NVivo: Чекор по чекор водич за аудио транскрипција

Еден чекор по чекор водич на сина позадина, детално опишувајќи го методот на NVivo за препишување на аудио на текстот ефективно.
NVivo водич за аудио транскрипција за да се движите по секој чекор на претворање на говорот во текст со нашиот длабок водич за транскрипции.

Transkriptor 2024-03-29

Nvivo е компјутерски софтвер за истражувачите да ги организираат нивните податоци, ослободувајќи ги од несреќата за преземање на повеќе алатки или доаѓање до сопствен систем за поднесување. Nvivo беспрекосно организира квалитативни податоци, и ја зголемува анализата со сеопфатно автоматско кодирање.

Nvivo Транскрипција е автоматизиран транскрипциски сервис вграден во Nvivo апликација, која ги охрабрува корисниците да вклучат различни извори како теренски белешки, интервјуа и постови на социјалните медиуми. Сместувањето на нетекстуални податоци, како видеа и аудио, прави транскрипција во Nvivo разновидна алатка за истражувачи.

6-те чекори за транскрипција на аудио на текст со Nvivo се наведени подолу.

 1. Подгответе го аудио фајлот: Осигурајте се дека аудиото е со добар квалитет, ослободено од бучава и во соодветен формат пред транскрипција.
 2. Увоз на аудио во Nvivo: Додадете ја аудио снимката во Nvivo проект, со што ќе биде достапна за транскрипција и анализа.
 3. Користете автоматизирана транскрипција: Заштедете време со користење на вградената транскрипција на NVivo или надворешна транскрипција услуга за претворање на зборувана содржина во текст.
 4. Рецензирајте го записот: Темелно се испитува транскрибираниот текст за да се идентификуваат и исправат сите грешки, неточности или погрешни толкувања за точноста на податоците.
 5. Анализирај го записот: Аналитичките карактеристики на Leverage NVivo за кодирање, категоризирање и извлекување на сознанија од транскрибираните податоци, зајакнувајќи го вашето истражување или разбирање на проектот.
 6. Извезете го преписот: Извезете го исчистениот и анализиран транскрипција во вашиот претпочитан формат за понатамошно користење, споделување или известување кои некогаш се финализирани.

1 Подгответе го аудио фајлот.

Првото нешто што треба да направите за да подготвите аудио фајл за транскрипција е да проверите дали квалитетот на звукот е задоволителен. Второто нешто што треба да се направи е да се провери дали снимката е засечена за да го вклучи само потребниот говор. Погрижете се да го зачувате аудио фајлот во формат поддржан од Nvivo транскрипциски софтвер, и ако е потребно, користете онлајн конвертор за промена на форматот.

софтверскиот интерфејс на NVivo со можности за аудио транскрипција и напредни алатки за анализа на податоци за длабоко истражување.
Користете ги добротворните можности на NVivo за беспрекорна аудио транскрипција и сеопфатна анализа на податоци за отклучување на сознанијата.

2 Увоз на аудио во Nvivo

Прво отворете го софтверот и внесете Nvivo транскрипција како што е поттикнато да увезете аудио во Nvivo. Откако ќе се логирате, кликнете на "Нов проект" и именувајте го со пополнување на полето 'Наслов на проектот' на почетокот на формата која се појавува. Изберете го посакуваниот јазик за Nvivo интерфејс од паѓачкото мени, кликнете на копчето 'Next', прилагодете ги сите подесувања на следниот екран и потоа кликнете на 'Create Project'. Празен Nvivo проект се појавува откако ќе кликне "Креирај проект".

Кликнете на табот 'Import' на врвот на екранот за да увезете аудио фајл во Nvivo, кликнете на копчето 'Files' за да го отворите датотеката на компјутерот Explorer, изберете ги потребните аудио датотеки и потоа кликнете на 'Open'. Алтернативен метод за увоз на аудио во Nvivo е да се отвори датотеката Explorer, да се оди на локацијата на датотеката и да се 'влечат и испуштаат' во Nvivo работен простор. Датотеките ќе се појават во табот 'Files' под табот 'Data' во левиот панел.

3 Користи автоматизирана транскрипција

Одете во табот 'Модули', кликнете на копчето 'Транскрипција' под лентата на врвот на екранот, а потоа 'влечете и фрлете' датотека во областа на транскрипција која се отвара. Изберете го јазикот на снимката со користење на паѓачката кутија и кликнете на копчето 'Transcribe'. Предвидете дека Nvivo автоматска транскрипција ќе заврши во половина од должината на снимањето.

4 Преглед на преписот

Откако транскриптот ќе заврши, кликнете на копчето 'Review Transcript'. Во случаите кога копчето 'Review Transcript' не се појавува, кликнете на копчето 'Refresh' во горниот десен дел на областа за транскрипција. Со кликнувањето на 'Review Transcript' се отвора веб уредникот за транскрипција myNVivo, проследен со уште еден поттик за влез и списокот на транскрибираните датотеки.

Кликнете на 'OPEN TRANSCRIPT' за да го видите целосниот текст и да направите сите потребни уредувања како доделување на етикети на звучници или поправање на недоследности со аудиото користејќи ја функцијата за репродукција. Кликнете на 'save', потоа повторно отвори ја Nvivo програма и кликнете на копчето 'import' за да го поврзете транскрибираниот текст со оригиналниот аудио фајл откако ќе ги направите потребните промени.

Искусете ја ефикасноста на транскрипциониот сервисен интерфејс на NVivo, дизајниран за анализа на вредни ресурси.
Почнете да ги анализирате ресурсите со леснотија користејќи NVivo, премиерниот софтвер за длабоки, рационализирани истражувачки слики.

5 Анализирај го записот

Отворете ја листата на документи од табот 'Files' во панелот лево, изберете го транскриптот и кликнете на 'Autocode' во лентата на врвот на екранот за да го анализирате транскриптот. Изберете 'Идентификување на теми' од листата на опции и кликнете 'Next' кога ќе се отвори Волшебникот за автокодирање.

Nvivo користи клучни зборови за да ги идентификува темите и ги забележува темите како позначајни ако се случуваат почесто во преписот. Nvivo автоматски ги групира темите и го идентификува бројот на пати секој од нив се појавува во секој транскрипција.

6 Извези ги преписите

Изберете го транскриптот кој треба да се извезува, да се движите до табот 'Data', да кликнете на 'Export' и потоа да кликнете на 'Items' во дијалогот кој се отвара за да извезете транскрипција од Nvivo во Word документ или текстуална датотека. Изберете 'Transcript' од опциите за извоз, избирајќи ги посакуваните својства и други опции кои треба да бидат вклучени во датотеката за извоз и кликнете на 'OK'.

Што е Nvivo?

Nvivo е компјутерски софтвер дизајниран за истражувачи кои систематски организираат квалитативни податоци без да бараат од нив да преземат повеќе алатки за организација или да смисли сопствен систем за поднесување. Nvivo не само што го издигнува начинот на кој истражувачите се способни да ги визуелизираат и анализираат квалитетните податоци, со тематско кодирање и анализа на сентиментите на AI, туку им нуди на корисниците додатни модули за транскрипција и соработка кои ја прават тимската работа многу помала.

Кои се основните употреби на NVivo?

Истражувачите користат Nvivo за анализа на било кој неструктурирана текст, вклучувајќи интервјуа, фокус групи, истражувања, постови на социјални медиуми и статии од дневници. Nvivo се истакнува од другите квалитативни истражувачки алатки бидејќи им овозможува на корисниците да увезуваат постови од платформите на социјалните медиуми како Instagram и Twitter. На корисниците им нуди опција да работат со YouTube видеа претворајќи ги во PDFs во рамките на апликацијата.

Која е целта на Nvivo транскрипција?

Целта на Nvivo Транскрипција е транскрипцијата да биде побрза, полесна и попречена за Nvivo корисници, бидејќи тие не мора да бараат надворешна транскрипција ниту да се справат со непријатноста за увоз на транскрипти.

Кои датотечни формати можат Nvivo да се справат?

Nvivo софтвер им овозможува на корисниците да увезуваат Microsoft Word (.doc и .DOCx), Пренослив формат на документи (.PDF), богат текст (.RTF) и обичен текст (.TXT) датотеки. Nvivo е разновидна, охрабрувајќи ги истражувачите да вклучат различни извори на информации, како интервјуа, теренски белешки и изрезки. Nvivo не може директно да ги транскрибира YouTube видеа, но софтверот има опција да ја зачува веб страницата како PDF за анализа.

Кои се предностите на Nvivo?

Nvivo софтвер го зајакнува квалитативното истражување преку организирање на транскрипти, следење на комплетноста на кодирањето за секој од нив, синхронизирање со алатките за управување со цитати и нудење на моќни аналитички алатки.

Главните предности на користењето на Nvivo за анализа на транскрипциите се наведени подолу.

 • Структуриран пристап: Nvivo им овозможува на корисниците да одржуваат структуриран пристап кон анализата овозможувајќи им да ги следат качените преписи, да ја процени комплетноста на кодирањето и да документираат какви било новопојавени идеи за време на процесот преку дописи и анотации.
 • Интеграција со Алатките за управување со цитати: Софтверот за Nvivo се интегрира со алатките за управување со цитати како EndNote, Zotero и Mendeley, што значи дека корисниците се способни да ги увезат изворите што ги консултираат додека го прават своето истражување.
 • Широка јазична покриеност: Nvivo го поддржува Уникод, кодирачки систем кој дава уникатен број на секој лик во повеќето јазици и скрипти, па корисниците се способни да работат со речиси секој јазик.
 • Централизирано складирање на податоци: Nvivo ја поедноставува квалитативната анализа на податоци со чување на сите документи поврзани со истражувањето на едно место Централизираното складирање на податоци значи Nvivo корисниците можат да пристапат, да ги пребаруваат и споделуваат своите транскрипции со леснотија.
 • Софистицирана анализа: Nvivo им овозможува на корисниците да ги идентификуваат и поврзат темите низ повеќе видови датотеки (Word Doc, PDF, Excel), што го прави процесот на споредување на пронаоѓањето на нивната анализа со постоечката литература многу попречен Nvivo ја олеснува софистицирана анализа со "матрично кодирање" карактеристика која прикажува пресеци помеѓу две списоци на предмети.
 • Кориснички интерфејс: Nvivo модели на работниот простор по Microsoft Office, кои имаат за цел да обезбедат интуитивно искуство за корисниците, особено истражувачите запознаени со Outlook Nvivo интерфејс има панел од лево, кој ги прикажува сите папки и панел од десно, кој прикажува проектна структура и подолу детален преглед на документот.

Што е недостаток на Nvivo?

Nvivo е огромна за новите корисници, помалку ефикасни за големите тимови и скапи во споредба со другите квалитативни истражувачки платформи. Софтверот за тематска анализа како Nvivo е критикуван за минимизирање на инпутот на истражувачот во анализата.

 • Поразени за новите корисници: Nvivo софтвер е време- и трудо-интензивен за новите корисници да научат како да се користат поради бројот на функции што ги нуди Nvivo е тешко за почетниците и бара повеќе време за обука отколку другите апликации за транскрипција, па најдобро одговара на зачинетите истражувачи чии аналитички барања го надминуваат рачното кодирање.
 • Комплицирано од големи тимови: Nvivo олеснува и побрзо генерира софистицирани сознанија отколку рачна анализа, но големите истражувачки тимови често го наоѓаат софтверот комплициран Тимот мора да обезбеди да ги обучи сите членови на тимот на исто ниво на владеење со софтверот и да воспостави однапред одредена структура на кодирање за да гарантира групен договор за теми.
 • Најдобро одговара на институционалните претплати: Nvivo не е достапна опција за многу истражувачи, бидејќи индивидуалната претплата е релативно скапа Nvivo е најпогодна за корисниците чија компанија, образовна институција или друга организација ја спонзорираат нивната претплата Истражувачите кои користат Nvivo софтвер кои се обидуваат да завршат проект со буџет имаат само еден месец да го направат тоа, пред да истече бесплатното судење, што е генерално неизвршено.
 • Растојанија Истражувач од истражување: Рачна тематска анализа повикува истражувањето внимателно да ги испита податоците, идентификувајќи ги темите, темите, идеите и самите модели Софтверот за тематска анализа, како Nvivo, ги дефинира категориите и ги идентификува темите без влезот на корисникот Критичарите тврдат дека автоматизираната тематска анализа ги оддалечува истражувачите од нивното истражување со намалување на аналитичкиот процес до идентификација и групирање на клучните зборови.

Transkriptor: Прецизни транскрипции за истражувачи

Додека Nvivo нуди збир на алатки за квалитативна анализа на податоци, вклучувајќи ги и сопствените транскрипциски услуги, не може секогаш да ги исполнува условите за висока точност за одредени истражувачки проекти. Тука е Транскриптор. чекори како непроценлива алатка за истражувачите кои бараат прецизност во транскрипцијата. За разлика од автоматизираната транскрипција на NVivo, која може да се бори со сложени аудио или разновидни акценти, Transkriptor е специјализиран за испорака на високо точни транскрипти. Оваа прецизност е клучна за истражувачите кои се потпреат на детални и без грешки транскрипции да го анализираат педантно говорниот јазик.

Со интегрирање на транскрипторовите преписи во Nvivo, корисниците можат да ја подобрат точноста на нивните податоци, правејќи ја нивната анализа посигурна и нивните сфаќања подлабоки. Дали е за транскрибирање. интервјуа , предавања , или било какви квалитативни податоци, Transkriptor ги надополнува способностите на NVivo, осигурувајќи се дека истражувачите имаат пристап до најквалитетните транскрипции за своите проекти. Обиди се Бесплатно!

Често поставувани прашања

NVivo не наведува строга максимална големина на датотеките за аудио или видео фајлови кои може да ги транскрибира, но перформансите и точноста може да варираат со многу големи датотеки.

Да, NVivo Транскрипција поддржува интервјуа со повеќе говорници. Им овозможува на корисниците да означуваат различни звучници во транскрипцијата.

Да, соработката е можна во рамките на NVivo преку претплатата тимови, која им овозможува на повеќе корисници да работат на истиот проект истовремено.

Да, NVivo може директно да ги анализира видео датотеките без потреба од конверзија. Корисниците можат да увезуваат различни видео формати (на пример, MOV, MP4, AVI) во NVivo за транскрипција.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст