Како да додадете титли на видеата на Твитер

A graphic depiction of a Twitter video post with added captions.

Бидејќи видео содржините на Твитер продолжуваат да се здобиваат со популарност, важно е да се осигураме дека сите корисници можат да пристапат и да се вклучат во неа. Додавањето титли на видеата на Твитер може да ги направи поинклузивни и достапни за секого, вклучувајќи ги и оние со оштетен слух, во гласни средини или лизгање низ нивните доводи без звук.

Како да додадете титли на видеото на Твитер

Додавањето натписи на видеата е клучно за секоја платформа за социјални медиуми, што е особено суштинско за функциите за пристапност. Еве чекор-по-чекор водич за тоа како да додавате наслови на видео за корисниците на Твитер:

 1. Направете ја вашата видео датотека и зачувајте ја на вашиот компјутер или мобилен уред.
 2. Изберете алатка за титлови што одговара на вашите потреби, како што се Kapwing , Rev или Amara .
 3. Поставете го вашето видео на платформата на алатката за титлови или користете алатка за говор во текст за да генерирате датотека со скрипта и титл .
 4. Прегледајте ги и уредете ги титловите по потреба.
 5. Преземете ја датотеката со наслов во соодветен формат, како што е SubRip (.srt) за Twitter.
 6. Поставете го вашето видео на Твитер како и обично и кликнете на копчето „Уреди“ за да ја додадете вашата датотека со титлови.
 7. Изберете ја датотеката со титлови на SubRip (.srt) и прегледајте го видеото за да го обезбедите точниот тајминг на титловите.
 8. Ако сè изгледа добро, објавете го вашето видео со натписи со кликнување на копчето „Tweet“.
 9. Размислете за користење на услугите за титлови како CaptionHub , Rev , или Subtitle Horse за дополнителна помош.

Зошто титлите се корисни за виралноста на Твитер?

Додавањето натписи на видеата на Твитер е од клучно значење за да се направи содржината достапна и инклузивна за сите корисници. Тоа им овозможува на луѓето со оштетен слух да се вклучат во вашата содржина и ви помага да допрете до поширока публика. Титловите исто така може да го подобрат ангажманот со тоа што ќе им олеснат на гледачите да ја следат содржината и да се вклучат поефективно со неа, особено за подолгите видеа, како што се видеата на YouTube. Тие се важни поради неколку причини:

 1. Пристапност: Титловите ги прават видеата достапни за поширока публика, вклучувајќи ги и оние кои се глуви или наглуви.
 2. Подобрено разбирање: Титловите им помагаат на гледачите подобро да ја разберат содржината, особено ако говорникот има акцент или ако има бучава во заднина.
 3. Зголемен ангажман: Титловите може да го подобрат искуството на гледачот, што ќе доведе до поголем ангажман со вашата содржина. Тоа е особено важно за пократки видеа како што се видеата на TikTok.

Што да барате во алатките за говор во текст

Постојат многу алатки за говор во текст, како Transkriptor достапни на пазарот, и може да биде огромно да се избере вистинската. Еве неколку фактори што треба да се земат предвид при изборот на алатка за говор во текст:

 1. Точност: Точноста на алатката е клучна бидејќи го одредува квалитетот на препишаната содржина. Побарајте алатка која нуди високо ниво на точност и е тестирана на различни акценти и јазици.
 2. Јазична поддршка: проверете дали алатката ги поддржува јазиците што треба да ги препишете. Некои алатки поддржуваат повеќе јазици, додека други се ограничени на само неколку.
 3. Лесно користење: Побарајте алатка која е лесна за употреба и не бара обемна обука или техничка експертиза. Алатката треба да има кориснички интерфејс и да нуди лесна интеграција со други платформи. Повеќето од нив се интегрирани во iOS и Android уредите.
 4. Приспособување: Некои алатки нудат опција за прилагодување на транскрипциите за да одговараат на вашите специфични потреби. На пример, можеби ќе сакате да отстраните одредени зборови или фрази или да додадете интерпункциски знаци на транскрипцијата.
 5. Цена: разгледајте ја цената на алатката и дали одговара на вашиот буџет. Некои алатки нудат бесплатен пробен период, кој може да биде корисен за да се утврди дали алатката ги задоволува вашите потреби пред да се заложите за платена претплата.

Најчесто поставувани прашања

Зошто треба да користите говор во текст за додавање натписи на видеата на Твитер?

Технологијата говор-во-текст (STT) е процес каде јазикот се претвора во пишан текст. Оваа технологија користи алгоритми за машинско учење и вештачка интелигенција за прецизно да го анализира и транскрибира говорниот јазик.
Додавањето натписи во студиото за медиуми на Твитер или други видеа на социјалните медиуми станува сè поважно бидејќи и овозможува на публиката да се вклучи со содржината на поинклузивен начин. Титловите може да им помогнат на глувите или наглувите да ја разберат содржината, а исто така да ја направат содржината достапна за оние кои претпочитаат да ги консумираат информациите во пишан формат.

Што се титли?

Титловите се транскрипции на содржината во видеото што се појавува на екранот. Тие обезбедуваат точна претстава на дијалогот, звучните ефекти и музиката, правејќи ги видео содржините подостапни за лицата кои се глуви или наглуви. Титловите може да им користат и на оние кои гледаат видеа во бучни средини или кои претпочитаат да гледаат видеа без звук.

Кои се видовите натписи?

Постојат два вида натписи:
Отворен наслов : отворените титлови се вградени во видеото и секогаш се видливи за гледачот. Тие не можат да бидат исклучени од гледачот и обично се користат кога видеото е наменето да се гледа со натписи.
Затворени титлови: Затворените титлови може да ги вклучува и исклучува гледачот. Тие обично се додаваат како посебна датотека и гледачот може да ги овозможи преку видео плеерот. Користете го копчето CC на горниот дел од вградениот плеер за да ги отстраните титловите од видеото или да ги овозможите.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Transkriptor сега!

Поврзани написи

конвертирај глас во текст
Transkriptor

Претворете го вашиот глас во текст!

Користењето софтвер за автоматска транскрипција за претворање на гласот во текст има моќ да го промени вашиот бизнис. Софтверот за конверзија од глас во текст е автоматски, лесен за користење

текстуален диктат
Transkriptor

Како да се направи текст диктат?

Диктирањето на текстот го промени начинот на кој можете да комуницирате со луѓето ширум светот. Со напредокот на технологијата, станува сè полесно да се допре до луѓето од сите култури

апликација за транскрипција на аудио
Transkriptor

Користење на апликација за транскрипција на аудио

Користење на апликација за транскрипција на аудио Како што технологијата, интернетот и социјалните медиуми продолжуваат да растат во популарност, нова индустрија на кариери станува возможна. Дополнително, се појавуваат нови или