Како да се препишат состаноците на Skype (2023)

Инфографика на 2023 Skype запознавање транскрипции со икони и аудио бранови нагласувајќи ја претворањето на аудио во текст.
Транскрипција на Skype состаноци во 2023 година: целосен водич.

Transkriptor 2022-08-23

Ако сте професионалец кој води многу работи преку Skype, знаете колку е важно да можете да ги препишете вашите Skype состаноци. Во оваа статија ќе истражиме сè што треба да знаете за препишување состаноци на Skype.

Што е Skype?

Skype е апликација за комуникација која им овозможува на луѓето меѓусебно да се јавуваат, да пишуваат пораки и да разговараат со видео. Се користи од луѓе ширум светот за поврзување со пријателите и семејството, како и за водење бизнис. Skype е бесплатен за преземање и користење, а достапен е на различни уреди, вклучувајќи паметни телефони, таблети и компјутери.

Постојат многу различни причини зошто некој може да користи Skype. Еве неколку:

 • Тоа е одличен начин да одржувате контакт со пријателите и семејството кои живеат далеку.
 • Тоа е одличен начин да останете поврзани со саканите кои патуваат.
 • Тоа е одлична алатка за деловни состаноци и конференции.

Кои се записниците од состаноците на Skype?

Транскриптите од состаноците на Skype се начин да ги следите минатите дискусии, било за ваша сопствена евиденција или за споделување со други кои не биле во можност да присуствуваат. Тие можат да бидат вредна алатка за одржување на сите на иста страница.

За креирање и транскрипција на состаноци на Skype,

 • Едноставно започнете нов текстуален документ
 • Напишете сè за време на состанокот.
 • Потоа, зачувајте го документот и споделете го со сите на кои му треба.

Кои се придобивките од преписот на состанокот на Skype?

Има неколку придобивки од тоа да имате препис за состанок на Skype.

 1. Можете да го користите како референца за минати дискусии.
 2. Можете да го користите за следење на дејствијата од состанокот. Ова може да помогне да се осигурате дека ќе ги завршите задачите навремено.
 3. Можете да го споделите преписот со други кои биле отсутни. Ова може да им обезбеди разбирање на темата и да им помогне да останат во тек со најновите информации.

Зошто луѓето треба да препишуваат состаноци на Skype?

Дали ви треба препис на состанокот може да зависи од вашата ситуација. Сепак, постојат многу причини зошто на луѓето им е потребен препис на состанокот на Skype. На пример,

 • Преписот на состанокот на Skype ви дава запис за тоа што е кажано за време на состанокот, што може да биде корисно за следење или упатување подоцна.
 • Преписот може да биде корисен и ако сте пропуштиле дел од состанокот и треба да се израмните, или ако сакате да ја споделите содржината на состанокот со некој што не можел да присуствува.
 • Имањето препис, исто така, може да биде вреден начин да се барате себеси и другите одговорни за она што било разговарано и договорено за време на состанокот.

Генерално, има многу причини зошто на луѓето можеби им треба препис на состанокот на Skype. Без разлика дали треба да го прегледате она што било разговарано на состанокот, да ги споделите информациите со некој што не бил во можност да присуствува или едноставно сакате да имате писмен запис од состанокот за идно упатување, транскриптот може да биде вредна алатка.

Дали можете да препишувате состаноци на Skype користејќи асинхрони далечни микрофони?

Можете да препишувате состаноци на Skype користејќи асинхрони далечни микрофони. Ова е ако треба да обезбедите препис од состанокот за учесниците кои не можеа да присуствуваат или ако сакате да креирате писмен запис од состанокот. Има неколку работи што треба да ги имате на ум кога го користите овој метод:

 1. Прво, аудио квалитетот на снимката ќе биде понизок отколку ако користевте наменски рекордер за состаноци. Тоа е затоа што Skype го компресира звукот за да го подобри квалитетот на повикот, а оваа компресија може да го влоши квалитетот на снимките.
 2. Второ, ќе треба сами да ја препишете снимката или да ангажирате некој да го направи тоа наместо вас. Ова може да одземе многу време и скапо, затоа проверете дали сте подготвени за ова пред да започнете со снимање.
 3. Конечно, имајте на ум дека сите снимки што ќе ги направите ќе подлежат на истите законски ограничувања како да сте ги направиле лично. Ова значи дека треба да снимате само состаноци за кои имате согласност од сите учесници да ги снимате.

Како да земете и препишете записник од состанок на Skype?

Ако имате задача да земате и препишувате записници од состанок на Skype, има неколку работи што ќе треба да ги направите за да се осигурате дека ќе ги снимите сите важни информации.

 • Прво, проверете дали сте во тивка средина без одвлекување на вниманието.
 • Потоа, отворете празен документ на вашиот компјутер и подгответе го уредот за аудио снимање.
 • Штом ќе започне состанокот, притиснете рекорд на вашиот аудио рекордер и напишете кратко резиме на она што се дискутира во полето за разговор.
 • Како што продолжува состанокот, продолжете да фаќате белешки во полето за разговор и во документот на вашиот компјутер.
 • На крајот од состанокот, притиснете стоп на вашиот рекордер и зачувајте го вашиот препис.

Започнете со слушање на снимката и пишување целосен препис. Додека препишувате, погрижете се да ги вклучите сите критични акциони ставки што беа дискутирани.

Откако ќе имате целосен препис, вратете се назад и лекторирајте го за какви било грешки. Направете ги сите потребни корекции и потоа зачувајте го документот. Сега имате целосен запис од состанокот на Skype на кој можете да се повикате по потреба.

Зошто треба да ги препишувате состаноците на Skype?

Иако Skype е одлична алатка за комуникација, може да биде тешко да се следат важните разговори што се одвиваат за време на повиците на Skype. Вака може да биде корисно препишувањето состаноци на Skype.

Често поставувани прашања за состаноците на Skype

Многу компании го користат Skype како основно средство за комуникација. Ова се должи на фактот дека Skype е рентабилен начин за комуникација со клиенти и вработени кои можеби се наоѓаат во различни делови на светот.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст