Како да се транскрибира гласовните мемории на iPhone?

iPhone екран кој го прикажува интерфејсот на апликацијата Voice Memos за препишување на аудио на текст.
Транскрибирајте ги гласовите на вашиот iPhone бесцелно со нашиот едноставен, чекор по чекор водич.

Transkriptor 2024-01-17

IPhone телефоните се неверојатни уреди кои имаат толку многу употреби и повеќето луѓе ретко ги користат како телефон во денешно време. Наместо тоа, ние ги користиме за интернет прелистување, прелистување на социјалните медиуми и игри!

Меѓутоа, една криминално неискористена функција е способноста да го користите вашиот iPhone како запис на глас и да ги транскрибирате вашите гласовни дописи.

Ова може да биде непроценливо за студирање, земање забелешки за време на состаноци и интервјуа на пример. Ако ова е нешто од што можете да имате корист, објаснувам како да ги транскрибирате гласовите на iPhone уреди подолу.

iPhone прикажување на Voice Memos апликација за лесна транскрипција на снимки.
Транскрибирајте гласовни дописи на iPhone без напор во текстуални документи.

Што има гласовни мемоси на iPhone ?

Апликацијата Voice Memo е претходно инсталирана на iPhone и може да се најде во вашата папка за корисници. Во суштина го претвора вашиот iPhone во аудио рекордер, така што наместо да купувате наменет уред, едноставно можете да го користите вашиот телефон.

Тоа не е само аудио рекордер, туку има основен избор на алатки за уредување исто така за да можете да ги потстрижете аудио датотеките за да ги исечете мал број делови.

iPhone методи за транскрипција на гласот

Опаѓањето на апликацијата Voice Memo е дека нема вградена алатка за аудио транскрипција. Затоа, ако сакате да ги транскрибирате вашите iPhone гласовни дописи, морате или да добиете креативни или да користите транскрипциона услуга од трета лице.

Транскрибирајте ги гласовните мемории на iPhone со функцијата за пишување на гласот на Google Docs.
Напорно транскрибирајте iPhone гласови директно на Google docs.

Користејќи Google docs гласовно пишување

Ако имате десктоп компјутер или лаптоп со микрофон или веб камера можете да станете креативни користејќи ја функцијата Google Docs гласовно пишување. Ова е алатка која автоматски го впишува текстот во празна Google Doc додека се пушта аудио фајл. За да го направите ова, морате да ги преземете следните чекори:

  1. Отвори ја соодветната гласовна мемоа на твојата iPhone.
  2. Отворете празна Google Doc на вашиот компјутер или лаптоп.
  3. Кликнете на Tools > Voice Typing in Google Docs.
  4. Кликнете на иконата на микрофонот.
  5. Држете го вашиот iPhone говорник до компјутерскиот микрофон и пуштајте го гласовното мемо.

Како што се пушта меморандумот, Google Docs треба автоматски да впише аудио транскрипција! Меѓутоа, главниот недостаток во споредба со квалитетната транскрипција е ограничувањето на алатката за пишување глас.

Не може да се разликува помеѓу различни луѓе и само го пишува текстот што го слуша. Ова значи дека обично мора да го уредувате документот потоа и да додавате работи како звучниците што го прави процес кој одзема време.

Користење на апликација или транскрипција на трети луѓе

Кога се гледа како да се транскрибираат гласовите на iPhone најдобро решение е да се користи апликација или транскрипција на трета страна. Ова го одзема рачниот труд и се грижи да добиете прецизна транскрипција комплетна со различни звучници и контекст.

Овие услуги или апликации препишуваат аудио датотеки на текст (како што се iPhone гласовни мемории) користејќи напреден софтвер за гласово препознавање. Софтверот може да открие повеќе гласови и да ги разбере работите како силни акценти.

Се што треба да направите е да ја отворите вашата iPhone гласовна мемоа и да го притиснете копчето за споделување. Тогаш можете или да ја споделите датотеката директно со транскрипциската апликација инсталирана на вашиот iPhone (ако функцијата е достапна треба да се појави во опциите за споделување) или да ја испратите преку е-пошта за да можете да ја качите на онлајн транскрипција услуга.

Жена која ги препишува гласовите на iPhone со лаптоп под рака.
Транскрибирајте ги гласовите на вашиот iPhone за брзо, точно претворање во текст.

Размислувања кога земате гласовни белешки со iPhone

Апликацијата Voice Memo е особено корисна и е одлична компонента во транскрибирањето на аудиото, но постојат некои работи кои треба да ги запомните.

Разбирање на контролите

Пред да скокнеш во снимањето, советувам да одвоиш време да ги научиш контролите. Разбери како да почнеш да снимаш и како да ги прилагодиш подесувањата како волуменот и како да ги превртиш снимките, вклучувајќи превртување и прескокнување низ аудио клипот.

Споделување на гласовни докази

Следно, сакате да научите како да ги споделите вашите снимени гласовни дописи. Ова вклучува учење каде локацијата за заштеда потоа е за аудио датотеките и достапните опции за споделување.

Квалитет на снимање

Треба да го разгледате квалитетот на аудио снимката која iPhone може да ја произведе. Поновите модели на iPhone како 14 го подобруваат квалитетот на микрофонот , но генерално не се споредува со микрофон или слушалки на пример.

Можете да поврзете надворешни уреди како што се слушалки или микрофон, но ова е посложено со iPhone, бидејќи многу подоцнежни модели немаат 3.5mm аудио џек и можете да го користите само портата за молњи која не многу аудио уреди ја поддржуваат.

Основи на приватноста на податоците

Секогаш кога снимате било каков вид на аудио кое вклучува други луѓе, исто така, мора да ги согласувате законите за приватност на податоците и да дејствувате етички и одговорно. Дали другата личност знае дека се снимени и дали можете легално да го направите тоа?

iPhone работи како ефективна аудио рекордер алтернатива

Ако не сакате да инвестирате во преносен аудио уред за снимање, вашиот iPhone работи како фантастична алтернатива. Вградениот микрофон е пристоен, но лесно можете да користите надворешен микрофон или слушалки за супериорен аудио квалитет.

Потоа можете да ја користите апликацијата Voice Memos за снимање на аудио кое потоа може да биде транскрибирано со користење на сервис за транскрипција на текст.

Често поставувани прашања

Квалитетот на снимање на iPhone гласови е генерално добар, особено на поновите модели. Сепак, истиот може да биде под влијание на факторите на животната средина, како што е позадината на бучавата. За оптимални резултати, снимките треба да се прават во тивка средина, и имајќи предвид дека употребата на надворешни микрофони може да го подобри квалитетот.

Да, апликацијата iPhone Voice Memos овозможува основно уредување на снимки. Корисниците можат да го отстранат почетокот и крајот на гласовите за да ги отстранат непотребните делови.

Сервисите за транскрипција на трети лица препишуваат iPhone гласовни мемории со обработка на аудио фајлот преку напреден софтвер за препознавање на говор. Корисниците можат да го качат или споделат својот гласовен мемо фајл со сервисот, кој потоа го претвора во текстуални документи.

За да споделите гласовно допис за транскрипција, отворете ја апликацијата Voice Memos, изберете ја мемоата, прислушкувајте ја иконата за споделување и одберете како сакате да ја споделите (на пример, преку е-пошта, складирање во облак). Потоа можете да го испратите на транскрипција или да користите други методи за транскрипција.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст