Како да го конвертирате аудиото во текст со Notability?

Слушалките преку тастатура го симболизираат аудиото на услугите за транскрипција на текст како Notability за ефикасно земање на белешки.
Претвори ги сите аудио датотеки во текст лесно со Notability. Потчукнете тука за да го научите методот на брза транскрипција!

Transkriptor 2024-04-23

Notability е апликација за земање белешки која комбинира пишување, ракопис и транскрибирање. Notability е омилена од студентите и професионалците за неговата аудио транскрипција, која им овозможува на корисниците беспрекорно да вклучат снимки од предавања и состаноци во своите забелешки. Корисниците на Notability копираат текст од транскриптот, направен од аудио во живо или од претходно снимено, и го поставуваат директно во проектот на кој работат.

Notability е достапна само на Apple уреди, како iPhone, iPadи Mac, кои користат iOS или OS оперативен систем. Бесплатната верзија на Notability е задоволителна за преземање светлосни ноти, но корисниците кои планираат редовно да ја користат функцијата за аудио транскрипција се подобро да купат претплата на планот Плус кој им дава право на неограничено уредување и транскрипции.

Претворањето на аудио во текст со Notability е добра опција, но можеби не е доволно точна бидејќи Notability е апликација за преземање на забелешки. Корисниците кои сакаат да добијат попрецизни транскрипции можат да користат Transkriptor за конвертирање на аудио во текст. Transkriptor нуди брзи и точни транскрипции и нуди бесплатно судење за корисниците.

5-те чекори за конвертирање на аудио во текст со Notability се наведени подолу.

  1. Open Notability App: Преземајте ја апликацијата за Notability во уредот од AppStore Отворете ја апликацијата на уредот.
  2. Увоз на аудио фајл: Отворете ја аудио снимката на уредот и изберете ја снимката Кликнете на иконата "сподели" и изберете Notability.
  3. Иницирај транскрипција: Кликнете на аудио фајлот за да ја започнете транскрипцијата автоматски.
  4. Уредување и рецензија: Прочитајте ја транскрипцијата за уредување на грешките Погрижете се транскрипцијата да одговара со аудиото.
  5. Зачувај или сподели: Копирај и стави ја транскрипцијата во Appleапликацијата "Белешки" и извези ја како PDF.

Чекор 1: Отвори ја апликацијата Notability

Симнете Notability на iPad, Macили iPhone од Apple AppStore. Проверете дали тоа е најновата инсталирана верзија, бидејќи ова им дава на корисниците пристап до сите нови и подобрени карактеристики пред да ја лансираат Notability апликација. Отворете ја апликацијата за Notability на уредот и изберете забелешка на која ќе работите од почетната страница.

Чекор 2: Увоз на аудио фајл

Отворете ја апликацијата каде што е зачувана снимката и изберете ја снимката за да увезете аудио фајл во Notability. Кликнете на иконата "сподели" (квадратот со стрелката нагоре која минува низ нејзината горна страна) и изберете Notability од листата на апликации. Изборот на Notability ја отвора страницата 'Send to Notability', овозможувајќи им на корисниците да изберат во која забелешка да го увезат аудио фајлот. Кликнете на "Import", а потоа кликнете на "Open note" за да проверите дали аудио датотеката е успешно увезена во Notability апликација.

Поглед на екранот на сите белешки на Notability, истакнувајќи ги алатките за претворање на аудио во текст на дигитален уред.
Ливериџ Notability апликација за аудио конверзија на текст и зајакнување на вашата продуктивност. Пробај веднаш!

Чекор 3: Иницирај транскрипција

Notability автоматски ги претвора аудио датотеките качени во програмата во текст, како и им овозможува на корисниците да снимаат аудио во реално време за транскрипција. Отворете ја белешката која ја содржи аудио фајлот, кликнете на симболот на кругот кој содржи три точки за да ги отворите "Note options", и кликнете на "Content Manager". Помеѓу две страници во Notability менаџер на содржини, "Страници" и "Преписи". Оди кај вториот да го видиш транскриптот поделен на сегменти.

Отворете нова или постоечка белешка во Notability за транскрипција на аудиото во реално време. Кликнете на иконата на микрофонот за да почнете да снимате и кликнете на иконата на микрофонот повторно за да го сопрете снимањето. Осигурајте се дека Notability апликација има пристап до микрофонот на уредот пред да почне да транскрибира, и променете ја дозволата во подесувањата на уредот ако не го направи тоа.

Чекор 4: Уредување и преглед

Важно е да се прегледа транскрипцијата за точност кога ќе биде завршена. Осигурајте се дека нема несогласувања помеѓу транскрипцијата и содржината на белешката. Нема начин за уредување на транскрипцијата во Notability, па единствениот начин за промена на текстот е да се копира и да се стави во белешката и да се поправи користејќи го уредникот. Додавање на содржина во белешка во Notability додека се пушта претходно снимена аудио датотека или се препишува директно во програмата автоматски се синџирира новата содржина на снимањето.

Чекор 5: Зачувај или сподели

Нема начин да се извезуваат транскрипти од Notability апликација. Најдобар начин да го споделите текстот е да го копирате секој сегмент, да ги ставиме на белешката, да го зачуваме документот и да го извезуваме како PDF. Важат истите правила за преглед и уредување на транскриптот. Доказ за секој копиран дел како што е ставен во документот. Извозот на Notability документ кој го содржи транскрипцијата како PDF им овозможува на корисниците да го споделуваат во други апликации или да го зачуваат.

Што е Notability?

Notability е апликација за земање белешки, дизајнирана со студенти и професионалци на ум, која им овозможува на корисниците да пишуваат рачно, да внесуваат и препишуваат текст. Во Notability апликација во октомври 2023 година беше додадена аудио транскрипција, овозможувајќи им на корисниците да увезуваат аудио фајлови за транскрипција и транскрипција во апликацијата користејќи ја функцијата за снимање. Вклучувањето на аудиото во текстот во Notability апликација ја зголемува ефикасноста на корисникот уште повеќе, со тоа што им овозможува да копираат делови од текст од транскрипцијата и да ги стават директно во забелешката во која работат.

Notability интерфејс со алатките за брзо трансформирање на аудиото во уредлив текст на екранот на таблетот.
Откријте како Notability услуга може да ги трансформира вашите аудио клипови во текст, рационализирајќи го вашиот креативен процес.

За што се користи Notability ?

Notability е моќна алатка за земање на белешки и анотирачки документи, што го прави неверојатно разновидна апликација за дигитални тетратки. Професионалците имаат корист од Notability апликација за нејзиниот капацитет да направи листа на акциони предмети од транскрипцијата на состанок со целосен ветер, а студентите имаат корист од апликацијата за Notability бидејќи нуди револуционерен начин за преземање, прегледување и повторно разгледување на белешки.

Не заборавајте дека Notability е достапна алатка за земање на белешки за корисниците со физички или невролошки услови кои ги спречуваат ракописните белешки бидејќи се способни да ги транскрибираат своите идеи.

Како функционира аудио транскрипцијата на Notability?

Notability аудио транскрипција им овозможува на корисниците да го претворат секој запис во белешка директно во текст, без да мора да користат дополнителна програма. Notability веќе им овозможи на корисниците да додадат аудио снимки во своите забелешки, пред ажурирањето на транскрипцијата. Кликнувајќи на дел од белешката ја одигра улогата на VoiceOver каде што се кажуваат тие зборови. Notability аудио транскрипција оди еден чекор понатаму, со автоматско претворање на аудиото во текст. Оваа функција го организира VoiceOver со временска марка и им овозможува на корисниците да пребаруваат транскрипциски сегменти одделно.

Notability апликација на екранот на паметниот телефон со функција на транскрипција, прикажување на аудио-текстуални можности.
Претвори го аудиото во текст без напор со Notability апликација. Издигнете ја играта за земање белешки- пробајте сега!

Има ли ограничувања на карактеристиката на транскрипцијата на нотабилноста?

Notability е алатка која им овозможува на корисниците да транскрибираат аудио во апликацијата. Ја елиминира потребата за користење на дополнителна услуга, но има некои ограничувања. Претплатниците на Notability Plus план имаат право на неограничена транскрипција, на аудио во живо и претходно снимено, но секоја снимка е заглавена на 20 минути. Една Notability страница, така, содржи 40 аудио снимки, кои се секоја 20 минути во должина.

Transkriptor, спротивно на тоа, не наметнува такви ограничувања на должината на снимање или јазичната поддршка, што ја прави поразновидна опција за корисниците кои бараат сеопфатни транскрипциски решенија без ограничувања.

Како да се подобри квалитетот на аудио за подобра транскрипција во Notability?

Осигурајте се дека средината за снимање е тивка, ставете го микрофонот на слаткото дамско растојание од звучникот и ограничете го одвлекувањето на звукот за да го зајакнете квалитетот на аудиото за подобра транскрипција во Notability. Растојанието на слаткото место помеѓу микрофонот и звучникот овозможува секој збор да се собере јасно, но не и звукот на дишењето.

Купувањето надворешен микрофон е добра инвестиција за корисниците кои планираат редовно да транскрибираат аудио. Надворешните микрофони имаат надворешна рака на јасен и неизкривен звук иако квалитетот на вградениот микрофон во повеќето телефони и лаптопи е доволно висок за Notability да генерира точни преводи. Безжични микрофони, микрофони и USB микрофони се примери за надворешни микрофони кои го подобруваат квалитетот на аудиото за подобро препознавање на говорот.

Ставајќи го микрофонот стратешки, и користејќи надворешен микрофон, начинот на кој говорникот зборува е неверојатно важен за аудио квалитетот надвор од снимањето во тивка средина. Зборувај полека, јасно, и со опуштено темпо за Notability да го собере секој збор.

Веб-страницата на Transkriptor во која се споменува функцијата 'Конвертирај го аудиото во текст', подготвена за лесна транскрипција.
Користете Transkriptor за безнапорно претворање на аудиото во текст. Пријавете се на бесплатно судење и почнете да препишувате!

Максимизирање на точноста на транскрипцијата: Transkriptor

Notability е апликација за преземање на белешки и интегрирање на аудио снимки директно во белешки, особено за Apple корисници. Сепак, кога станува збор за точноста и карактеристиките на транскрипцијата, Transkriptor се истакнува како супериорен избор. Нуди напредна AI-поттикната транскрипција со поддршка за преку 100 јазици, обезбедувајќи висока точност.

Корисничката платформа на Transkriptor овозможува лесно качување или снимање на аудио, заедно со карактеристики како што се временското трампање и идентификацијата на звучниците, што го прави идеален за детални и прецизни потреби за транскрипција. За оние кои бараат доверлива и ефикасна конверзија на текст од аудио или видео, Transkriptor обезбедува сеопфатно решение, надминувајќи ги способностите на Notability, особено во повеќезвучници или сложени аудио ситуации. Пробај бесплатно!

Често поставувани прашања

Да, можете да го уредувате аудиото во Notability. Можете да го промените почетокот и крајот на времето на аудиото, за да го поткачите снимањето само за да ги вклучите потребните информации. Notability им овозможува на корисниците да го наместат репродукцијата така што волуменот е еднообразен од двете страни и ја прилагодува брзината на репродукција.

Точноста на аудиото до транскрипцијата на текстот во Notability може да варира во зависност од неколку фактори, како што се јасноста на снимањето, позадинската бучава и акцентот на звучникот. За да добиете прецизни транскрипции, користете Transkriptor.

Notability е достапен само на Apple уреди, како iPhone, iPad и Mac. Начинот на конвертирање на аудио текстот со Notability е ист на сите iOS уреди, или увезете го аудио фајлот од каде што е зачуван на уредот или транскрибирате директно во апликацијата користејќи ја функцијата за снимање.

Notability е одлична опција за корисниците чија iPad е нивниот главен уред за земање белешки. За да го конвертирате аудиото во текст со Notability користејќи iPad, отворете ја апликацијата, притиснете ја иконата на микрофонот за да почнете да снимате, направете белешки кои корелираат со снимањето и повторно притиснете го микрофонот за да го сопрете снимањето. Кликнете на иконата на три точки во круг за 'Note options', отворете го 'Content manager', и прегледувајте го транскриптот на аудиото.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст