Најдобри API за аудио во текст (2023)

Аудио до текст поврзани холографски симболи осветлуваат центар за податоци со серверски стелаж.
Откријте ја иднината на аудио конверзијата со најдобриот аудио-во-текст APIs во 2023 година

Transkriptor 2022-10-24

Што е говор во текст?

Говор во текст (STT) овозможува транскрипција на аудио преноси во текст во реално време. АПИ од аудио во текст се нарекуваат и компјутерско препознавање на говор.

Покрај тоа, овој тип на софтвер за препознавање говор е корисен за секој кој треба брзо и лесно да генерира голема количина пишана содржина. Тоа е исто така корисно за лицата со посебни потреби кои го отежнуваат користењето на тастатурата.

Што е API од говор во текст?

Програмскиот интерфејс за апликација од говор во текст (API) е способност да се повика услуга што го претвора аудиото во пишан текст.

Услугата аудио во текст ќе ја обработи дадената аудиодатотека користејќи машинско учење или збир на алатки што комбинира машинско учење со пристапи засновани на правила, а потоа ќе обезбеди препис на она што мисли дека е кажано.

Кои се важните карактеристики на API-те за говор во текст

Клучните карактеристики на секое API се разликуваат, затоа вашите случаи на употреба ќе ги одредат вашите приоритети и потреби во однос на кои функции да се фокусирате. Потоа, можете да изберете соодветно API за вашите потреби. Некои карактеристики на API-то за говор во текст се:

 • Точна транскрипција – најважната работа за што и да користите говор во текст. За читливи транскрипции, апсолутната основна точност е 80%.
 • Поддршка за повеќе јазици – Ако имате намера да работите со повеќе јазици или дијалекти, ова треба да биде врвен приоритет.
 • Откривање тема – Ако сакате да обработите големи количини на звук со цел подобро да разберете што е кажано, STT API со откривање тема може да биде нешто што треба да се земе предвид.
 • Прилагоден речник – Да се биде во можност да се дефинира прилагоден речник е корисно ако вашето аудио содржи голем број приспособени термини.
 • Зголемување на клучни зборови – ја зголемува веројатноста STT API да предвиди зборови во вашето аудио кои се особено важни или вообичаени.
 • Повеќе аудио формати – API за говор во текст што ја елиминира потребата за транскодирање на аудио од различни извори може да ви заштеди време и пари.
 • Филтрирање на вулгарности – Ако користите STT за умереност во заедницата, ќе ви треба програма што автоматски ги цензурира или означува вулгарните зборови на нејзиниот излез.
 • Пренос во реално време – Ако сакате да користите STT за да изградите вистинска разговорна вештачка интелигенција која одговара на барањата на клиентите во реално време, ќе треба да користите STT API што ги враќа резултатите што е можно побрзо.

Зошто да користите API од говор во текст?

Некои од придобивките на API-то за говор во текст се:

Зголемување на продуктивноста и ефикасноста

Рачно пишување големи статии, документи, презентации итн. е макотрпно. Користете API за говор во текст за да ги препишете вашите зборови. Ја прави работата полесна и побрза, додека им дава одмор на рацете.

Доверливост

Употребата на одличен API за говор во текст дава висока точност. Како резултат на тоа, можете да се потпрете на овие решенија за да креирате документи и документи побрзо и со помалку грешки.

Помага и во мултитаскинг. Како резултат на тоа, секогаш користете високо прецизен API за говор во текст, како што е Rev.ai, кој има стапка на точност од 84%.

Зачувано време

Рачното пишување богат текст бара не само напор, туку и значително време. Говорењето е побрзо од пишувањето, така што користењето на API од говор во текст ќе ви заштеди многу време.

Тоа е исто така многу корисно за професионалци со бавна или просечна брзина на пишување. Како резултат на тоа, можете побрзо да ја поднесете вашата работа и да заштедите време.

Намален напор

Рачното пишување долги написи трае долго и ги истроши вашите раце. Можете да заштедите време со користење на API за говор во текст наместо да пишувате и нема да морате да вложувате физички напор.

Помагање на лицата со телесен инвалидитет

Луѓето со специфични физички инвалиди, како што се дислексија или траума, може да имаат потешкотии да користат добро познати уреди и формати за внесување, како што се тастатури.

Користејќи API за говор во текст, тие можат да внесуваат зборови користејќи го нивниот глас наместо рачно да ги пишуваат. На тој начин работите им се полесни и ја зголемуваат нивната продуктивност.

аудио во текст

Кои се најдобрите API за аудио-во-текст?

Еве неколку опции за најдоброто API за говор во текст за вашата деловна или лична употреба.

1. Amberscript

Тој произведува сопствени модели ASR врз основа на вашите барања и ви овозможува лесно да ги интегрирате со вашиот софтвер за аудио и видео датотеки во реално време, текстови и телефонски повици усовршени од човекот.

Добрите страни:

 • Лесно прифаќање на повеќејазик
 • Добра приспособливост

Конс:

 • Ограничена поддршка
 • Висока цена

2. AssemblyAI

АПИ-те за говор во текст на AssemblyAI автоматски ги претвораат аудио и видео датотеките и аудио преносите во текст и помагаат во правилното разбирање.

Добрите страни:

 • Висока точност за нетехнички американски англиски
 • Ниска цена

Конс:

 • Тешкотии со многу терминологија, жаргон и акценти
 • Бавна брзина
 • Ограничено прилагодување

3. AWS Transcribe/ Amazon Transcribe

Амазон Транскрипција е производ ориентиран кон потрошувачите развиен во врска со гласовниот асистент Alexa.

Добрите страни:

 • Име на брендот
 • Лесно се интегрира ако веќе сте во екосистемот AWS
 • Добар избор за краток звук за команда и одговор
 • Прилично добра точност со потрошувачки аудио
 • Добра приспособливост, освен трошоците

Конс:

 • Слаба точност со деловното аудио или аудио со многу терминологии
 • Бавна брзина
 • Ограничена поддршка
 • Само распоредување на облак
 • Висока цена

4. Deepgram

Deepgram обезбедува сеопфатен модел за длабоко учење кој им овозможува на бизнисите да постигнат побрза, попрецизна транскрипција, што резултира со посигурни сетови на податоци – во просториите или во облакот.

Добрите страни:

 • Највисока прецизност на моделот надвор од кутијата и прилагодена
 • Најбрза брзина
 • Високо прилагодување за неколку дена
 • Лесно се започнува со конзола

Конс:

 • Помалку јазици од големата технолошка ASR

5. Google Cloud Говор

Нејзините API за аудио во текст обезбедуваат одлично корисничко искуство со прецизно титлување на вашиот говор. Google Cloud Speech исто така помага во подобрувањето на вашите услуги преку увидите добиени и транскрибирани од интеракциите со клиентите.

Добрите страни:

 • Име на брендот
 • Лесно се интегрира ако веќе сте во екосистемот на Google
 • Добар избор за краток звук за команда и одговор
 • Добра приспособливост, освен трошоците

Конс:

 • Слаба точност со деловното аудио со многу терминологии
 • Бавна брзина
 • Нема поддршка
 • Високи трошоци

6. IBM Watson Говор во текст

Овозможува прецизно и брзо препознавање на говор на повеќе јазици за различни апликации како што се самопослужување на клиентите, анализа на говор, помош од агенти и друго.

Добрите страни:

 • Име на брендот

Конс:

 • Лоша точност
 • Бавна брзина
 • Нема само-тренинг
 • Бавно прилагодување

7. Rev.ai

Со API на Rev.ai, можете да добиете транскрипција и препознавање говор во реално време. Понатаму, Rev поддржува пренос во живо од говор во текст за титлови во живо.

Добрите страни:

 • Брзо прилагодување
 • Леснотија на користење
 • Ниска цена

Конс:

 • Потребно е долго време за да напишете аудио

8. Transkriptor

Transkriptor доставува аудио до текстуални API услуги приспособени, овозможувајќи ви да ги поврзете во рамките на вашиот производ.

Добрите страни:

 • Ниска цена
 • Повеќе од 40 јазични опции

Често поставувани прашања за АПИ од аудио во текст

Како да ги одредите најдобрите API за аудио-во-текст?

За да одлучите за најдобрите API од глас-во-текст, земете го предвид вашиот буџет, техничките барања и опциите за јазикот на услугата. Исто така, услугата за клиенти е уште едно критично прашање.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст