Како да го транскрибирате видеото на Vimeo

Илустрација детално Vimeo видео транскрипција со медиумски икони и симболи за аудио-визуелна кон текстуална конверзија
Правејќи ја вашата Vimeo видео содржина достапна во текстуална форма!

Transkriptor 2023-02-13

Препишувањето видеа, особено оние на Vimeo, може да биде корисно за создавање натписи, преводи и лични белешки. Овој блог ќе ве води низ процесот на ефикасно и прецизно препишување видео на Vimeo.

Што е Vimeo?

Vimeo е платформа за споделување видео со функции како пренос во живо и прилагодување. Платформата е без реклами и генерира приходи нудејќи им планови за претплата на бизнисите и креаторите на содржини, како и софтвер како услуга (SaaS).

Како можете да користите Vimeo?

 • Поставувајте видео до 500 MB содржина неделно (до 5 GB вкупен простор по сметка)
 • Пристапете до основните функции за вградување
 • Погледнете некои аналитики за вашите видеа
 • Преземете конвертирани видео датотеки
 • Пристапете до некои контроли за приватност за вашите видеа
 • Поставете до 10 видеа дневно
 • Создадете 1 канал, 1 група и 3 изложби
 • Објавувајте видеа природно на социјалните и сметките за е-трговија

Како да креирате Vimeo сметка?

Еве ги чекорите за создавање сметка на Vimeo:

 1. Одете на www.vimeo.com.
 2. Кликнете на „Приклучи се“.
 3. Направете корисничко име и лозинка и внесете ја вашата е-пошта.
 4. Потврдете ја вашата е-пошта следејќи ги упатствата испратени до вашето сандаче. Кул! Ги поставивте скелетите на вашата сметка. Сега е време да го приспособите така што ќе го претставува вашиот бренд и ќе изгледа професионално и привлечно.
 5. Поставете фотографија од профилот или вашето лого (препорачана големина: 600 x 600 px).
 6. Вклучете нечујно насловно видео кое може автоматски да се репродуцира на врвот на вашиот профил. (препорачана големина е: 1920 x 540 px и соодносот за видеото е: 1:3:33).

Како да поставите видео на Vimeo?

Еве ги чекорите за прикачување видео на Vimeo:

 1. Најавете се на вашата сметка на Vimeo.
 2. 02. Кликнете на копчето „Прикачи видео“ што се наоѓа на почетната страница или преку врската во лентата за навигација означена како „Подигни“.
 3. Изберете го копчето „Избери датотека за прикачување“ (во оваа фаза ќе ви бидат претставени и опции за поставување приватност).
 4. Изберете ја датотеката што сакате да ја поставите и притиснете „Избери“.
 5. Додека датотеката се поставува, можете да пополните информации како наслов и опис.
 6. Откако ќе кликнете на копчето, поставувањето ќе започне. Лентата за напредок треба да процени колку време ќе биде потребно за да се постави вашиот мал скапоцен камен.

Како да преземете видео од Vimeo?

 1. За да преземете видео, кликнете на копчето „Преземи“ што се појавува под видео плеерот (не сите видеа го имаат ова – повеќе за тоа подолу).
 2. Откако ќе го кликнете, ќе се појави мало мени каде што ќе видите линкови за неколку различни верзии на видеото.
 3. Ќе треба да одлучите која верзија на видеото сакате да ја преземете.

Како да додадете наслови или преводи на вашето видео Vimeo?

За рачно да додавате титлови на вашето видео Vimeo, откријте следејќи ги овие чекори:

 1. Одете до вашиот видео менаџер и отворете го саканото видео.
 2. Изберете го[CC] копче десно од плеерот за да се отвори панелот за транскрипција.
 3. Кликнете на Поставки од менито со затворени натписи (десно од преписот
 4. Кликнете на копчето „ + “ десно од Мои прикачувања, а потоа наведете го јазикот и типот на датотеката.
 5. Кликнете на Изберете датотека и поставете ја датотеката од вашиот компјутер.
 6. Откако датотеката е поставена, префрлете ја за да ја активирате. За да го замените, избришете, преземете или уредите вашиот препис, кликнете на трите точки до името на датотеката и изберете ја саканата опција.

Како автоматски да препишете видео на Vimeo

Бидејќи рачната транскрипција одзема време, можете да користите софтверски програми за транскрипција/алатки за транскрипција за да конвертирате видео датотеки (MOV, AVI, FLV…) или аудио датотеки во формат на датотека (txt, SRT, итн.)/ транскрипција на текст.

Услугите за транскрипција значително ја подобрија рачната транскрипција. За да добиете автоматска транскрипција, следете ги чекорите подолу:

 1. Поставете ја вашата видео датотека.
 2. Потоа кликнете на „Избери датотека“ и изберете ја датотеката од вашата папка. Можете да ја увезете вашата датотека од каде било, без разлика дали е на вашиот лаптоп, видео на интернет или видео на YouTube.
 3. Изберете го јазикот што се зборуваше во вашата видео содржина.
 4. Кликнете на „Автоматска транскрипција“
 5. Изберете „Генерирана машина“ или „Создадена од луѓе“ (кои се достапни во некои услуги за транскрипција)
 6. Одете во Елементи од левото мени и кликнете на „Автоматска транскрипција“ под Преводи.
 7. Ќе се појави вашата автоматска транскрипција. Уредете ја транскрипцијата по потреба со помош на уредувач на текст.
 8. Кликнете на Опции без да излезете од страницата со преводи и изберете го форматот на датотеката што го сакате
 9. Откако ќе изберете формати на текст, кликнете на копчето Преземи.
 10. Тоа е сè како да добиете транскрипт од видео на Vimeo. Така, можете да го направите вашиот работен тек ефикасен и лесен.

Најчесто поставувани прашања

Цената зависи од тоа која програма ќе ја изберете да ја користите. Постојат и бесплатни опции и опции со отворен код.

Вашите видео транскрипти може да се извезат во повеќе формати на текст и титл, вклучувајќи обичен текст (.txt), Microsoft Word (.docx), PDF (.pdf), SubRip (.srt), VTT и други. Можно е извоз на временски печати, моменти и имиња на звучници.

Точноста на услугите за автоматска и човечка транскрипција на видеото е 85% и 99%, соодветно. Автоматската транскрипција е многу побрза и работи добро кога треба брзо да конвертирате аудио во текстуални документи и не ви пречи да ја коректорирате конечната транскрипција.

Во зависност од должината на вашата датотека, софтверот за автоматска транскрипција ќе ја конвертира вашата видео датотека во аудио транскрипција во реално време или за неколку минути.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст