Водич чекор по чекор за претворање на текст во глас

Претворање на текст во гласовен чекор по чекор водич со икона на звучник кој го претставува процесот.
Конвертирајте го текстот во аудио лесно со нашиот сеопфатен водич за претворање во текст во глас.

Transkriptor 2024-01-17

Претворањето на текст во глас , исто така нарекувано претворање во текст во говор (TTS), е процес на трансформирање на пишаната содржина во аудио содржина. Компјутерите, таблетите и телефоните користат технологија од текст до говор за читање на гласна пишана содржина. Корисниците избираат TTS софтвер за да ја прочитаат на глас текстуалната содржина.

Лицата со оштетување на видот претпочитаат услугите од текст до говор да стигнат до пишаната содржина. TTS технологијата обезбедува пристапност за овие поединци. Корисниците ја слушаат содржината наместо да ја читаат.

Некои од најпосакуваните софтвери од текст до говор се Google Text-to-Speech, Microsoft Azure Текст на говор, Amazon Polly, AppleVoice, Readspeakerи Speaktor.

Speaktor го претвора текстот во глас. Корисниците автоматски го претвораат текстот во говор со Speaktorчитачот на текст на вештачката интелигенција.

Еве упатство чекор по чекор за претворање на текстот во глас со користење на Speaktor.

 1. Пријавете се во Speaktor: Одете на Speaktor веб-сајт и креирајте профил.
 2. Отворете ја Speaktor веб-страница. Отвори ја создадената сметка. Пријави се со истата мејл адреса.
 3. Качете го фајлот: Изберете и качете го текстуалниот фајл во Speaktor.
 4. Конвертирај го текстот во говор: Започни го процесот на конверзија.
 5. Слушнете го текстот: Пуштајте и слушајте го претворениот текст на глас.
 6. Симнете го аудио фајлот: Преземете ја конвертираната датотека во уредот.

Скриншот на текстот на Speaktor платформа до функцијата за претворање на говор.
Главен текст во гласовна конверзија со AI читач на текст на Speaktor.

1. Пријави се на Speaktor

Оди на Speaktor веб-сајт. Продолжете со Google или Facebook профил или регистрирајте се со email адреса. Провери ги опциите за ценење. Постојат 2 различни опции за поединци.

Опциите за цена се Lite и Premium. Цена на Lite годишно изнесува 59,95 американски долари, а премиум цена е 149,95 долари годишно. Корисниците имаат можност да се претплаќаат месечно наместо годишно. Месечното ценење е 9,99 долари за Lite и 24,99 долари за Premium.

Корисничкиот интерфејс на Speaktor прикажување на текстот во функција за гласовна конверзија.
Навигација на едноставните чекори за трансформирање на текстот во говор со платформата на Speaktor.

2. Оди во таблата.

Отворете ја веб-страницата на Speaktor . Отворете ја Speaktor сметка со користење на Google или Facebook сметка. Пријави се со истата мејл адреса. На таблата има секција "Читач на текст".

Speaktor интерфејс на платформата за истакнување на карактеристиките за претворање на текстот во глас онлајн.
Откријте како да го претворите текстот во говор со јасните онлајн алатки на Speaktor.

3. Качете го фајлот

Кликнете на "Читател на текстови". Корисниците имаат 3 опции. Ова се "Капка датотека", "Тип или паста" текст или "Стави веб-линк".

Корисниците можат да ги испуштат своите датотеки во променливите формати вклучувајќи PDF, збор, TXTитн. Корисниците внесуваат или пастираат во полето и потоа поднесуваат. Корисниците исто така поставуваат веб-линк и потоа кликнуваат на "Upload".

4. Претвори го текстот во говор

Чекајте додека процесот на конверзија не биде на крајот откако ќе го качите фајлот. Времето на процесот зависи од должината на текстуалната содржина. Speaktor користи технологија од текст во говор за претворање на текстот во глас. Speaktor има различни опции за глас за корисниците да изберат.

Интерфејс кој прикажува опции за избор на текст и глас за претворање во текст во говор.
Изберете го претпочитаниот глас и претворете го пишаниот текст во изговорен збор со леснотија на Speaktor.

5. Слушнете го текстот

Кликнете на копчето "Play" за да го видите финалниот производ. Speaktor го чита текстуалниот фајл за корисниците. Провери дали има грешки. Бидете сигурни дека нема погрешно пишување и печатни грешки во текстуалната содржина за да добиете целосно коректно аудио на датотеката.

6. Симнете го аудио фајлот

Преземете го аудио фајлот во уредот. Корисниците го симнуваат аудио фајлот во MP3 формат. Зачувајте ја MP3 аудио датотека за да пристапите од уредот наместо веб-страницата. Корисниците исто така можат да го преземат транскрипцијата.

Што е Текст во аудио конверзија?

Претворањето во текст во аудио, исто така познато како претворање во текст во говор, е процес на трансформирање на пишаната содржина во аудио содржина. Процесот вклучува претворање на текстуални информации во зборови. Корисниците ја слушаат содржината наместо да ја читаат.

Пишаната содржина е во форма на документи, статии, веб страници, е-книги, мејлови или било која друга текстуална информација. Технологијата од текст до говор ја идентификува структурата, синтаксата и семантиката на текстуалната содржина. Конверзијата од текст во аудио одредува како звучи текстот во однос на тонот, акцентот и изговорот.

Како функционира технологијата од текст до аудио?

Технологијата од текст до аудио работи со претворање на пишана или текстуална содржина во аудио или говор. Специјализираниот софтвер или алгоритми го анализираат пишаниот текст за да ги разберат неговите лингвистички својства. TTS технологијата ги открива границите на речениците, нагласените делови и соодветниот изговор.

Технологијата од текст до говор или користи претходно снимени снимки на човечки глас или вештачки гласови генерирани од техниките за машинско учење. Овие гласови звучат природно и изразително. Технологијата ги комбинира јазичните елементи со избраниот глас. Говорот се претвора во аудио формат и корисниците го пуштаат аудиото преку аудио репродукциските уреди.

Кои се придобивките од користењето на технологијата text-to-Audio?

Придобивките од користењето на технологијата text-to-audio се наведени подолу.

 • Достапност: Технологијата од текст до аудио ја прави дигиталната содржина достапна за поединци со оштетување на видот и тешкотии во читањето. Поединци со визуелни оштетувања не можат да ја прочитаат пишаната содржина. Технологијата им овозможува на овие поединци да ја слушаат информацијата наместо да ја читаат.
 • Учење: Технологијата од текст до говор им помага на учениците со предизвиците за читање и инвалидитетот во учењето. Студентите користат TTS за да читаат учебници и да проучуваат материјали на глас. Учениците понекогаш претпочитаат да слушаат материјал за курсот, наместо да го читаат. TTS го олеснува разбирањето на студентите.
 • Навигација: TTS е во навигациските системи и GPS апликации. TTS им помага на корисниците да добијат упатства за завртување и информации за локацијата. Корисниците, на тој начин, не мора да гледаат екран за да најдат локација. Интеграцијата со навигациските системи е корисна, особено за возачите.
 • Гласовни асистенти: Гласовните асистенти користат TTS за да обезбедат одговори и информации на природен начин. Гласовните асистенти ги вклучуваат Siri, Google асистент и Alexa. Гласовните асистенти им помагаат на корисниците да функционираат одредени работи на нивните уреди. TTS ги прави гласовните асистенти да звучат поприродно.
 • Аудиокнига Продукција: TTS технологијата служи за претворање на пишаните книги во аудиокниги. TTS ја прави литературата попристапна за луѓето кои претпочитаат да слушаат. Луѓето со оштетување на видот, исто така, користат TTS да ги слушаат книгите наместо да ги читаат.

Кои се недостатоците на користењето на технологијата од текст до аудио?

Недостатоци од користењето на текст-на-аудио технологија се наведени подолу.

 • Квалитет на гласот: TTS гласовите варираат по квалитет, а некои звучат помалку природно или изразително од другите. Нискоквалитетните гласови имаат роботски и монотони тонови и тоа влијае на корисничкото искуство. Гласовите со низок квалитет го намалуваат искуството и ангажирањето на корисниците бидејќи е тешко да се следи содржината со нискоквалитетни гласови.
 • Недостаток на емоции: TTS се бори да ги пренесе емоционалните низи во човечкиот говор. Оваа борба го прави TTS помалку соодветен за содржина која бара емоционално изразување. Недостатокот на емоции го намалува корисничкото искуство бидејќи на некои содржини им треба емоционално читање. Овие содржини вклучуваат приказни, романи и поезија.
 • Изговор Грешки: TTS технологијата понекогаш погрешно изговара одредени зборови, имиња или термини. Ова погрешно произнесување води до неточно и збунетост. Збунетоста меѓу корисниците води до лошо корисничко искуство и помалку ангажирање со зборуваната содржина.
 • Контекстуално разбирање: TTS технологијата нема длабоко разбирање на контекстот. TTS може погрешно да го толкува значењето на одредени фрази кога постои двосмисленост во содржината. Ова погрешно толкување води до погрешен изговор или интонација во говорната содржина. Погрешен изговор и интонација предизвикуваат недоразбирања на содржината и доведуваат до лошо корисничко искуство.
 • Изговор на кратенки: TTS системите понекогаш не постојано ги артикулираат кратенките во содржината. Оваа недоследност води до конфузија. Така корисниците не се во можност да ја следат зборуваната содржина како што треба.

Кои се предизвиците на технологијата од текст до аудио?

Предизвиците на технологијата од текст до аудио се наведени подолу.

 • Квалитет на гласот: TTS се бори да постигне висококвалитетни и природни гласови. ТТС гласовите звучат роботски и им недостасува изразитост во некои случаи. Недостатокот на изразување доведува до лошо искуство на корисникот поради погрешните толкувања.
 • Емоционален израз: TTS технологијата се бори ефикасно да ги пренесе емоционалните нијанси. TTS понекогаш не влеваат емоции во синтетички гласови. Ова прашање го намалува корисничкиот ангажман со говорната содржина.
 • Повеќејазична поддршка: TTS технологијата се соочува со предизвици во префрлањето помеѓу јазиците во рамките на еден текст. Јазиците имаат различна синтакса и семантика. TTS услугите, така, не изговараат странски збор во текст иако тие обезбедуваат повеќејазична поддршка.
 • Континуитет и проток: TTS системите се борат со одржување на конзистентен глас и тон низ долги и сложени текстови. Ова нарушување предизвикува лошо искуство и разбирање на корисниците.
 • Точно изразување: TTS системите се соочуваат со предизвици во добивањето на точна фразизација, интонација и ритам на говорниот јазик. Овие предизвици ја намалуваат природноста на говорот. Корисниците се борат да го сфатат говорот.

Како преводот од текст на аудио го подобрува трансферот на текст низ платформите?

Преводот од текст на аудио го подобрува трансферот на текст низ платформите во поглед на интеграцијата на платформата, стандардизираните интерфејси и решенијата базирани на облак. TTS технологијата е компатибилна со софтверот на конкретната платформа. Оваа интеграција има неколку форми во зависност од барањата на платформата.

Мобилните апликации ги вклучуваат TTS преку aPO за специфични платформи. Десктоп апликации вклучуваат вградени TTS карактеристики за трансфер на текст. Десктоп апликациите вклучуваат зборовни процесори, читатели на е-книги и софтвер за продуктивност.

TTS вработува стандардизирани интерфејси и протоколи за да обезбеди компатибилност на вкрстени платформи. Веб стандардите им помагаат на програмерите да имплементираат TTS постојано низ различни платформи. Веб стандардите вклучуваат web speech API и ARIA (Пристапни богати интернет апликации). Мобилните платформи како iOS и Android обезбедуваат TTS AПИ и услуги за интегрирање на TTS до апликациите.

Некои ТТС услуги се базирани на облак. TTS-базираниот облак значи дека ТТС процесирањето се случува на далечни сервери, наместо локално на уредот или платформата. Да се биде базиран на облак ја олеснува постојаната функционалност на TTS низ уредите и платформите. ТТС услугите базирани на облак бараат конзистентна интернет конекција.

Колку долго е потребно да се преведе текст на глас?

Времето потребно за превод на текст на глас зависи од должината на текстот, комплексноста на текстот, TTS моторот и интернет конекцијата.

Должината на текстот е еден од најзначајните фактори кои влијаат на времето потребно за TTS конверзија. Кратките текстови одземаат помалку време за претворање. Сепак, подолгите текстови одземаат повеќе време.

Комплексноста на текстот, исто така, влијае на времето за обработка. Едноставните и јасни текстови со стандарден речник и граматика се побрзи додека сложената или техничката содржина трае повеќе време.

TTS моторот влијае на брзината на обработка. Висококвалитетните TTS мотори го обработуваат текстот побрзо во споредба со помалку напредните мотори.

Брзината на интернет конекцијата влијае на времето потребно за преведување на текст на глас за ТТС услуги базирани на облак. Побавните интернет врски доведуваат до латентност.

Кој е најдобриот софтвер за претворање на текст во аудио?

5-те најдобри софтвери за конвертирање на текст во аудио се наведени подолу.

 1. Speaktor
 2. Amazon Polly
 3. Google Text-to-Speech
 4. Microsoft Azure текст на говор
 5. Readspeaker

Speaktor е TTS алатка која ги скенира зборовите од веб страниците и книгите за да ги чита на глас. Speaktor, најдобриот текст до говорниот софтвер, ја претвора пишаната содржина во професионална квалитетна аудио содржина. Speaktor има повеќе виртуелни звучници со природно звучење.

Amazon Polly е ТТС сервис базиран на облак. Тој нуди реални гласови и лесна интеграција во различни платформи. Amazon Polly обезбедува опции за прилагодување и поддржува повеќе јазици.

Google Text-to-Speech е интегрирана во Android уреди. Тој обезбедува различни гласови и јазици. Google Text-to-Speech е корисен за читање на текст на глас на Android паметни телефони и таблети.

Microsoft Azure Текст на говор е TTS сервис со висококвалитетни гласови. Обезбедува висококвалитетна јазична поддршка и опции за прилагодување. Microsoft Azure Текстот до говорот е погоден за различни апликации и гласовни асистенти.

Readspeaker е ТТС сервис базиран на облак. Луѓето користат Readspeaker за веб пристапност, е-учење и читање на содржини. Обезбедува природно звучење гласови и карактеристики на прилагодување.

Кој е најдобриот слободен софтвер за претворање на текст во аудио?

2-те најдобри слободни софтвери за претворање на текстот во аудио се наведени подолу.

 1. Google Text-to-Speech
 2. VoiceOver

Google Text-to-Speech е дизајниран за Android смартфони и таблети. Android корисниците на уредот користат Google Text-to-Speech бесплатно. Тој обезбедува низа гласови и јазици.

VoiceOver е интегриран читач на екрани во Apple уреди. Обезбедува TTS карактеристики за macOS и iOS уреди. VoiceOver е бесплатен за Apple корисници. Обезбедува пристапна поддршка за корисниците со оштетување на видот.

Често поставувани прашања

Времето потребно за претворање на текстот во глас користејќи TTS технологија зависи од неколку фактори, вклучувајќи ја должината и комплексноста на текстот, перформансите на TTS моторот кои се користат и брзината на интернет конекцијата ако TTS сервисот е базиран на облак. Пократките и поедноставни текстови обично се обработуваат побрзо, додека подолгата и посложена содржина може да трае повеќе време за да се конвертира. Дополнително, квалитетот и брзината на TTS моторот можат да влијаат на времето за обработка, а побрзата интернет конекција може да ја намали латентноста за ТТС услугите базирани на облак.

Интегрирањето на TTS технологијата во мобилните апликации и веб-сајтови може да се постигне преку различни ApIs и SDKs обезбедени од страна на ТТС сервис провајдерите. Иако предизвиците може да вклучуваат обезбедување на компатибилност со различни платформи и оптимизирање за различни големини на екранот, овие пречки може да се надминат со следење на најдобрите практики во развојот на софтверот и користење на техниките за респондентски дизајн.

Преводот од текст на аудио ја зајакнува интеграцијата на платформата, користи стандардизирани интерфејси и протоколи и нуди решенија базирани на облак за конзистентност низ уредите и платформите.

TTS технологијата континуирано напредува кон подобро да се грижи за корисниците преференци. Идните настани може да вклучуваат подобрување на квалитетот на гласот, вклучување на алгоритми за препознавање на емоции за експресивни читања и проширување на повеќејазична поддршка. Овие подобрувања имаат за цел да обезбедат поангажирачки и поразновидни TTS искуства за широк спектар на типови на содржини и потреби на корисниците.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст