Како да ги транскрибирате објавите на Apple во 2022 година

Apple подкасти и транскрипциски алатки со лаптоп, слушалки и микрофон на дрвена маса
Трансформирајте ги вашите омилени Apple подкаст епизоди во читливи сценарија со најновите техники на транскрипција.

Transkriptor 2022-08-29

Најдобрата опција за транскрипција на подкасти на Apple на крајот зависи од тоа дали ја поседувате оригиналната содржина. Ако го направите тоа, многу е полесно да креирате транскрипција на објава. Но, ако сакате да препишете туѓа содржина, само треба да додадете неколку дополнителни чекори.

Во оваа статија, ќе разгледаме како да ги препишеме подкастите на Apple. Ќе ги поминеме чекорите и за оригиналната и за содржината од трета страна.

Како да ги транскрибирате објавите на Apple

Чекорите подолу се наменети за сопственици на оригинална содржина, т.е. подкаст што самите сте го снимиле. Препишувањето туѓ подкаст вклучува повеќе чекори и има и други алатки кои можат да помогнат во тоа.

Како рачно да ги транскрибирате објавите на Apple?

Првата опција за тоа како да ги препишете подкастите на Apple е тоа да го направите рачно. Еве како би го направиле ова:

 1. Слушајте ја аудио датотеката и почнете да запишувате што е кажано. Не фокусирајте се премногу на звучниците (ако има повеќе од еден), бидејќи можете да го додадете ова подоцна. Во најмала рака, додадете прекин на линијата секој пат кога некој нов зборува.
 2. На второ слушање, почнете да го средувате текстот со корекција на правописот и граматиката врз основа на она што звучи логично. Ако сте во можност, додадете звучници во оваа фаза за да заштедите време.
 3. Следно, слушајте повторно и додајте звучници и временски печати. Во оваа фаза, треба да се фокусирате и на тоа да направите сè што е можно попрецизно, вклучително и прекини на реченици и потенцијално двосмислени зборови.

Како да направите рачна транскрипција попрецизна

Препишувањето подкаст е веројатно полесно отколку создавање транскрипција на состанок. Ова е затоа што:

 • Теоретски, треба да имате скрипта за подкастот. Ако е така, создавањето на транскрипција ќе значи само мали прилагодувања на оригиналната скрипта.
 • Најверојатно ќе има помалку звучници на подкаст, а темите ќе бидат повеќе фокусирани. Повторно, ова ја прави рачната транскрипција полесен процес бидејќи можете полесно да ја предвидите или следите дискусијата.
 • Транскрипцијата на подкаст најверојатно ќе биде интелигентна дословно. Ова значи дека нема да вклучите паузи или зборови за пополнување, како што се „ми се допаѓа“ и „хм“. Ако ова е вистина, потпирањето на вашата оригинална скрипта би требало да ги направи работите многу поуправливи.

Друг совет зависи од тоа како го снимате вашиот подкаст. Ако вие и вашите гости комуницирате преку платформа за видео конференции (како што се Google Meets или Zoom), вклучете титлови во живо. Потоа, снимајте го видеото и користете ги натписите како основа за вашата транскрипција.

Apple Podcasts е една од водечките платформи за подкасти

Како автоматски да ги транскрибирам објавите на Apple?

Алтернативен метод за транскрипција на подкасти на Apple е да се користи платформа за автоматска транскрипција. Услугата како Transkriptor може да транскрибира аудио или видео снимка со минимална вклученост. Чекорите се како што следува:

 1. Поставете ја вашата снимка на платформата за транскрипција.
 2. Дозволете му да ја препише содржината, што треба да потрае само неколку минути.
 3. Прочитајте ја датотеката и направете ги потребните промени.
 4. Преземете го текстот во избраниот формат на датотека.

За време на процесот на уредување, ќе треба да ги поправите сите помали грешки, како што се двосмислени зборови или интерпункциски знаци. Исто така, можеби ќе треба да ги распоредите звучниците и да ги приспособите параграфите во зависност од оригиналната структура на аудиото.

Како да направите автоматска транскрипција попрецизна

Во зависност од платформата што ја користите, прецизноста може да биде висока до 99%. Сепак, постојат неколку работи што можете да ги направите за да помогнете:

 • Минимизирајте го шумот во позадина за време на снимањето. Идеално, користете динамични микрофони бидејќи тоа ги намалува пречките од другите звучници.
 • Зборувајте полека и јасно секогаш кога е можно. Ако снимате подкаст, сепак треба да го правите ова.
 • Погрижете се да го имате нивото на микрофонот со вашата уста и да имате инсталирано филтер за попирање. Ова ќе го направи снимањето појасно.

Како да се транскрибира содржина од трета страна?

Ако сакате да препишете туѓ подкаст на Apple, можете да ги следите чекорите погоре. Сепак, прво ќе ви треба копија од аудиото. Еве неколку предлози како да го добиете:

 • Преземете го подкастот. Во зависност од платформата што ја користите, преземањето на компјутер ќе работи.
 • На мобилен, користете го рекордерот на екранот. Ова ќе создаде видео, но ќе го вклучи и аудиото на подкастот.
 • Користете софтвер за снимање од трета страна.

Во зависност од тоа што планирате да направите со содржината, можеби ќе ви треба прво дозвола од сопственикот. Не треба ако е за лична употреба, но ќе го направите ако планирате да го претворите во јавна содржина.

Зошто да се препишуваат поткасти на Apple?

Претпоставувајќи дека вие сте креаторот на содржината, постојат бројни причини зошто можеби сакате да ги препишувате подкастите на Apple. Тие вклучуваат:

 • Креирање белешки за прикажување. Имањето транскрипција на подкаст ја подобрува пристапноста бидејќи тоа значи дека оние со оштетен слух сè уште можат да уживаат во вашата содржина. Можете едноставно да ја додадете транскрипцијата како белешки за прикажување или линк до вашата веб-локација.
 • Создавање нова содржина. Слично на тоа, можете да ја користите транскрипцијата како основа за други форми на содржина, како што се објави на блогови и натписи на социјалните медиуми.
 • Подобрување на оптимизација. Аудио и видео содржините не се пребаруваат на ист начин како текстот. Како такво, додавањето транскрипција на објава на Apple им помага на луѓето да ја најдат вашата содржина кога користат пребарувач.

Накратко, знаењето како да ги препишете подкастите на Apple може да му помогне на вашиот бренд да биде попристапен и поавторитативен.

Често поставувани прашања за објавите на Apple

Во моментов нема начин да се преведе аудио од подкаст на Apple. Сепак, можете лесно да ја преведете датотеката за транскрипција користејќи која било алатка за превод. Можеби вреди да се има мајчин говорник да ја уредува содржината потоа.

За најдобра видливост на оптимизација, вклучете го транскриптот директно во белешките за шоуто. Ова е најлесно ако ја хостирате страницата на вашата веб-локација, но е помалку ако е хостирана на апликација. Алтернативно, вклучете линк во белешките за емисијата до надворешна страница, но ова не помага со оптимизација. Во секој случај, наведете во вашиот подкаст дека е достапна транскрипција и каде луѓето можат да ја најдат.

Не е законски услов да се препишуваат подкасти на Apple во повеќето ситуации. Во САД, може да се применуваат прописите на ADA, но ова главно се однесува на субјектите на јавниот сервис. Без оглед на тоа во која земја се наоѓате или целта на вашиот подкаст, создавањето на транскрипција е секогаш добра идеја.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст