Како да конвертирате видео во текст на Mac?

Работниот простор MacBook со аудио брановаформа, софтвер за уредување и квалитетни слушалки.
Конвертирајте го видеото во текст на Mac користејќи напреден софтвер за аудио транскрипција

Transkriptor 2022-08-02

Знаењето како да го конвертирате видеото во текст на Mac не е комплициран процес. Сепак, успехот на твојата транскрипција зависи од твојата опрема за снимање и количината на напори кои сакаш да ги вложиш.

Во оваа статија ќе ги разгледаме најдостапните опции за претворање на видео во текст на Mac.

Зошто да го претвориме видеото во текст?

Можеби ќе сакате да го конвертирате англискиот видео во текст од бројни причини. Тука спаѓаат:

 • Создавање транскрипција за титлови
 • Користење на текстот за други содржини (блог постови, натписи на социјалните медиуми итн.)
 • Земање или снабдување со белешки
 • Причини за пристапност

Како што можете да видите, сето тоа се сведува на потребата од пишана верзија на аудио содржината на видеото. Да имаш подготвено текстуална датотека значи, не мора да се враќаш на видеото и да го конвертираш во брзање. Треба да имате поточна транскрипција бидејќи можете да поминувате повеќе време за уредување на содржината.

Како да конвертирате видео во текст на Mac

За среќа, MacBooks веќе имаат вградено основна форма на транскрипциски софтвер. Ова можете да го користите кога го снимате видеото за да креирате текстуален датотека заедно со него. Чекорите се следниве:

 1. Отворен Системски преференции користејќи го логото на Apple во најгорниот лев агол.
 2. Изберете Диктација и говор.
 3. Вклучи диктација користејќи ја кутијата за избор.
 4. Погрижете се да го изберете точниот микрофон. Опцијата за подредување е внатрешниот микрофон, но можете да го префрлите на надворешен ако е приклучен.
 5. Префрлете ја зајакнатата диктација ако сакате повратна информација во реално време за вашата транскрипција. Ова може да помогне да се поправат сите грешки како што одиш.
 6. Ако е потребно, сменете го јазикот за влез.
 7. Затворете го менито за да ги зачувате промените.
 8. Почнете да снимате или пуштате видео.

Вградената функција за транскрипција е едноставна бидејќи може да работи во позадина додека ја пуштате видео содржината. Обезбедувањето може да го слушнете аудиото на видеото, вашата диктациска програма исто така може.

Кои се заработките и консот на користењето на вградениот софтвер на Mac?

Иако овој софтвер е јасен, постојат некои промашувања кои треба да се разгледаат. Еве ги главните за и нештата на користењето на оваа опција за конвертирање видео до текст на Mac.

Професионалци.

1. Вграден е.

Да имаш вградена опција значи дека нема потреба да симнуваш софтвер од трета странка. Како и со другите Apple технологија, тоа е јасно и лесно за користење.

2. Бесплатно е.

Слично на тоа, овој софтвер за диктација е бесплатен бидејќи е вграден во вашиот Mac. Можеби ќе треба да симнете дополнителен софтвер за софтверот Зајакната диктација, но сепак е слободен за користење.

3. Работи со секакви видео содржини

Без разлика дали снимате ново видео или конвертирате постоечки, софтверот за диктација на Mac ќе ја заврши работата. Слично на тоа, не е важно за форматот на видеото, обезбедувајќи го вашиот Mac може да го пушти.

QuickTime ги пушта сите стандардни видео формати (MOV, MP4, mpg итн.), но можете да симнете и софтвер од трети страни за да играте други формати.

A mac device that can transcribe video to text

Конс.

1. Може да биде неточно.

Не е изненадувачки, вградениот софтвер за транскрипција на вашиот Mac не е особено точен. Осигурајте се да барате неточни зборови, погрешно слушани зборови и други стандардни прашања. Ќе се бори со хомофоните (зборови кои звучат исто, но се спелуваат поинаку).

2. Ќе треба да го уредите

Исто така, не додава препункција, правејќи го процесот на уредување многу потежок. Ќе треба да знаете што точно беше кажано за да можете да ја додадете вашата пункција за време на етапата на уредување.

3. Не може да ги диференцира звучниците

Конечно, вградената алатка за диктација на вашиот Mac нема да може да ги разликува звучниците. Ова не е проблем ако имате само еден звучник, туку станува тешко кога има неколку звучници.

Ќе треба да го слушнете видеото и да додадете звучници и временска марка. Ова се две од најкорисните транскрипциски карактеристики, особено за преземање на белешки или претплати, што е голема опадна страна за овој софтвер.

Кои се алтернативните начини за претворање на видео во текст на Mac

Алтернативно, можете да користите посветена видео до текст Транскрипциска платформа. Специфична услуга наменета за транскрипција ќе ги реши горенаведените проблеми, обично преку AI и/или машинско учење.

Овие ви овозможуваат да го направите следното:

 • Конвертирајте, уредете и извезете ја вашата транскрипција користејќи едно табла
 • Транскрибирајте ја аудио содржината на вашето видео за неколку минути
 • Работа со голем број на видео формати

Исто така автоматски додава говорници и временски марки, заштедувајќи ви време за време на уредувањето. Иако сé уште е важно да се погледне транскрипцијата, тоа ќе биде само да се провери за помали грешки, наместо да се уредува целата датотека бројно.

Како да се користи платен транскрипциски софтвер за видео претворање

Користење на платени софтверски програми за да го конвертирате англискиот видео во текст е брзо и лесно. Еве што треба да направите:

 1. Оди на веб-сајтот на еден Транскрипциска програма , логирајте се, или кликнете на Обиди се бесплатно.
 2. Ако сте нови, регистрирајте сметка за да почнете.
 3. Качете ја вашата датотека во стандарден формат како MP3, MP4, WAV, WebM или FLAC.
 4. Нека ти го транскрибира досието. Ова треба да трае само неколку минути, и ќе бидете известени по електронска пошта кога ќе заврши.
 5. Врати се на твојата сметка и провери ги потребните задачи. Тие вклучуваат работи како преглед на временските марки, исправање на транскрипцијата итн.
 6. Направи ги сите понатамошни уредувања за кои мислиш дека се потребни.
 7. Спушти го готовиот текстуална датотека и готово е.

Често поставувани прашања за претворање на видео во текст на Mac

Има ли Mac транскрипција?

macOS вклучува функција диктација, но не е толку погодна како софтверските програми за платена транскрипција. Потребно е многу време за уредување на датотеката и додавање на соодветни информации.


macbook and magic mouse

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст