Како да напишеш VoiceOver сценарио?

YouTube видео до текстуалниот сервис прикажан со пуштање на копчето и иконите на документи.
Научете како да пишувате VoiceOver сценарија со нашите практични совети и техники.

Transkriptor 2024-01-17

Честопати видеото и аудиото се создаваат одделно со снимањето на видеото прво, и VoiceOver или раскажување се изработуваат потоа откако уредувањето ќе биде направено и има готов производ.

Гласот се користи за низа цели и видови на видео и ако ова е нешто што треба да го направите, морате да бидете свесни за нишаните на работата. Првото нешто што треба да се разбере е дека почетната точка е да се создаде VoiceOver сценарио за читање.

За да помогнам, создадов едноставен водич за тоа како да напишам глас преку сценариото за да почнеш.

Уметничко прикажување на микрофони, слушалки и звучни бранови симболизираат аудио транскрипција.
Занаетчиските зборови со скрипти кои резонираат - транскрипцијата на текстот е лесна.

Разбирање на целта и публиката

Пред да ставиш пенкало на хартија или прсти на клавијатура мора да ја разбереш целта на VoiceOver и наменетата публика.

Во однос на целта, која е целта на VoiceOver? Дали обезбедувате комедична нарација на видео? Можеби пишуваш VoiceOver за документарен филм за природата или вест. Со разбирање на видео содржината и потребата од VoiceOver можете да го заковате тонот и стилот на пишување.

Во поглед на публиката, размислете кој веројатно ќе го гледа видеото или продукцијата. Можеби е раскажување за детска снимка? Или можеби е видео за учење за средношколци? Познавајќи ја публиката, соодветно можете да се вклопите во VoiceOver и да се уверите дека јазикот и тонот кои се користат се погодни за наменетата демографија.

Воспоставување на тонот и стилот

Со сето ова разбирање што го научивме погоре, мораш потоа да го ставиш во пракса и да ја користиш информацијата за твоето пишување. Би можеле да транскрибирате и од видео на текст ако има некое постојно аудио на видео снимките за да можете бесцелно да го работите вашето сценарио околу него.

Тонот и стилот секогаш мора да ја одразуваат целта на VoiceOver и видео содржината. На пример, ако пишуваше VoiceOver за документарен филм за тежок криминал, немаше да вклучиш вишок хумор.

Напиши го сценариото за изговорени зборови.

Ова може да звучи малку збунувачки, но премисата е едноставна. Вашето VoiceOver сценарио треба да одразува како луѓето зборуваат во разговор и не звучат како есеј.

Факт е дека зборуваме неверојатно различно во споредба со тоа како пишуваме и ако не го искористите тоа во вашите VoiceOver сценарија тие можат да бидат особено досадни.

Прво напишете реченица, а потоа прочитајте ја како да го кажувате природно во разговор со некого. Најверојатно постои разлика и треба да ја искористите оваа разлика за да создадете VoiceOver која звучи природно и не е напишано.

Структурирање на VoiceOver сценарио

Структурата на гласот често се диктира од видео содржината, но тоа не значи дека не можете да го сегментирате VoiceOver. Навистина, со создавање на јасно дефинирана структура можете да го раскинете сценариото и да го олесните пишувањето.

Во повеќето случаи, VoiceOver вклучува метеж вовед кој ја објаснува премисата и она што се случува. Најголемиот дел од VoiceOver потоа обично ја опишува содржината или раскажува приказна и може да заврши со заклучок - слично како есеј.

Размислувајќи за Тајминг и Пејсинг

VoiceOver мора да биде звучна и лесна за разбирање и клуч за ова е времето и темпото. Не можете да брзате со VoiceOver и да зборувате на 100MPH - ефектот ќе биде катастрофален и VoiceOver најверојатно нема да се вклопи со видео содржината.

За да го одразите ова во вашето VoiceOver сценарио, можете да направите фусноти и да вклучите дел за темпирање и тајминг ако и вие не сте звучник. Исто така, не се плашете да користите заградени инструкции како што се (направете драматична пауза ).

Темпото, исто така, мора да се вклопи во тонот, така што во некои случаи може да има простор за побрз говор, драматизација или различна интонација во зависност од публиката, содржината и целта на VoiceOver.

Корисник користејќи лаптоп со икони кои симболизираат управување со времето и продуктивност.
Оптимизирајте го работниот тек на VoiceOver сценарио со алатки кои носат ефикасност.

Порамнување на сценариото со визуелните визуелни

Иако темпирањето е важно, на крајот вашето VoiceOver сценарио мора да се усогласи со видео содржината! Не е добро да се напише кратка реченица која може да се прочита за неколку секунди кога треба да се усогласи со брз воздушен удар на пример кој трае 20 секунди.

Идеално, не треба да се обидувате да го напишете вашиот VoiceOver во вакуум, т.е. без да ги гледате снимките и да ја имате снимката која треба да ја подадете додека пишувате. Тоа би требало да биде двојен пристап каде што постојано го спомнувате видеото и ги гледате снимките за да бидете сигурни дека вашето VoiceOver сценарио тече природно и се вклопува во визуелните визуели.

Станете VoiceOver експерт со овие едноставни совети

Се надевам дека го најдовте овој водич за тоа како да напишете глас над сценариото корисно. Тоа е процес кој бара време и напор, а првите неколку што ги пишуваш можеби не се совршени. Сепак, како што напредувате, процесот станува природен и ќе научите да го адаптирате вашето пишување за аудио соодветно.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст