transcribe wreally наспроти Транскриптор: Што е најдобро?

Двајца поединци, невидени освен рацете и дел од нивниот костум, седат еден спроти друг на дрвена маса.
Транскрипција против Transkriptor: Битката на транскрипциските алатки во дигиталното доба.

Transkriptor 2022-09-20

Transkriptor Logo

Transkriptor

Transcribe Wreally Logo

Транскрибирајте Wreally

Одете на страницата

Одлуката за најдобрата услуга за транскрипција за вашите потреби може да биде тешко кога повеќето нудат слични платформи. Меѓутоа, при изборот помеѓу Transcrib Wreally наспроти Transkriptor, постојат некои клучни разлики кои можат да помогнат.

Подолу, ќе научите сè за разликите помеѓу transcribe wreally и Transkriptor.

Што е Транскрипција Wreally?

transcribe wreally е автоматска платформа за транскрипција за конвертирање на говор или звук во текст. Исто така, има платформа за самотранскрипција, која во суштина е услуга за репродукција на медиуми која додава некои функции за препишување. Тие вклучуваат контролирање на репродукцијата со помош на ножната педала и директно диктирање.

Ги нуди овие услуги преку својата веб-страница на 20 различни јазици. Сепак, неколку се дијалектички варијации на заедничките јазици, а 17 се класифицирани како експериментални. Тие вклучуваат руски, арапски и мандарински.

Како Transkriptor е различен од Транскрипција Wreally?

Транскриптор е услуга за автоматска транскрипција предводена од вештачка интелигенција, обезбедена преку веб-локација и мобилна апликација. Нема опција за само-транскрипција, но ова е навистина потребно само ако сте професионален препишувач.

Transkriptor во моментов може да преведува датотеки на повеќе од 100 јазици. Датотеките мора да се транскрибираат на нивниот оригинален јазик, но текстуалната датотека потоа може да се конвертира на кој било од јазиците достапни на веб-локацијата.

transcribe wreally наспроти Транскриптор: Како функционираат?

Двете услуги се прилично едноставни за користење. Нема смисла да се објаснува услугата за авто-транскрипција на Transcribe Wreally, бидејќи вклучува репродукција на аудио и пишување на она што го слушате. Наместо тоа, еве краток преглед за тоа како функционира услугата за автоматска транскрипција на секоја платформа.

Како работи Transkriptor

За автоматско транскрипција на аудио во текст на Transkriptor, го правите следново:

 1. Најавете се на веб-страницата и поставете ја вашата аудио датотека.
 2. Дозволете услугата да го конвертира вашето аудио, што треба да потрае само неколку минути. Се разбира, подолги или поголеми датотеки ќе потрае малку повеќе време.
 3. Ќе добиете известување кога Transkriptor ќе заврши со конвертирање на вашата датотека. Најавете се повторно на веб-локацијата и завршете ги вашите извонредни задачи.
 4. Користете ја интегрираната алатка за уредување на страницата за да направите мали промени, како што се нејасни зборови или проблеми со звучниците.
 5. Користете ја алатката за уредување за да додадете звучници и временски ознаки доколку е потребно.
 6. Преземете ја готовата текстуална датотека во формат по ваш избор. Тие вклучуваат TXT, SRT и Word.

Како навистина transcribe wreally

Процесот за создавање текстуална датотека на Transscribe Wreally е доста сличен:

 1. Најавете се на веб-страницата и поставете ја автоматската транскрипција. Ова вклучува избор на јазик.
 2. Поставете ја вашата аудио датотека. Може да биде максимум 2 GB или 5 часа во должина.
 3. Откако датотеката ќе се конвертира, таа ќе се појави на страницата за транскрипција.
 4. Оттука, можете да ги направите сите потребни уредувања, како што се исправање зборови и звучници.
 5. Конечно, преземете ја датотеката во избраниот формат на текст.

transcribe wreally наспроти Транскриптор: цени

Кога користите услуга за транскрипција, цената е очигледно важен фактор. Еве како се споредуваат структурите за цени за transcribe wreally наспроти Транскриптор.

Автоматската услуга на Транскрипција на Wreally е 20 долари годишно плус 6 долари на час. Накратко, ова значи дека плаќате 20 долари без разлика дали навистина препишувате нешто, иако тоа ви дава пристап и до услугата за самотранскрипција.

Цената од 6 долари на час вклучува автоматска идентификација на звучниците и временски ознаки, како и пресврт од помалку од 1 час по датотека (под услов да е под максималната големина на датотеката). transcribe wreally исто така нуди групни лиценци и сопствени планови, но мора да ги контактирате директно за понуда.

Транскриптор нуди 3 нивоа на цени. Најевтиниот е 9,99 долари месечно, потоа 14,99 долари и 24,99 долари годишно. Нивото Lite вклучува 5 часа транскрипција месечно, што се зголемува на 20 и 40 часа месечно за повисоките нивоа. Можете исто така да плаќате за овие месечно, но годишната цена во суштина ви дава 2-месечен попуст.

Транскриптор нуди и тимски планови, кои започнуваат од 30 долари месечно по член. Ова вклучува 50 часа транскрипција по лице. Ќе најдете и сопствена опција, но ова е цитирано на барање.

transcribe wreally наспроти Транскриптор: која цена е подобра?

Откако ќе почнете да ги разгледувате тарифите за час за транскрипција, може да биде малку збунувачки да се утврди најсоодветната цена. Но, погледнете го вака:

Нивото на Transkriptor’s Lite вклучува 5 часа месечно, што е 60 часа годишно, за 99,90 долари. transcribe wreally има претплата од 20 долари годишно, а 60 часа месечно по нејзината цена би била 360 долари. Како таков, неговиот вкупен износ би бил 380 долари годишно за ефективно истата услуга. Ова е значително поскапо од највисокото ниво на Transkriptor, кое нуди 40 часа месечно.

transcribe wreally наспроти Транскриптор: Точност

Услугите за автоматска транскрипција користат вештачка интелигенција за да го претворат говорот во текст и ниту една услуга не е 100% точна. transcribe wreally тврди дека има точност до 90%, иако веројатно би можела да биде малку повисока ако датотеката е со добар квалитет.

Transkriptor тврди дека има меѓу 80 и 99% точност. Повторно, ова се заснова на фактори како што се квалитетот на звукот и јачината на акцентите на сите звучници. Точноста од 99% е отприлика најмногу што можете да очекувате од платформа управувана со вештачка интелигенција.

Transcribe Wreally наспроти транскриптор: Типови датотеки

Флексибилноста на типовите на датотеки е важна за лесно користење при прикачување аудио и преземање текст. Transcribe Wreally поддржува широк опсег на аудио датотеки, како и Transkriptor. За текстуални датотеки, и двете нудат .doc, TXT и SRT.

Конечни размислувања за Transcribe Wreally наспроти Транскриптор

На крајот на краиштата е невозможно да се одлучи која платформа е подобра за вашите потреби. Како и да е, во дебатата за „Transcribe Wreally vs. Transkriptor“, „Транскриптор“ е подобра опција . Додадете ја на ова неговата поголема прецизност и флексибилни опции за пристап, и тоа е потенцијално подобра платформа за користење.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст