Транскрипција на аудио

На дрвена маса со дигитална позадина, микрофонот и слушалките се поставени за транскрибирање на аудио.
Искусете бесплатна конверзија од аудио во текст со нашите транскрипциски услуги. Направете ги вашите разговори достапни!

Transkriptor 2022-03-12

Снимајте ги вашите предавања и препишете го аудиото. Учи побрзо.

Зарем не би било прекрасно да имате асистент кој ви држи белешки? Еве го твојот асистент.

Користете Transkriptor и препишете аудио. Заштедете ја вашата енергија.

Audio to Text Converter

Поставете го вашето аудио.

Ние поддржуваме широк спектар на формати. Но, ако имате некоја датотека што има редок и уникатен формат, треба да ја конвертирате во нешто повообичаено како mp3, mp4 или wav.

Оставете ни ја транскрипцијата.

Transkriptor автоматски ќе ја транскрибира вашата датотека за неколку минути. Кога вашата нарачка ќе заврши, ќе добиете е-пошта со известување дека вашиот текст е подготвен.

Уредете и извезете го вашиот текст

Најавете се на вашата сметка и наведете ги завршените задачи. Конечно, преземете ги или споделете ги датотеките за Транскрипција.

Транскрипцијата на аудио се однесува на процесот на трансформирање на аудио датотека во текст. Така може да се пребарува, да се копира и залепува или да се прикажува како текстуална содржина. Еден од најдобрите начини да ја добиете вашата пишана содржина во аудио формат е со конвертирање на постоечки аудио.

Препишувачите работат во широк опсег на индустрии, вклучувајќи правни, медицински, конференциски и образовни институции. Транскрипционистите се свесни за временските критични задачи што ги имаат. Тие секогаш обрнуваат внимание на совршените детали додека се грижат да работат ефикасно и навремено.

transcribe audio

Можете исто така да ја искористите технологијата за транскрипција на аудио . Во основа снима еден звучен бран преку микрофон и ги претвора во некој друг дигитален формат.

Луѓето го транскрибираат аудиото при истражување на човечки јазик, судски постапки или во маркетинг кампањи и ПР активност. Нема да истражуваме како машините ја менуваат работната сила. Наместо тоа, ќе испитаме како технологијата се промени веднаш.

Лоша опција за транскрипција на аудио

Транскрипцијата на аудио беше работа која традиционално беше макотрпна и одземаше време. Транскрипцијата на старата школа исчезна од работното место многу долго време.

Во денешно време, повеќето луѓе испраќаат снимки на луѓето или преку е-пошта или преку билтен. Алтернативно, луѓето можат да користат Google Voice Search што овозможува пребарување на аудио и туркање нова содржина ако говорот не е веднаш препознатлив.

Технологијата го направи следењето на транскриптите исклучително лесно. Некои истражувачи проценуваат колку цените ќе паднат во наредните години бидејќи машинското учење ги подобрува нашите преведувачки услуги и софтверот станува попристапен за потрошувачите дома.

Темата се врти околу тоа дали препишувањето аудио во текст сè уште е најдобриот начин да се слуша нешто или дали се испраќаат аудио датотеки во складиштето во облак или едноставно се пренесуваат истите.

Кога студентите имаат испит, тие треба да симнуваат белешки, но тоа не го прават подалеку од збор до збор. Бидејќи препишувањето аудио бара многу размислување и знаење. На пример, фонетски правопис и акценти.

manual transcription

Денес, повеќето луѓе се потпираат на снимки за состаноци и разговори. Снимката може да складира аудио и да создава транскрипти за тоа што е состанокот.

Транскрипционист прави интервју или разговор во живо, а потоа ги пишува зборовите дословно на компјутер.

Секогаш има два звучни канали: едниот го снима лицето што зборува, додека другиот дешифрира што кажала. Оваа личност треба да внимава на секој збор.

Дигитален начин за транскрипција на аудио

Во процесот на правење аудио преноси поефективни временски за нивната целна слушаност, продуцентите често уредуваа одредени делови од говори или разговори што се случуваа надвор од екранот од местото каде што беше микрофонот на сетот. Соочување со проблемот што вреди клипот

Со доаѓањето на мобилните уреди, повеќе луѓе сега ја вршат својата работа во движење. Така, има пораст на задачите за транскрипција на аудио снимки . Тие обично бараат долги часови и висококвалитетна работа за една личност да ја заврши самостојно.

Раскажаните преведувачи ја обезбедуваат оваа услуга во рамките на софтверот за препознавање говор. Така што корисникот може да диктира текст или да чита од скрипта без да пишува.

Ова ги прави снимките во текстуални датотеки што може да се прегледаат, уредуваат или архивираат едноставно со разговор со компјутерот. Нема потреба да се транскрибира аудио со рака!

Колку време е потребно за транскрипција на аудио?

Тешкотијата за транскрипција на аудио датотеки најмногу зависи од експертот кој ќе препише на аудио. Еден добар препишувач може да потрае околу 4-6 часа за да заврши еден час аудио, во зависност од предметниот материјал.

audio transcription

Готови транскрипти се лесно достапни за повеќето говори и предавања, но услугите за рачна транскрипција се почесто неограничени. Бидејќи може да им требаат до 72 часа или повеќе за да произведат код од еден час аудио. Дури и ако говорот е јасен и без бучава во позадина.

Ако некому му требаат транскрипти набрзина, тогаш можеби е паметно да се префрлите или на автоматизирана услуга за транскрипција или да користите апликација што автоматски ги прилагодува зборовите со нивно коригирање со текст што се наоѓа во базите на податоци на звучниците.

Како функционираат софтверите што препишуваат аудио?

Аудиото се чува во форма на електромагнетни сигнали. Комерцијално достапниот човечки персонал често се бори со тешки акценти и брз говор. Ова бара машините да препишуваат аудио каде машините можат лесно да се справат со такви сложености.

Ако треба да нарачате транскрипција на аудио , тогаш постојат два главни типа на даватели на услуги: рачна и автоматска . Рачна транскрипција е кога некое лице рачно го транскрибира вашето аудио. Автоматските провајдери често користат софтвер RTRS што ги прави сите автоматски преводи од аудио датотеки во текстуална форма.

audio transcription software

Софтверот за аудио транскрипција ќе го користат се повеќе луѓе

Прецизноста, прецизноста и брзината со која софтверот може да работи го прават спасител за многу луѓе. Самиот процес на транскрипција на аудио е напорен и повторувачки.

За среќа, има достапен софтвер кој ќе им помогне на овие тешки процеси. Софтверот обично започнува со феноменални брзини кога тие сакаат да работат ваква работа.

Аудио транскрипцијата е индустрија од околу 8 милијарди долари годишно во САД и повеќе од 100.000 луѓе ја работат оваа работа.

Сепак, иако многу експерти сметаат дека оваа работа е можност за висок раст, софтверот го олеснува оптоварувањето на човечките суштества при препишување аудио од околу 2008 година. Всушност, кога околностите се соодветни, технологиите за говор во текст одземаат до 75% помалку време и чинат помалку од 25% од вообичаената стапка на човечки плати во типична работа за транскрипција.

Зошто рачното препишување аудио е потешко и побавно?

Постојат многу причини зошто рачното препишување на аудио одзема толку многу време и енергија. Овде за вас ги наведовме најзначајните.

Луѓето кои рачно транскрибираат аудио мора да толкуваат звук со слаб квалитет

Повеќето од нас трошат повеќе време на тоа како изгледаме и како сме облечени отколку на она што го слушаме. Повеќето луѓе се опкружени со бучава, но тие можат да ги филтрираат оние што сакаат да ги избегнат додека можат да се фокусираат на други звуци или звуци. Но, со слаб квалитет на аудио датотеки, едно лице ќе мора да го напрега увото за да разбере што било.

Со порастот на интернетот и мобилните телефони, аудио датотеките често имаат слаб квалитет. Сепак, луѓето сè уште треба да се фокусираат навистина напорно за да ја добијат точната реченица.

Аудио снимањето со слаб квалитет и аудио датотеките со слаб квалитет не создаваат предизвици само за аудио препишувачот, уредникот и истражувачот исто така мора да работат понапорно за да разберат што се дискутира во аудиото. Ова станува поголем предизвик кога препишувате интервјуа или разговори на различни јазици.

Препишување аудио со шум во заднина

Позадинските звуци може да го намалат ефикасното проценување на процесот на транскрипција. Затоа што е потешко да се сфати што се зборува на конференција на пример или во бучна просторија. Ова води до подолги сесии за снимање и повеќе средства за носење.

Препишувањето е мачна работа и долгото гледање во екран може да биде проблематично. Бидејќи луѓето се навикнати на различни опкружувања, кога се сместени во средина каде што има премногу бучава во заднина или каде што квалитетот на звукот не е совршен, им станува тешко точно да ја сфатат содржината на видео или аудио датотека. Ова доведува до тоа дека транскрипцијата е неточна и таа треба да се ревидира одново и одново.

Препишувачите проценуваат колку време ќе им треба да ја завршат својата работа со бучава во позадина. Ако има премногу звуци, тие го зголемуваат потребното време. Затоа што не се способни да го слушнат говорот правилно. Што може да се гледа како слушање додека гледате нејасна фотографија наместо навистина внимателно да се испитате и процените лично.

Препишување аудио со нејасни зборови

Препишувањето аудио е процес кој одзема многу време. Особено кога некое лице има задача да препише продолжен разговор со повеќе луѓе кои зборуваат истовремено и без никакви идентификатори.

Во зависност од тоа колку звучници има даден аудио клип, јасна и сеопфатна транскрипција можеби нема да биде возможна. Имајќи толку многу луѓе кои учествуваат во разговорот може да биде тешко да се одреди секој говорник. Ова навистина ќе му отежне на препишувачот да открие што се случува бидејќи тоа му ја отежнува работата.

transcribing audio

Тоа е затоа што, при транскрипција на аудио безжично, не е секогаш можно да се остане во тек со сите муабети. Многу брзо и енергично брборење може да им направи проблеми. Станува премногу лесно да се пропушти еден дел од дијалогот и да мора да се вратите на повикот чија тема е веќе поместена уште пред да заврши. Ова дополнително го зголемува времето на транскрипција бидејќи дигитализираме уште 5 минути за секое ажурирање за да разбереме кој звучник зборува во кој момент

Како што овој однос се зголемува во секој повик; мора да ги одмериме паузите кои траат повеќе од минути или секунди со потенцијално десетици луѓе. Ова значи дека често преполните јазли за разговор се слични на коцка Рубикс

Препишување аудиоснимки за технички теми

Ако треба да препишете аудиодатотека која бара одредено истражување , ова ќе потрае значително време. Треба да преземете сè од аудиодатотеката и да ја испратите назад за да можете да направите свој следен преглед или нацрт. Постојат одредени временски рамки за дадени времиња на пресврт за одреден проект.

Кога некој ќе се соочи со снимање аудиодатотека со цел да испорача содржина, ова не е толку едноставно како да го притиснете копчето за снимање и да го оставите да оди. Аудио-датотеките често бараат истражување за да бидете сигурни дека разбирате што велат и сакате да се артикулирате појасно во говорниот збор. Накратко, ако не го знаете правописот на невообичаен збор, тогаш препишувањето аудио датотеки не е услуга што ќе можете да ја понудите.

Препишување аудио со силни акценти

Аудиите може да бидат тешки за човек да ги декодира и преведува. Гласот на аудио често има акценти или нема јасност, што го отежнува слушањето на луѓето. Значи, потребно е уште повисоко ниво на интелигенција и внимателно слушање за да се соберат информации од него.

Кога се препишуваат предавања и презентации за платформата за учење на далечина, продуцентот треба да обезбеди конзистентност во гласот, така што секоја презентација останува концизна и релевантна за учениците.

Споредба помеѓу човечка транскрипција и машинска транскрипција

brainstorming doodles

Транскриптите произведени преку автоматска транскрипција можеби нема секогаш да имаат иста вредност како човечките транскрипти. Софтверот се бори со толкување и разбирање на разговорните термини или сленг за разлика од нешто како шпански или кинески.

Во извесна смисла, ова ги остава информациите изгубени во транскрипцијата и затоа е потешко да се повлечат. Тие, исто така, го пропуштаат контекстот за снимање што драстично ја намалува ефикасноста во евиденцијата. Потенцијално предизвикување поскапи грешки и празнини во снимањето на настаните.

Кои луѓе можат да имаат корист од препишување аудио?

Многу луѓе би сакале да го препишуваат своето аудио за да можат да го преведат или споделат со наменетата публика. За речиси секоја индустрија, транскрипцијата од говор во текст стана составен елемент за постигнување на точност и извонредност. Сепак, некои индустрии се потпираат многу повеќе на транскрипција од другите.

Транскрипција на аудио за да се создаде дигитална содржина

Како што видео индустријата продолжува да расте, таа почна во голема мера да се потпира на транскрипцијата на аудио од видеата. Уредувањето и продукцијата обично се однесуваат на процесот на титлување каде што им треба некој да го транскрибира гласот.

Уредниците на видео, продуцентите и видеографите денес многу користат софтвер за транскрипција. Затоа што понекогаш не им е практично внимателно да слушаат снимка.

За да нè доближиме до нашата цел за автоматизиран процес, имаше големи достигнувања во софтверот за уредување што може суптилно да додава преводи додека прикажувате необработена видео датотека. Крајниот резултат изгледа неверојатно и е доволно лесен за секој дома со компјутер и софтвер за уредување.

Пишувајте работи во движење.

Speech to text mobile app

Пристап од сите уреди. Претворете ги аудио датотеките во текст во iPhone и Android.

Препишете аудио за да го подобрите искуството на клиентите

Разбирањето на пазарот треба да се заснова на добивање на најдобри увиди и податоци. Овие податоци вклучуваат транскрипција на разговори со клиенти и телефонски повици, онлајн анкети и интерактивно тестирање. Обезбедува богато разбирање за проблемите на клиентите на емпатичен начин.

Аналитичкиот процес на анализа на податоци ги транскрибира разговорите/офлајн повратните информации и документите. Тие, исто така, земаат предвид и други интеракции за да создадат богати транскрипции на она што го кажуваат клиентите. Одговорите на анкетите се кодирани според нивните соодветни аспекти.

Поените се одземаат кога не се во согласност со целите на истражувањето. UX тестовите се интерактивни за да се соберат вредни сознанија за карактеристиките на дизајнот од гледна точка на клиентите. Анализата на податоци не може сама да го постигне ова.

Што е со софтверот што транскрибира аудио?

Препишувачите обично се вработени или хонорарци кои слушаат аудио и прават транскрипт. Со поновиот и поевтин софтвер за вештачка интелигенција, транскрипцијата станува поефикасна со помалку човечко учество.

Машините ќе создаваат аудио датотеки од влез користејќи алгоритми и софтвер за вештачка ревизија. Машината потоа може да ги транскрибира овие делови од аудио за да создаде текстуална датотека со леснотија, создавајќи подобрен квалитет во споредба со човечката помош.

audio to text transcriber

Кога станува збор за снимање разговори, треба да земете предвид различни работи. Постојат неколку други звуци кои можат да влијаат на транскрипцијата од релевантност до точност. Затоа често ќе најдете човечки препишувачи кои прават грешки во процесот.

За да се заобиколи скапата човечка работа која одзема многу време, компаниите инвестираа доста во машини со софтвер за вештачка интелигенција.

Оваа технологија сè уште се соочува со повеќе проблеми во однос на јазикот и препознавањето на говорот. Но, тие брзо напредуваат, елиминирајќи ја потребата и од човечки работници и од монструозните онлајн цени. Бидејќи машините можат да вршат транскрипција наместо тоа да ја олеснат по многу помалку трошоци.

Една од овие машини е Transkriptor и е меѓу најдобрите. Започнете да ги препишувате вашите аудио датотеки бесплатно сега!

Погледнете што кажаа нашите клиенти за нас!

Ние им служиме на илјадници луѓе од која било возраст, професија и земја. Кликнете на коментарите или на копчето подолу за да прочитате повеќе искрени критики за нас.

Најчесто поставувани прашања

Тешкотијата за транскрипција на аудио датотеки најмногу зависи од експертот кој ќе препише на аудио. Еден добар препишувач може да потрае околу 4-6 часа за да заврши еден час аудио, во зависност од предметниот материјал. Готови транскрипти се лесно достапни за повеќето говори и предавања, но услугите за рачна транскрипција се почесто неограничени. Бидејќи може да им требаат до 72 часа или повеќе за да произведат код од еден час аудио. Дури и ако говорот е јасен и без бучава во позадина.
Ако некому му требаат транскрипти набрзина, тогаш можеби е паметно да се префрли или на автоматизирана услуга за транскрипција или користење на апликација што автоматски ги прилагодува зборовите со нивно коригирање со текстот што се наоѓа во базите на податоци на звучниците

Услугите што го транскрибираат аудио заштедуваат време и пари. Софтверот за аудио транскрипција е осум пати побрз од човечките работници. Квалитетот на работата е исто така одличен. Тие се точни повеќе од 80 проценти.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст