Како да се транскрибираат состаноците за зумирање во 2023 година

Илустрацијата ја истакнува модерната Zoom транскрипција на 2023 година со дигитални елементи, прикажувајќи технолошка еволуција
Останете обновени со техниките за транскрипција на Zoom на Zoom на 2023 година.

Transkriptor 2022-08-19

Создавањето транскрипција на состанокот за зумирање на повикот на Зум е корисно за да се вратите на дискусијата подоцна. Сепак, генерирањето точна транскрипција на состанокот за зумирање не е достапно ако го немате вистинскиот софтвер.

Што се транскрипти на состаноци за зумирање?

Транскрипцијата на состанокот за зумирање е текстуална датотека на аудио содржината на состанокот. Исто така, вклучува звучници и временски печати за да помогне да се разјаснат точките и да се олеснат подоцнежните референци. Сепак, уреден препис на состанокот може да ги отсече ирелевантните изјави или говорници за да го скрати документот.

Зошто треба да ги транскрибирате состаноците за зумирање?

Постојат бројни причини зошто треба да генерирате транскрипција на состанок . Тие вклучуваат:

 • Упатување или цитирање на дискусијата на состанокот
 • Давање начин на луѓето кои го пропуштиле состанокот за зумирање да се израмнат
 • Користејќи го како извор за маркетинг содржина, како што се објави на блогови, подкасти, видеа и натписи на социјалните медиуми…

Како рачно да се транскрибира состанок за зумирање?

Создавањето транскрипција на состанокот за зумирање може да потрае доста долго ако изберете да го направите рачно. Чекорите се како што следува:

 1. Снимајте го состанокот за зумирање. Сите стандардни сметки за зумирање имаат локално снимање, но лиценцираните сметки имаат снимање во облак. Проверете дали вашата опрема за снимање работи пред да започне состанокот.
 2. Слушајте ја снимката. По состанокот за зумирање, слушнете ја снимката за да се уверите дека е јасна. Направете го ова не долго по состанокот за да можете повторно да ги проверите нејасните делови додека е сè уште свежо.
 3. Започнете со препишување. На следното слушање, почнете да го запишувате она што го слушате. Не грижете се да го направите премногу прецизен во овој момент. Додадете прекин на линијата во текстот секогаш кога ќе забележите нов звучник.
 4. Уредете и подобрете. Слушајте повторно и почнете да додавате интерпункциски знаци и звучници. Продолжете да слушате додека не добиете прилично точен преглед на состанокот.
 5. Додајте звучници и временски печати. Конечно, додајте ги вашите звучници и временски печати. Можете да видите како изгледа ова во примерот подолу.

Како автоматски да се транскрибира состанок за зумирање?

Рачното препишување состанок за зумирање е долг процес поради тоа колку пати треба да ја слушате датотеката. За поедноставен процес, користете платформа за автоматска транскрипција како Transkriptor .

Работи на следниов начин:

 1. Снимајте го вашиот состанок за зумирање како вообичаено.
 2. Ја постави видео/аудио снимката на страницата на Transkriptor и дозволи да се конвертира.
 3. Проверете ја датотеката одново и направете ги потребните уредувања, како што се појаснување зборови или менување интерпункциски знаци.
 4. Откако ќе го направите ова, преземете ја датотеката во саканиот формат на текст.

Платформата за автоматска транскрипција го заштедува повторливиот напор потребен при креирање рачна транскрипција на состанок.

Што е пример за транскрипција на состанок за зумирање?

Транскрипцијата на состанокот ќе изгледа различно во зависност од форматот што го користите, но подолу е стандарден пример за тоа како треба да изгледа:

[00:00:10 Carol]: Здраво на сите. Се надевам дека сите сте добро. Денес, ќе ги разгледаме продажните бројки за минатата недела за да видиме до каде сме. Ќе и предадам на Стејси за ова.

[00:00:35 Stacey]: Благодарам, Керол. Накратко, продажбата беше малку стагнација оваа недела, но сметаме дека тоа е веројатно поради грешките на веб-страниците што ги имавме во последните неколку дена.

[00:00:59 Carol]: Да, за тоа. Дали сфативме што не е во ред?

[00:01:06 Stacey]: Да, не е ништо премногу сериозно. Теоретски до утре треба да се среди. Доколку е така, треба да видиме дека работите се враќаат во рок од една недела.

[00:01:24 Carol]: Одлично. Па, ќе се вратам со вас за неколку дена за да се уверам дека работите се на добар пат.

Како се дава временскиот печат во стандардна транскрипција на состанок?

Временскиот печат во стандардната транскрипција на состанокот е даден во формат час: минута: секунда. Дополнително, ова е за да се олесни упатувањето на одредени делови без премногу напор. Давањето на звучникот заедно со временскиот печат се врши од истата причина.

Често поставувани прашања за препишување на состаноци за зумирање

За автоматска транскрипција на состанок на Zoom, треба да имате лиценцирана сметка. Ова ви овозможува да креирате аудио снимка базирана на облак и да ја користите сопствената функција за автоматска транскрипција на Zoom.

Најлесен начин да се препише веќе снимен состанок за Зум е да се користи автоматскиот софтвер. Треба да ви овозможи да прикачите аудио или видео снимка од состанокот за да креирате текстуална датотека.

Гарантираниот начин за бесплатно препишување на состанокот на Zoom е тоа да се направи рачно. Сепак, овој процес може да потрае долго и нема гаранција дека е точен. Поедноставен начин е да користите платена услуга, бидејќи тоа не треба да чини многу пари.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст