Како да се транскрибира гласовните дописи на текст

Транскрипција на гласови со дигитален рекордер прикажувајќи звучни бранови, поставени против жива сина позадина.
Препишувањето на гласовните дописи на текстот е лесно! Научи како да си во нашиот водич.

Transkriptor 2024-01-17

Во денешната модерна ера, имаме лесен пристап до аудио уредите за снимање и можноста да правиме гласовни мемории. На пример, многу луѓе ги користат своите iPhone или Samsung Galaxy како аудио рекордери и снимаат работи како состаноци, интервјуа и предавања.

Честопати таму процесот завршува и може да биде тешко да се искористи гласовниот меморија и тука е непроценлива транскрипцијата од аудио-текст. Претворајќи го гласовното мемо во текстуалниот документ, полесно е да се интеракцира со и да се користи и во оваа статија, објаснувам како да ги транскрибирате гласовите за ваша корист.

Жената ги разгледува документите додека снима гласовна мемоа за транскрипција.
Транскрибирајте ги гласовните дописи на текст за ефикасна документација и анализа.

Зошто транскрибирате гласовни дописи на текст?

Постојат толку многу бенефиции за транскрибирање на вашите гласовни дописи вклучувајќи:

  • Да спречиме пропуштени информации.
  • За поточна белешка.
  • Да има постојан запис за разговорот/состанокот/дописот.
  • За понатамошно истражување и анализа.
  • Да делам со други луѓе.
  • Да извлечеме цитати и информации од.

Говорните мемории кои се чуваат на вашиот паметен телефон или компјутер не се баш достапни или лесни за користење. Претворањето во дигитален текстовен датотека ја прескокнува нивната достапност и употребливост. На пример, можете да копирате и да поставувате делови од текст од транскрипцијата во вид на цитати.

Исто така, ги прави споделувањето на гласовните мемории лесно како што можете или да го копирате и да го поставувате текстот во нешта како мејлови или директно да го споделувате конвертираниот текстов датотека.

Со текстуалниот документ, исто така, се олеснува анализата и истражувањето. На пример, наместо да се потпирате на набрзина напишани лекциони белешки, би можеле да користите гласовна мемоа за да создадете точна транскрипција која ќе помогне за време на ревизијата.

Модерна транскрипција со микрофон, отворена книга и бранова платформа на екранот на мониторот.
Транскрибирајте ги гласовните мемории брзо со технологијата, зајакнувајќи ја продуктивноста.

Рачни методи за транскрипција

Ако сакате да ги правите работите на потешкиот начин на кој можете рачно да ги транскрибирате вашите гласовни дописи. Не го препорачувам овој метод бидејќи е време да се потроши иако резултатите се точни.

Во суштина, рачна транскрипција вклучува пуштање на гласовната мемо на вашиот уред додека го впишувате додека слушате на компјутер или лаптоп. Дури и ако сте брз и точен тајпер, ќе бидат потребни повеќе репродукции за целосно транскрипција на гласовна мемоа додека како што можете да видите подолу, автоматизираната услуга може веднаш да ја заврши истата работа.

Автоматизирани транскрипциски решенија

Кога се гледа како да се транскрибираат гласовните дописи, автоматизираната услуга е патот напред. За транскрипција на аудио за текст софтверот или апликацијата користи неверојатно напреден софтвер за препознавање глас за откривање на говорот. Ова потоа се преведува во текст и се претвора во заеднички текстуални датотеки како што е Word doc или NotePad doc.

Во споредба со рачна транскрипција, автоматизираниот процес нуди брзина, точност и достапност. Речиси нема вклучено рачно дело и анализата и конверзијата се бесконечно побрзи отколку што некогаш би можеле да постигнете.

Повеќето напредни транскрипциски услуги или апликации, исто така, можат да откријат и разликуваат повеќе звучници и да ги разберат акцентите. Добивате совршено транскрибиран гласовен меморија и текстуална датотека која лесно можете да ја споделите со другите или да извлечете податоци од.

Процесот обично вклучува споделување или качување на твојот гласовен мемориум на транскрипцијата. Тогаш ја врши целата напорна работа и плука текстуална датотека.

Бизнис лице активирање на дигитално препознавање на глас за транскрипција на мемо на паметен телефон.
Активирајте беспревршна транскрипција на дописи на текст со интуитивна технологија за препознавање глас.

Совети за точна транскрипција

За да ви помогнам да извлечете максимум од вашите гласовни дописи, наведов некои едноставни совети за транскрипција подолу.

Прво стави ја приватноста на податоците и безбедноста

Не можам да ја истакнам важноста на почитувањето на приватноста на луѓето и почитувањето на законите кои се однесуваат на доволно снимање на разговори. Морате да се однесувате етички и како голи минимум, мора да имате законско право да создадете снимка дали ова е интервју, закажување на доктор или предавање на пример.

Ако можете легално да креирате гласовни дописи, тогаш морате да бидете сигурни дека сите вклучени согласности да бидат снимени и е свесен за уредот за снимање.

Размислете за квалитетот на аудио уредот за снимање

Транскрипција услуга е само толку добра како и оригиналниот квалитет на снимање! Ако квалитетот на снимање е лош со куп позадинска бучава и статички, транскрипциската услуга може да се бори да го анализира говорот точно.

Каде што е можно, снимајте го гласовниот меморија во затворена соба каде што нема надворешно загадување на бучавата . Следно, размислете за уредот за снимање. Дали го користиш евтиниот вграден микрофон од твојот смартфон, или имаш висококвалитетен микрофон?

Осигурајте се дека уредот за снимање е централно лоциран

Конечно, размислете за позиционирањето на уредот за снимање во близина со сите кои ќе зборуваат за време на гласовното допис. Во идеално време, сите вклучени треба да бидат блиску до уредот за снимање, така што нивните гласови се собираат и можат да се разликуваат со апликацијата за транскрипција.

Направете подобро користење на вашите гласовни записки со прецизни транскрипции

Се надевам дека сега имате јасно разбирање за тоа како да ги транскрибирате гласовните мемории и можете да видите корист од користењето на автоматизирана транскрипција апликација или услуга. Со ова знаење, можете да ги искористите вашите гласови наместо едноставно да ги складирате на вашиот уред за снимање и да заборавите дека постојат.

Често поставувани прашања

Да, можно е да се извлекуваат одредени податоци или цитати од транскрибирани гласовни дописи. Транскрипциониот софтвер и услуги можат да ги претворат зборовите во текст, овозможувајќи ви да пребарувате, копирате и извлечете одредени информации или цитати од транскрибираната содржина со леснотија.

Да, гласовните дописи можат рачно да се препишуваат, но тоа е потребно време и бара внимателно слушање. Транскриберот треба да го пушти меморандумот и да ја впише содржината истовремено. Иако рачна транскрипција може да биде точна, може да вклучува повеќе репликувања за целосна точност.

Автоматизираната транскрипција ги претвора зборовите во гласовни мемории во текст со користење на технологијата за препознавање на говор. Го качувате дописот, а софтверот го транскрибира брзо во текстуалниот документ.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст