Изберете го најдобриот софтвер за транскрипција

Транскрипциски софтвер навестен од лице што работи доцни, монитори кои покажуваат напредни бранови форми и податоци
Истражете го светот на транскрипцискиот софтвер за да го направите вистинскиот избор за вашите потреби

Transkriptor 2021-09-25

Автоматската транскрипција може да заштеди време и пари, но само кога ќе го изберете вистинскиот софтвер за транскрипција.

Зошто е неопходен софтвер за транскрипција?

Софтверот за транскрипција е од суштинско значење бидејќи лесно го претвора аудио говорот во пишана форма, што е неопходно за широк опсег на апликации. Тие вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Брзо и лесно: софтверот за транскрипција го прави препишувањето брзо и лесно. Софтверот ја врши целата работа за мала надокнада, помалку од плаќање на транскриптор. Можно е да се користат висококвалитетни транскрипти на аудио или видео на неколку начини.
 • Подобрување на оптимизација: Видеото е меѓу најпопуларните медиуми во моментов. Трендовите покажуваат дека популарноста само ќе се зголемува. Да се ​​има достапна транскрипција нуди повеќе можности вклучувајќи оптимизација . Овој допир ви помага да ги придобиете клиентите и да ја изградите вашата база за водечки.
 • Пристапност : Транскрипцијата, особено за преводи, е исто така услов за пристапност. Транскрипцијата и преводите со видеата им овозможуваат на широк спектар на луѓе да им пристапат.

Што да барате во софтверот за автоматска транскрипција?

Изборот на провајдер на софтвер за транскрипција бара многу размислувања. Лошиот избор резултира со тоа што компанијата инвестира повеќе ресурси од она што е буџетирано за проект. Одмерувањето на опциите за софтверот за транскрипција пред да се избере според овие критериуми е рационален избор.

Кои критериуми да се земат предвид за најдобар софтвер за транскрипција?

Подолу се дадени критериумите што треба да се проценат пред да се избере вистинскиот софтвер за транскрипција:

 • Точност на софтверот : Точноста е од витално значење со автоматското преведување. Без него, веројатно ќе помине многу часови за да ги коригира видео и аудио транскриптите. Можно е да се забележат непријатни грешки ако софтверот за транскрипција не е точен. Проверете ги резултатите за точноста за секој софтвер што го разгледувате.
 • Брзина на софтвер : Во денешниот свет, брзината е од витално значење за бизнисите. Користењето на софтвер за транскрипција не прави многу добро ако не може навремено да испорача транскрипти или е побавно од човечката транскрипција. Бидејќи брзината е од витално значење, многу опции за софтвер за транскрипција ветуваат брза испорака. Внимателно проценете ги нивните тврдења.
 • Ниво на безбедност на софтверот : Деновиве безбедноста е врвен приоритет за секоја компанија. Овој критериум е клучен ако поминува низ облакот. Во спротивно, постои можност датотеките да завршат споделени преку интернет. Безбедноста е исто така од витално значење за усогласеноста. Заштитете ги податоците под различни акти за заштита на потрошувачите, како што се GDPR и CCPA.
 • Јазична поддршка : Капацитетот за повеќе јазици е корисен за достигнување на повеќе пазари. Штом компанијата значително ќе порасне и ќе работи ширум светот, нудењето содржина на повеќе јазици има смисла.
 • Временски печати и одвоени звучници : Изборот да се вклучат временски печати и звучници во транскрипцијата често е корисен. Овие опции ја подобруваат корисноста на вашиот препис. Особено, идентификацијата на говорникот е корисна за интервјуа за објавување. Опциите за временскиот печат и ID на звучникот исто така помагаат во креирањето на преводи.

Некој кој го бара најдобриот софтвер за транскрипција

Кои опции да се разгледаат за вистинскиот софтвер?

Подолу се дадени опциите што ги обезбедува добриот софтвер за транскрипција:

 • Опции за титл : преводите се суштинско внимание за компаниите. Обезбедување висококвалитетни преводи или преку . TXT или. SRT-датотеката обезбедува точност. Сепак, многу услуги за транскрипција обезбедуваат само транскрипција, што се разликува од преводите. Изборот на услуга за транскрипција што нуди транскрипција и преводи е разумен избор. Дополнително, единечната претплата резултира со заштеда на пари.
 • Опции за уредување : додека транскрипцијата со вештачка интелигенција е до 99,9% во право, можно е транскриптот сè уште да содржи грешки. Ако имате практична опција за поправање на тие грешки во услугата за транскрипција, ќе заштедите време. Исто така, ќе заштедите пари бидејќи нема да има потреба од друг софтвер за уредување. Општо земено, софтверот за транскрипција кој има уредник каде што можете да ја репродуцирате снимката и да го гледате текстот истовремено е идеален.
 • Опции за извоз: Неопходно е и разгледување на опциите за примање датотеки. Најдобрите датотеки се оние што можат да се користат директно без конверзија. Проверката на компатибилноста на форматите на датотеки каде што ќе се прикажуваат резултатите е од суштинско значење пред да изберете софтвер. Датотеките Word и.TXT се меѓу вообичаените избори. За преводите е потребен софтвер кој нуди SRT. Без таков софтвер, форматите на датотеки мора постојано да се конвертираат, заземајќи значителен временски период.
најдобриот софтвер за автоматска трансрипција
Слика 1 Фотографија од Глен Карстенс-Петерс на Unsplash

Најчесто поставувани прашања

Што е софтвер за транскрипција?

Софтверот за транскрипција помага да се трансформираат човечките изговорени зборови во пишан текст. И аудио и видео датотеките имаат потенцијал да се транскрибираат, било преку рачни или автоматски средства. Нудејќи уредување од прелистувачот и повеќе јазици за транскрипција, Transkriptor ги обезбедува сите претпочитани функции по мал дел од цената.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст