Како да додадете текст во видео со DaVinci Resolve?

Футуристички аудио и видео уредувачки работен простор осветлен со мек син сјај.
Отклучете го потенцијалот на вашата видео содржина со бесцелно интегрирање на текстот со DaVinci Resolve

Transkriptor 2023-04-03

Што е DaVinci Resolve?

DaVinci Resolve е професионален софтвер за уредување видео развиен од Blackmagic Design. Широко се користи во филмската, телевизијата и рекламната индустрија за корекција на бои, постпродукција и видео монтажа. Софтверот нуди сеопфатен сет на алатки за уредување, визуелни ефекти, графика во движење, оценување на бои и аудио продукција.

DaVinci Resolve е достапен и во бесплатна и во платена верзија. Бесплатната верзија, DaVinci Resolve 17, е моќна алатка која нуди многу од карактеристиките на платената верзија, што ја прави популарен избор за аматерски и професионални видео уредници.

Како да се користи DaVinci Resolve?

Еве неколку основни чекори за да започнете со DaVinci Resolve 16, DaVinci Resolve 17 и DaVinci Resolve 18:

 • Увези медиуми: Започнете со увоз на вашите медиумски датотеки во DaVinci Resolve со кликнување на картичката „Медиа“, избирање на папката што ги содржи вашите медиуми и влечење на датотеките во медиумскиот базен.
 • Креирај времеплов: Креирај нов времеплов со кликнување на табулаторот „Времеплов“ и избирање „Креирај нов времеплов“. Повлечете и испуштете ги медиумските датотеки со кои сакате да работите во временската линија.
 • Уреди: користете ги алатките за уредување за да ги исечете, исечете и преуредите вашите клипови во временската линија. Исто така, додадете транзиции, ефекти и наслови.
 • Оценување на бои: DaVinci Resolve е познат по своите напредни алатки за оценување на бои. Користете го табот „Боја“ за да ја прилагодите бојата, заситеноста и контрастот на вашата снимка за да создадете специфичен изглед.
 • Аудио уредување: користете го табулаторот „Fairlight“ за уредување и мешање на вашето аудио. Прилагодете ја јачината на звукот, додајте ефекти и синхронизирајте го вашето аудио со вашето видео.
 • Извоз: Откако ќе завршите со уредувањето на вашиот проект, извезете го со кликнување на табулаторот „Испорака“. Изберете го посакуваниот излезен формат и поставки и кликнете „Render“ за да го извезете вашиот проект.

Како да додадете текст во видео со DaVinci Resolve?

Можно е да додадете анимиран текст, основен текст и наслови на текст и да го уредувате текстот во вашата видео содржина. Додавањето текст на видеата е фундаментално во многу области на снимањето филмови, особено ако треба да додадете информации за производот или ако ви требаат титлови за дијалози. Текстот во рекламите се користи за пониски третини, дозволувајќи им на гледачите да го знаат името и занимањето на лицето кога ќе се појават на екранот.

Еве како да додадете текст на видео со DaVinci Resolve чекор-по-чекор:

Чекор 1. Увезете видео клип во DaVinci Resolve

Постојат три начини за увоз на медиуми во DaVinci Resolve:

 • Во горното мени, одете до Датотека > Увези датотека > Медиуми. Најдете ја папката каде што се вашите клипови и кликнете Отвори.
 • Увезете медиуми со CTRL+I на Windows или CMD+I на Mac.
 • Третиот начин за увоз на видео или папка е со влечење од прозорецот на Explorer или Finder и пуштање на видео клипот во DaVinci Resolve.

Чекор 2. Креирање на нова временска линија во DaVinci Resolve

Треба да креирате нов Времеплов за да го додадете клипот што штотуку го увезовте. Прво, проверете дали сте го промениле вашиот приказ на страницата Уреди од иконите на дното. Како што е вообичаено кај DaVinci Resolve, постојат различни начини за креирање на нов Времеплов.

 • Одете во Датотека на лентата со мени и изберете Нов времеплов. Во скокачкиот прозорец, изберете ги вашите поставки, како што се Start Timecode, променете го името на Timeline и изберете го бројот на аудио и видео записи што ги сакате и типот на аудио песната.
 • Ако сакате да работите со кратенки, донесете го прозорецот Креирај нов времеплов со CTRL+N или CMD+N.
 • Исто така, креирајте го времепловот од Media Pool со десен клик на клипот што го увезовме и изберете Create New Timeline Using Selected Clips.
 • Со влечење и пуштање на клипот во областа Времеплов, исто така, ќе се создаде нов Времеплов од видео клипот.

Чекор 3. Додадете текст користејќи го панелот за ефекти

DaVinci Resolve има многу ефекти кои ви дозволуваат да вклучите текст. Постојат четири различни типови на текстови пронајдени во DaVinci Resolve: Наслови, Fusion Titles, 3D Text и Subtitles .

 • Кликнете на картичката Ефекти Библиотека на горното лево мени ако не ја гледате Контролната табла за ефекти.
 • Изберете Алатник > Наслови.
 • Достапни се многу опции поделени во три категории: Наслови, Категорија Fusion Titles и Subtitles.
 • За да го додадете ефектот, повлечете го и пуштете го на времеплов над видео клипот.

Како да додадете преводи во DaVinci Resolve?

DaVinci Resolve нуди лесен начин за креирање преводи за нашите видеа. Со оваа опција, не мора да правите текстуален ефект за секоја линија на дијалог на вашите видеа. Без разлика дали сакате да додавате преводи на странски јазик или да ги користите како титли за вашето видео упатство, следете ги следните чекори за да додадете текст на вашето видео.

Во Наслови, изберете помеѓу претходно поставените наслови што ќе се појавуваат на левата, средната или десната страна, насловите за лизгање и два типа едноставен текст.

Чекор 1. Создадете песна за титл

 • Осигурете се дека сте во табулаторот Уреди со кликнување на него од долниот мени.
 • Одете во Библиотека со ефекти > Кутија со алатки > Наслови.
 • Скролувајте надолу до крајот за да ја најдете категоријата преводи.
 • Повлечете и пуштете ја во Временската линија за да креирате нова песна наречена Преводи.
 • Создадете ја новата песна за титлови од Timeline со десен клик на областа на песната и избирање Додај песна за преводи од паѓачкото мени.

Чекор 2. Додадете преводи

 • Кликнете со десното копче на областа за песна за преводи во Временската линија и изберете Додај титл од паѓачкото мени.
 • Новиот титл ќе биде креиран онаму каде што ја оставивме главата за репродукција.

Чекор 3. Уредете ги преводите

 • Изберете го новиот клип за преводи и отворете го Инспекторот за да ја уредите песната за преводи.
 • На картичката Наслов, приспособете го времетраењето.
 • Следно, имаме поле за текст за да ги напишеме преводите што сакаме да ги чита публиката.
 • Последната опција е да креирате нов титл од Inspector и да преминете на претходниот или следниот титл за уредување.

Како да додадете 3D текст во DaVinci Resolve?

3D текстот овозможува создавање на поголема длабочина благодарение на оската Z. Тоа е форма на текст со три димензии, кој покажува подефиниран текст кој е „исполнет“ со бои и слики. Се одликува со други ефекти, како што се рефлексии на молњи и паѓачки сенки.

Чекор 1. Креирајте ја секвенцата на јазли

 • Префрлете се на страницата Fusion на долниот мени.
 • Под контролите на плеерот има опции за додавање на сите јазли, одделени со лента во делови.
 • За да ги додадете овие јазли, кликнете и повлечете ги во работниот простор на јазлите.

Чекор 2. Активирајте ги гледачите

Изберете го јазолот Текст 3D. Два мали кругови се појавуваат на дното, изберете еден за да се прикаже текстот на првиот гледач.

Чекор 3. Уредете 3D текст

 • Кликнете двапати на јазолот Текст 3D за да го отворите Инспекторот.
 • Првиот таб овозможува да го напишеме текстот што го сакаме и да го смениме фонтот, бојата и големината. Длабочината на истиснување го додава тој 3D ефект што ви треба.

Чекор 4. Додајте анимација на вашите текстови во DaVinci Resolve

Ако изберете основен наслов, треба да ги анимирате вашите текстови за да им дадете убав допир на вашите видеа. Можно е да се додадат транзиции и клучни рамки.

 • Изберете го текстуалниот клип и одете до Ефекти > Кутија со алатки > Видео транзиции.
 • Изберете ја транзицијата што ви се допаѓа и повлечете ја на почетокот на текстуалниот клип.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст