Како да додадете титли на видеата на таблата

Blackboard-видеа-натписи прикажуваат дигитален уметник на станица со медитациона силуета среде холографски визуели
Совладај ги додавачките натлози на Blackboard видеа.

Transkriptor 2023-04-25

Научете како да додавате титлови на Blackboard Научете видеа со инструкции чекор-по-чекор. Овој водич ги опфаќа методите за автоматско и рачно пишување титлови и дава совети за уредување и објавување на вашите титли. Вашите видеа да бидат достапни за сите ученици е важно, а додавањето натписи е едноставен начин за подобрување на пристапноста.

Како да додадете титли на снимките на таблата

Ќе можете да додавате титли на вашиот проект за соработка во таблата ако ги следите чекорите подолу по редослед:

 1. Прво, најавете се на вашата сметка на Blackboard и одете до видео-датотеката што сакате да ја насловите.
 2. Кликнете на делот „Содржина на курсот“ од вашиот курс и лоцирајте го видеото на кое сакате да додадете титли.
 3. Кликнете на видеото за да го отворите прозорецот за репродукција.
 4. Откако ќе се отвори прозорецот за репродукција на видео, кликнете на копчето „CC“ кое се наоѓа во долниот десен агол. Ова ќе ги отвори поставките за титловите.
 5. Од менито со опции, можете да изберете да додадете таб за автоматско титлови или да поставите свои титли. Изберете го јазикот на видеото и кликнете „Постави јазик и додај извор на наслови“.
  • Автоматски титлови: ако изберете да користите автоматско титлови, вметнете ја опцијата „Автоматски“ и изберете го јазикот за титловите.
  • Рачни титлови: За да поставите свои титли, кликнете на опцијата „Рачно“ и изберете го јазикот за титлите. Потоа, кликнете на копчето „Подигни“ и прелистајте ја датотеката со наслов на вашиот компјутер.
 6. Ако изберете да додавате рачни титлови, креирајте датотека со ултра титлови пред да ја поставите. За да креирате датотека со титлови, можете да користите алатка за титлови на видео како Amara .
 7. Откако ќе додадете и уредувате наслови, кликнете на копчето „Зачувај“ за да ги зачувате вашите промени.
 8. Прегледајте ги вашите титли за да се уверите дека се точни и синхронизирани со видеото.
 9. Кликнете на копчето „Објави“ за да го објавите вашето видео со натписи. Можете да го објавите и како видео на YouTube.
табла

Кои се видовите натписи?

Постојат три главни типа на натписи:

 1. Отворени титлови: ова се титли кои се трајно вградени во видеото и не можат да се исклучат. Отворените титлови се корисни кога видеото е наменето да се гледа со титли, а создавачот сака да се погрижи секој што го гледа видеото да ги види.
 2. Затворени титлови: Ова се титли што може да ги вклучи или исклучи гледачот. Затворените титлови се корисни кога видеото е наменето за широка публика. Не сите верзии на медиа плеери поддржуваат затворени титлови. Затворените титлови се исто така корисни за целите на пристапноста, бидејќи им овозможуваат на гледачите кои се глуви или наглуви да ја разберат содржината.
 3. Преводи: преводите се слични на затворените титли, но тие го прикажуваат само дијалогот и не вклучуваат други аудио знаци како звучни ефекти или описи на музика. Преводите најчесто се користат за филмови или видеа на странски јазици кои се преведуваат на друг јазик како што е транскрибирана. За разлика од затворените титлови, преводите не се нужно наменети за целите на пристапноста.
 4. Аудио описи: тие се дел од отворени или затворени натписи. Тие можат да ги пополнат информациите што недостасуваат што нараторот не ги дава.

Најчесто поставувани прашања

Blackboard е систем за управување со учење (LMS) кој се користи во образовните институции за да се испорача содржината на курсот, да управува со активностите за учење и да ја олесни комуникацијата помеѓу инструкторите и студентите. Видеата на таблата се видео содржини како дел од онлајн курс. Додавањето натписи на видеата на Blackboard ја подобрува нивната пристапност и го подобрува учењето за сите ученици, без оглед на нивната способност за слух или познавање на јазикот.

Во денешниот свет, студентите се сè поразновидни во нивното потекло, способности и стилови на учење. За да допрете и да ги вклучите ефективно сите ученици, треба да креирате содржина која е достапна за секого. Титловите во живо се суштинска алатка за да ги направите вашите видеа поинклузивни и достапни.
Не само што титловите им користат на учениците со оштетен слух или јазични бариери, туку им помагаат и на учениците кои учат подобро преку визуелни и аудитивни знаци. Процесот на титлови ви овозможува да ја направите вашата содржина попривлечна и попросветна за сите ученици.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст