Како да додадете текст на видео со Adobe Premiere Pro?

Научете како да додавате текст на видеата користејќи Adobe Premiere Pro, со детална, монохроматска 3D илустрација.
Со Adobe Premiere Pro, господар додавајќи текст на видеата - почнете лесно да создавате ангажирачка содржина денес.

Transkriptor 2024-05-23

Вклучувањето на текстот во видеата го зголемува раскажувањето приказни, обезбедува контекст и ефективно ја вклучува публиката. Adobe Premiere Pro им нуди на корисниците можности за флексибилност и прилагодување за постигнување на професионално изгледачки резултати додека создаваат наслови, натписи , наслови или други текстуални елементи. За да се рационализира овој процес, започнувајќи со точен текст или претплатници е од клучно значење и еве каде Transkriptor доаѓа во игра.

Со користење на Transkriptor, уредниците можат да генерираат прецизни претплати со претворање на аудио содржината на нивните видеа во текст. Овој почетен чекор гарантира дека титловите се подготвени за интеграција, заштедувајќи време и зајакнувајќи ја точноста пред да преминеме на уредување на видео со Adobe Premiere Pro.

11-те чекори за додавање текст на видео со Adobe Premiere Pro се наведени подолу.

 1. Подгответе поднаслови со Transkriptor: Генерирајте ги титлите со лесно користење на Transkriptor .
 2. Превземи и инсталирај Adobe Premiere Pro: Привлечи се до веб-страницата на Adobe, одбери претплатен план за Adobe Premiere Proи инсталирај го следејќи ги потказите врз основа на твојот оперативен систем.
 3. Регистрирај се или влези: Создадете нова Adobe сметка или логирајте се со постоечките акредитиви.
 4. Отворете или Започнете нов проект: Изберете да започнете нов проект или да отворите постоечки и да ги поставите деталите за проектот.
 5. Оди до временската линија: Пристапи до временската линија на дното на интерфејсот за да започнеш со уредување.
 6. Изберете ја Type Tool: Користете ја иконата 'T' за да додадете текст на вашето видео директно на Програмскиот монитор.
 7. Додадете текст: Кликнете на Програмскиот монитор за да го впишете вашиот текст и да го прилагодите неговото поставување на екранот.
 8. Прилагодете ги својствата на текстот: Прилагодете го фонтот, големината, бојата и другите текстови атрибути во Essential Graphics панелот.
 9. Анимирање на текст (Опционално): Користете го панелот Контроли на ефектот за да додадете анимации во вашиот текст со поставување на клучнитерами.
 10. Преглед на работата: Прегледувајте го вашето видео со додадениот текст со тоа што го пуштате во Програмскиот монитор.
 11. Извезете го видеото: Откако ќе бидете задоволни, извезете го вашето видео со избор на File > Export > Media, одберете ги посакуваните подесувања и кликнете на "Export".

Чекор 1: Подгответе поднаслови со Transkriptor

Пред да се вдлабнете во уредување на видео, обезбедете ги вашите титли со користење на Transkriptor . Оваа моќна алатка го транскрибира аудиото на вашето видео во текст со исклучителна точност, осигурувајќи се дека вашите титлови се подготвени за интеграција. Transkriptor го поедноставува процесот, подржувајќи различни аудио влезови и обезбедувајќи опции за извоз, вклучувајќи го и ...SRT формат, за бесцелно додавање на титлови во вашиот проект.

За да започнете, качете го вашето видео на Transkriptor или поставете го YouTube URL за видео за директна транскрипција. Преглед и прилагодување на транскрипцијата како што е потребно за да се фати дијалогот и значајните звучни ефекти точно. Transkriptorкорисничкиот интерфејс го прави уредувањето јасно, овозможувајќи ви да додавате временски дамки и имиња на звучници за јасност. Откако ќе се подготват вашите титлови, извезете ги во .SRT формат за лесна употреба во вашиот софтвер за уредување на видео.

Adobe Premiere Pro веб страница прикажана на монитор, прикажувајќи ги софтверските карактеристики за уредување на видео за инсталација.
Издигнете ги видео проектите со преземање и инсталирање на Adobe Premiere Pro, водечкиот во индустријата софтвер за уредување.

Чекор 2: Превземи и инсталирај Adobe Premiere Pro

Директорите треба да ја посетат официјалната веб-страница на Adobe за преземање и инсталирање на Adobe Premiere Pro. Тие треба да се приближат до делот "Апликации" или посебно да бараат Adobe Premiere Pro. Достапен е за купување како дел од Adobe Creative Cloud апартман.

Идните корисници ќе треба да изберат претплатен план кој одговара на нивните потреби, бидејќи Adobe Premiere Pro не е достапен бесплатно. Корисниците продолжат да го преземат софтверот откако ќе биде избрана претплатата и плаќањето ќе заврши.

Тие треба да следат дополнителни поткази за да го завршат процесот на инсталација, во зависност од оперативниот систем на корисникот. Исто така, корисниците треба да се осигураат дека нивниот систем ги исполнува минималните барања за Adobe Premiere Pro да работи непречено.

Чекор 3: Регистрирај се или влези

Корисниците ќе бидат поттикнати да се логираат кога ќе отворат Adobe Premiere Pro за прв пат. Тие треба да се регистрираат со следење на инструкциите на екранот за да создадат нова сметка ако немаат Adobe сметка. Ова обично вклучува обезбедување на email адреса, креирање на лозинка и верификација на профилот.

Исто така, директорите можат да се логираат со нивните постојни Adobe акредитиви за оние со Adobe сметка. Ова обично вклучува внесување на нивната мејл адреса и лозинка поврзана со нивниот Adobe профил.

Екранска снимка на новиот проектен интерфејс на Adobe Premiere Pro, истакнувајќи го процесот на поставување на проекти за уредување на видео.
Почнете да го уредувате патувањето со отворање или создавање на нов проект во Adobe Premiere Pro - започнете ја својата приказна сега.

Чекор 4: Отворете или започнете нов проект

Корисниците се претставени со опција да започнат нов проект или да отворат постоечки на Adobe Premiere Pro откако ќе се лоцираат. Тие треба да ја кликнат опцијата "Нов проект" за да започнат нов проект. Ќе им овозможи да ги дефинираат деталите за проектот како што се името и локацијата.

Корисниците треба да ја изберат опцијата "Отворен проект" за оние кои сакаат да продолжат да работат на претходен проект или да пристапат до постоечки. Ова ги поттикнува уредниците да се привлечат до локацијата каде што проектната датотека е зачувана на нивниот компјутер. Следно, тие ќе го изберат фајлот на проектот и ќе го отворат во рамките на Adobe Premiere Pro еднаш лоцирани.

Adobe Premiere Pro интерфејс со активна временска линија, прикажувајќи различни видео и аудио песни за време на уредувањето.
Главен проток на уредување со навигација на временската линија во Adobe Premiere Pro - каде што секоја секунда ја обликува вашата приказна.

Чекор 5: Одете до временската линија

Временската линија е централниот центар за подредување и манипулирање на медиумските елементи во рамките на проектот. Корисниците можат лесно да го лоцираат на дното на интерфејсот во работниот простор на Adobe Premiere Pro.

Овде, тие ќе најдат хоризонтален панел кој ја претставува временската линија. Овој панел обично се протега низ целата ширина на интерфејсот, обезбедувајќи голем простор за уредување.

Тука корисниците првенствено ќе работат на составување на нивните видео клипови, додавање на текстуални наслагувања и правење на уредувања на нивните проекти.

Одблизу гледање на лентата со инструменти на Adobe Premiere Pro со Type Tool истакнато за додатоци на текст во уредувањето на видео.
Изберете го Type Tool во Adobe Premiere Pro за занаетчиски наслови и текст во вашите видео продукции.

Чекор 6: Изберете ја Type Tool

Корисниците треба да го лоцираат и да го изберат "Type Tool", идентификувано со буквата 'T', од лентата со алатки позиционирана на левата страна на екранот за да додадат текст на Видео со Adobe Premiere Pro.

Корисниците можат да ја прилагодат големината, фонтот, бојата, порамнувањето и другите својства на текстот користејќи ги опциите достапни во Essential Graphics панелот или текстот контролира директно на Програмскиот монитор.

Уредување на интерфејс со преглед на додавање стилизиран текст на видео клип, прикажување на насловната алатка во акција.
Подобрување на видеата со додавање на текст со користење на алатката за наслов на Adobe Premiere Pro за динамично раскажување приказни.

Чекор 7: Додадете текст

Корисниците едноставно треба да кликнат на било кое место на Програмскиот монитор со избраната Type Tool , креирајќи текстуална кутија каде ќе почнат да го впишуваат нивниот посакуван текст.

Тие треба да кликнат и да го повлечат текстуалното поле за да го препозитираат на екранот кога текстот ќе биде внесен, обезбедувајќи оптимално поставување на титловите во рамките на видео рамката. Ова им овозможува на корисниците да го прилагодат позиционирањето на текстот за да ги дополнат визуелните елементи на видеото и да ја пренесат својата наменета порака.

Чекор 8: Прилагодете ги својствата на текстот

Корисниците можат лесно да ги прилагодат својствата на текстот во Adobe Premiere Pro со избор на текстуалниот слој и користење на Essential Graphics панелот. Тие треба да се движат во Essential Graphics панелот за да ги модифицираат текстовите атрибути како фонт, големина, боја и порамнување.

Корисниците пристапуваат до овој панел со одење во менито и избирање на Window > Essential Graphics ако не е видливо. Оваа акција ќе го донесе Essential Graphics панелот, обезбедувајќи им на уредниците сеопфатни контроли за прилаготвување на својствата на текстот.

Тие се способни да експериментираат со различни фонтови во рамките на панелот Essential Graphics за да го најдат најсоодветниот стил за нивниот проект. Тие, исто така, се способни да ја прилагодат големината на текстот за да обезбедат читливост и визуелна рамнотежа во рамките на видео рамката. Понатаму, корисниците треба да изберат посакувани бои за да се совпаднат со целокупната естетика или брендирање на нивните видео содржини.

Чекор 9: Анимија на текстот (по избор)

Корисниците можат да го анимираат текстот во Adobe Premiere Pro за да го зајакнат визуелниот ангажман и да додадат динамично движење на нивните видео проекти. Тие треба да го искористат панелот за контрола на ефектот за да го анимираат текстот, како што е да го натераат да избледи, да се движи или да избледува.

Директорите треба да додадат клучни рамки за да ги одредат почетните и крајните точки на текстуална анимација во рамките на овој панел. Тие се во состојба да создадат мазни транзиции и динамични ефекти за нивниот текст со додавање на клучни фрами во различни точки во временската линија.

Исто така, корисниците треба да ги прилагодат својствата на анимацијата во панелот "Контроли на ефектот" за да го дефинираат посакуваното однесување на анимацијата откако ќе бидат додадени клучнитерами. На пример, тие се во состојба да ги прилагодат параметрите како непрозрачност, позиција, скала и ротација за да постигнат различни текстови анимации.

Чекор 10: Преглед на работата

Уредниците се во состојба да го претстават своето видео со новододаден текст во Adobe Premiere Pro за да се осигураат дека текстот ќе ја надополни целокупната визуелна композиција беспревршено. Тие едноставно треба да го погодат копчето за играње во Програмскиот монитор или да го притиснат вселенскиот појас за да го направат тоа.

Прегледот на видеото им дозволува на корисниците да набљудуваат како текстот комуницира со видео содржината во реално време. Тие треба да го проценат времето, поставувањето и анимацијата на текстот за да се осигураат дека ќе се усогласат со наменетата порака и естетиката на видеото.

Корисниците треба да направат било какви неопходни прилагодувања на својствата на текстот или анимацијата за време на прегледот, забележувајќи ги сите области кои бараат префинетост или фино наместување.

Adobe Premiere Pro прозорец за извоз на подесувања, детални чекори за избор на дестинација, прилагодување на претпоставките и преглед на видео.
Завршете го уредувањето на видеото со извоз на вашиот проект со Adobe Premiere Pro. Сподели ја твојата приказна со светот!

Чекор 11: Извезете го видеото

Корисниците можат да ги извезуваат нивните видеа откако ќе го финализираат поставувањето и стилизирањето на нивните текстуални наслагувања во Adobe Premiere Pro. Тие треба да одат до менито и да го изберат File > Export > Media за да го извезат видеото со вграден текст.

Директорите ќе бидат претставени со прозорецот Export Settings, каде што тие го наведуваат нивниот посакуван излезен формат и подесувања. Тие треба да избираат од различни претпоставки или да ги прилагодуваат условите за извоз според нивните претпочитања и барања.

Потоа, корисниците треба да кликнат на копчето "Извоз" за да го иницираат процесот на извоз откако ќе бидат задоволни со подесувањата. Adobe Premiere Pro ќе го Render видеото со вградените текстови според наведените подесувања.

Уредниците ќе имаат видео датотека која ги вклучува текстовите кои се подготвени за споделување, дистрибуција или понатамошна постпродукциска работа по завршувањето на процесот на извоз.

Зошто да користите Adobe Premiere Pro за додавање текст на видеа?

Корисниците избираат Adobe Premiere Pro како најдобар софтвер за уредување на видео за додавање текст на видеа поради неговите сеопфатни карактеристики и можности прилагодени за професионално уредување на видео. Корисниците можат да пристапат до широк спектар на прилагодливи опции за текст и напредни карактеристики за уредување со Adobe Premiere Pro, што го прави разнострана алатка за зајакнување на видеата со прецизни и визуелно привлечни текстуални наслагувања.

Софтверот обезбедува уредници со широка контрола врз својствата на текстот како што се избор на фонт, големина, боја, порамнување и анимација, овозможувајќи креативен израз и прилагодување да одговараат на стилот и тонот на секој видео проект. Дополнително, Adobe Premiere Pro бесрамно се интегрира со други Adobe Creative Cloud апликации, овозможувајќи непречена интеграција на работниот тек и соработка во различни креативни задачи.

Понатаму, Adobe Premiere Pro нуди функционалности за уредување надвор од манипулацијата со текстот, овозможувајќи им на корисниците да ги усовршуваат видео содржините, да применуваат визуелни ефекти и да спроведуваат транзиции од професионално одделение беспрепловно. На директорите им обезбедува алатки и флексибилност потребни за постигнување на нивната креативна визија и ефикасно производство на висококвалитетни видеа, без разлика дали создаваат промотивни видеа, образовни содржини или кинематски продукции.

Кои се најдобрите практики за додавање текст на видео со Premiere Pro?

Инкорпорирањето на текстот во видеата значително ќе ја зголеми нивната визуелна привлечност и ефективност во пренесувањето на информациите. Adobe Premiere Pro нуди најразлични карактеристики за да се олесни бесплатното додавање на текстуални преплави. Сепак, совладувањето на Adobe Premiere Pro за додавање текст на видеата бара разбирање на најдобрите практики за да се обезбедат оптимални резултати.

1 Чувај го текстот четлив.

Корисниците треба да имаат приоритет со користење на фонтови и големини кои лесно се читаат на сите уреди за да се обезбеди читливост на текстот во Adobe Premiere Pro. Изборот на јасни и четливи фонтови е од клучно значење, избегнувајќи премногу декоративни или комплексни стилови кои ја попречуваат читливоста, особено на помали екрани или пониски резолуции.

Дополнително, корисниците треба да се одлучат за големини на фонтови кои се доволно големи за да бидат видливи без да ги затегнат очите на гледачот, дури и кога гледаат на мобилни уреди или помали екрани. Исто така, од суштинско значење е да се разгледа контрастот помеѓу текстот и позадината за да се зајакне читливоста, осигурувајќи се дека текстот јасно се истакнува против видео содржината.

2 Контрастот е клуч

Корисниците треба да се осигураат дека бојата на текстот добро е во контраст со позадината за оптимална читливост во Adobe Premiere Pro. Ова гарантира дека текстот се истакнува јасно против видео содржината, со што лесно се чита за гледачите.

Изборот на текстуални бои кои обезбедуваат доволно контраст ја зајакнува видливоста, главно кога позадината варира во сјајност или боја. Режисерите треба да експериментираат со комбинации на бои за да го најдат најефикасниот контраст за нивната видео содржина.

Дополнително, тие треба да користат алатки како Adobe Premiere pro's picker за избор на текстуални бои кои ја надополнуваат позадината додека ја одржуваат читливоста.

3 Тајминг материјали

Корисниците треба да размислуваат за времето кога додаваат текст на видеата во Adobe Premiere Pro. Тајминг текстот да се појави и да исчезне во соодветни моменти од видеото ја зајакнува целокупната ефикасност на пораката.

Режисерите треба да користат клучни слики за да го анимираат текстот на екранот и надвор од нив, усогласувајќи го неговиот изглед и исчезнување со значајни настани или дијалог во видеото. Тие се во состојба да го одржуваат ангажманот на гледачите и да се осигураат дека текстот се подобрува, наместо да го одвлекува вниманието од гледачкото искуство со синхронизација на времето на текстот со темпото и ритамот на видеото.

Дополнително, корисниците треба да го разгледаат времетраењето на секое преклопување на текстот, осигурувајќи се дека останува на екранот доволно долго за гледачите да читаат удобно, без да се задржат непотребно и потенцијално да предизвикаат одвлекување на вниманието од главната содржина.

4 Конзистентен стил

Уредниците треба да одржуваат конзистентен стил на фонт и боја при додавање на текст на видеа во Adobe Premiere Pro. Конзистентноста во фонтот (за поднаслови или натписи), стил и боја шема обезбедува кохерентност и професионализам низ видеото.

Корисниците треба да создадат сплотен визуелен идентитет за нивната видео содржина со избор на еден фонт стил и боја шема и да ги применуваат постојано низ сите текстуални наслагувања. Ова помага да се зајакне брендирањето, да се воспостави препознатлив визуелен јазик и да се зајакне ангажманот на гледачите.

Дополнително, одржувањето на конзистентноста во стилот на фонтот и бојата придонесува за целокупниот естетски квалитет на видеото, обезбедувајќи полирано и хармонично гледање искуство за публиката.

5 Истакнете ги клучните зборови

Корисниците треба да ги истакнат клучните зборови во нивните видеа со нагласување на важни зборови или фрази. Тие се способни да го привлечат вниманието на гледачот кон клучните информации или концепти во рамките на видео содржината. Тоа е остварливо со прилагодување на стилот на фонтот, големината, бојата или позицијата на текстот за да се направат клучните зборови истакнати во однос на остатокот од текстот.

Дополнително, корисниците треба да ги искористат анимациските ефекти за да ги истакнат понатамошните клучни зборови, како што е анимирањето да се појават или да исчезнат со динамичен ефект. Истакнувањето на клучните зборови помага да се зајакнат клучните точки, да се зајакне разбирањето и да се задржат гледачите ангажирани со содржината.

6 Тест на повеќе уреди

Директорите треба да ги тестираат своите видеа со додаден текст на повеќе уреди за да се осигура дека текстот ќе остане четлив на различни екрани. Оваа практика им помага да ги идентификуваат сите потенцијални проблеми со читливоста кои произлегуваат од разликите во големината на екранот, резолуциите и поставувањата на дисплејот.

Корисниците треба да ја проценат можноста на текстот под различни услови за гледање со прегледување на видеото на различни уреди, како што се десктоп компјутери, лаптопи, таблети и паметни телефони.

Дополнително, корисниците треба да го тестираат видеото во пејзажни и портретни ориентации на уреди кои ги поддржуваат. Тестирањето на повеќе уреди гарантира дека наслагувањата на текстот се оптимизирани за разновиден спектар на средини за гледање, гарантирајќи дека гледачите имаат можност лесно да го читаат и сфаќаат текстот, без оглед на уредот кој го користат.

Transkriptor веб апликациски интерфејс со опции за апликација, снимање и помош за состаноци за транскрипција на аудио на текст.
Оптимизирајте ги задачите за транскрипција со користење на Transkriptor Web App - ефикасно конвертирајте го говорот во текст со леснотија.

Рационализирајте ги наслагањата на текстот со прецизната транскрипција на Транскриптор

Корисниците можат да го рационализираат процесот на додавање на текстуални наслагувања на нивните видеа со користење на Transkriptor . Тие треба да ја користат оваа платформа за транскрипција на сите изговорени содржини присутни во видеото пред да додадат текстуални преклопувања. Овој чекор е особено корисен за создавање на титли и натпи или кога уредниците сакаат да истакнат специфичен дијалог или раскажување во рамките на нивните видео проекти.

Корисниците ќе добијат прецизни и сигурни транскрипции на говорната содржина со користење на транскрипциските карактеристики на Транскриптор, осигурувајќи се дека текстот совршено се усогласува со аудиото во видеото. Ова помага во одржувањето на синхронизацијата помеѓу изговорените зборови и соодветниот текст, зајакнувајќи ја целокупната кохерентност и професионализам на видеото.

Понатаму, Transkriptor им заштедува на директорите вредно време и напори со автоматизирање на процесот на транскрипција, овозможувајќи им да се фокусираат на рафинирање и прилагодување на текстот во рамките на Adobe Premiere Pro. Корисниците можат ефикасно да додадат текст на видео со Adobe Premiere Pro со прецизност и леснотија со беспревршно интегрирање на Transkriptor во нивниот работен тек. Пробај бесплатно!

Често поставувани прашања

Корисниците треба да го користат Type Tool за да создадат текстовен слој директно на Програмскиот монитор за да додадат текст со Adobe Premiere Pro на видео.

Adobe нема вградена функција од текст до видео, но корисниците можат да додадат текст на видеата рачно користејќи ги текстовите на Premiere Pro.

Корисниците можат да го користат Type Tool панел за создавање и уредување на наткази, кои потоа ќе бидат извезувани со видеото за да додадат натлози во видеата во Premiere Pro.

Уредниците треба да увезуваат претходно направен текстуален шаблон и да го прилагодуваат по свој вкус за да додадат текстуален шаблон во Premiere Pro.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст