20 Најдобар софтвер за текст-говор 2024

20 врвни апликации од текст до говор во 2024 година, прикажани со микрофон и тастатура графика.
Истражувајте ги водечките технологии од текст до говор кои ги оформуваат слушните интеракции на 2024 година.

Transkriptor 2024-02-21

Текстот во говор, исто така познат како гласовни генератори или синтетизатори на говор, го претвораат пишаниот текст во говор. Алатките од текст до говор ги прават пишаните содржини достапни за корисниците со визуелни оштетувања или разлики во учењето кои ја попречуваат нивната способност за читање, и обезбедуваат подобро корисничко искуство на оние кои претпочитаат аудиториумски влез во академски или професионални постапки. Софтверот од текст до говор функционира со разбивање на текстот на помали единици на звук, и претставувајќи ги како бранови форми кои потоа го одредуваат излезниот говор.

20-те најдобри софтвери од текст до говор се наведени подолу.

 1. Speaktor: Апликација од текст до говор која ги претвора пишаните текстови во аудио.
 2. Descript: Се-во-едно софтвер за аудио и видео снимање, со AI клонирање на гласот, на цена од $ 144 / година или $ 15 / месец.
 3. Synthesia: Текст до платформа за говор со животни AI-генерирани презентери, критикувани за центи.
 4. Speechify: AI-напојуваат текст-говор конвертор со опции за додавање на копче за игра, на цена од $ 139 / година.
 5. Spocket: Платформа со прилагодливи карактеристики од текст до говор, нудејќи бесплатно судење и планови почнувајќи од $ 39.99 / месец.
 6. FlexClip: Веб базирана алатка за текст-говор со 140 јазици, по цена од 9,99 долари/месец.
 7. Murf: Софтвер од говор до текст со ценоплани од слободни до 26 долари/месец, нудејќи опции за пишување и уредување на скрипти.
 8. Amazon Polly : Софтвер од текст до говор со технологија за длабоко учење, ефикасен, но наплаќа 4 долари на 1 милион карактери текст.
 9. Lovo: AI-напоен софтвер од текст до говор со 500+ гласови, нудејќи претпоставки, на цена од 19-$24/месец.
 10. Speechelo: Алатка за VoiceOver базирана на облак со еднократна исплата од 97 долари и прилагодливи гласовни ефекти.
 11. Fliki: Алатка од текст до говор со 900+ гласови на 75+ јазици, нудејќи напредна прилагодена прилагодена по цена.
 12. Synthesys: Професионална VoiceOver алатка со месечна претплата од 29 до 59 долари.
 13. Play.ht: AI гласовен генератор со преку 900 гласови и планови за цена почнувајќи од 39 долари/месец.
 14. NaturalReader: Бесплатна алатка од текст до говор со ограничувања, претплата од 49 долари/месец за повеќе пристап.
 15. Nuance Dragon: Технологија од текст до говор за корисничко сервисирање и застапеност на брендот.
 16. Azure Text to Speech: Синтеза на говор ориентиран кон развивач со прилагодливи гласови и контроли.
 17. Voice Dream Reader: Мобилна апликација од текст до говор за Apple корисници, по цена од 9,99 американски долари.
 18. Listnr : AI гласовен генератор со цена почнувајќи од $ 7.50 / месец, критикуван за бавен и роботски говор.
 19. FreeTTS: Платформа од текст до говор со бесплатна подреденост и претплата од 19 долари/месец за повеќе карактеристики.
 20. Notevibes : Говор на текстуални софтвери со опции за прилагодување и цена од $ 9 / месец или $ 84 / година.
Speaktor нуди лесен за користење интерфејс за претворање во текст во говор.
Лесно конвертирајте го текстот во говор за академски предавања и читања со Speaktor.

1 Speaktor

Speaktor е извонредна апликација од текст до говор која го револуционизира начинот на кој корисниците се вклучат со пишана содржина претворајќи ја во звучен говор. Оваа апликација ја прилагодува напредната технологија од текст до говор, правејќи ја непроценлива алатка за луѓето кои претпочитаат аудитивно учење или имаат потреба од алтернатива на традиционалните методи на читање. Неговата способност да ги претвори академските хартии, е-книги и други пишани содржини во аудио формат се снаоѓаат во разновидни стилови на учење и потреби за пристапност.

Корисниците се способни да избираат од различни гласови за да најдат еден кој најмногу одговара на нивните претпочитања, правејќи го слушачкото искуство поудобно и ангажирано. Способноста за прилагодување на брзината на читање е особено корисна за учечите кои треба да обработуваат информации со свое темпо, без разлика дали брзо ги прегледуваат материјалите или побавно се впуштаат во комплексни теми. Истражете ги придобивките од Speaktor со бесплатно судење со кликнување тука .

2 Descript

Descript е се-во-еден софтвер кој се користи за снимање звук за аудио и видео проекти. Descript има вграден текст на генераторот на говор кој користи говорни податоци за да го клонира гласот на корисникот, така што тие се во можност да додадат аудио во проектите без да мора да снимаат. Основниот ценовен план чини 144 долари годишно или 15 долари месечно, а про планот чини 288 долари годишно или 30 долари месечно.

Descript е висококвалитетен софтвер со цена која треба да се совпаѓа, нудејќи бенефиции како AI гласовно клонирање кое му овозможува на корисникот да го замени неправилното аудио без повторно снимање и извозот на работа во неколку формати. Напредните карактеристики кои Descript им нудат на корисниците им треба повеќе време за да научат како да го користат софтверот, кој користи вредно време и енергија.

3 Synthesia

Synthesia е текст до говорна платформа која генерира реалистичен говор за видеа за неколку минути. Synthesia нуди животни AI-генерирани презентери кои се појавуваат во тандем со говорот за раскажување на текстот, со разновидни англиски акценти, различни родови и природни звучачки тонови.

Synthesia подржува само една аудио песна по проект и корисниците не можат да додадат аудио содржина на трети страни. Synthesia е најпогодна за развој на тренинг и видеа со производи. Муштериите го критикуваат планот на Synthesiaза ценоплан, кој скока од 29 долари месечно за планот Starter до структурата на ценообработка на компанијата за планот на Ентерпрајс без средно ниво.

4 Speechify

Speechify е AI-напоен текст на говор конвертор, со бесплатна верзија и платена верзија чини $ 139 годишно. Speechify зема било каков дигитален текст, без разлика дали тоа е документ, PDF, или мејл, и создава гласовно пренесување. Speechify им овозможува на корисниците да додадат "пуштање" копче на содржината на нивната веб-страница или апликација, со опции за прилагодување на брзината на читање според нивните претпочитања, покрај функцијата за скенирање која го претвора печатениот текст во говор.

5 Spocket

Spocket е платформа со уникатна карактеристика од текст до говор. Корисниците можат да ги прилагодат гласовите и јазичните преференции на Spocket платформа, како и да контролираат брзина на репродукција и да прескокнуваат статии. Spocket нуди бесплатен план, стартер план кој чини 39,99 долари месечно и про план кој чини 59,99 долари месечно. Корисниците ја критикуваат високата цена на основната претплата, со поглед на фактот дека секој план доаѓа со 14-дневен бесплатен пробен период.

Интерфејсот на FlexClip за видео создавање на говор покажува едноставен и ефикасен начин за претворање на текстот во реалистичен AI говор.
Текстот на FlexClip до говорот го поедноставува гласот. Претвори го текстот во говор за видео содржина. Пробај веднаш!

6 FlexClip

FlexClip е веб базиран текст на говорна алатка, со 140 различни јазици и 400 гласови, чини 9,99 долари месечно или 19,99 долари месечно за бизнис планот. Корисниците можат да го прилагодат теренот и звукот на говорот за да го пренесат посакуваниот тон.

Корисниците ги пофалат FlexClip што се едноставни, а сепак способни, бидејќи основниот текст до говорната алатка има импресивен избор на акценти, гласови и стилови кои го прават додавањето на аудио во проектот неверојатно јасен.

7 Murf

Murf е софтвер од говор до текст кој е дизајниран за создавање на гласовни премини за дигитални ресурси, видеа и презентации. Трите главни ценовни планови кои ги нуди Murf се бесплатните претплати, основната претплата чини 13 долари месечно, а про претплатата чини 26 долари месечно. Постојат две опции за внесување на текст во Murf, впишување на сценариото или прикачување на снимка која потоа ја транскрибира и ја претвора во AI зборување на гласот, за создавање на гласот.

Murf има опции за дополнително уредување, како граматичка проверка која ги вети можностите за сценарио и потстрижување, но софтверот не им дозволува на корисниците да влезат и рачно да ги поправат сите непријатности.

8 Amazon Polly

Amazon Polly е текст на додаток за говорен софтвер кој им овозможува на корисниците да креираат апликации кои зборуваат. Текстот до говорот во рамките на Amazon Polly се потпира на технологијата за длабоко учење за да произведува доживотен говор. Трите вида гласови кои ги нуди Amazon Polly се раскажувачки, разговорни и обичајни, од кои последниот бара бизнисот да работи со тимот за да изгради глас ексклузивен за организација.

Amazon Polly има бесплатна верзија, но исто така има и pay-as-you-go ниво кое наплаќа 4,00 долари на 1 милион карактери текст кој корисникот го претвора во говор. Amazon Polly е неверојатно ефикасен, претворајќи дури и големи блокови текст во говор за помалку од секунда, дури и ако генерираните гласови не звучат сосема природно.

9 Lovo

Lovo е AI-моќен текст на говорниот софтвер кој нуди повеќе од 500 гласови на 100 јазици, дизајниран да прави видео гласовни префрлања. Постои бесплатна верзија на Lovo, како и основен и про софтвер за $ 19 и $ 24 месечно соодветно. Lovo нуди 30 претпоставки за пренесување на различни емоции.

AI гласови обезбедени од Lovo се веќе неверојатно реални, но апликацијата сé уште има опции за прилагодување на брзината на ниво на Word и реченица. Lovo има ограничено покривање на јазикот, при што корисниците известуваат дека неанглиските јазици често звучат роботски.

10 Speechelo

Speechelo е VoiceOver алатка базирана на облак, која му овозможува на корисникот да го промени тонот, брзината и теренот на говорот, како и да понуди ефекти на дишење и пауза за да ја зголеми автентичноста на гласот. Speechelo се откажува од месечна претплата, нудејќи наместо тоа еднократна исплата од 97 долари со гаранција за враќање на парите од 60 дена.

Страницата на платформата на Fliki покажува како текстот да се претвори во видеа со AI гласови, нудејќи искуство за уредување на текст на видео.
Трансформирајте го текстот во видеа со AI гласови на Fliki. Искусете го уредникот од текст до видео за вашите проекти. Почни бесплатно!

11 Fliki

Fliki е текст-говорна алатка со широка јазична и акцентна покриеност, која може да се пофали со повеќе од 900 гласови на повеќе од 75 јазици и стотици акценти. Fliki има стандардна претплата која чини 21 долари месечно и бизнис претплата која чини 66 долари месечно. Fliki е неверојатно разновиден, бидејќи корисниците можат да го прилагодат теренот, тонот и да додадат емоција на генерираното аудио и имаат јасен интерфејс. Fliki е премногу решение за текст-говор, но потенцијалните муштерии известуваат дека се отфрлени од трошоците.

12 Synthesys

Synthesys е професионална VoiceOver алатка, која прво бара од корисникот да го избере претпочитаниот пол, стил, акцент и тон за генерираниот глас, а втор бара од нив да го внесат текстот. Месечната претплата за Synthesys се движи од 29 до 59 долари месечно. Корисниците известуваат за две главни ограничувања: 1000-Word ограничување на влезните текстови и долгиот процес на рендирање.

PlayHT нуди AI генерирани гласови речиси незначајни од човечкиот говор за потребите од текст до говор.
Со PlayHT создавајте AI гласови речиси идентични со луѓето. Издигнете ги вашите ТТС проекти без напор. Обиди се веднаш!

13 Play.ht

Play.ht е AI гласовен генератор, дизајниран за разговорни AI, нарација и гласовни карактери. Play.ht нуди преку 900 гласови на 140 јазици, како и многу видови на формат на извоз на датотеки. По Play.ht бесплатна претплата следува професионалниот план од 39 долари месечно, а премиум планот е 99 долари месечно.

14 NaturalReader

Natural Reader е целосно бесплатен текст на говорна алатка, дизајнирана за дислексички читатели и учечи на странски јазик. NaturalReader е во состојба да скенира текст на физички документи и да го претвори во говор, како и документи натоварени директно во нејзината библиотека. Бесплатните корисници можат да ги пробаат опциите за првокласен глас за 20 минути дневно, па мора да се протегаат до претплатата од 49 долари месечно, ако сакаат да користат повеќе.

15 Nuance Dragon

Nuance Dragon нуди технологија од текст до говор за самоуслуга на корисниците, обука на гласовите со дијалог за имитирање на живи агенти. Nuance TTS ги намалува трошоците со автоматски повици и обезбедува уникатен реалистичен глас за претставување на брендот.

16 Azure Text to Speech

Azure Text to Speech е за програмери кои сакаат да програмираат синтеза на говор во нивните апликации. Azure нуди доживотен говор, прилагодливи гласови и фино наменети аудио контроли низ 110 гласови и 45 јазици, давајќи му на корисникот крајна контрола.

Интерфејсот на апликацијата Voice Dream прикажува моќен читач од текст до говор за различни документи на мобилните уреди.
Voice Dream го трансформира читањето: Читател на TTS за било кој документ за iOS и macOS. Превземи за слушање искуство.

17 Voice Dream Reader

Voice Dream Reader е мобилна апликација од текст до говор, која чини 9,99 американски долари во американскиот App Store, првенствено дизајнирана за Apple корисници кои можат да пристапат до целосниот опсег на функции. Voice Dream Reader нуди 30 јазици и 200 гласови за читање на pDFs, веб страници и Е-книги на глас.

18 Listnr

Listnr е AI гласовен генератор, за видеа, дигитални ресурси, подкасти и гласовни асистенти. Цена за Listnr почнува од 7,50 долари месечно со Соло планот, и 16,60 долари месечно со Про планот. Listnr им овозможува на корисниците да вметнат линк до веб-страница, како и да го поставуваат текстот во генераторот, од кој автоматски го детектира текстот и го создава раскажувањето. Корисниците известуваат дека говорот е бавен и малку роботски на моменти и покрај тоа што нуди опции за уредување откако ќе се генерира говорот.

19 FreeTTS

FreeTTS е текст до говорната платформа, за создавање на модули за е-учење, аудиокниги и правење на било која дигитална содржина подостапна. FreeTTS ги отстранува аудио датотеките во рок од 24 часа од нивното создавање, обезбедувајќи приватност. Бесплатната FreeTTS претплата го поддржува претворањето на 10.000 карактери во говор секој месец, на повеќе јазици и гласови, но корисниците мора да плаќаат 19 долари месечно за да пристапат повеќе.

20 Notevibes

Notevibes е говор на текстуални софтвери со бесплатна и платена ($ 9 месечно или $ 84 годишно) верзија. Notevibes им нуди на корисниците опција да го прилабочуваат изговорот покрај понудата на 177 уникатни гласови кои зборуваат на 18 јазици. Тоа е важен аспект кога софтверот се користи за да се научи јазик.

Корисниците Notevibes пофалат за бројните понудени гласови, но платформата, исто така, има помала крива на учење и трае повеќе време за да се фати поради напредните опции. Апликацијата е повеќекратна употреба поради низата на карактеристики кои ги нуди Notevibes- од мали лични проекти до комерцијални говорници за тв.

Што е Текст на говор?

Текстот во говор (TTS) е процес на претворање на зборови на компјутер или друг дигитален уред во аудио. Софтверот од текст до говор понекогаш се нарекува "читај на глас" технологија, потпирајќи се на системот на синтеза на говор за да го толкува пишаниот текст и да го изведува како зборуван јазик.

TTS е од корист за луѓето кои имаат потешкотии во читањето или кои претпочитаат аудиторија за учење. Поединци со хендикепираност како што се слепило, дислексија или други предизвици за учење често користат TTS за конзумирање на дигитални содржини. Текстот до говорот е корисен за луѓето кои учат нов јазик, бидејќи им овозможува да го слушнат изговорот на зборовите.

Како функционира текстот за говор?

Текст во говор го претвора пишаниот текст во човечки говор со распаѓање на помали единици на звук и доделување на аудио параметри. Аудио параметрите ги содржат информациите потребни за генерирање на бранова платформа, која го одредува излезниот говор.

Софтверите од текст до говор содржат гласовни генератори, кои ја извршуваат фонетската анализа, разложувајќи го говорот на реченици, зборови и фонеми, и ги вршат заедно во структурата на брановите форми. Софтверите од текст до говор ги содржат потребните информации за создавање на говор кој има ритми и интонации кои се веројатно човечки.

Која е точноста на текстот до говорните софтвери?

Точноста на TTS софтверот е повеќе од 95%. Точноста варира во зависност од квалитетот на влезниот текст и комплексноста на јазикот, како и јазичниот модел и база на податоци во рамките на TTS алатката. За да ја измерите точноста на текстот до говорната алатка, слушнете го генерираниот говор и оценете колку е лесно да се разбере, колку природно звучи и колку е точно совпаѓањето со влезниот текст.

Како да изберете софтвер за текст-говор?

За да изберете софтвер од текст до говор, размислете за факторите подолу.

 1. Дефинирајте ги потребите и целите. Одредете ја примарната потребна функција за TTS софтверот, како пристапност, учење или создавање на содржини.
 2. Размислете за компатибилност. Осигурајте се дека TTS софтверот е компатибилен со уредите и оперативните системи.
 3. Проценете го квалитетот на гласот и поддршката на јазикот. Проценете ја природноста на ТТС гласовите и опсегот на јазици достапни.
 4. Проценете ги опциите за прилабочување. Барајте способност за модифицирање на типови на глас, стапки на зборување и интонации.
 5. Проверете ја интеграцијата и компатибилноста. Осигурајте се дека TTS софтверот добро работи со други апликации.
 6. Проценете го корисничкиот интерфејс и леснотијата на користење. Изберете софтвер со интуитивен интерфејс кој го поедноставува процесот од текст до говор.
 7. Размислете за мобилноста и пристапноста. Барајте TTS софтвер кој нуди опции за мобилна апликација и е достапен за поединци со хендикеп.
 8. Испитај ја приватноста и безбедноста. Истражувајте како софтверот ги справува податоците и ако нуди офлајн можности за зајакната приватност.
 9. Спореди ги трошоците и лиценцирањата. Сфатете ја структурата на ценодавање и кои карактеристики се вклучени во секоја ценолометарија.
 10. Користете ги пробните периоди и повратните информации на корисниците. Тестирајте го софтверот користејќи бесплатни пробни тестови и читајте ги корисничките рецензии за да го оцените задоволството и перформансите.
 11. Истражувајте ја поддршката и ажурирањето на клиентите. Верификувајте го софтверскиот провајдер нуди доверлива поддршка и редовни ажурирања.
 12. Размисли за скалираноста. Проценете дали софтверот ги опфаќа растечки потреби и зголемена употреба со текот на времето.
 13. Провери ги опциите за засилување и извоз. Потврдете ја можноста на софтверот да ги поддржи податоците и да извезува транскрипции во различни формати.
 14. Бидете информирани за идните трендови. Бидете во тек со најновите настани во ТТС технологијата за да обезбедите долгорочно задоволство.

Која е просечната цена на софтверот од текст до говор?

Просечната цена на софтверот од текст до говор изнесува 19 долари месечно за месечна претплата. Цената на софтверот Text-to-Speech (TTS) варира во голема мера во зависност од неколку фактори, како што се понудените карактеристики, квалитетот на гласовите, бројот на поддржани јазици, наменетата употреба (лична против комерцијална) и моделот на цени на провајдерот (претплата против еднократна купување).

Често поставувани прашања

Врвниот софтвер од текст до говор нуди различни типови на глас, прилагодливи стапки на говор, контрола на теренот и тонот, а понекогаш и нагласувања или емоционални тонски подесувања за зајакната природност.

Speaktor се разликува себеси со висока точност, голема јазична поддршка, цврсти безбедносни мерки како шифрирање, клонирање на глас со AI моќ и алатки за соработка, кетеринг за корисниците со специфични потреби.

Алатките од текст до говор ја одржуваат точноста на изговорот за технички термини преку напредни јазични модели, фонетски алгоритми и континуирано учење, со опции за рачно прилагодување и повратна корекција.

Водечкиот софтвер од текст до говор нуди офлајн функционалност, овозможувајќи претворање во текст во говор без интернет конекција, иако со можни ограничувања на опциите за глас и прилагодување достапни онлајн.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст