Транскрибирајте аудио во текст: како да започнете?

Аудио-текст-транскрипција визуелизирана од лаптоп на површина, со ефекти кои го прават аудиото изгледа споено со реалноста.
Искусете ја магијата на претворање на аудио во текст без напор со транскрипции

Transkriptor 2021-12-19

Има толку многу опции кои го транскрибираат звукот во текст. Затоа, тешко е да се избере меѓу нив. Обидувајќи се да се одлучите за начинот на транскрипција, троши вашето време и енергија. Или уште полошо: на крајот ја избирате лошата опција.

Професионалец кој препишува аудио во текст

Кои се опциите за транскрипција на аудио во текст?

Постојат два начини за транскрипција на аудио во текст: рачна транскрипција и автоматски софтвер. И двајцата имаат свои предности и недостатоци.

Рачна транскрипција

Можно е рачно да се вршат транскрипции. Иако обично многу брзо се заморуваат од оваа опција, луѓето така почнуваат. Особено за луѓе за кои транскрипцијата е постојана задача, а не еднократна работа за рачно создавање транскрипции не е пожелно.

  1. Огромна количина на напор : Вршењето рачна транскрипција може да биде многу тешко , особено без претходна експертиза. Тоа вклучува процес кој одзема многу време на запирање и рестартирање на снимањето. Тешкотиите се влошуваат ако квалитетот на звукот е слаб или ако звучникот има непознат акцент.
  2. Губење време : на обучен транскрипционер обично му требаат 5 часа за да препише аудио од 1 час во текст . Важно е да се напомене дека ако некое лице ја нема потребната опрема или обука што ја имаат експертите, ќе бидат потребни многу подолго од 5 часа за да се препише аудио во текст.
Состанок што е снимен. Потоа, ќе се препише во текст.

Автоматски софтвер за транскрипција на аудио во текст

Автоматскиот софтвер е далеку подобар од другите опции. Тие се особено корисни во однос на брзината и ефикасноста.

Двата главни проблеми со автоматскиот софтвер се цената и точноста. Нема човечки суштества вклучени во процесот на автоматско препишување аудио во текст. Значи, автоматската транскрипција не може да ја даде истата точност како рачната. Сè уште е доволно добро, но од суштинско значење е да се знаат недостатоците на секоја опција без оглед на тоа.

За да се справите со овие недостатоци, можете да направите неколку работи:

  1. Користете софтвер за уредување во апликација за транскрипција на аудио датотеки во текст: побарајте софтвер со функција за уредување во апликација. Ако сте загрижени за точноста, обидете се да препишете аудио во текст користејќи ја оваа алатка. Тоа ви овозможува да имате последен допир на вашиот текст. На овој начин, ќе бидете сигурни дека вашиот финален производ ќе биде точен.
  2. Користете Google Docs за транскрипција на аудио во текст: за оние кои не сакаат да трошат пари, Google Docs е одлична бесплатна и јасна опција за претворање на звукот во текст. Само оставете го микрофонот отворен на Документи на Google и тој ќе почне да препишува живо аудио во текст. Ова е многу корисно кога треба брзо да превртите некои белешки.
  3. Користете алтернативи од трета страна за Google Docs : прецизноста на Google Docs е малку мала. Честопати промашува зборови ако не се артикулирани многу јасно. Покрај тоа, прави многу интерпункциски грешки. Ако недостасуваат запирки и точки не се прифатливи за вашата задача аудио-во-текст, постојат и други алтернативи за Google Docs. Една од најпопуларните алатки за претворање на аудио во текст е Dragon . Змејот е досега најскапата алатка, која чини до 500 долари годишно. Но, тоа е и индустриски стандард за висококвалитетни задачи од аудио-во-текст.
Снимката да се препише

Зошто да користите Транскриптор за транскрипција на аудио во текст?

Transkriptor е одлична апликација за претворање на вашата аудио содржина во текст. Овој бесплатен софтвер ви овозможува да ја прикачите аудио датотеката од снимката и ќе ја претвори во текст за да престанете да се грижите за белешките. Транскриптор е погоден за работното место. Тоа им овозможува на корисниците да снимаат состаноци, предавања и презентации со микрофонот на нивниот телефон и потоа да го претворат ова аудио во текст. Transkriptor, исто така, дозволува уредување и споделување на транскрипции за идна референца.

Најчесто поставувани прашања

Кои се алатките кои помагаат рачно да се транскрибира аудио во текст?

Се избираат опции како што се педалата за нозе или софтверот f4 што служи како водич за транскриптор за рачно транскрипција на аудио во текст. Сепак, сè уште има многу проблеми со користењето на овие. Како прво, тие не се слободни. Софтверот ви наплаќа месечно, а некои се поскапи од очекуваното. И покрај трошоците, рачната транскрипција аудио-во-текст со овој софтвер бара време и напор. Иако може малку да ја зголеми брзината, човечките ограничувања опстојуваат. Во споредба со другите опции, подобрувањето на брзината што го нуди овој софтвер е релативно незначително.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст