Како да конвертирате аудио во текст со Google Translate

Напредок или статус на конверзијата на аудио во текст во Google Translate

Како да користите Google Translate за да конвертирате аудио во текст на работната површина

Ако сакате да го користите без преземање апликација, можете да ги следите чекорите подолу:

 • Ако користите Windows, Mac, Linux или Chromebook компјутер, отворете го вашиот веб-прелистувач.
 • Потоа стартувајте ја веб-страницата на Google Translate . (Не мора да се најавувате на страницата за да пристапите до нејзините функции)
 • Кога ќе се отвори страницата, во полето лево, изберете го изворниот јазик. Ова е јазикот на кој се репродуцира вашето аудио.
 • Во полето од десната страна, изберете го јазикот што сакате да го преведете вашето аудио.
 • Откако ќе ги изберете и изворниот и целниот јазик, кликнете на иконата за микрофон на дното на екранот.
 • Дозволете му на вашиот прелистувач да пристапи до микрофонот на вашиот компјутер доколку тоа го побара.
 • Зборувајте во микрофонот на вашиот компјутер и Google Translate ќе го преведе вашето аудио и ќе го прикаже резултатот на вашиот екран. За да ја репродуцирате преведената верзија, кликнете на иконата за звук.

Како да користите Google Translate за да конвертирате аудио во текст на Android

Прво, инсталирајте ја апликацијата Google Translate на Android. Ако веќе го имате инсталирано, проверете дали е ажуриран. Следете ги упатствата подолу на вашиот уред со Android за да ја користите способноста за аудио во текст на Google Translate:

 • Отворете ја апликацијата Google Translate на вашиот уред со Android
 • На почетниот екран на апликацијата Google Translate, кликнете на иконата за транскрипција .
 • Google ќе ве информира дека користењето на функцијата Google Translate за глас во текст ќе му овозможи на Google да ги испраќа податоците за аудио и транскрипција на своите сервери. Кликнете на „Во ред “ за да продолжите.
 • Апликацијата ќе ве поттикне да го изберете изворниот јазик од левото паѓачко мени. Бидејќи апликацијата Google Translate не го открива јазикот што ќе го зборувате, мора да го изберете.
 • Изберете го јазикот на кој сакате да се појавува текстот од паѓачкото мени десно.
 • Снимете го аудиото што сакате да го препишете и апликацијата ќе го претвори во текст.

Како да користите Google Translate за да конвертирате аудио во текст на iPhone

За да препишете аудио во текст на iPhone со помош на Google Transcrib, следете ги чекорите подолу:

 • За да започнете, преземете ја апликацијата Google Translate и инсталирајте ја на вашиот iPhone. Откако ќе се инсталира, отворете ја апликацијата за да продолжите.
 • На почетниот екран на апликацијата Google Translate, кликнете на иконата за транскрипција .
 • Google ќе ве информира дека користењето на функцијата Google Translate за глас во текст ќе му овозможи на Google да ги испраќа податоците за аудио и транскрипција на своите сервери. Кликнете на „Во ред “ за да продолжите.
 • Следно, изберете го изворниот јазик од списокот со достапни јазици лево.
 • Изберете го целниот јазик од листата на јазици на десната страна за да продолжите.
 • Google Translate автоматски ќе открие аудио на изворниот јазик и потоа ќе го преведе на целниот јазик.
Google преводи

Што е Google Translate?

Google Translate е бесплатна алатка развиена од Google која ви овозможува брзо да преведувате реченици, документи, па дури и веб-страници од еден јазик на друг. Во моментов е способен да преведува над 100 милијарди зборови секој ден и дава услуги на 109 различни јазици.

Дали Google Translate бара пристап до Интернет?

Google Translate е алатка за преведување јазици што се користи насекаде низ светот и може да се пристапи преку веб-локација, мобилна апликација и неколку форми на софтвер за кои не е потребна активна интернет конекција за да функционира.

Како работи Google Translate?

Google Translate ги преуредува речениците и ги прилагодува дел по дел, обидувајќи се да вклучи специфичен превод што звучи како нешто што би рекол човек. Така, наместо да дава груби преводи, Google Translate се обидува да даде преводи што звучат повеќе како она што би го кажал некој.

Што може да направи Google Translate?

Иако е примарно алатка за превод на текст, Google Translate сега може да се користи за многу повеќе од само основни преводи на текст. Сега најчесто се користи за следните преведувачки услуги и барања:

Преведува пишан текст

Најчестата апликација на алатката овозможува превод на преку 109 јазици со речиси совршена точност и многу други јазици со зголемена точност.

Преведува цели документи

Можно е да се прикачи документот и да се преведе за многу пократко време со помош на Google Translate, наспроти потребата да се преведува содржината линија по линија.

Преведува мобилни апликации.

Корисниците можат да земат апликација на странски јазик и да ја преведат најдобро што е можно на бараниот јазик со користење на функцијата „Допрете за да преведете“.

Преведува слики

Google Translate сега има можност да преведува текст што е вграден во слика, обезбедувајќи превод што е верен на оригиналниот текст колку што е моментално можно на целниот јазик.

Преведува аудио содржина

Можете исто така да користите Google Translate за да преведувате нечии изговорени зборови во живо.

Дали е можно да се конвертира аудио во текст со Google Translate?

Да, една од можностите на Google Translate е способноста да го претвори говорниот јазик во пишана форма. Ова е корисно бидејќи ве спречува да морате рачно да ја пишувате содржината, што ви заштедува време.

На кои јазици Google Translate може да го конвертира говорот во текст?

Може да зборувате на најмногу десет јазици и апликацијата ќе ги транскрибира вашите зборови со помош на функцијата „Преведи на Google за аудио во текст “. Следниве се јазиците:

 • Англиски
 • кинески
 • француски
 • германски
 • хинди
 • италијански
 • португалски
 • руски
 • шпански
 • тајландски

Иако Google Translate може да конвертира аудио во текст на десет јазици, не секој точно знае како да препише преку Google Translate. Оваа статија објаснува како да ја користите функцијата аудио во текст на Google Translate.

Споделете ја објавата:

Најсовремена вештачка интелигенција

Започнете со Transkriptor сега!

Поврзани написи

конвертирај глас во текст
Transkriptor

Претворете го вашиот глас во текст!

Користењето софтвер за автоматска транскрипција за претворање на гласот во текст има моќ да го промени вашиот бизнис. Софтверот за конверзија од глас во текст е автоматски, лесен за користење

текстуален диктат
Transkriptor

Како да се направи текст диктат?

Диктирањето на текстот го промени начинот на кој можете да комуницирате со луѓето ширум светот. Со напредокот на технологијата, станува сè полесно да се допре до луѓето од сите култури

апликација за транскрипција на аудио
Transkriptor

Користење на апликација за транскрипција на аудио

Користење на апликација за транскрипција на аудио Како што технологијата, интернетот и социјалните медиуми продолжуваат да растат во популарност, нова индустрија на кариери станува возможна. Дополнително, се појавуваат нови или