Како да ги препишете состаноците на Google Hangouts во 2023 година

Човек во формална средба на бирото, ангажиран во Google Hangouts со видлива транскрипција.
Подобро да ги разбереш твоите гласовни состаноци во Google Hangouts со транскрипција.

Transkriptor 2022-08-25

Знаењето како да се препишуваат состаноците на Google Hangouts е корисно за бизнисите на кои им е потребна писмена евиденција од видео состаноци.

Што е Google Hangouts?

Google Hangouts е услуга на ниво на потрошувачи, со глас преку интернет протокол (VoIP). Лансиран во 2013 година, тој е речиси идентичен со попознатиот софтвер Google Meets. Пред 2020 година, Google Hangouts беше за лична употреба, додека Google Meets беше платена услуга само за бизнис.

И двете сега се бесплатни за користење за секого, но Google објави дека ќе го исклучи Hangouts во ноември 2022 година , бидејќи беше заменет со Meets и Chat. Сепак, чекорите дадени подолу ќе работат и за двете услуги за видео конференции.

Зошто да се препишуваат состаноци на Google Hangouts?

На најосновно ниво, транскрипциите се напишани верзии на аудио или видео содржина. Но, зошто е ова корисно?

Имањето транскрипција на состанок на Google Hangouts може да се користи за:

 • Предавање на белешки. На пример, ако некој не бил присутен на состанокот, тоа е полесен начин да го фатите во дискусијата.
 • Креирање маркетинг содржина. Текстуалната датотека може да се претвори во објава на блог, видео скрипта на YouTube, наслови на социјалните медиуми или содржина на подкаст. Иако можеби не само да го копирате и залепите транскриптот, полесно е да се повикувате на пишан документ отколку на аудио датотека.
 • Водење записник од состанокот. Иако записниците од состанокот се малку поинакви од транскриптот, тој сепак функционира како пишан дневник на дискусијата.
 • Подобрување на ефикасноста. Транскрипцијата значи дека учесниците на состанокот не мора да прават свои белешки, што ќе им овозможи да бидат поприсутни за вистинската дискусија.

Како да препишете состанок на Google Hangouts

Постојат неколку опции за тоа како да се препише состанок на Google Hangouts, кои се детално опишани подолу. Сепак, првиот чекор за создавање транскрипција на состанокот е да го снимате самиот состанок.

Како да снимате состанок на компјутер

Снимањето состанок на Google Hangouts на компјутер е едноставно бидејќи платформата има вградена функција за снимање. Чекорите се:

 1. Придружете се на состанокот Hangouts како и обично преку вашиот десктоп прелистувач.
 2. Кликнете на 3-те вертикални точки во горниот агол за менито Повеќе.
 3. Од таму, кликнете Снимај состанок. Сè од оваа фаза ќе биде снимено.
 4. За да го прекинете, одете во истото мени и кликнете Стоп за снимање.
 5. Hangouts автоматски ќе ја зачува датотеката на вашиот Google Drive.

Како да снимате состанок на паметен телефон или таблет

Постојат 2 опции за снимање на состанок на Google Hangouts на мобилен уред. Првиот е да ги следите чекорите погоре ако ја користите апликацијата Hangouts, што веројатно е случај на таблет.

Но, на паметен телефон, можете да ја користите и функцијата за снимање екран вградена во вашиот уред. Ова е едноставен процес:

 1. Одете до контролниот центар на вашиот уред или опаѓачкото мени за поставки.
 2. Најдете ја опцијата Снимање на екранот и допрете ја.
 3. Кога состанокот ќе заврши, допрете го истото копче за да го прекинете снимањето.

Како рачно да препишете состанок на Google Hangouts

Една од опциите за препишување на состанокот на Hangouts е тоа да го направите рачно. Ова може да биде долг процес, особено ако се работи за долг состанок со повеќе говорници. Еве краток водич:

 1. Снимете го состанокот. Следете ги чекорите погоре за да го направите тоа.
 2. Слушајте ја снимката. Имајте првично слушање на содржината за да се запознаете со говорниците и темите. Ако е можно, направете листа на звучници.
 3. Започнете со препишување. Во раните фази, не се фокусирајте на точноста. Само обидете се да спуштите што е можно повеќе содржина. Идеално, додадете паузи во редот кога нов звучник ќе ја преземе функцијата.
 4. Среди ја транскрипцијата. Овој чекор е местото каде што почнувате да ја финализирате транскрипцијата. Уверете се дека звучниците се правилно поделени и дали вашите интерпункциски знаци се точни. Слушајте за потенцијално збунувачки зборови. На пример, „таму“ и „нивното“.
 5. Додадете временски печати. Под услов правилно да ги подредите звучниците, можете да додадете временски ознаки за тоа кога започнува нивниот дел. Погрижете се да биде што е можно попрецизно, до вториот.

Добрите

 • Рачната транскрипција е бесплатна и не бара дополнителен софтвер. Под услов да имате процесор на текст (како Google Docs) и снимката, не ви треба ништо друго.
 • Ако сте брза дактилографка со добри способности за слушање, можете да креирате рачна транскрипција за само 2 слушања.

Конс

 • Рачната транскрипција може да потрае долго време. На пример, можеби ќе треба да го слушате звукот 4-5 пати за да ги добиете сите детали.
 • Нема гаранција за точност. Транскрипцијата ќе биде добра само како и вашите вештини за правопис, граматика и слушање.

Како автоматски да препишете состанок на Google Hangouts

Втора опција е да се користи автоматска платформа за транскрипција, како што е Transkriptor . Чекорите се како што следува:

 1. Снимете го состанокот.
 2. Поставете ја аудио/видео датотеката на платформата за транскрипција.
 3. Оставете го да се препише.
 4. Следно, направете ги сите потребни уредувања.
 5. Конечно, преземете во саканиот формат на текстуална датотека.

Добрите

 • Автоматската транскрипција е брза и лесна, бидејќи не треба сами да се фокусирате на точноста.
 • Автоматските платформи додаваат временски печати и звучници, онаму каде што е достапно, што може да биде еден од подолгите чекори.

Конс

 • Нејасниот звук може да ја загрози точноста на вашата транскрипција.
 • Може да има забуна околу одредени нејасни зборови, но тие лесно се уредуваат откако ќе се генерира транскрипцијата.

Често поставувани прашања за препишување на состаноци на Google Hangouts

Вклучете титлови во менито Поставки и пристапност. Најдете титлови во живо и вклучете или исклучете. Откако ќе се вклучи, титлите ќе се генерираат, а потоа ќе се снимаат како дел од датотеката на состанокот.

За да извезете текстуален разговор на Hangouts, одете во Поставки. Кликнете на Chat и пронајдете ја опцијата што вели Export. Потоа можете да го преземете текстуалниот разговор како CSV-датотека, а секој медиум во него ќе се преземе како zip-датотека.

Ако ги следите чекорите погоре, можете да ја извезете датотеката на вашата сметка на Gmail. Оттаму, можете да го преземете и испечатите како и обично.

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст