Како да се транскрибира аудио со MuseScore?

Едноставно опишување на софтверот за аудио транскрипција MuseScore на десктоп.
Транскрибирајте ја музиката со MuseScore – претворете го звукот во нотација брзо и точно за композиторите и музичарите.

Transkriptor 2024-03-29

Аудио транскрипцијата е процес на документирање на делови од музиката во пишан формат. Производот на аудио транскрипцијата е листова музика, која ги документира аудиторските елементи на едно парче музика, така што креаторот има запис за нивната работа и тие се способни да ја споделат со други уметници.

Софтверот за автоматска музичка транскрипција, алтернатива за пишување музичка нотација рачно, користи вештачка интелигенција за да им овозможи на музичарите да се фокусираат на свирење, додека програмата генерира резултат за парчето за нив. MuseScore е популарен MP3 за да се запечати бесплатната алатка за музичка транскрипција која автоматски создава лист музика од аудио датотеки со голем избор за уредување и неколку начини за споделување на конечниот производ. Сепак, ако треба да транскрибирате аудио до текст , размислете за користење на Transkriptor за да добиете прецизни преписи.

9-те чекори за транскрипција на аудио со MuseScore се наведени подолу.

 1. Запознајте се со аудиото : Слушајте го аудиото повеќе пати за да го разберете неговиот терен, ритам и темпо.
 2. Намести го проектот MuseScore : Отвори MuseScore и креирај нов проект Ова првично поставување е од суштинско значење за организирање на транскрипцијата и пристап до карактеристиките на MuseScore.
 3. Почнете со транскрибирање на мелодијата : Започнете со транскрибирање на мелодијата, фокусирајќи се на исправање на теренот и ритамот Ова е најправедниот дел од музиката и служи како основа за додавање хармонии и придружба подоцна.
 4. Додадете хармонија и придружба : Идентификувајте и нотирајте ги хармоничните и придружните делови, обрнувајќи внимание на тоа како ја надополнуваат мелодијата Ова ја збогатува транскрипцијата со фаќање на целосната текстура на парчето.
 5. Транскрипција на ритмични елементи : Обрнете внимателно внимание на ритамот и тајмингот на парчето, користејќи ги алатките на MuseScore за прецизно претставување на овие во вашата транскрипција Правилно истакнатите ритми се клучни за фаќање на суштината на оригиналното аудио.
 6. Репродукција и прилагодување : Искористи ја функцијата за репродукција на MuseScore за да ја слушнеш твојата транскрипција Ова ви овозможува да ја прегледате вашата работа и да направите прилагодувања, обезбедувајќи транскрипцијата да се совпаѓа со оригиналното аудио што е можно поблиску.
 7. Додавање на динамика и артикулации : Вклопување на динамика (гласност или мекост) и артикулации (стилистички елементи за тоа како се пуштаат нотите) за да се пренесуваат експресивните квалитети на музиката Овој чекор ја доближува твојата транскрипција до низите на оригиналниот настап.
 8. Вметнете текст (ако е применлив) : Ако делот вклучува вокали, додадете го текстот на транскрипцијата Можете да ја добиете транскрипцијата на текстот преку Transkriptor Ова вклучува прикачување на текстот кон соодветните белешки, правејќи ја листовата музика корисна за пејачите.
 9. Final Review and Export : Спроведете темелен преглед на вашата транскрипција за сите грешки или пропусти Откако ќе биде задоволен, извезете ја работата од MuseScore во соодветен формат за печатење или дигитално споделување, завршувајќи ја транскрипцијата Процес.

1 Запознај се со аудиото.

Првиот чекор за транскрибирање на парче музика е да се запознаете со аудиото. Слушај го делот повеќе пати, добиј идеја за неговиот терен, ритам и темпо. Пишувањето музичка нотација на рака бара темелно разбирање на музичките симболи и немилосрдно внимание на деталите, па слушањето на целото аудио пред да почнете да транскрибирате ви дава стапка на глава за разбирање на структурата, стилот и употребата на инструментите на парчето.

2 Намести го проектот MuseScore

Отворете го софтверот за MuseScore и кликнете на 'New score' на почетната страница за да го ставите вашиот MuseScore проект. Страничната страна од лево на екранот прикажува три симболи, музичка белешка која ја претставува страницата 'Scores', приклучок кој ја претставува библиотеката со приклучоци и капа за дипломирање која ги претставува софтверските туторијали. Истражувајте ја библиотеката со приклучоци и/или консултирајте се со туторијалите ако е потребно.

MuseScore софтвер за нотација прикажан на екранот на лаптопот, илустрирајќи ги карактеристиките на аудио транскрипцијата.
Научете да транскрибирате аудио без напор користејќи MuseScore, водечката апликација за нотација, со нашиот чекор по чекор водич.

3 Почнете со транскрибирање на Мелодија

Мелодијата на парче музика е линеарна секвенца од индивидуални ноти, свирејќи со одреден терен и ритам. Транскрибирањето на мелодијата со рака зема жешко уво и многу трпение, па слушањето на парчето, целосно концентрирано и без одвлекување на вниманието, е одлично место за почеток. Размислете за темпото, временскиот потпис, инструментите, клучот и било какви жанрови конвенции како што корисниците слушаат.

Почнете да додавате белешки во бодот, дел по дел, користејќи го вашиот глас за да го тестирате нивното поставување за транскрипција на мелодиите. Преминувајте кон транскрибирање на хармониите и придружбата еднаш уверени дека белешките точно го претставуваат делот.

4 Додадете хармонија и придружба

Хармониите се случуваат кога различни инструменти играат иста мелодија истовремено. Потребна е многу практика, како и време и грешки, за да може да се диференцира кои белешки сочинуваат хармонија. Обидете се прво да ја идентификувате горната и долната нота, пред да продолжите да ги изработувате забелешките помеѓу нив за да додадете хармонија на резултатот во MuseScore.

Придружбата е инструментите кои ја поддржуваат мелодијата и обезбедуваат позадина за другите музички делови. Слушнете ги инструментите во позадина за повторувачки мотиви и модели за да го идентификувате и транскрибирате придружбата.

5 Транскрипција на ритмички елементи

Голем број на барлинии (вертикални линии) ги делат стрелите (хоризонтални линии) во парче лист музика. Просториите помеѓу паровите на барлини се решетките, кои обично содржат 4 отчукувања. Бар линиите и решетките го одредуваат ритамот на парче музика. За да ги промените или додадете бар линиите, најдете 'Barlines' во табот 'Палети', кликнете на точката на ставот каде што сакате да ја додадете барлинијата и да го изберете вистинскиот тип.

6 Репродукција и прилагодување

MuseScore им овозможува на корисниците да го одиграат секој дел посебно со изолирање на инструментот или гласот така што е полесно да се погледне секоја нота и да се забележат било какви проблеми. MuseScore, која е во можност да транскрибира лист музика, нуди мешачка функција која им овозможува на корисниците да ги прилагодат нивоата на звукот за секој дел, и волуменот на метрономот (ако се користи). Инспектирајте го секој дел внимателно, и направете сите потребни прилагодувања.

7 Додади динамика и артикулации

Динамиката диктира мекоста или гласноста потребна за свирење на белешка, додека артикулациите инструктираат за промена на должината на задржувањето на белешката, нејзиниот волумен или односот помеѓу соседните белешки. За да додадете динамика или артикулации одете во таб 'Палети', изберете 'Dynamics' или 'Articulations' од листата и влечете го симболот до белешката која сакате да ја означите.

8 Вметнете текст (ако е применлив)

За да ги добијат текстовите, корисниците можат да користат Transkriptor . Така, за да го вметнете текстот, изберете забелешка, кликнете на 'Add' во лента со мени на врвот на екранот, вртите преку 'Text' во паѓањето на менито и изберете 'Lyrics' од листата. Кликнувањето на 'Текстот' предизвикува текстуално поле да се појави под нотата на ставот, внесете го саканиот текст, притиснете го просторот за да одите на следниот слог и продолжете да пишувате.

9 Конечен преглед и извоз

Одете во 'File' во лентата на менито и изберете 'Export' од листата на опции за извоз на лист музика од MuseScore. Означете кои делови да извезуваат користејќи ги квадратчињата за крлежи, наведете го форматот од паѓаното мени, поставете ги точките на инч (DPI) и означете. Изберете ја локацијата за да го зачувате документот кога ќе Explorer се отвори датотеката на уредот.

Одблизу до MuseScore веб-сајт, истакнувајќи го пребарувањето на листовите, клучна алатка за насочување на аудио транскрипција.
Откријте аудио транскрипција на веб-страницата на MuseScore со нашиот водич за бесцелно претворање на музиката во нотација.

Што е MuseScore?

MuseScore е бесплатен онлајн лист музички транскрибер кој автоматски создава лист музика од аудио датотеки, со опции за корисниците да ги уредуваат и споделуваат резултатите. MuseScore користи вештачка интелигенција за да идентификува кои белешки се играат и со каква брзина создавајќи оценка врз основа на овие делови од информациите.

Која е предноста на MuseScore?

MuseScore е разновиден, со повеќефункционален уредник и поддршка за стотици различни приклучоци, како и е јасен за работа без оглед на искуството на корисникот со софтвер за музичка транскрипција.

Главните предности на MuseScore се наведени подолу.

 • Мултифункционален уредник: MuseScore добива пофалби за својот мултифункционален уредник кој им овозможува на корисниците да поврзуваат MIDI тастатура, да ја активираат тастатурата на екранот или рачно да додаваат белешки во листата за бодови за да ја променат или додадат во композицијата.
 • Достапен за почетници: Недостатокот на насоки за тоа како да се користи мноштвото копчиња на интерфејсот често го прави нотациониот софтвер застрашувачки за почетниците MuseScore е јасно да се користи, со лента со мени на врвот на екранот, три одделни табови за 'Home', 'Score' и 'Publish', и лента со алатки за репродукција лоцирана на горниот десен агол.
 • Приклучување за поддршка: Голема корист од MuseScore е тоа што корисниците можат да додадат приклучоци за да ја зголемат функционалноста на програмата Музичката нота транскрибер подржува приклучоци за анализа, тунинг и анотирање на резултатот.
 • Најразлични датотечни формати: MuseScore им овозможува на корисниците да извезуваат лист музика во неколку различни датотечни формати, така што корисникот е во можност да го избере оној што најдобро одговара на нивните потреби MuseScore им овозможува на корисниците да извезуваат лист музика како графички датотека за гледачите кои немаат потреба да ја уредуваат содржината.
 • Соработка во Музичката заедница: MuseScore ги поканува музичарите на сите нивоа на вештини да ги качат своите композиции, па музичката заедница е во состојба да црпи инспирација од други уметници користејќи ја платформата MuseScore е место за корисниците да ги следат музичарите кои ги инспирираат, да ги следат креаторите со процврстувачки талент и да изградат мрежа од како умовити уметници.
 • Слободни и премиум верзии: MuseScore кој го претвора аудиото во лист музика онлајн бесплатно нуди совршено функционален, што не ги принудува корисниците да купат претплата за пристап до неопходните алатки Постои премиум верзија на MuseScore, 'MuseScore Pro', која чини 6,99 долари месечно за пристап до дополнителни алатки за мешање, статистиката за композиции качени на веб-страницата и интерфејс без реклами.

Што е недостаток на MuseScore?

Перспективните корисници мора да имаат на ум дека нивната услуга на корисниците е ограничена, а апликациските ажурации се малку и далеку помеѓу нив и покрај разновидната функција која MuseScore понуди.

Главните недостатоци на MuseScore се наведени подолу.

 • Недостаток на поддршка на корисниците: MuseScore корисниците известуваат дека е многу тешко да се контактира со тимот за поддршка, особено кога станува збор за обидот за откажување на премијата по бесплатното судење.
 • Ограничени новости: Апликацијата за MuseScore не нуди регуларни новости, па корисниците остануваат без избор освен да продолжат да ја користат програмата (на подпар ниво) додека не се објави ажурирање кое ги решава проблемите.

MuseScore интерфејс кој ја прикажува алатката миксер за аудио транскрипција, од суштинско значење за музичките креатори.
Мастер аудио транскрипција со користење на миксерот на MuseScore, како што е детално опишано во нашиот сеопфатен водич за транскрипција.

Како музичката транскрипција се разликува од другите видови транскрипција?

Аудио транскрипцијата се разликува од традиционалната транскрипција бидејќи се однесува на претворањето на музиката во пишан формат, наместо говор. Резултатот од аудиото Транскрипција , позната како музичка транскрипција или нотација, е листова музика. Лист музиката ги претставува слушните елементи на песната во пишан формат со создавање на запис од делото.

Традиционалните преписи го претставуваат говорот во пишан формат без никаква референца на терен, ритам или темпо. Музичките преписи се многу потемелни за музичарите да можат да анализираат, пресоздаваат и цртаат инспирација од работата на другите уметници.

Transkriptor: Решение за аудио за текстуална транскрипција

Додека MuseScore нуди интуитивна платформа за претворање на мелодии и хармонии во чаршија музика, тоа е транскрипцијата на аудиото каде Transkriptor сјае, обезбедувајќи беспрекосно решение за претворање на зборовите во текст.

Transkriptorтехнологијата за напреден говор во текст гарантира дека секој Word е заробен, обезбедувајќи јасна и прецизна текстуална верзија на гласовната содржина. Овој процес започнува со внесување на аудио фајлот во Transkriptor или снимање директно на платформата. Потоа софтверот го обработува аудиото, испорачувајќи транскрипција која корисниците можат да ја прегледаат и уредат во рамките на платформата. Обиди се Бесплатно!

Често поставувани прашања

Да, MuseScore им овозможува на корисниците да купат претплата на Pro планот преку еднократна исплата на веб-страницата на компанијата. MuseScore сметки годишно за нивните претплати за премија и нуди разновидни планови за плаќање вклучувајќи еднократна опција за плаќање.

Претплатата за MuseScore Pro чини 6,99 долари месечно, но MuseScore нуди пакет договор со годишна претплата од 49 долари за корисниците кои планираат да ја користат програмата неколку месеци. Купувањето на софтверот за MuseScore годишно наместо месечна основа ја намалува цената од 6,99 долари месечно на 4,08 долари месечно, па тоа е одлична опција за редовни корисници.

MuseScore им овозможува на корисниците да увезуваат аудио датотеки за транскрипција во MusicXML, Compressed Music XML, MIDI и MuseData формати. MuseScore им овозможува на корисниците да увезуваат аудио датотеки во формати од други програми за нотација на музика, како Caella, Bagpipe Music Writer, BB, OvertureScore Writer, Guitar Pro и Power Tab Editor.

Да, MuseScore веб-сајт е слободен за користење и има бесплатна верзија на MuseScore апликација. Сепак, перспективните корисници треба да бидат свесни дека MuseScore веб-сајт и бесплатната MuseScore апликација имаат помалку карактеристики од премиум верзијата, па тие се најпогодни за едноставни музички аранжмани.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст