Кој текст до говорот го користат YouTubers?

Текст до користење на говор од страна на YouTubers прикажан со копче за играње и икона на документ.
Откријте кои алатки од текст до говор преферираат за нивното создавање на содржини.

Transkriptor 2024-01-17

Дали знаете дека многу YouTubers користат софтвер од текст до говор за да ги креираат нивните аудио датотеки? Точно е. Наместо да користат микрофон или да плаќаат за VoiceOver, тие едноставно го качуваат своето сценарио на сервис од текст до говор и добиваат AI-генерирани VoiceOver создадени! Ако ова е нешто заинтересирано, јас влегувам во темата подолу и одговарам на прашањето, кој текст до говорот го користат YouTubers?

Создавач на содржини користејќи телефон со копче за YouTube пуштање, со опрема за уредување на видео во позадина.
Откријте ги алатките од текст до говор претпочитани од врвните YouTubers за ангажирање на содржината.

Зошто Јутјуберс користат текст-говор?

Ова можеби е нов феномен за тебе и јас сфаќам како што повеќето луѓе мислат дека сите YouTube видеа користат природни раскажувања и аудио. Реалноста е дека тие не и аудио на текст AI софтвер се користи пошироко отколку што очекувате.

Едноставно кажано, со користење на алатки од текст до говор, YouTubers можат да завршат повеќе, да заштедат пари и да се концентрираат на други фактори на нивните видеа како содржината и уредувањето со софтвер како Adobe Premier Pro . Тоа прави повремен и поефикасен начин за водење на твојот канал. Ги сумирам главните бенефиции подолу:

 • Ја подобрува ефикасноста на создавањето на содржини.
 • Често е поисплатлив метод отколку вработување на гласовен актер.
 • Им се допаѓа на Јутјуберс кои немаат доверба во нивниот глас.
 • Како што се развива технологијата, квалитетот на говорот само ќе се подобри.

Популарен софтвер и алатки од текст до говор

Денес, YouTubers и креаторите на содржини имаат на располагање богатство од алатки за говор за да им ја олеснат работата и јас наведов некои од најдобрите пикови подолу.

Transkriptor интерфејс за промовирање на аудио во транскрипција на текст со повеќејазичен подржувач.
Надминете ги јазичните бариери со Transkriptor; конвертирајте го аудиото во текст со несравнета точност.

Transkriptor

Transkriptor е првенствено говорно-текстуален сервис, но исто така го прави и обратниот дел со својот Speaktor софтвер. Веб базираниот интерфејс е особено лесен за користење и ми се допаѓа како лесно можете да изберете од различните гласови со машки и женски опции. Цената е достапна и со пакетот Lite кој чини само 4,99 долари месечно што ви дава 300 минути текст за претворање во говор.

Natural Reader

Natural Reader користи од еден од наједноставните интерфејси на располагање и лесно е да го качите вашиот текст, да изберете глас и да го создадете аудио излезот. Освен работите како word документи и PDFs, Natural Reader исто така може да препознае говор од нешта како фотографии и скенирања. Постои и бесплатна верзија, но има ограничена функционалност, а претплатата за премија е скоро двојно поголема од цената на Transkriptor.

Балаболка

Balabolka е бесплатен текст-говорен сервис кој има и SAPI 4 и SAPI 5 гласови, но можете да ја користите и платформата за Microsoft говор. Со одбраниот глас, можете да направите промени во нештата како што се терен и волумен и софтверот може да се користи за читање на едноставни зборови и параграфи, или посложени нарации.

WordTalk

WordTalk е цврста опција ако сакате интеграција со Microsoft Word. Тој се инсталира како алатка за Word и му дава на софтверот за документи едноставен, но ефективен текст на функционалноста на говорот. Барањето со алатки изгледа прилично датирано и мора да го погледнете покрај ова, но го поддржува SAPI 4 и SAPI5 гласовите и е лесно да се работи со.

Рачно прилагодување на дрвени блокови за да се спелува зборот "ИЗБОР" на жолта позадина.
Направете паметен избор – потврдете ги вашите одлуки со јасност и доверба.

Фактори кои влијаат на изборот на глас

Ако размислувате да користите текст-говор за да создадете аудио содржина за вашите видеа мора внимателно да размислите за изборот на глас.

Обично софтверот како Transkrpitor ви дава опција за повеќе гласови и кај мажите и кај жените и со најразлични акценти како регионални, така и национални. На пример, можете да креирате аудио со женски глас со силен шкотски акцент.

Тоа е во ред, но акцентот и типот на гласот мора да одговараат на содржината и вашата намера и следните размислувања треба да се направат при изборот на глас:

 • Која е наменетата публика?
 • Каква е природата на содржината?
 • Дали апелирате на одредена географска демографија?
 • Кој возрасен опсег е целната публика?

Овие работи треба да ви помогнат да изберете соодветен глас кој нема да звучи чудно кога ќе се усогласите со вашата видео содржина.

Предизвици и ограничувања на текстот до говорот за YouTube

Иако TTS звучи фантастично за YouTubers, таа има ограничувања и технологијата сé уште има простор за развој. Заедничките предизвици и прашања вклучуваат:

 • Гласовите можат да звучат роботски.
 • Грешките во изговорот можат да се направат.
 • Граматичките грешки се исто така чести.


Понекогаш е лесно да се забележи кога TTS програмата се користи за создавање на аудио, бидејќи говорот може да звучи малку роботски. Затоа е важно да барате софтвер кој ја препознава пункцијата или кој ви овозможува да применувате интонација. Едноставно препознавање на работи како заедници и прашалници во голема мера може да ја подобри автентичноста на квалитетот на аудиото.

Сите слушнавме урнебесни примери за говор генериран од ТТС, каде што AI глас зборува ужасно и ова сеуште не е целосно искоренето. Со време, сигурен сум дека технологијата ќе биде усовршена, но засега овие ограничувања можат да го намалат целокупниот аудио квалитет.

Текст до алатките за говор ја подобруваат продуктивноста на YouTubers

Како што можете да видите, текст-говорот станува се почест во светот на создавањето на содржини бидејќи ја подобрува продуктивноста и исто така им помага на креаторите на содржини кои немаат доверба во нивните вештини за раскажување или раскажување приказни. Софтверот како Transkriptor се популарни одлуки и им даваат на YouTubers слобода да ги испробаат различните гласовни стилови и да ги добијат нивните видеа објавени побрзо.

Често поставувани прашања

Да, Transkriptor може да се користи за создавање на транскрипти на YouTube видеа. Способна е да претвори зборувана содржина во видеа во пишан текст, кои можат да бидат корисни за натписи, претплати или пишани записи.

Не, транскриптите не се достапни за сите YouTube видеа, во зависност од тоа дали креаторот ги додава или ако автоматското натписи се користи и ефикасно.

YouTube транскрипти можат да се преземат првенствено во обичен текстовен формат (.TXT). Некои алатки на трети страни може да понудат дополнителни формати како .srt (SubRip Subtitle) за титлови и натлози.

Преписите од YouTube видеа помагаат во учењето на јазикот со тоа што им овозможуваат на учечите да го следат дијалогот, да го разберат изговорот и да го зајакнат речникот и граматиката.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст