Натпис против транскрипционист: Кои се разликите?

Натпис и транскрипционистички разлики прикажани со микрофон и икони на документи.
Истражете ги посебните улоги на забележувачите и транскрипционистите во нашата прониклива споредба.

Transkriptor 2024-01-17

Во светот на претворањето на аудио во текст, постојат две улоги кои често се збунети. Секако дека зборувам за натписникот против транскрипционистичкиот квандар. Од надворешната страна, овие улоги изгледаат неверојатно слични и навистина прават кросовер донекаде. Сепак, крајниот производ и цел на секоја улога се различни и во подолу написот, имам за цел да го објаснам ова.

Наткасник кој работи на компјутер со аудио визуелизација.
Откријте ги низите на транскрипцијата и натписот, зајакнувајќи ја достапноста за сите.

Натсетник: Создавање на визуелна пристапност за аудио содржина

Ајде прво да се потонеме во улогата на заглавувач и да видиме што прават како што јас го наоѓам ова обично е најмалку разбрано за двете професии.

Што прави еден наткасник?

Еден натпис прв создава транскрипција на видео снимки. Тоа мора да биде видео снимка поради вториот процес вклучен и натписите генерално не би работеле само на аудио фајлови - ова е транскрипционистичка територија.

Откако ќе создадат транскрипција на видео снимката, нивната цел е да продуцираат натписи за видеото користејќи ја транскрипцијата. Овие натлози мора да бидат синхронизирани со аудиото на видеото така што кога некое лице зборува или има нарација, зборовите се прикажуваат истовремено.

Целта е да се обезбеди алтернативно средство за разбирање на видеото, на пример, за некој кој е глув или тежок за слушање. Исто така, натпите се документирани за подобрување на задржувањето и варењето на видео содржините.

Техники и алатки кои се користат во натпитокот

Натписот првично може да користи аудио за текстуална конверзија на истиот начин како транскрипционистот. Во суштина, тие мора да создадат првична транскрипција со која можат да ги уредат и да работат за да ги произведат натписите.

Создавањето на натписите обично вклучува користење на софтвер за уредување на видео како Adobe Premier Pro или DaVinci Resolve за да можат да го преклопат текстот на видео снимката и да го направат синхронизиран.

Дигитален илустратор на транскрипционист со апстрактни аудио елементи кои излегуваат од екранот.
Разоткријте ги бенефициите на транскрипцијата за јасност.

Транскрипционист: Трансформирање на изговорени зборови во текст

Како што можете да видите, на натписите всушност им требаат транскрибирачки вештини и транскрипција е дел од нивната работа бидејќи тие треба да користат алатка за претворање на аудио во текст за да ги создадат натписите. Сепак, постои уште еден аспект на работата и тука улогата на транскрипционист се разликува.

Што прави транскрипционистот?

Како натписник, транскрипционистот го претвора аудиото во текст. Ова може да биде со слушање на аудио фајл, гледање видео, па дури и присуство за време на состанок на пример. Нивната цел е да создадат читлив документ кој го покажува она што беше кажано во таа одредена размена на зборови.

Постојат вербатимски транскрипции и не-вербатимски транскрипции. Вербатимските транскрипции се збор-за-збор и имаат за цел да дадат буквален текст на точно она што беше кажано во размената. Транскрипциите кои не се вербатими ја исечат вафлата и ги вклучуваат само релевантните информации за да се даде кратко резиме на размената.

За разлика од натписник, транскрипционистот не мора да прави ништо со транскрипцијата откако ќе заврши. Не мора да се поврзува со оригиналното аудио.

Техники и алатки кои се користат во транскрипцијата

Кога гледаат во улогата на натпис против транскрипција, транскрипционистите генерално ги фаворизираат автоматизираните алатки како што се алатки за претворање на текст и алатки за аудио транскрипција.

Овој софтвер користи AI алгоритми и машинско учење за да го препознае говорот и да го претвори ова во текстуални документи. Комплексноста и ефективноста на овој софтвер постојано се подобруваат вклучувајќи ја способноста за откривање на локални дијалекти и диференцијација помеѓу повеќе говорници.

Индустрии кои имаат корист од овие услуги

Повеќе од разликите помеѓу заглавените и транскрипционистите се гледаат во индустриите кои имаат корист од нивните услуги. Натписите често се користат на следниве начини:

  • Создавање на содржина (YouTube, Twitch, TikTokитн.).
  • Бизнис маркетинг.
  • Образовна содржина.

Создавањето на видео содржини е одличен пример и повеќето YouTube видеа денес имаат наткази за пристапност. Слично на тоа, бизнисите и образовните институции кои создаваат видео содржини за маркетинг и учење ќе користат натпи. За разлика од тоа, транскрипционистите може да се користат на некои од следниве начини:

  • Да се придржуваат на насоките за пристапност.
  • За евиденција на деловна средба и работи како дисциплински сослушувања.
  • Судска постапка.
  • Преписи од предавања и студиски сесии.
  • За лекарите подобро да ги проценат потребите на пациентите по консултациите.

Транскрипциите имаат поширок опсег и се користат во далеку повеќе индустрии во споредба со натписите.

Captioner vs Transcriptionist - Слични работни места со различни цели

Се надевам дека сега имате јасно разбирање за разликите во натписот наспроти транскрипционистички збунет и можат да видат дека иако овие улоги се слични, тие имаат многу различни цели.

Натписот има за цел да го претвори аудиото во текст за да обезбеди натписи за видео снимки. Аудиото не само што мора да се транскрибира туку мора да се уредува за да се вклопи со темпото и темпото на видеото и звучникот.

За разлика од тоа, транскрипцијата е едноставно процес на претворање на аудио во текст. Се користи за создавање на пишан запис на аудио фајл или нешто како видеоконференција за понатамошна анализа и дисекција - не мора да се изработува за да се вклопи со содржината на аудио фајлот.

Често поставувани прашања

Да, натписите се одговорни за синхронизација на транскрибираниот текст со соодветната видео содржина, осигурувајќи се дека натписите точно се совпаѓаат со времето на изговорените зборови и релевантните звуци во видеото.

Услугите на транскрипционистите најчесто се користат во правните постапки, медицинските консултации, академските истражувања, деловните состаноци, интервјуата за медиуми и различни професионални настани каде што претворањето на зборуваната содржина во пишан текст е потребно за водење записи, анализи или пристапност.

Да, транскрипционистите можат да работат со состаноци или настани во живо. Тие ја транскрибираат говорната содржина во текст во реално време или од снимено аудио, создавајќи пишан запис за настанот.

AI и машинското учење значително ја зајакнуваат транскрипцијата со автоматизирање на процесот, подобрување на точноста и намалување на времето потребно за транскрипција. Овие технологии овозможуваат транскрипциониот софтвер да препознае говорни модели, акценти и диференцијација помеѓу звучниците, што доведува до поефикасни и прецизни резултати од транскрипцијата.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст