Дали треба да ги користите титлите кога учите јазик?

Слики за учење на јазикот прикажани со видео плеер и текстуална графика.
Подобрување на учењето на јазикот со титлови: Откријте ги придобивките и техниките.

Transkriptor 2024-01-17

Дали треба да користите титлови кога учите јазик? Ова е прашање што сум го слушнал многу пати и едноставниот одговор е да, но со внимание и внимание. Различни студии покажале дека користењето на титловите при учењето на јазикот помага во зајакнувањето на стапките на сфаќање и раст.

Сепак, постојат штети и ова не е совршено решение, па во долунаведеното водич, ги гледам користејќи титли кога учам јазик, неговите заработки и нешта, и некои корисни совети за да почнеш.

Професионалци на користење на суптлови во учењето јазик

Зајакнување на речникот и признавањето на јазикот

Најдобра корист од користењето на титловите за да научите јазик е подобрениот речник и учењето што го добивате. Поднасловите помагаат да се даде контекст на јазикот и да се отвори сосема нов свет на идиоми и фрази кои можеби не биле јасни само со аудио. Природно ќе научите нови зборови и ќе го подобрите вашето разбирање на странски јазик.

Подобрување на вештините за слушање и изговор

Честопати кога се слуша некого, може да се пропушти точниот изговор или можеби погрешно ги слушате зборовите и на тој начин ги учите неправилно. Кога ќе ја прикажеш поднасловот за тие зборови, твоето слушање се подобрува, но и твојот изговор треба да скандира. Ова е затоа што го имате вистинскиот збор таму да дадете контекст и да се поврзете правилно со говорот.

Лупа која се фокусира на расеаните азбучни плочки кои го претставуваат јазичното проучување.
Зајакнување на учењето на јазикот со поднаслови - Zoom во секој збор за јасност.

Подобрување на граматиката

Кога се слуша странски јазик, практично е невозможно граматиката да се поправи. Можеме да заклучуваме работи како целосни застанувања и прашалници од интонација и паузи, но со насловите граматиката е имплицитно. Можете да ги видите овие работи без збунетост и исто така е одлично за специјални додатоци како тилдата над одредени букви.

Олеснување на разбирањето на културниот контекст

Понекогаш културната важност и контекстот се губат во говорот и суптилните нешта често можат да се пропуштат. Учењето на јазик со титлови може да го поправи ова и често вклучува повеќе контекст и културност отколку што говорот некогаш би можел.

Cons of Using Subtitles in Language Learning

Зависност од писмениот превод

Кога ќе се навикнеш на нешто, мозокот се бори правилно да функционира кога веќе го нема и ова може да биде исто за користење на титли за учење јазик. Ако одеднаш ги исклучиш титлите, ќе го имаш ли истото ниво на разбирање и флуенција? За да избегнете ова да се случи, направете малку од двете и учете со и без титлови.

Потенцијално одвлекување на вниманието од говорниот јазик

Можам да потврдам на ова од лично искуство - кога гледам нешто со титлови, често станувам одвлечен и посветувам повеќе внимание на титловите за разлика од говорниот јазик и она што се случува. Осигурајте се дека вашиот примарен фокус е на говорниот странски јазик и дека ги користиш титлите како помош - а не единствена алатка за учење.

Совети за користење на поднаслови при учење на јазик

Започни со гледање кратки видеа

Како и кај повеќето процеси на учење, клучот е да се започне мало. Наместо да го скокнете пиштолот и да гледате целосен филм на странски јазик со странски титли, зошто да не гледате неколку TikToks, YouTube Shorts, или кратки YouTube видеа од околу 10 минути?

Можете дури и да го конвертирате видеото во текст потоа имате референца за идно учење. Како што сте запознаени со процесот и вашето разбирање се подобрува можете да изгледате да гледате подолги видеа, документарни филмови и ТВ серии.

Blurry computer screen прикажувајќи титли, промовирајќи фокусирано учење.
Користете претплати кога учите јазик за да ја зголемите продуктивноста.

Вклучете поднаслови за ТЕЛЕВИЗИСКА ЕМИСИЈА ШТО ЈА ГЛЕДАТЕ

Процесот на учење обично е полесен кога сте ангажирани со содржината. Па, наместо да ораш низ досадно видео за учење за кое немаш интерес, зошто да не го смениш јазикот и да ставиш титлови за тоа Netflix покажеш дека гледаш?

Ова едноставно префрлување на интересна и релевантна содржина може да ја подобри корисноста на титлите и аудиото како што сте повеќе инвестирани во она што се случува.

Користете поднаслови за шоу или филм што го знаете Збор за збор

За да го направиме горенаведениот чекор понатаму, зошто да не го гледате вашето омилено ТВ шоу или филм на различен јазик и да ги вклучите титлите на ист јазик?

На пример, не можам да го бројам бројот на пати кога ги гледав филмовите на Хари Потер. Прилично сум сигурен дека знам дека повеќето од нив зборуваат по збор, па на ваков пример, транзицијата на странски јазик треба да биде полесна, и треба да можеш да учиш побрзо поради познавање и сеќавање.

Поднасловите можат да бидат фантастична помош за учење на јазик

Значи, треба ли да користиш титли кога учиш јазик? Секако! Имајќи писмена застапеност на говорниот јазик може да биде од голема корист и да го зголеми вашиот капацитет за учење. Користете од подобрување на разбирањето, подобра граматика и подобрено разбирање на културниот контекст.

Внимавајте да не се потпирате само на титловите и да бидете сигурни дека сè уште го истакнувате слушањето на јазикот.

Често поставувани прашања

Да, почетниците во учењето на јазикот можат да имаат корист од користење на титлови. Тие обезбедуваат визуелно засилување на зборовите, помош во признавањето на речникот и помагаат во разбирањето на изговорот и структурата на реченицата. Претплатниците можат да го направат учењето попристапно и помалку преголемо за почетниците.

Започнете со титлови на вашиот мајчин јазик за сфаќање, а потоа постепено префрлете на титлови на целниот јазик со подобрување на вашето вештачење. Овој метод помага во постепено прилагодување на темпото и речникот на јазикот.

Да, титулите можат да ги подобрат вештините за слушање со тоа што на учечите им овозможуваат да ги корелатираат зборовите со нивниот пишан облик, помагајќи во подобро разбирање и изговор, особено во разбирањето на различните акценти и брзината на говорот.

Да, гледањето кратки видеа со титлови може да го поттикне учењето на јазикот. Помага во разбирањето на изговорот и граматиката додека гради речник, бидејќи ги комбинира вештините за слушање и читање. Овој метод е ангажиран и нуди практичен контекст за употреба на јазикот.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст