Како да конвертирате аудио во текст во PowerPoint

Претворање на аудио во текст во PowerPoint демонстрирано со презентациски слајд.
Конвертирајте го аудиото во текст во PowerPoint без напор, зајакнувајќи ги вашите презентации.

Transkriptor 2024-01-17

Microsoft PowerPoint останува една од премиерните апликации за градење презентации и таа се користи широко во бизнисот и образованието. Користејќи го овој софтвер можете да креирате сложени презентации кои вклучуваат мултимедијални исечоци како аудио клипови и видеа.

Аспект на PowerPoint кој често се занемарува, сепак, ги користи овие мултимедијални клипови и има пристап до аудиото на попријатен за корисникот начин. Тука транскрипцијата и аудио претворањето се корисни и во овој водич, гледам како да го претворам аудиото во текст во PowerPoint.

Таблет на тастатура која прикажува PowerPoint лого, подготвено за претворање на аудио до текст.
Конвертирајте го аудиото во текст бесцелно во PowerPoint презентации.

Разбирање на аудио способностите на PowerPoint

Пред да го погледнеме аудиото на текст онлајн алатки и како да конвертираме PowerPoint аудио, треба да разбереме како се користи аудио во програмата и ова вклучува:

 • Вградени видеа со аудио.
 • Вградени аудио фајлови.
 • Аудио генерирано од презентерот.


Прво, видео датотеките можат да бидат вградени во PowerPoint лизгачи за да обезбедат интерактивни мултимедијални содржини. Овие видеа обично имаат придружно аудио. На пример, бизнис презентацијата може да вклучува демонстрационо видео за производи.

Второ, самостојните аудио датотеки како MP3 датотеки можат да бидат вградени во PowerPoint слајдови. Ова може да биде нешто како пример за птичја песна во презентација на природата, или историска приказна снимена од воен ветеран.

На крајот, има аудио генерирано од самата презентација која може да го вклучи говорот на презентерот, и интеракциите со публиката.

Ова се трите потенцијални аудио елементи кои можат да бидат вклучени во PowerPoint презентации и мора да размислите кои сакате да ги претворите во текст бидејќи го прави процесот прилично различен.

Различните начини на транскрибирање PowerPoint аудио

Откако ќе одлучите кои елементи на PowerPoint презентација сакате да транскрибирате, постојат неколку начини за конвертирање на аудиото за кое дискутирам подолу.

Метод 1 - Снимање на презентација во живо

Ако гледате презентација во живо PowerPoint како на предавање или деловниот состанок, наједноставниот метод е да ја снимите презентацијата и потоа да ја качите резултирачката датотека на транскрипција од аудио на текст. За да го направите ова, направете ги следните чекори:

 1. Користете аудио рекордер за снимање на презентацијата.
 2. Добијте го добиениот аудио фајл на заедничка локација.
 3. Качете го аудио фајлот на онлајн транскрипција.
 4. Зачувајте ја резултирачката текстуална датотека.

Иако ова е јасен метод, неколку штети можат да ја ограничат соодветноста. Прво, ви треба дозвола за снимање на презентацијата.

Второ, квалитетот на аудиото би можел да биде лош во зависност од вашата близина до говорникот или излезниот уред за PowerPoint презентација. Исто така, може да има интерференција и загадување на бучавата. Овие фактори можат да го намалат квалитетот на транскрипцијата.

Ако можете да ги контролирате овие кавери тогаш лесно можете да добиете детални транскрипции од PowerPoint презентации, вклучувајќи ги и интеракцијата со публиката и влезот од презентерот кој може да биде вреден.

PowerPoint интерфејс кој ја истакнува функцијата 'Диктирај' за претворање на аудио во текст.
Поедностави го работниот процес со претворање на аудио во текст со алатката Dictate на PowerPoint.

Метод 2 - Користење на PowerPointалатка за диктација од говор до текст

Microsoft PowerPoint има алатка за диктација од говор до текст, но ова се користи на креативен начин - не за создавање на транскрипти.

Оваа алатка е фантастична ако имате идеи во главата кои сакате да ги користите во вашата PowerPoint. Во суштина, го диктирате она што сакате да го вклучите во PowerPoint слајдови и алатката автоматски го пишува!

 1. Отвори нова PowerPoint презентација.
 2. Кликнете на Home > Диктирај.
 3. Чекајте копчето да одговори и да почнете да снимате.
 4. Кликнете на лизгањето каде што сакате да се појави текстот.
 5. Почни да зборуваш!

Оваа диктациска служба функционира добро, но морате вербално да ја вметнете интерпункцијата велејќи "знак за прашалник" на пример кој може да биде досаден.

Уредување на текст на PowerPoint, зајакнување на пристапноста на презентацијата.
PowerPoint карактеристики го рационализираат претворањето на текстот во аудио за појасна комуникација.

Метод 3 - Користење на транскрипциска услуга на трети

Ако имате пристап до оригиналната PowerPoint датотека можете да користите транскрипциона услуга од трета страна која е далеку најбрз метод и дава најдобри резултати. Некои транскрипциски услуги ви овозможуваат да ја качите целата PowerPoint датотека, но повеќето бараат да ги качите само вградените аудио фајлови од презентацијата.

 1. Отвори ја PowerPoint презентација.
 2. Оди до лизгачите со вградените аудио фајлови.
 3. Со десен клик на вградениот аудио или видео фајл.
 4. На поп-кутијата кликнете на "Save Media as".
 5. Изберете ја локацијата и името на датотеката.
 6. Кликни заштеди.
 7. Повторете го ова за сите аудио/видео фајлови во презентацијата.

Овој едноставен процес ви дава аудио или видео фајлови кои потоа можат да бидат качени на онлајн сервис за транскрипција на аудио-текст. Оттаму аудиото за презентација се претвора и добивате транскрибиран текстуални документи.

Ова е најлесниот процес и единствен недостаток е ако PowerPoint презентација има повеќе слајдови и аудио датотеки каде што мора да ги заштедите сите поединечно.

Најмногу од PowerPoint презентации со аудио транскрипција

Како да го конвертирате аудиото во текст во PowerPoint е незгодно, но како што можете да видите, со оваа способност, лесно можете да извлечете важни аудио информации од презентациите за идна употреба. Ова ви дава поголема флексибилност и значи дека не мора да губите време континуирано реприза на презентациското аудио за да го запишете она што беше кажано.

Често поставувани прашања

Претворањето на аудио во текст во PowerPoint овозможува лесно извлекување на важни информации од презентациите, зајакнување на употребливоста и елиминирање на потребата за постојано реприза на аудио содржината.

Најбрз и најефикасен метод за претворање на аудио во текст во PowerPoint е користење на транскрипциона услуга од трета страна. Овој метод вклучува зачувување на вградените аудио датотеки од вашата PowerPoint презентација и потоа нивно качување на онлајн сервис за транскрипција од аудио-текст. Обезбедува точни резултати и ви ја заштедува временската задача за рачна транскрипција.

Форматот за зачувување на транскрибиран текст од PowerPoint презентации често зависи од користениот транскрипциски сервис или софтвер. Повеќето транскрипциски услуги го обезбедуваат транскрипцискиот текст во најчесто користени формати како обичен текст (TXT), Microsoft Word (DOCx) или PDF. Можете обично да го извезувате транскрибираниот текст во други апликации, како што се тексто-процесори или презентациски софтвер, за понатамошно уредување или интеграција во вашата PowerPoint презентација.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст