност за хендикепираните лица. Негативните повратни информации на корисниците ја истакнуваат комплексноста на системот.

19. Microsoft Bing Speech API

Microsoft Bing Speech API е софтвер за препознавање на говор базиран во облак. Им овозможува на програмерите да креираат интерактивни гласовни искуства. Клучните карактеристики на Microsoft Bing Speech API се транскрипција во живо и превод на говор. Софтверот транскрибира аудио во реално време.

Професионалците на Microsoft Bing Speech API се флексибилност и прилагодување. Корисниците имаат пристап до софтверот на широк спектар на апликации. Овозможува прилабочување на моделите за препознавање на говор. Во него се наоѓаат специфични за доменот речник и терминологија.

Конс на Microsoft Bing Speech API се облачна зависност и ценовност. Се потпира на поврзување на облаците. На тој начин, не работи без интернет конекција. Релативно е скапо за употреба со голем обем.

Microsoft Bing Speech API има модел на ценоплата. Позитивната повратна врска на корисниците ги истакнува своите капацитети за прилагодување. Негативните повратни информации на корисниците го вклучуваат комплексниот интерфејс кој е тешко да се научи.

20. Dragon решенија за препознавање на говор

Dragon решенија за препознавање на говор е висококвалитетен софтвер за препознавање на говор. Клучните карактеристики на Dragon софтвер за препознавање на говор се технологијата за длабоко учење и прилагодувањето. Го користи напредното машинско учење за да го адаптира гласот на корисникот.

Професионалците на Dragon решенија за препознавање на говор се продуктивноста и функционалноста на вкрстениот уред. Тоа го намалува времето за изработка на документи. Тој поддржува диктација низ десктоп и мобилни уреди.

Согласностите на Dragon решенија за препознавање на говорот се ценење и потреба од моќен систем. Софтверот е скап, особено за професионална употреба. Бара моќен компјутер ефикасно да работи.

Dragonе заснована на моделот на лиценцирање. Има еднократни купувања за индивидуална употреба и претплатници за професионална употреба. Позитивните повратни информации ја истакнуваат точноста и брзината на софтверот. Негативните повратни информации на корисниците вклучуваат искуство во корисничките услуги и ценење.

Личност која користи технологија за препознавање на говор со микрофон и визуелни звукови бранови на компјутерскиот екран.
Технологија за препознавање на говор во употреба, прикажувајќи го интерфејсот помеѓу вербалниот влез и дигиталната транскрипција.

Што е Препознавање на говорот?

Препознавањето на говорот е можноста за претворање на говорната содржина во пишан текст. Технологијата за препознавање на говор функционира со анализирање на звучните бранови и користење на алгоритми за претворање на звуците во текст.

Препознавањето на говорот се нарекува автоматско препознавање на говорот (ASR) и говор-на-текст. Напредните системи за препознавање на говор го разбираат природниот јазик и се справуваат со голем број на зборувачки акценти, дијалекти и речник.

Дали препознавањето на говор е исто како диктацијата?

Не, препознавањето на говорот не е исто како диктацијата. Тие имаат мали разлики иако се поврзани. Препознавањето на говорот е пограничниот технолошки капацитет на компјутерите за препознавање на човечкиот говор. Тоа е чадор термин за толкување на говорниот јазик од страна на машина. Диктацијата се однесува на процесот на претворање на говорот во текст. Диктацијата е подгрупа на препознавање на говорот.

Како да изберете софтвер за препознавање глас?

Осигурајте се дека софтверот за препознавање на гласот има точност, јазична поддршка, компатибилност и брзина додека го бирате софтверот. Барај софтвер кој точно го препознава и транскрибира говорот. Осигурајте се дека софтверот ги поддржува потребните јазици или дијалекти. Осигурајте се дека софтверот е компатибилен со оперативниот систем. Некој софтвер не работи на секој оперативен систем. Софтверот мора да го транскрибира говорот на текст во реално време за да ја зголеми продуктивноста. Проверете ги капацитетите и карактеристиките на софтверот пред да почнете да го користите.

Gboard икона на апликација на замаглена позадина, што укажува на функцијата за внесување глас.
Иконата на Gboard се фокусираше на пишувањето на гласот, симболизирајќи го препознавањето на говорот во виртуелната тастатура технологија.

Кој е најпопуларниот софтвер за препознавање на говор?

Најпопуларниот софтвер за препознавање на говор е Google Now. Google Асистент е најпопуларниот софтвер бидејќи е во Android оперативен систем. Android оперативен систем има најголем пазарен удел. Светската употреба на Android го прави Google Асистент достапен за голем број корисници.

Google Асистентот е достапен на широк спектар на уреди. Овие уреди вклучуваат паметни телефони, таблети и Google Домашни говорници. Googleпрепознавањето на гласот е достапно на Googleразлични апликации и Chrome прелистувач.

Кој е најдобриот софтвер за препознавање на говор за Windows?

Најдобриот софтвер за препознавање на говор за Windows е Windows 10 Препознавање на говор. Windows 10 Препознавање на говор нема дополнителни плаќања, тој е слободен за користење. Компатибилноста на софтверот обезбедува лесно користење.

Windows 10 Препознавање на говор обезбедува обука за корисниците. Корисниците го обучуваат софтверот пред да почнат да го користат. Обуката обезбедува подобро препознавање на гласот на корисникот. Windows 10 Препознавање на говорот, исто така, обезбедува помош со гласовните команди.

Кој е најдобриот софтвер за препознавање на говор за Mac?

Најдобриот софтвер за препознавање на говор за Mac е Siri. Siri е виртуелен асистент на Appleи користи гласовни команди за да одговори на прашањата и да изврши дејства. Siri им овозможува на корисниците да ги користат своите гласови за да испраќаат пораки, да планираат состаноци и да поставуваат потсетници.

Siri користи напредно препознавање на гласот и машинско учење за да ги разбере барањата на корисниците. Mac корисниците претпочитаат да користат Siri како најдобар софтвер за препознавање на говор бидејќи е бесплатен на Apple уреди и тој е многу компатибилен.

Кој користи софтвер за препознавање глас?

Општите потрошувачи, професионалци, студенти, програмери и креатори на содржини користат софтвер за препознавање глас. Општите потрошувачи користат гласовно препознавање за испраќање на смс пораки, телефонски повици или контрола на нивните уреди со гласовни команди. Професионалци кои користат гласово препознавање се генерално адвокати, доктори и новинари. Тие диктираат информации базирани на домени со користење на софтвер за препознавање на говор.

Студентите го користат гласовното препознавање за да носат белешки и да пишуваат весници. Тие, исто така, ги диктираат часовите. Програмерите го користат софтверот за да развијат нови апликации на технологијата за препознавање глас. Креаторите на содржини како што се подкастерите и YouTubers користат транскрипциски услуги за да создадат текстуални верзии на нивната содржина. Софтверот за препознавање на говор е најпопуларен за леснотија на користење и брзина за овие луѓе.

Колку е точен софтверот за препознавање глас?

Точноста на софтверот за препознавање глас зависи од софтверот, квалитетот на аудиото, позадинската бучава и јазична поддршка. Корисниците избираат софтвер кој точно го диктира говорот. Системите за препознавање глас како што се Siri и Google Асистент нудат високи стапки на точност за заеднички задачи.

Точноста варира според квалитетот на аудиото. Софтверот не создава точна диктација ако квалитетот на аудиото е низок. Позадинската бучава е важна за нивото на точност. Софтверот не создава диктација точно ако постојат толку многу шумови во позадината.

Често поставувани прашања

Да, многу софтвер за препознавање на говорот може беспревршно да се интегрира со различни алатки за продуктивност, вклучувајќи ги процесорите на зборови, клиентите за електронска пошта и апликациите за управување со проекти.

Transkriptor се истакнува со својата висока стапка на точност, голема јазична поддршка (преку 100 јазици). Исто така е познат по својата пристапност, со флексибилни ценоразни пакети и кориснички пријателски интерфејс, што го прави достапен и за индивидуалните и за корпоративните корисници.

Технологијата за препознавање на говор обезбедува приватност на корисниците и безбедноста на податоците преку различни мерки како енкрипција од крај до крај, безбедно складирање на податоци и усогласеност со регулативите за приватност како GDPR.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст