Како да додадете текст на видео во Shotcut?

Shotcut софтвер за уредување на видео на монитор со бранова форма и текстуални алатки, за додавање на натписи и наслови на видеа.
Поттикнете ги видеата во Shotcut со додавање текст. Следете го нашиот водич за лесни чекори за наслагување на натказите и насловите!

Transkriptor 2024-04-23

Видеото останува моќен начин да се вклучат и да комуницираат со публиката низ различни платформи во 2024 година. Shotcut, позната по тоа што е корисничка и богата со карактеристики, се истакнува како врвен избор за почетници и искусни видео уредници. И покрај тоа што е слободен и отворен код, Shotcut нуди опсег на софистицирани алатки за уредување, вклучувајќи ги и напредните текстуални карактеристики споредливи со оние во платениот софтвер.

За креаторите кои сакаат да ги надополнат нивните видеа со точно транскрибирани натписи или дијалог, користејќи го Transkriptor може значително да ја подобри пристапноста и ангажманот на гледачите преку обезбедување прецизен и лесен за читање текст заедно со визуелната содржина.

9-те чекори за додавање текст на видео во Shotcut се наведени подолу.e

 1. Подгответе поднаслови со Transkriptor: Пред да се нуркате во Shotcut за уредување на видео, започнете со подготвување на вашите титлови со Transkriptor Itl прецизно ја претвора аудио содржината на вашето видео во текст, обезбедувајќи прецизни претплати.
 2. Инсталирај и отвори Shotcut: Инсталирај и отвори го софтверот за да додадеш текст на видео во Shotcut.
 3. Увезете го видеото: Кликнете на копчето 'Open File' во лентата на менито или притиснете на прекинот 'Ctrl + O' (Cmd + O на Mac).
 4. Додади видео во временска линија: Влечете го видеото од плејлистот директно до временската линија на дното на Shotcut интерфејс.
 5. Отворете го Текстов филтер: Оди до панелот 'Филтри', обично се наоѓа веднаш до панелот 'Playlist' или достапен преку главното мени со избор на 'View' и потоа 'Filters'.
 6. Додавање и прилагодување на текстот: Кликнете на текстуното поле во рамките на филтерските подесувања со прикажаните својства на текстуалниот филтер Впиши го посакуваниот текст директно во ова поле.
 7. Прилагодете ја времетраењето на текстот: Поврзете го глувчето преку почетокот или крајот на текстуалниот клип на временската линија, сè додека крстосникот не се промени во алатка за подмачкување за да се прилагоди времетраењето на текстот.
 8. Преглед Видео: Кликнете на копчето 'Play' под прозорецот Преглед за да го започнете прегледот.
 9. Export Video: Оди до панелот 'Export', обично се наоѓа веднаш до 'Playlist' или достапен преку главното мени со избирање на 'File' и потоа 'Export'.

Чекор 1: Подгответе поднаслови со Transkriptor

Започнете со создавање точни претплати за вашето видео користејќи Transkriptor, кој без напор го претвора аудиото во текст. Овој чекор е од клучно значење за обезбедување на вашите титлови точно да ја одразуваат зборуваната содржина во вашето видео. По препишувањето, прегледувајте и уредете ги вашите претплати во рамките на Transkriptor за да ги прилагодите временските дамки и имињата на говорниците за јасност.

Конечно, извезете ги вашите титли во .SRT формат, осигурувајќи се дека се подготвени за употреба во Shotcut. Исто така, во овој чекор можете да додадете временска марка и имиња на говорници благодарение на Transkriptor. Оваа првична подготовка со Transkriptor ја поставува основата за достапни и ангажирани видео содржини со обезбедување на гледачите со прецизни и сеопфатни претстави.

Shotcut уредувачки интерфејс: Детална временска линија за мотоцикли со јасно прикажани алатки за уредување.
Подобрување на видео проектите со Shotcut, бесплатниот уредник со отворен код. Кликнете за да симнете и да почнете со уредување!

Чекор 2: Инсталирај и отвори Shotcut

Корисниците прво мора да го инсталираат и отвораат софтверот за да додадат текст на видео во Shotcut. Тие треба да започнат со посета на официјалната веб-страница на Shotcut и да ја изберат верзијата компатибилна со оперативниот систем. Уредниците мора да го лоцираат инсталаторот датотеката во папката за преземање и да ја пуштат. Тие мора да ги следат инструкциите на екранот за да инсталираат Shotcut на компјутерот.

Режисерите треба да Shotcut отвораат со лоцирање на програмската икона на десктоп или во папка Апликации, во зависност од оперативниот систем. Мораат двојно да ја кликнат иконата за да го лансираат софтверот.

Чекор 3: Увезете го видеото

Корисниците мора прво да го увезат видео фајлот во софтверот за да додадат текст на видео во Shotcut. Тие треба да започнат со отворање на Shotcut апликација. Потоа, режисерите треба да кликнат на копчето 'Open File' во лентата на менито или да го притиснат прекинот 'Ctrl + O' (Cmd + O на Mac.

Ова ќе поттикне да се појави прозорец на прелистувачот на датотеки. Тие треба да се движат низ папките за да ја најдат посакуваната видео фајл. Уредниците треба да го изберат датотеката и да кликат "Отвори" за да го увезат во Shotcut. Видео фајлот ќе биде видлив во 'Playlist' панелот на Shotcut.

Чекор 4: Додадете видео во временска линија

Корисниците го ставаат увезеното видео на временската линија за уредување со лоцирање на видеото во 'Playlist' панелот на Shotcut. Тие го влечат видеото од плејлистот директно до временската линија на дното на Shotcut интерфејс. Корисниците ја избираат видео патеката, често означувана со промена во бојата или граничен акцент околу патеката. Ова им овозможува на режисерите да извршуваат различни задачи за уредување на избраното видео.

Чекор 5: Отворете го текстуалниот филтер

Корисниците пристапуваат до Текстов филтер во Shotcut за да додадат текстуални наслагувања на нивните видеа. Режисерите прво се осигуруваат дека видео трагата која сакаат да ја уредат е избрана на временската линија за отворање на текстуалниот филтер. Потоа се движат до панелот 'Филтри', обично се наоѓаат веднаш до панелот 'Playlist' или се достапни преку главното мени со избор на 'View' и потоа 'Filters'.

Таму, видео производителите го кликнуваат копчето '+' за да додадат нов филтер. Оваа акција отвора список на достапни филтри. Корисниците треба да кликнат на посакуваниот Текстов филтер. Оваа акција го додава филтерот на избраната видео песна и ги отвора својствата на Текстов филтер.

Чекор 6: Додавање и прилагодување на текстот

Корисниците додаваат текст на видео во Shotcut во нивните проекти користејќи го отворениот Текстов филтер. Видео изработувачите кликнуваат на текстуното поле во рамките на филтерските поставувања со прикажани својства на Текстов филтер. Тие го впишуваат нивниот посакуван текст директно во ова поле.

Режисерите треба да ги истражат различните опции за форматирање кои се достапни за прилагодување во својствата на текстуалниот филтер. Тие го избираат типот на фонтот со кликање на фонтот и избираат од листата на достапни фонтови. Уредниците ја прилагодуваат големината на текстот со влечење на лизгачот за големина лево или десно или внесување на одредена вредност во полето за големина.

Корисниците кликнуваат на бојата за да ја сменат текстуална боја. Оваа акција отвора избор на бои каде корисниците ја избираат својата претпочитана боја. Видео изработувачите ги користат контролите на позицијата во рамките на поставувањата на филтерот или директно го влечат текстуалното поле во прозорецот за преглед на посакуваната локација за позиционирање на текстот на видеото.

Корисниците треба да го сметаат Transkriptor за прирачна алатка ако им треба транскрибиран текст за нивните проекти. Transkriptor брзо и точно го претвора аудиото од видеа во текст, правејќи го процесот на додавање на претплати или натписи полесни и поефикасни.

Дајте му на Транскриптор обид за вашите потреби за транскрипција и рационализирајте го вашиот работен тек за уредување на видео.

Чекор 7: Прилагодете го времетраењето на текстот

Корисниците го повраќаат маусот преку почетокот или крајот на текстуалниот клип на временската линија додека крсорот не се промени во алатка за поткажување за да се прилагоди времетраењето на текстот. Тие кликнуваат и го држат левото копче на глувчето и го влечат работ на текстуалниот клип на десно за да го продолжат времетраењето или лево за да го скратат.

Видеомејкерите ја поставуваат плејхедот во точната точка каде текстот треба да започне или да заврши ако треба да го синхронизира текстот со одредени делови од видеото. Потоа, тие го влечат почетокот или крајот на текстуалниот клип за да се усогласат со главата за играње, обезбедувајќи прецизен тајминг.

Чекор 8: Преглед на видео

Корисниците го лоцираат прозорецот 'Преглед' во Shotcut интерфејс откако текстот ќе биде додаден, и прилагоден, и неговото времетраење се прилагодува. Овој прозорец обично зафаќа голем дел од екранот, прикажувајќи ја тековната рамка на видеото.

Уредниците кликнуваат на копчето 'Play' под прозорецот Преглед за да го започнат прегледот. Видеото со текст се пушта од моменталната позиција на плејхед на временската линија, овозможувајќи им на корисниците да го набљудуваат видеото со текст во реално време. Режисерите го гледаат текстот како се појавува и исчезнува од видеото, проверувајќи го времето, изгледот и целокупното влијание врз содржината.

Чекор 9: Извоз на видео

Корисниците се приближуваат до панелот 'Export', обично се наоѓаат веднаш до 'Playlist' или достапни преку главното мени со избирање на 'File' и потоа 'Export' еднаш задоволни од прегледот и сите уредувања. Тие го избираат преферираниот видео формат од 'Export Presets', за да обезбедат компатибилност со нивната наменета употреба или платформа.

Вообичаените опции за формат вклучуваат MP4 , AVI, и MOV, меѓу другите. Корисниците кликнуваат на копчето 'Напредна' за да пристапат до дополнителни извозни подесувања ако е потребно. Тука, тие ги прилагодуваат видео и аудио кодеци, резолуција, кадрова стапка и други напредни параметри за да ги исполнат специфичните барања или да ја оптимизираат големината и квалитетот на датотеката. Режисерите го кликнуваат копчето 'Export File' со конфигуриран формат и подесувања.

Софтверот за уредување на видео Shotcut прикажување на сложена временска линија со повеќе песни, што укажува на напреден проект.
Нуркајте се во Shotcut алатки со временски линии со повеќе песни за да ја оживеат вашата креативна визија. Почни веднаш!

Што е Shotcut?

Shotcut е бесплатен софтвер за уредување на видео со отворен код кој им нуди на корисниците сеопфатни алатки за уредување и подобрување на видеата. Подржува различни видео - аудио и сликовити формати, што го прави разновиден за повеќе мултимедијални проекти. Shotcut обезбедува функционалности како уредување на видео, аудио манипулација и ефекти, кетеринг на почетници и искусни уредници со својот кориснички пријателски интерфејс.

Видео изработувачите ги ценат нелинеарните можности за уредување на Shotcut, овозможувајќи им да организираат видео клипови на временска линија и да ги уредуваат без да ги менуваат оригиналните датотеки. Софтверот вклучува карактеристики за корекција на бои, филтри, транзиции и преклопување на текст, овластување на корисниците да креираат професионално изгледаат видеа. Shotcut е достапен за Windows, Macи Linux оперативни системи.

Зошто да изберете Shotcut за додавање текст на видеа?

Корисниците одбираат Shotcut за додавање текст на видеа поради корисничкиот интерфејс и моќните можности за уредување на текст. Софтверот нуди опсег на прилагодливи текстови филтри како 'Text: Simple' и 'Text: Rich', овозможувајќи им на видео изработувачите лесно да вметнуваат и стилизираат преклопување на текстот. Shotcut подржува различни стилови, големини и бои на фонтот, овозможувајќи им на уредниците да се совпаѓаат со текстуалниот изглед со темата и тонот на нивното видео.

Флексибилноста за прилагодување на времетраењето на текстот и позицијата на временската линија гарантира дека корисниците ќе можат да го синхронизираат текстот токму со одредени видео сегменти. Функцијата за преглед во реално време на Shotcut им овозможува на корисниците веднаш да ги гледаат и усовршуваат наслагувањата на текстот, обезбедувајќи точност и визуелна жалба.

Кои видови на текст може да се додадат во Shotcut?

Корисниците можат да додадат најразлични типови на текст на нивните видеа во Shotcut за да ја зајакнат комуникацијата и естетскиот апел. Тие вметнуваат наслови за да претстават видео или нов дел, ефективно поставувајќи го тонот или темата.

Лесно се додаваат претплатници, што им овозможува на режисерите да обезбедат преводи или транскрипции, правејќи видеа достапни за пошироката публика. Уредниците исто така додаваат натписи за да опишат одредени сцени или да обезбедат дополнителен контекст, обезбедувајќи дека видео пораката е јасна и сеопфатна. Видео изработувачите, понатаму, користат пониски третини за да ги презентираат имињата, локациите или други умешни информации без да ја опструираат главната содржина на видеото со текст.

10 совети за правење на видео со текстот истакнете

Видеата збогатени со текст имаат уникатна способност да го привлечуваат вниманието и да пренесуваат пораки сукцино. Корисниците можат да создадат уверливи видеа каде текстот игра клучна улога во ангажирањето на публиката со придржување кон овие совети, правејќи ја нивната порака да се истакне.

Советите за правење видеа со истакнувања на текстот се наведени подолу.

 1. Избор Контрастни бои: Зајакнување на читливоста и влијанието на текстот во видеата со избор на контрастни бои.
 2. Користете "Читливи фонтови": Осигурајте го текстот во нивните видеа лесно да се чита со избор на читливи фонтови.
 3. Keep It Concise: Ограничете ја количината на текст на екранот за да ги пренесете пораките јасно и да ги спречите огромните гледачи.
 4. Анимирање на текстот Штедејќи: Изберете суптилни, наменски анимации нагласувајќи ги клучните точки или непречено преминување помеѓу сегментите.
 5. Интегрирајте го текстот со видео елементите: Стратешки ставајте текст за да го надополните составот, осигурувајќи го тоа да не ги попречува клучните визуели или акција.
 6. Одржување на конзистентен стил: Воспоставување на стилски водич за текстот, наведување на типови на фонтови, големини, бои и расредување кои ќе се користат низ целото видео.
 7. Рамнотежа на текстот: Позициски текст за да се осигура дека е лесно забележлив без да се засенува главната визуелна содржина.
 8. Осигурајте ја читливоста на сите уреди: Гарантирајте ја читливоста на видеото со текст низ сите уреди со разгледување на различни големини и резолуции на екранот.
 9. Користете текст како комплементарен елемент: Стратешки инкорпорирајте го текстот за поддршка, а не за надвластување, визуелниот расказ.
 10. Експериментирајте со Text Effects: Истражете ги опциите како сенки, цртежи или сјајови за да го направите текстот поп во различни позадини.

Изберете Контрастни бои

Корисниците ја зајакнуваат читливоста и влијанието на текстот во видеата со избор на контрастни бои. Тие избираат текстуална боја која се истакнува на позадината, обезбедувајќи го текстот лесно да се види за гледачите. Корисниците се одлучиле за светло обоениот текст, како бел или жолт, за темни позадини.

Спротивно на тоа, тие избираат темни текстуални бои како црна или морнарица за светли позадини. Уредниците избегнуваат бои кои се судираат или се спојуваат премногу блиску со позадината, одржувајќи јасна разлика помеѓу текстот и видео сликата.

Користете "Читливи фонтови"

Видео-изработувачите гарантираат дека текстот во нивните видеа е лесно читлив со избор на читливи фонтови. Тие се одлучуваат за јасни, едноставни стилови на фонтови кои гледачите можат да ги читаат брзо и без напрегање.

Sans-серифни фонтови како Arial или Helvetica се популарни поради нивните чисти линии и чиста растојаност. Режисерите избегнуваат премногу декоративни или скриптни фонтови кои изгледаат привлечно, но предизвикуваат читање, особено во помали големини или од далечина.

Чувај го текстот скратен.

Корисниците го прават нивниот видео текст имплицитен со тоа што го држат сбит. Тие ја ограничуваат количината на текст на екранот за да ги пренесат пораките јасно и да ги спречат огромните гледачи.

Уредниците избираат прецизни, јасни зборови кои директно ја соопштуваат нивната поента. Тие избегнуваат долги реченици и параграфи, одлучуваат за кратки фрази или куршумни точки. Оваа краткост обезбедува гледачите да можат брзо да го читаат и разбираат текстот без пауза или превиткување на видеото.

Анимирање на текстот Штедејќи

Режисерите ги зголемуваат своите видеа користејќи текстуални анимации штедејќи. Тие избираат суптилни, наменски анимации нагласувајќи ги клучните точки или непрекинатото преминување помеѓу сегментите.

Корисниците избегнуваат прекумерно користење на анимации, бидејќи прекумерното движење е во состојба да го одвлече вниманието од видео содржината. Тие обезбедуваат секоја анимација да служи за јасна цел, дали да привлече внимание на важниот текст или да го одржи гледачот ангажиран.

Интегрирајте го текстот со видео елементи

Корисниците создаваат кохезивно гледање искуство со интегрирање на текст со видео елементи. Тие стратешки го ставаат текстот за да го надополнат составот, осигурувајќи го тоа да не ги попречува клучните визуелни визуелности или дејства.

Уредниците го усогласуваат текстот со темата и тонот на видеото, совпаѓајќи ги стиловите и боите на фонтови со целокупниот дизајн. Тие, исто така, го разгледуваат тајмингот на текстуалниот изглед, синхронизирајќи го со ритамот и аудио поткажувањата на видеото.

Одржување на конзистентен стил

Видео изработувачите го засилуваат идентитетот и професионализмот на нивните видеа со одржување на конзистентен стил за текстуални елементи. Тие воспоставуваат стилски водич за текст, наведувајќи типови на фонтови, големини, бои и растојани кои треба да се користат низ целото видео.

Режисерите го применуваат овој стил еднакво на сите текстуални елементи, од наслови и наслови до натписи и кредити. Конзистентноста во текстуалниот стил го помага разбирањето на гледачите и го зајакнува идентитетот на брендот или тематскиот континуитет.

Рамнотежа на текстот

Корисниците го оптимизираат ангажманот на гледачите со балансирање на поставувањето на текстот во рамките на нивните видеа. Тие поставуваат текст за да се осигураат дека лесно се забележува без да се засенат главните визуелни содржини.

Уредниците се придржуваат на правилото на третините, ставајќи текст на стратешки позиции кои природно го привлекуваат окото на гледачот. Тие избегнуваат да го преполнат екранот со расредување на текстот соодветно и осигурување дека нема да ги затрупа важните визуелни елементи.

Осигурајте ја читливоста на сите уреди

Корисниците гарантираат читливост на нивното видео со текст низ сите уреди со разгледување на различни големини и резолуции на екранот. Тие избираат читливи големини на фонтови и јасни стилови на фонтови за да се осигура дека текстот е лесно читлив на паметен телефон или голем монитор.

Уредниците ја тестираат видливоста на текстот на различни уреди, прилагодувајќи ја големината и контрастот за да ја задржат јасноста. Тие, исто така, обезбедуваат соодветни падови околу текстот за да го спречат да се вклопува во видео рабовите на помали екрани.

Користете текст како комплементарен елемент

Корисниците ги подобруваат своите видеа користејќи го текстот како комплементарен елемент. Тие стратешки го вклучуваат текстот за поддршка, а не за надвластување на визуелниот наратив.

Режисерите се осигуруваат дека текстот додава контекст или акцент на видео содржината без да ги одвлекува вниманието од главните визуели. Тие го чуваат текстот сбит и наменет, користејќи го за разјаснување или истакнување на информациите кога е потребно.

Експериментирајте со ефектите на текстот

Уредниците ги издигнуваат своите видеа експериментирајќи со текстуални ефекти во умерени услови. Тие ги истражуваат опциите како сенки, цртежи или сјајови за да го направат текстот поп во различни позадини.

Корисниците размислуваат за користење на ефектите на движење како избледувања, брзини или машинописни ефекти за динамичко воведување на текстот. Тие гарантираат дека ефектите ја зајакнуваат читливоста и го привлекуваат вниманието без да го прекршат гледачот.

Transkriptor: Подобрување на видео содржината со точни натписи

Додека Shotcut нуди можности за уредување на текст, додавањето на транскрибиран текст од Transkriptor дополнително може да ги подобри вашите видео проекти. Transkriptor нуди високо прецизни транскрипции, правејќи ја вредна алатка за додавање на титлови, натписи или било која текстуална содржина на вашите видеа. Земете ја транскрипцијата со внесување на аудио фајлот во Transkriptor, потоа извезете го транскрибираниот текст. Увези ја транскрипцијата во Shotcut. Постигнувајте поточни текстови на вашите видеа со интегрирање на Transkriptor во видео работен тек. Обиди се бесплатно со Транскриптор!

Често поставувани прашања

Shotcut нема карактеристика за авто-натписи. Корисниците рачно создаваат натписи со додавање на текстуални елементи и синхронизирање со видео содржината.

Корисниците го применуваат Текстов филтер на почетокот на видео песната, го впишуваат нивниот наслов и го прилагодуваат фонтот, големината и бојата за да додадат наслов на Shotcut видео.

Да, можете да додадете повеќе слоеви текст со примена на повеќе филтри "Текст" на истиот клип или трага. Алтернативно, можете да користите различни песни за слојување на текстови еден над друг за покомплексни композиции.

Shotcut подржува широк спектар на видео формати. Сепак, перформансите и компатибилноста може да варираат во зависност од кодецот и форматот на вашето видео.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст