Зошто треба да препишете интервју?

Алатките за транскрипција на интервју вклучуваат дигитален гласовен рекордер, микрофон и отворен документ со тетратка.
Низа алатки кои се од суштинско значење за ефикасна транскрипција на интервју, од говорни рекордери до тетратки.

Transkriptor 2022-03-12

Претворањето на изговорените зборови во пишан текст е транскрипција на аудио или видео интервју. Интервјуто за транскрипција обезбедува широк спектар на предности:

 • Точност и дословно претставување
 • Лесна референца и анализа
 • Подобрено разбирање и разбирање
 • Соработка и споделување
 • Јазична пристапност
 • Документација и архивирање
препишувач

Како рачно да препишете интервју?

Првата опција за препишување интервју е тоа да се направи рачно. Тоа е традиционалниот метод на кој му треба најмалку технологија, но најмногу време.

 • Слушајте го интервјуто целосно пред да направите нешто.
 • Размислете колку време ќе ви треба да го препишете. Ова зависи од вашата брзина на пишување и сложеноста на интервјуто, меѓу другите фактори.
 • Напишете ги звучниците, кои треба да бидат најмалку 2.
 • Колку ќе биде детално? Дали ќе напишете сè или само целосните изјави?
 • Одлучете дали сакате временски печати (овие обично се корисни). Можете да ги додавате додека се движите низ снимањето.
 • Започнете го вашиот прв нацрт на транскрипција.

Добрите и лошите страни на рачно препишување интервју

Рачната транскрипција има и предности и недостатоци. Еве ги предностите:

 • Поголема точност може да се постигне со помош на човечки препишувач кој може да го разбере контекстот и да ги интерпретира дијалектите, нијансите и нејаснотијата на звукот.
 • Разбирањето на комплицираниот или специфичен за индустријата јазик и сленг е можно со рачна транскрипција.
 • Дури и при снимки со слаб квалитет, човечките препишувачи можат да пишуваат зборови што софтверот можеби не може да ги направи.

Еве ги недостатоците што ги има рачната транскрипција:

 • Рачното препишување може да потрае многу време, особено за долги интервјуа.
 • Плаќањето на човечки препишувач може да биде поскапо, особено за значителни количини.
 • Рачната транскрипција е склона кон човечки грешки, како што се печатни грешки и погрешно слушање зборови, кога се препишуваат долги делови од говорот.

Како автоматски да препишете интервју?

Другата опција за тоа како се препишува интервју е тоа да се направи автоматски. За ова, можете да платите некого да го направи тоа. Другата опција е да користите софтвер за транскрипција, како што е Transkriptor .

Софтверот за транскрипција треба да биде едноставен како поставување на аудио датотеката и потоа конвертирање. И покрај тоа, еве како да препишете интервју користејќи го софтверот.

 1. Целосно слушајте ја вашата аудио датотека пред да започнете.
 2. Поставете ја вашата аудио датотека и претворете ја во текст.
 3. Поминете низ датотеката и уредете ги сите грешки што ги направил софтверот. Фреквенцијата може да зависи од јазикот и квалитетот на звукот.
 4. Извезете го како текстуален документ.

Добрите и лошите страни на автоматско препишување интервју

Да знаете како да препишете интервју користејќи софтвер е многу полесно (и побрзо) од рачниот метод. Transkriptor користи вештачка интелигенција за да обезбеди рејтинг на точност од 80-99%. Како што споменавме, зависи од јазикот и квалитетот на звукот. Целата услуга е дизајнирана за лесно користење за да ви заштеди време.

Главниот недостаток на софтверот за транскрипција е тоа што чини пари. Сепак, апликациите како Transkriptor нудат бесплатен пробен период при пријавувањето што можете да го тестирате софтверот и да одлучите дали да продолжите или не. Исто така, Transkriptor привлекува многу корисници со тоа што е поевтин од повеќето конкуренти.

Најчесто поставувани прашања

Која е разликата помеѓу рачна и автоматска транскрипција?

Транскрипцијата може да се направи рачно, со луѓе кои слушаат и пишуваат или автоматски со софтвер. Прирачникот е попрецизен, но трае подолго, додека автоматскиот е побрз, но можеби ќе треба човечка корекција. Изберете врз основа на буџетот, времето, квалитетот на звукот и потребната точност.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст