11 Најдобар софтвер за диктација за писатели 2024

Софтвер за диктација за писатели, прикажување на тетратка и пенкало, симболизирање на алатки за пишување.
Отклучи ја креативната слобода со најдобриот софтвер за диктација за писателите, зајакнувајќи ја ефикасноста на пишување.

Transkriptor 2024-01-17

Софтверот за диктација е помошна технологија која им овозможува на писателите да пишуваат реченици со нивно зборување, наместо да ги пишуваат. "Говор во текст", "глас во текст" и "препознавање на говор" сите се однесуваат на претворање на говорот (во живо или снимен) во текст.

Софтверот за диктација е неверојатно вреден за писателите, без оглед на тоа дали тие се сезонски автор или работат на нивниот деби роман, бидејќи им овозможува на корисниците да пишуваат побрзо и полесно. Софтверот за диктација е најкорисен во текот на првите фази од процесот на пишување, каде главната цел на авторот е мозочниот напаѓач, наведувањето на идеите и "добивањето зборови на хартија" пред да се префини нацртот подоцна.

Главните работи кои треба да се разгледаат при изборот на најдобриот софтвер за диктација за писателите се дали интерфејсот е лесен и логичен за користење, и цената на претплатата. Софтверот за диктација ги елиминира бариерите со физички попречености кои ја ограничуваат нивната способност да користат тастатура и нарушувања во обработката на јазикот што го усложнува пишувањето.

11 најдобар софтвер за диктација за писатели се наведени подолу.

 1. Transkriptor: Алатка за онлајн транскрипција која користи вештачка интелигенција за брза и точна транскрипција, идеална за различни аудио датотеки како интервјуа и подкасти.
 2. Otter.AI: Сервис базиран на облак познат по своите можности за транскрипција во реално време. Се одликуваат со транскрибирачки состаноци, интервјуа и предавања.
 3. Google Docs Voice Typing: Интегрирана директно во Google Docs, бесплатната алатка нуди можности за транскрипција и уредување во реално време.
 4. Nuance Dragon: Dragon обезбедува врвни услуги за диктација, прилагодувајќи се на гласовите и терминологиите на корисниците со текот на времето за засилена точност.
 5. Windows препознавање на говор: Вграден во Windows оперативен систем, Windows Говорна алатка им овозможува на корисниците да диктираат текст и да ги контролираат своите компјутери користејќи гласовни команди.
 6. Apple Диктација: Интегрирана во Apple уреди, Apple Диктација сервис нуди брзи и ефикасни транскрипциски услуги.
 7. Говорни белешки: Корисничко веб-базирано средство познато по своите можности за континуирана диктација.
 8. Airgram: Модерна транскрипција алатка која комбинира напредна технологија за препознавање глас со едноставен интерфејс.
 9. Braina софтвер за препознавање на говор: Braina служи како виртуелен асистент, овозможувајќи им на корисниците да ги контролираат своите компјутери, да ја пребаруваат веб и да извршуваат задачи користејќи гласовни команди.
 10. Notta Web App: Апликација за онлајн диктација која се истакнува со својот чист интерфејс и способност да се справи со долготрајните диктации.
 11. Microsoft Апликација за диктација за Microsoft 365: Алатката го поедноставува процесот на создавање документи со обезбедување бесплатни можности за диктација во рамките на популарните Office апликации како Word и PowerPoint.

Интерфејсот на Transkriptor покажува транскрипција, истакнувајќи ја неговата корисност за писателите.
Ослободете го креативниот проток со Transkriptor, изборот на писателот за врвен софтвер за диктација.

1. Transkriptor

Transkriptor е моќна AI-напојувана диктациска услуга која достигнува до 99% точност, достапна како мобилна апликација за Android и iPhone, Google Chrome продолжување и веб страница. Transkriptor го претвора говорот во живо во текст, како состаноци, интервјуа и предавања, како и да може да создава транскрипции од било кој линк.

Квалитетот на транскрипцијата зависи од квалитетот на микрофонот кој го снима аудиото. Transkriptor заработи 4,5 од 5 врз основа на повеќе од 50 Capterra прегледи, и 4,7 од 5 во повеќе од 100 прегледи на Trustpilot.

Transkriptor е исплатливо транскрипциско решение за бизниси од сите големини. Има две различни ценовни пакети. Планот Lite е само 4,99 долари месечно и вклучува 5 часа транскрипција. Премиум планот изнесува 12,49 долари месечно и вклучува 40 часа транскрипција.

Transkriptor има голема јазична покриеност, поддржувајќи повеќе од сто јазици и овозможувајќи му на корисникот да создава пишани содржини на повеќе јазици истовремено. Јазичното покривање е важен разглед за софтверот за диктација.

2. Otter.AI

Otter.AI е сервис за автоматска транскрипција, со веб прелистувач, десктоп апликација и мобилна апликација. Otter.AI е компатибилен со Zoom, Google Meet и Microsoft Teams состанок за снимање на аудио, пишување на белешки и сумирање на клучните точки. Примарните корисници на Otter.AI се бизнис професионалци кои снимаат состаноци и студенти снимаат предавања, но сепак е корисен софтвер за писателите бидејќи исто така го поддржува качувањето на снимени аудио датотеки.

Бесплатната основна месечна претплата им дава право на корисниците на 300 минути транскрипција и 3 увезени аудио фајлови, како и Pro претплата за 10 долари која им дава право на корисниците на 1.200 минути транскрипција и 10 увезени аудио фајлови.

Otter.AI е неверојатно корисничка, функцијата за пребарување им овозможува на корисниците да најдат конкретни информации во текстот без напор и распоредот го олеснува наоѓањето, уредувањето, истакнувањето и споделувањето транскрипции. Како Airgram, Otter.AI составува индекс на сите транскрипции, складиран на едно место со интегрирани можности за пребарување.

Google Docs интерфејс кој ја истакнува функцијата 'Гласовно пишување', суштинска алатка за писателите.
Google Docs гласот пишува за писателите да пишуваат слободни раце и да дозволат идеите да течат без напор на страницата.

3. Google Docs Voice Typing

Google Docs Voice Typing е бесплатен претходно инсталиран софтвер за говор во текст за секој кој има Google сметка, компатибилен со најновите верзии на Chrome, Firefox, Edge и Safari прелистувачи. Софтверот за диктација на Google се состои од два дела, гласовно пишување кое го претвора говорниот збор во текст и гласовна команда која му овозможува на корисникот да го уредува и форматира транскриптот.

Google Docs Voice Typing гласовната команда работи со фрази како 'select paragraph', 'italics', 'go to end of the line'. Некои корисници ги пријавуваат ограничувањата за функцијата гласовна команда бидејќи се достапни само на англиски јазик, за документи напишани на англиски јазик. Најголемата сила на Google docs гласот е неговото покривање на јазикот, бидејќи опслужува 125 јазици.

Најистакнати карактеристики на Google docs гласовно пишување се предвидувањето на текстот кое подвлекува несигурни зборови "осомничени" и сугерира алтернативи, рачно уредување во реално време на текстот без да мора да го исклучите микрофонот, лесно пауза на снимањето, ако е потребно Google да престанете да слушате за момент.

Автоматската пункција која ја нуди софтверот за диктација на Google не е секогаш точна и понекогаш вметнува пункција на погрешни места. Корисноста за писателите на Google Docs гласовно пишување е ограничена, бидејќи програмата е способна само да го обработи во реално време.

4. Nuance Dragon

Nuance Dragon е напреден софтвер за диктација, за аудио во живо и однапред снимен, рекламиран како решение за технолошки ограничувања на пишувањето на содржини. Постојат 2 софтверски пакети релевантни за писатели од опсегот на опции за претплата: Dragon Anywhere ($ 14.99 месечно) и Dragon Professional Individual ($ 500 еднократна исплата). Нема бесплатно судење или претплата на "freemium", што ги спречува потенцијалните клиенти да го тестираат софтверот.

5. Windows препознавање на говор

Windows препознавање на говор, кој им овозможува на корисниците да внесуваат текст на компјутерот со зборување наместо да пишуваат, е Microsoftодговор на софтверите за конкурентска диктација. Windows Препознавање на говорот е компатибилен со Windows 10 и Windows 11 оперативни системи, нарекувани во секој како "препознавање на говор" и "гласовно пишување".

Windows Препознавање на говор е силен софтвер за диктација, бидејќи има краток пат кој му овозможува на корисникот да се префрла беспрекосно помеѓу пишувањето и зборувањето, постојано го толкува и идентификува говорот, како и да го учи гласот со текот на времето за да обезбеди највисока точност на препознавање на говорот.

Истакната карактеристика на софтверот за диктација на Windows е Говорниот речник, во кој корисникот влегува во точниот правопис на зборови кои софтверот претходно погрешил за да се осигура дека нема грешки во конечниот документ. Истиот е краток во однос на потребата од интернет врска за да функционира, барајќи период на гласовна обука за да се обезбеди базна точност и поддршка на само 8 јазици.

iPhone екрани кои покажуваат чекори за овозможување на функцијата за диктација за погоден глас-текст.
Активирајте Apple диктација за секунди и трансформирајте го вашиот говор во текст со леснотија и прецизност.

6. Apple Диктација

Apple Диктација е Appleвградената функција за препознавање на говор, вклучена во десктоп и мобилниот оперативен систем на Apple. Siri, Apple"виртуелен асистент, моќи Mac"гласовна контрола" функција, која им овозможува на корисниците да форматираат и уредуваат текст со команди како "нов параграф" или "изберете последен збор".

Apple Диктација вклучува основни команди за пункција, форматирање и капитализација, како и нудење на понапредни команди како симболи за математика, валута, емотикони и интелектуална сопственост како дел од неговата "зајакната диктација".

Apple диктација е во и бесплатно со macOS, iOS, iPadOS и Apple Watch, што значи дека корисниците почнуваат да го користат веднаш без никакви екстра преземања. Apple диктација не е идеална за писатели бидејќи не поддржува транскрипција со долга форма.

7. Говорни белешки

Говорни белешки е основен софтвер за диктација компатибилен со Android уреди и Google Chrome, цитиран од брендот како има 95% точност. Говорните белешки се достапни како продолжение за Google Chrome, кој потоа го извезува транскрибираниот текст во посакуваната програма како Gmail или WordPress.

Говорните белешки се компатибилни со паметната капитализација, вградената проверка на правописот и авто-заштедата за да се обезбеди леснотија на корисникот. Сепак, корисниците на софтверот забележуваат дека на Говорните белешки им недостасуваат напредни карактеристики, како што се опциите за форматирање и сеопфатна алатка за уредување.

Писателите кои бараат пософистицирани способности треба да размислуваат за инвестирање во премиум програма дизајнирана за долга форма диктација иако Говорните белешки се прифатлив софтвер за диктација.

8. Airgram

Airgram е транскрипциска програма која ги претвора видео и аудио фајловите во текст, правејќи ги пребарливи, уредливи и колаборативни. Airgram транскрибира онлајн состаноци и ги снима најважните податоци од повикот, документирајќи ги на едно место за лесен пристап.

Airgram помошник користи напредни AI модели ChatGPT и GPT-4 автоматски да ги документира и сумира состаноците, со крајна цел да ги состави во централизирана база на знаења.

Airgram има две опции за цени, Бесплатната претплата која ги ограничува корисниците до 5 снимки месечно, а плус претплатата чини 18 долари месечно.

9. Braina софтвер за препознавање на говор

Мозокот е алатка за говор во текст главно наменета за Windows корисници, иако застарена програма е достапна за преземање за Mac корисници. Braina е популарен по корисничкиот интерфејс, кој обезбедува помош за канцелариски задачи и го намалува времето за пишување мејлови, блогови и постови на социјалните медиуми.

Едно значително ограничување на Braina како софтвер за диктација за писателите е тоа што не поддржува долги облик диктациони умови, што значи дека е од минимална употреба за авторите кои ги објаснуваат приказните, изготвуваат поглавја или работат на било кој подолг текст.

Бриана има три опции за цени, Braina Lite која е бесплатна, Braina Pro која чини 79 долари годишно за сите исти карактеристики со гласовна команда и диктација на повеќе јазици, и Braina Pro Lifetime која е еднократна плаќање од 199 долари за неопределен пристап до софтверот. Претплатата Braina Pro Lifetime има разумна цена во споредба со софтверите за конкурентска диктација, како Dragon Home пакетот кој е 100 долари поскап.

10. Notta Web App

Notta е веб-базиран софтвер за диктација, кој го претвора говорот во текст, и за состаноците во реално време и постоечките снимки, со точност од 98,86%. Notta е моќно решение за управување со времето, бидејќи неговиот интерфејс помага да се рационализира работниот тек на писателот со прикажување на "планер" и "престојни видео повици" табови во странична лента.

Notta е компатибилна со PC, преку Google Chrome, Microsoft Edge и Safari веб прелистувачи, како и мобилни уреди, преку бесплатно преземање на нивната апликација за смартфон на iOS или Android. Notta Web App поддржува транскрипција на 104 јазици. Нота се вклопуваат во голем број уреди.

Нота има директиран ценовен план, почнувајќи од опцијата Basic која е бесплатна, но им дозволува на корисниците само 120 минути диктација месечно, пред да напредува кон Опцијата Pro која е 8,25 долари и им овозможува на корисниците 1.800 минути месечно. Транскриптите кои ги произведува сé уште се подложни на грешки во структурата на речениците и понекогаш не успеваат да се разликуваат помеѓу двајца говорници.

11. Microsoft Апликација за диктација за Microsoft 365

Microsoft 365 Диктација е веб-базиран софтвер за диктација вклучен низ Microsoft Office апартман. Ажурирањата на функцијата вклучуваат лесна за користење на диктациска алатка, наменета за подобрување на искуството на писателите кога го користат за транскрипција на текст за белешки, мејлови, документи, презентации и белешки за говорници.

Апликацијата Microsoft Диктација поддржува рачни гласовни команди кои им овозможуваат на корисниците да додаваат пункција. Диктацијата 365 на Мајкрософт е компатибилна со гласовните команди на 38 јазици.

Јазикот на гласовните команди не мора да се совпаѓа со јазикот на документот во Microsoft Dictation App, за разлика од Google Docs Voice Typing каде што ова е ограничување. Microsoft корисниците ја пофалат точноста и достапноста на оперативните системи вградена апликација за диктација, но забележуваат дека недостасуваат сеопфатни опции за уредување. Microsoft Диктацијата е целосно бесплатна.

Што е Софтвер за диктација?

Софтверот за диктација е помошна технологија која им овозможува на корисниците да пишуваат реченици со нивно зборување, наместо да ги пишуваат. Софтверот за диктација е општ термин за "говор-на-текст", "глас-на-текст" и "препознавање на говор" услуги. Технологијата за препознавање на говорот функционира со разбивање на говорот во индивидуални звуци, пред алгоритамот да одреди збор за секој кој е најверојатен натпревар.

Софтверот за диктација е најкорисен за авторите на почетокот на процесот на пишување, бидејќи им овозможува да се фокусираат на приказната и да ги добијат своите идеи на страницата.

Дали Софтверот за диктација е ист со препознавањето на говорот?

Не, софтверот за диктација не е ист со препознавањето на говорот. Софтверот за диктација и препознавањето на говорот се тесно поврзани, но тие не се баш исти. Препознавањето на говорот е поширока технологија која го толкува говорниот јазик во команди.

Неговите апликации се поразновидни додека може да вклучува диктација. На пример, препознавањето на говорот се користи во виртуелни асистенти како Siri или Alexa за разбирање и извршување на гласовни команди како "пуштање музика" или "поставување аларм".

Како да изберете софтвер за диктација за писатели?

За да се избере софтвер за диктација за писатели размислам некои карактеристики. Најдобриот софтвер за диктација зависи целосно од личната преференција и варира во зависност од потребите за пишување.

Главното нешто што треба да се разгледа при изборот на софтвер за диктација за проектот е дали програмата е во можност да се справи со големи аудио датотеки или не.

Друго нешто што треба да се разгледа е цената на софтверот, бидејќи опциите за пониска цена или 'freemium' без карактеристики за соработка се погодни за пишување, што обично е соло потфат.

Како писателите користат софтвер за диктација?

Софтверот за диктација им овозможува на авторите да пишуваат побрзо од било кога досега, без оглед дали се сезонски автор или работат на нивниот деби роман. Софтверот за диктација е најпомошен за време на првите фази од процесот на пишување, каде главната цел на авторот е мозочниот наод, наведувањето на идеите и "добивањето зборови на хартија" пред да се рафинира првиот нацрт. Текстот бара блиско уредување за да не се обезбедат грешки во правописот или конфликти помеѓу аудиото и транскрипцијата низ мрежата.

Писател седнува на колаж во форма на ѕвезда од текстуални страници со лаптоп.
Најдете ја ѕвездата за пишување со совршен софтвер за диктација, дизајниран да го долови секој збор.

Кога писателите користат софтвер за диктација?

Писателите користат софтвер за диктација на почетокот на процесот на пишување, за да помогнат да се направи првиот нацрт. Луѓето зборуваат приближно три пати побрзо отколку што се способни да пишуваат, па софтверот за диктација ги ослободува писателите од тастатурата и им овозможува да се фокусираат на приказната и да "добиваат зборови на хартија" пред уредувањето.

Дали софтверот за диктација е од суштинско значење за писателите?

Да, софтверот за диктација е од суштинско значење за писателите бидејќи ги олеснува неповолните физички ефекти од пишувањето на лаптоп со часови на крајот, како што се очниот напрег, болките во грбот и синдромот на карпален тунел. Софтверот за диктација е подеднакво суштински за забрзување на процесот на пишување, бидејќи им овозможува на авторите брзо да снимаат мисли и идеи, спречувајќи го блокот на писателот поврзан со празната страница.

Која е точноста на софтверот за диктација за авторите?

Точноста на софтверот за диктација е насекаде помеѓу 90% и 99%, во зависност од програмата која авторот ја користи. Треба да се забележи дека точноста на транскрипцијата е зависна од квалитетот на микрофонот кој се користи за снимање. Тоа значи дека софтверот за диктација е ретко 100% точен и не секогаш погоден за апликации во кои звучниците треба да бидат цитирани дословно.

Може ли софтверот за диктација да се користи за да се напише цел роман?

Да, софтверот за диктација може да се користи за пишување на цел роман или долги проекти како поглавје од книга, сеопфатен нацрт. Брзината на пишување е императивна во светот на издаваштвото, па времето и енергијата што диктациониот софтвер ги спасува авторите е неверојатно вредно.

Колку често писателите користат Софтвер за диктација?

Колку често писателот користи софтвер за диктација зависи од индивидуалниот автор. Софтверот за диктација ја зголемува брзината на производство на содржини, но е ограничен со правописни грешки и намалена точност во бучни средини кои бараат уредување подоцна во процесот.

Дали писателите можат да користат софтвер за диктација за адвокати?

Да, писателите можат да користат софтвер за диктација за адвокати првично дизајнирани со законска професија на ум. Главниот начин на кој софтверите за диктација на адвокатите се разликуваат од другите софтвери за диктација е нивото на безбедност што тие го обезбедуваат. Адвокатите се привилегија на чувствителни информации за клиентите кои мора да останат доверливи. Софтверот за диктација за адвокати гарантира приватност преку заштита од лозинка или шифрирање во складиштето во облак.

Дали диктацијата е подобра од Транскрипцијата?

Да, софтверот за диктација е подобра опција за зајакнување на процесот на пишување отколку традиционалните опции за транскрипција. Писателите генерално сметаат дека диктацијата е подобра од транскрипцијата поради времето што го заштедува. Диктацијата е подобра транскрипција бидејќи транскрипцијата бара човечка интервенција од професионални типисти за физички внесување на снимен говор, додека софтверот за диктација користи вештачка интелигенција и технологија за препознавање на говор за да произведе веднаш транскрипција.

Често поставувани прашања

Да, напредниот софтвер за диктација може точно да сними креативен јазик и низи. Овие алатки се дизајнирани да разберат широк спектар на речник, вклучувајќи идиоматски изрази и уметнички јазични стилови, иако точноста може да варира во зависност од софистицираноста на софтверот и јасноста на говорот на корисникот.

Многу опции за софтвер за диктација нудат интеграциски способности со популарни алатки и платформи за пишување. На пример, тие можат да работат беспреки со зборовните процесори како Microsoft Word, Google Docs и различни системи за управување со содржини, овозможувајќи им на писателите да диктираат директно во нивната претпочитана средина за пишување.

Софтверот за диктација може значително да влијае на процесот на креативно пишување со олеснување на поприродниот проток на мисли и идеи. Им овозможува на писателите да ги фатат своите идеи брзо додека зборуваат.

Ограничувањата на софтверот за диктација во процесот на пишување вклучуваат потенцијални непријатности во препознавањето на гласот, особено со сложен речник или брз говор, потреба од тивка средина за да се избегне позадина на мешање на бучавата и недостатокот на физичка интеракција со текстот, што некои писатели го сметаат за клучно за нивниот креативен процес.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст