Конвертор од говор во текст

Формално облечен маж седи на биро, држејќи микрофон, додека користел говор на текстуалниот конвертор
Зголемете ја продуктивноста со говор до текстуалниот конвертор.

Transkriptor 2022-02-16

Живееме во ера на вештачка интелигенција (Вештачка интелигенција) и таа станува дел од нашиот секојдневен живот. Сега, можете да ги претворите вашите датотеки со говор во текст на повеќе од 30 јазици за неколку секунди.

Претворете ги датотеките за говор во текст со
Transkriptor.

Автоматските снимки од вашите разговори се многу побрзи и полесни за анализа кога се во аудио формат. Ги зачувува списоците за работа со пенкало и хартија и канцелариски задачи. Престанете да пишувате говори со вашите раце. Користете сосема нова технологија и апликација за претворање на говор во текст.

a guy who is talking to a microphone

Поставете го вашиот говор.

Ние поддржуваме широк спектар на формати. Но, ако имате некоја датотека што има редок и уникатен формат, треба да ја конвертирате во нешто повообичаено како mp3, mp4 или wav.

Оставете ни ја транскрипцијата.

Transkriptor автоматски ќе го транскрибира вашиот говор за неколку минути. Кога вашата нарачка ќе заврши, ќе добиете е-пошта со известување дека вашиот текст е подготвен.

Уредете и извезете го вашиот текст

Најавете се на вашата сметка и наведете ги завршените задачи. Конечно, преземете ги или споделете ги датотеките за Транскрипција.

Што е технологија од говор во текст?

Говорот во текст го менува начинот на кој живееме и работиме. Има големи придобивки и во некои случаи може целосно да го реши проблемот. Апликациите за оваа алатка во здравството, услугите на клиентите, новинарството, квалитативното истражување и така натаму продолжуваат да растат секоја година.

Оваа статија ги прикажува различните начини на кои ова неверојатно парче технологија учествува во различни индустрии денес. Од здравствени работници до новинари, софтверот за говор до текст е корисен. Таа предвидува побарувачка за брзо и детално известување. Придобивките доаѓаат од тоа што заштедува време, подобрена услуга за клиентите и подобрен квалитет на услугите.

Технологијата не е совршена за природен разговор. Но, кога е поврзан со луѓе со одлични комуникациски вештини, помошникот за вештачка интелигенција може да ги заврши задачите бескрајно подобро.

Како работи софтверот од говор во текст?

Препознавање и превод на глас е стар концепт кој постои со децении. Секогаш се потпираше на природните јазични способности на луѓето.

Така, по преносот и преведувањето на друг јазик, луѓето би ги исчистиле можните грешки и би заклучиле значење од податоците.

Во денешно време, генерирањето на препознавање глас се потпира на вештачки невронски мрежи. Тоа му дава одлично зголемување на перформансите во разбирањето на пишаниот човечки говор преку аудио сигнали.

Компјутерите исто така можат да влијаат на изборот на зборови врз основа на планираното значење или анализа на чувствата. Како што е анализата на чувствата на доводите на Твитер за да се утврди дали луѓето се задоволни или незадоволни со платформа или производ.

4 чекори од говор во текст:

1. Софтверот за препознавање говор ги конвертира аналогните сигнали во дигитален јазик. Кога вибрациите минуваат низ звучникот до микрофонот, софтверот ги преведува овие вибрации во податоци што претставуваат дигитални сигнали.

2. Конверторот од говор во текст ги филтрира дигиталните бранови за да ги задржи звуците што се релевантни. Звуците како гласовните копчиња и копчињата на машината за пишување создаваат бучава во заднина на звуците што сакаме да ги разликуваме; ветер и дожд на пример.

Но, со доволно обука, системот станува подобар во доловувањето на овие еднократни акценти направени од земјата како океани или инсекти. Не остава ништо друго освен дизајнот на вашиот глас (или други извори на звук).

3. Софтверот разделува подолги аудио снимки на многу кратки сегменти, на пример, илјадити дел од секундата. Тоа го прави за да ги спореди со различни непознати текстови и да дојде до виртуелен превод.

Системот STT се базира на процесот на фонетска транскрипција . Тој го дели секој говорен настан на важни звучни единици или слогови според неговите фонетски квалитети. Општо земено, секој слог одговара или на буква од азбуката или на друг знак. Тоа е соодветна единица за кодирање на усниот говор.

4. Конечно, софтверот дава текстуална датотека која го содржи целиот изговорен материјал во текстуална форма

Различни модели на звучници што се користат во говор во текст

Систем за препознавање глас независен од звучникот го детектира гласот на говорникот и го совпаѓа со однапред одредена база на гласови. Потоа може да го користи секој.

Од друга страна, системот зависен од говорникот го тренира гласот на поединецот со специфични зборови. Така, моделот ги учи нивните модели на говор. Ова му овозможува на системот да обезбеди попрецизни резултати кога зборуваат со разгледување на променливи како акцент, дијалект, бучава или опструкција.

Во моментов, тешко е за овие системи да бидат подобри од човечките слушатели во откривањето на свирежи на волци и бучава во позадина. Но, со текот на времето се надеваме дека тие ќе можат да дадат почисти аудио датотеки. Што ќе овозможи нови можности во телекомуникациите.

Пишувајте работи во движење.

Speech to text mobile app

Пристап од сите уреди. Претворете ги аудио датотеките во текст во iPhone и Android.

Каде се користи говор во текст?

Како што машините се подобруваат во разбирањето на човечкиот јазик, ние ги користиме на места кои би биле незамисливи пред само неколку години. Треба да ги знаеме ограничувањата на технологијата за да се случи тоа.

Природниот јазик Разбирањето проверува дали има имплицитно значење во јазикот и ги поврзува со текстот за да најде обрасци што се појавуваат во разговорниот говор.

Кога станува збор за разбирање природен јазик, анализата на социјалните мрежи е еден од најпопуларните случаи на употреба. Потребна ви е програма за разбирање теми, чувства или дури и различни видови политички мислења во објавата на Фејсбук за да можат да им помогнат на компаниите подобро да ја анализираат својата публика.

Овие програми сè уште не се толку компетентни за донесување заклучоци за содржината бидејќи луѓето е тешко да се генерализираат, но тие се покажаа успешни со откривање на спам-пошта и анализирање на вредностите на луѓето од дигиталните отпечатоци.

Говор во текст во машински превод

Во различни култури, постојат различни начини на комуникација на мислите и намерите на поединците. Еден од нив се алатките за говор во текст. Говор во текст е сè попопуларна карактеристика на апликациите со протокол преку интернет преку глас, што им овозможува на две или повеќе луѓе кои зборуваат два различни јазици да можат ефективно да комуницираат едни со други во реално време.

speech to text app

Оваа алатка од говор во текст ја преведува гласовната порака во зборови. Кога станува збор за ова, лесно може да се преведе нивната гласовна порака на друг јазик. Тоа е лесен начин за комуникација со луѓе кои не го зборуваат вашиот јазик под услов да имате камера.

Ова е особено корисно кога станува збор за новинари кои покриваат теми кои се специфични за други култури без да го зборуваат течно локалниот јазик или само за секој кој повеќе би сакал да зборува наместо да пишува.

Говор во текст во сумирање на документи

Алатките за автоматско резиме се многу ветувачки во оваа ера каде што има многу различни типови на содржини што се поставуваат секоја секунда. Нема да биде застрашувачко повторно да ја прочитате целата статија. Тоа веројатно ќе одземе многу време и напор. Ако можете да ја добиете главната идеја/резиме информации во само еден или два реда, тоа ќе ви помогне да заштедите толку многу време и напор токму таму.

Резимирањето на академската содржина, или сумирањето на документи, е важна способност за компјутерите да обезбедуваат инстант резимеа на студентите додека читаат документација на Интернет. Бидејќи многу промени се случуваат деновиве постојано во многу аспекти, вклучувајќи ги трендовите во ставовите за студирање и продуктивните начини на студирање.

Говор во текст во категоризацијата на содржината

Категоризацијата на содржината е намерно одвојување на одредена содржина во различни категории. Ова може да се постигне преку техники за разбирање природен јазик.

Содржината може да се оптимизира и за „Пребарување на Google“ со користење на алгоритми за машинско учење кои ќе ги обработат зборовите што се наоѓаат во текстовите и ќе пресметаат каква е нивната важност, имајќи ја таа релевантност како фактор за рангирање. На овој начин е можно да се категоризира содржината по релевантност на клучни зборови, за да можат да ја најдат други луѓе кои сакаат да најдат информации за одредени теми или теми.

Говор во текст во анализа на чувствата

Со појавата на софтверот за анализа на содржината, луѓето повеќе не мора рачно да интервенираат за да имаат смисла во текстот со мислење.

Алатките за разбирање природен јазик ни даваат увид во мислењата на читателите кои инаку се тука „когнитивно“ и понекогаш резултираат само со претпоставки за податоците. Со нив, машините можат да понудат систематска анализа на блогови, рецензии, твитови итн., што им олеснува на огласувачите и маркетерите да препознаат што сака или што му треба клиентот без да бидат дел или засегнати од оваа субјективност.

Говор во текст во откривање на плагијат

Напредните NLP алатки не се како едноставни алатки за плагијат. Други луѓе можат да го направат процесот на откривање плагијат. Но, напредните алатки за разбирање природен јазик откриваат и плагијат. Тоа го прави преку компјутерски алгоритми доколку има плагијат, но и парафразирање.

Овие алгоритми се справуваат со реченици со различни степени на сложеност на реченицата и ја користат фразата од вториот даден пасус како споредба за проверка на сличност.

Недостатоци на алатките за говор во текст

Во споредба со другите конкуренти за обработка на природен јазик, алатките за говор во текст имаат релативно ниска стапка на успех. Ова е особено точно кога аудио квалитетот на снимката е слаб.

Лошите услови за снимање може да го уништат професионалното снимање. Исто така, може да ја уништи сесијата за доставување глас за промотивно видео на компанијата и да претвори нешто што звучи интересно во глупост.

Мора да бидете конкретни за вашите скрипти кои влегуваат во кабината за звук и се читаат дословно. Додека актерите лесно можеа да користат звучни ефекти и други звуци во позадина за да звучи поживо за време на нивните сесии.

Дајте им одмор на рацете.
Нема потреба да правите повеќе ракопис

Премногу пишувате и пишувате со рака во секојдневниот живот.

Штета е што ова звучи вообичаено. Затоа што луѓето
не се наменети да седат и да пишуваат во текот на денот.

Ја трошите својата енергија.

Откако софтверот ќе препише снимка, лице или софтвер треба да провери дали транскриптот е точен. Без разлика дали имало прекини, тие зборувале пребрзо или премногу бавно. Исто така, ако нешто се сметало како што е кажано, но всушност не било, тие мора да поминат низ сето тоа и да направат уредувања.

Зарем не би било одлично ако ви кажеме дека Transkriptor го минимизира овој проблем? Ќе заштедите време и пари со неговата најсовремена вештачка интелигенција!

Погледнете што кажаа нашите клиенти за нас!

Ние им служиме на илјадници луѓе од која било возраст, професија и земја. Кликнете на коментарите или на копчето подолу за да прочитате повеќе искрени критики за нас.

Најчесто поставувани прашања

Платените апликации имаат тенденција да ги надминуваат бесплатните во однос на точноста и брзината. Но, платените апликации ќе ве чинат пари, така што за некои луѓе компромисот не вреди за парите што ги чини.

Никој не сака да се занимава со плаќање и управување со претплати и затоа овие услуги треба да бидат повеќе од бесплатни за да можат да го издржат тестот на времето. Тие не секогаш нудат квалитетна техничка поддршка, тие се слаби во однос на брзината и точноста и оставаат многу уредување за вас.

Со толку многу софтверски алатки за говор во текст на пазарот, предизвик е да се избере една.

Со општо пребарување во Google за „говор во текст“ ќе се појави список на корисен софтвер на пазарот. Сепак, треба внимателно да се прегледа нивната содржина и да се избере комплетно опремен пакет со сигурна техничка поддршка и корисна услуга за клиенти – не е политика со сеопфатна политика каде што се јавувате во централизирани канцеларии и никој не одговара!

Некои добри примери вклучуваат Transkriptor и Otter.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст