11 Најдобар софтвер за диктација за Mac корисници

Најдобар Mac софтвер за диктација со микрофон и Apple лого, што укажува на компатибилност.
Зајакнете го вашето Mac искуство со најдобриот софтвер за диктација за бесплатна транскрипција.

Transkriptor 2024-01-17

Диктацијата е процес на изговорени зборови кој ќе биде транскрибиран во пишан текст. macOS средина обезбедува многу вградени и трети страни диктациони решенија вклучувајќи диктација. Корисниците можат да започнат со диктација толку едноставна како дишењето. Тие прават издавање команда, забрзување на транскрипцијата на состаноците или други зборувани содржини во документи.

11 Најдобар софтвер за диктација за Mac Корисниците се наведени подолу.

 1. Siri: е виртуелниот асистент на Apple со основни можности за диктација за брзи задачи на macOS и iOS.
 2. Otter: е алатка базирана на облак со AI-подобрена транскрипција. Идеален е за состаноци и предавања.
 3. Rev: познат е по рачни транскрипциски услуги. Исто така нуди автоматизирани решенија од говор до текст.
 4. Google Docs Voice Typing: е веб-базирана функција за диктација во рамките на Google Docs. Нуди транскрипција во реално време.
 5. Speechnotes: е веб алатка која обезбедува диктација во реално време. Има повеќејазична поддршка.
 6. Notta: е AI-поттикната транскрипција услуга. Подржува 104 јазици.
 7. Dragon dictate: е премиум софтвер за говор во текст од страна на Nuance.
 8. Apple Диктација: е вградена функција за диктација на MACOS. Овозможува претворање во говор во текст низ апликации.
 9. Dragon за Mac: е macOS верзија на софтверот за диктација на Nuance. Нуди напредни можности за говор во текст.
 10. OneNote за Mac: OneNote за Mac нуди вградени карактеристики на диктацијата. Им овозможува на корисниците да снимаат белешки вокално.
 11. Braina: е виртуелен асистент. Користи вештачка интелигенција и софтвер за препознавање на говор.

Siri на Mac, илустрирајќи како корисниците можат да ги овозможат и прилагодат Siri за гласовни команди и диктација.
Прилагодувањето на Siri на Mac за ефикасна диктација и гласовни команди ја зголемува продуктивноста за корисниците.

1. Siri

Siri е личниот асистент на Apple активиран со глас. Siri е добро познат по своите силни вештини за обработка на природниот јазик. Им овозможува на корисниците да комуницираат преку разговорен говор. Siri управува со задачите. Им овозможува на корисниците лесно да поставуваат потсетници, да испраќаат белешки, да планираат состаноци итн.

Siri доаѓа вграден со Apple уреди. Значи, нема дополнителни трошоци.

Apple редовно ги подобрува Siri . Значи, тоа е во состојба да разбере повеќе барања и да понуди поточни одговори. Има работа без раце.

Достапен е само на Apple уреди.

2. Otter

Otter е најважна алатка за гласовни состаноци. Ја претвора зборуваната содржина во текст во реално време со помош на вештачката интелигенција. Otter е особено корисен за состаноци, интервјуа и предавања бидејќи им овозможува на клиентите пребарувачка транскрипција. Можноста за идентификација на звучниците на Видра му овозможува да разликува различни звучници во разговорот.

Otter има 3 претплатници. Слободниот план вклучува и до 600 минути. Премиум планот чини 10 долари. Тимскиот план чини 20 долари.

Otter нуди конкурентен слободен засекогаш план. Ја елиминира потребата за рачно земање на белешки со своите можности.

Otter има ограничена поддршка од корисниците. Otter бара стабилна интернет конекција за оптимални перформанси.

3. Rev

Rev е транскрипција и поднасловна услуга. Користи и човекови транскрипционисти и вештачка интелигенција за транскрипции. Rev обезбедува висококвалитетни услуги за транскрибирање и натпис. Се фокусира на точноста за сите вклучувајќи професионалци, корпорации и креатори на содржини. Нивната платформа им овозможува на корисниците лесно да ги качуваат датотеките, да ги следат и уредуваат.

Човечките и автоматизираните транскрипциски услуги се по цена на минута аудио/видео. Услугите за натпис и сликање имаат своја дополнителна ценолошка структура.

Rev ги зголемува импресивните стапки на точност особено со транскрипциските услуги базирани на луѓе. Се интегрира со алатки и платформи како Zoom.

Препишаните од луѓето услуги се поскапи во споредба со автоматизираните транскрипции.

Google Docs документ со функцијата 'Гласовно пишување', прикажувајќи ја способноста на алатката за слободни раце.
Google Docs' Voice Typing функцијата како удобно решение за создавање на документи за слободни раце на Mac.

4. Google Docs Voice Typing

Google Docs Voice Typing им овозможува на корисниците да зборуваат и да имаат свои зборови во Google Docs. Нуди транскрипција во реално време, гласовни команди за форматирање и уредување. Google Docs Voice Typing ја зајакнува достапноста за корисниците со посебни потреби. Алатката е достапна на повеќе јазици. Се грижеше за разновидна глобална корисничка база. Google Docs Voice Typing е бесплатна функција во рамките на Google Docs.

Google Docs Voice Typing се интегрира со Google Docs. Овозможува онлајн уредување. Јасниот интерфејс гарантира лесно користење.

Постои ограничена офлајн употреба.

5. Speechnotes

Speechnotes е онлајн сервис за говор на текст. Го претвора зборуваниот влез во пишан излез. Speechnotes користи напредни онлајн технологии и алгоритми за тоа што е едноставна, ефективна алатка за диктација. Платформата вклучува можност за заштеда на авто-заштеда за заштеда на податоците. Исто така содржи виртуелна тастатура со посветени клучеви за интерпункциски знаци. Го подобрува искуството за диктација за корисникот.

Speechnotes нуди плаќање (само 0,1 долари/минута). Нема претплата. Достапен е од било кој уред со веб прелистувач и интернет конекција. Го намалува ризикот од губење на податоци.

Офлајн употреба не е возможна.

6. Нота

Notta е транскрипциона услуга од глас на текст, напојувана од AI. Подржува 104 јазици. Корисниците можат да добијат автоматизирана транскрипција со снимање на аудио и качување на податоците. Notta е компатибилен со било кој заеднички уред како што се компјутери, мобилни телефони и таблети. Нота има 2 ценести модели. Еден од нив е слободен. Про претплатата чини 13.99 долари.

Notta им овозможува на корисниците да ги прилагодат ASR моделите според нивните специфични барања. Тој е способен да препише огромни количини на аудио податоци.

Има ограничена поддршка од корисниците.

7. Dragon dictate

Dragon dictate е софтвер за препознавање на говор развиен од Nuance Communications. Корисниците можат да додадат терминологија специфична за индустријата. Софтверот ги препознава и транскрибира како што треба. Dragon dictate учи од корекциите. Со текот на времето ја подобрува точноста со препознавање на гласот на корисникот.

Dragon Professional е премиум производ, а неговата цена е 149,99 американски долари. Лесно се интегрира со Mac апликации. Корисниците имаат опција за создавање на различни профили на говорници.

Dragon dictate може да биде на присиер страната во споредба со некои други алатки.

8. Apple Диктација

Apple Диктација е технологија за препознавање на говор. Стандардна е со macOS, iOSи iPadOS уреди. Apple Диктација им овозможува на корисниците да ги трансформираат изговорените зборови во текст низ многу Apple апликации. Не му треба дополнителен софтвер или услуги. Apple Диктација подржува најразлични јазици. Им овозможува на корисниците да типуваат користејќи го нивниот глас.

Apple Диктацијата е бесплатна. Тоа е функција за Apple корисници. Apple Диктацијата е достапна во апликации како пораки, белешки и пошта. Нуди повеќејазична поддршка. Достапен е за глобални корисници.

Нема напредни функционалности на некои алатки за диктација од професионално одделение.

9. Dragon за Mac

Dragon Professional Individual за Mac е софтвер за препознавање на говор произведен од Nuance Communications. Едноставно е познат како Dragon за Mac. Dragon за Mac е добро познат по својата точност и ефикасност. Корисниците можат да ја вклучат индустријата или специфичните за работата фрази за да се осигура дека текстот е соодветно транскрибиран. Dragon Professional Individual за Mac е премиум производ. Неговата цена е 149,99 долари.

Dragon за Mac овозможува развој на неколку гласовни профили. Работи во Mac средина. Има тенденција да биде поскапа од другите алатки за диктација.

10. OneNote за Mac

OneNote за Mac е macOS верзија на добро познатата апликација на Microsoft за преземање дигитални белешки. Тоа е составен дел на Microsoft Office апартман. Им овозможува на корисниците да земаат, организираат и споделуваат белешки низ различни уреди. Тој нуди низа пенкала за пишување и цртеж со слободна рака. Корисна е на уреди со можност за допир.

OneNote за Mac е бесплатно. Сепак, Microsoft 365 претплата е неопходна за да се искористат неговите целосни можности.

Корисниците можат да пристапат до белешките од било кој уред со OneNote и интернет конекција. Добро функционира со други Microsoft Office производи.

Целосната функционалност зависи од интернет конекцијата.

11. Braina

Braina е виртуелен асистент. Користи вештачка интелигенција и софтвер за препознавање на говор. Braina најчесто се предлага за неговиот гласовно-овозможен, природен јазичен интерфејс за компјутери. Едноставно е да се пристапи до најразлични активности. Корисниците се способни да развијат говорни команди и да ги автоматизираат процесите.

Braina доаѓа и во бесплатни и платени верзии. Braina Prob бара еднократна исплата од 79 долари.

Braina обезбедува контрола на компјутерот. Ја зајакнува погодноста и ефикасноста. Им овозможува на корисниците да ги персонализираат гласовните команди.

Бесплатната верзија на Braina не е достапна. Нуди ограничена офлајн функционалност.

Што е Диктација?

Диктацијата е процес на претворање на изговорени зборови во пишан текст преку микрофон или друг влезен уред. Диктацијата е корисна за луѓето кои имаат потешкотии во пишувањето и сакаат да ја зголемат својата продуктивност.

Кориснички интерфејс со различни алатки за диктација, симболизирајќи го изборот на софтвер за диктација.
Софтверот за диктација централизира различни гласовно контролирани функционалности за рационализирани операции на Mac.

Како да го изберете најдобриот софтвер за диктација?

Започнете со дефинирање на личните потреби и цели при избор на софтвер за диктација. Дали е за професионална транскрипција или лесно пристап? После тоа, компатибилноста е критична. Софтверот мора да работи непречено со оперативниот систем и сите други алатки или платформи.

Точноста е уште еден важен фактор. Испитајте колку добро се транскрибира софтверот, особено против различни акценти или во бучни средини. Размислете за бројот на јазици кои софтверот ги поддржува. Некој висококвалитетен софтвер еволуира со текот на времето. Тој учи од говорот за подобрување на точноста.

Стави го корисничката искуство на прво. Изберете софтвер со лесен за користење интерфејс и мобилна компатибилност. Осигурајте се дека алатката сигурно ги управува гласовните податоци и не ги обелоденува без согласност.

Буџетските грижи се неизбежни. Размислете за долгорочната вредност, сетови на карактеристики и сите скриени трошоци покрај првичните трошоци. Користете пробни периоди за да утврдите дали софтверот е добар или не. Проценете повратна врска на корисникот за поцелосна слика. Силната услуга на корисниците и редовните новости го подобруваат искуството на корисникот.

Кој софтвер за диктација за Mac нуди повеќејазична поддршка?

Вградената алатка "Диктација" на Apple за Mac нуди повеќејазична поддршка. Mac корисниците низ целиот свет без оглед на примарната јазична употреба на услуги за диктација со леснотија. Apple Диктацијата ги препознава и транскрибира јазиците како англиски, шпански, кинески, арапски итн. Ваквите повеќејазични карактеристики ја покажуваат посветеноста на Apple да ја направи својата платформа инклузивна и достапна за разновидна глобална корисничка база.

Кој е најдобриот софтвер за диктација?

Nuance комуникации Dragon Professional Individual е оценето како едно од најдобрите софтверски решенија за диктација. Компатибилен е и со Mac и со различни други платформи. Тој обезбедува ненадмината точност во претворањето на зборовите во текст.

Nuance Communications значително потроши за подобрување на оваа алатка за да ја задржи на чело на технологијата на диктација. Како еден од најдобрите софтвери за диктација , тој е компатибилен не само со macOS, туку и со Windows. Тоа е популарен избор меѓу професионалците кои работат во различни оперативни средини.

Можеш ли да користиш друг софтвер за диктација на Mac?

Да, можеш да користиш друг софтвер за диктација на Mac. Постојат и други опции на пазарот за Mac корисници кои бараат алтернативни или нишови решенија за диктација. App Store и други софтверски дистрибуциски системи обезбедуваат многу софтверски опции. Им овозможува на муштериите да ја изберат алатката која најдобро ги задоволува нивните специфични потреби.

Има ли некои бесплатни софтверски решенија за Mac?

Да. Mac корисниците имаат многу опции за слободен софтвер за диктација. Една од најзначајните е сопствената вградена функција диктација на Apple. Им овозможува на корисниците да ги трансформираат зборовите во текст низ неколку апликации на нивниот паметен телефон. Google Docs Voice Typing е бесплатна апликација. Mac корисниците можат да пристапат преку веб прелистувачите. Исто така, постојат и алатки за диктација на трети страни и програми достапни на Mac App Store или онлајн платформи.

Како софтверот за платена диктација на софтвер за слободна диктација за Mac се разликува?

Софтверот за платена диктација нуди понапредни карактеристики. Вклучува поголема точност и посветена поддршка во споредба со слободниот софтвер за диктација за Mac. Бесплатните алатки за диктација за Mac обезбедат соодветна способност за лежерните корисници.. Премиум софтверот за диктација го зголемува искуството нудејќи посеопфатен сет на способности, зголемена точност и цврста поддршка.

Може ли софтверот за диктација исто така да направи транскрипција?

Да. Напредните софтверски програми за диктација вклучуваат транскрипциски карактеристики. Им овозможува на корисниците да ги трансформираат претходно снимените аудио фајлови во текст. Оваа способност е корисна за професионалци кои често треба да транскрибираат интервјуа, семинари или белешки на пациентите.

Лице користејќи диктациски софтвер кој диференцира диктација од процесите на транскрипција.
Споредба на процесите на диктација и транскрипција, истакнувајќи ги технолошките низини помеѓу двете.

Која е разликата помеѓу диктацијата и транскрипцијата?

Разликата помеѓу диктацијата и транскрипцијата се базира на методот на влез, точност, контекст и форматирање.

Извор на текстот во диктацијата се изговорените зборови. Транскрипцијата, од друга страна, влијае на преведување на претходно снимена аудио или видео содржина во текст.

Диктацијата и транскрипцијата значително се разликуваат во однос на точноста. Диктацијата, која се потпира на софтверот за автоматско препознавање глас, е склона кон грешки на моменти. Транскрипцијата, од друга страна, извршена од страна на човечките транскрибери, обезбедува значително поголемо ниво на точност. Тоа е главната точка на диктација против транскрипција .

Диктацијата се фокусира на брзо производство на материјал, но може да ги пропушти клучните карактеристики како што се временските марки во однос на контекстот и форматирањето. Транскрипцијата, од друга страна, произведува потемелен и добро структуриран текст.

Често поставувани прашања

Клучните карактеристики на софтверот за ефективна диктација за Mac вклучуваат висока точност во претворањето на говор во текст, поддршка за повеќе јазици и дијалекти, интеграција со macOS апликации, прилагодлив речник за одреден жаргон или термини и кориснички пријателски интерфејси.

Да, многу напредни Mac софтвер за диктација се способни да прецизнат технички или индустриски специфичен жаргон. Ова често се постигнува преку прилагодливи вокабуларни карактеристики.

Бесплатните алатки за диктација за Mac обично нудат основни можности од говор до текст, погодни за лежерно или светлосно користење. За разлика од тоа, софтверот за платена диктација често обезбедува понапредни карактеристики како повисока точност, поддршка за специјализиран речник, подобра интеграција со професионални апликации и зајакната поддршка на клиентите.

Повеќејазична поддршка во софтверот за диктација им овозможува на корисниците на Mac да работат на повеќе јазици, што го прави многу корисен за повеќејазични поединци или оние кои работат во глобални или разновидни средини.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст