14 Најдобар софтвер за слободна диктација

Најдобар бесплатен софтвер за диктација прикажан со детална илустрација на коцка за микрофонско коло.
Откријте го најдобриот бесплатен софтвер за диктација за зајакнување на продуктивноста без никакви трошоци.

Transkriptor 2024-01-17

Диктацијата, исто така позната како говор на текст, се однесува на процесот на зборување на уред кој ги претвора зборовите во пишан текст. Софтверот за диктација им овозможува на луѓето да пишуваат реченици зборувајќи ги, наместо да ги пишуваат. Софтверот за диктација им овозможува на корисниците да пишуваат без да се потпираат на тастатура, овозможувајќи им брзо да ги документираат своите идеи.

Софтверот за диктација е суштинска помошна технологија за корисниците со визуелни оштетувања, физички попречености или разлики во учењето кои влијаат на нивната способност за типување. Бесплатниот софтвер за диктација има ограничувања за должината или бројот на аудио датотеки кои корисникот може да ги качува месечно. Размислете за границите при изборот на бесплатен софтвер за диктација.

14-те најдобри слободни софтвери за диктација се наведени подолу.

 1. Google Диктација: Вградената алатка за диктација на Google обезбедува можности за гласовна команда, уредување во реално време и предвидување на текст за корекција на погрешно напишани зборови.
 2. Windows препознавање на говорот: Сите Microsoft уреди кои работат Windows 10 или повисоки имаат Microsoftвградена диктација. Диктацијата нуди да се префрли помеѓу пишување и диктација, висока точност и прилагодлив речник.
 3. TalkTyper : Основна алатка за диктација која е погодна за компонирање на кратка содржина, нудејќи го истото предвидување на текстот како Google Диктација.
 4. Speechnotes: Google Chrome продолжување кое го извезува комплетираниот транскрипт на избраниот софтвер од трета страна.
 5. Dictation.io: W eb-базирана алатка со извонредна јазична покриеност, поддршка на 135 јазици, но само компатибилна со Google Chrome.
 6. Нота AI говор на текстов софтвер: Диктацијата базирана на прелистувачот обезбедува зајакната безбедност и синхронизација, што овозможува полесно работење на истите проекти.
 7. Microsoft Word: Функцијата за Microsoft 365 диктација гарантира точност со учење на гласот на корисникот со текот на времето.
 8. Dragon Professional: Dragon Lite, бесплатната верзија на Dragon Professional, е достапна за 1 неделно судење. Верзијата Lite е најпогодна за кратки проекти.
 9. Sobolsoft: Основен конвертор за говор во текст кој е лесен за корисник и лесен за совладување. Совршен избор за нови корисници со ограничени вештини.
 10. Otter: H ighly точен софтвер за диктација достигнувајќи 96%, со интуитивен интерфејс.
 11. Microsoft Транскрипција: Microsoft Word претстави нова функција за аудио транскрипција која поддржува и аудио во живо и претходно снимено. Оваа функција е достапна без никакви ограничувања на транскрипција за корисниците на Word на веб .
 12. Trint: U сер-пријателска платформа за диктација со тастатура прекини, опции за превод и колаборативни карактеристики.
 13. FireFlies: D платформа за иктирање достигнувајќи 98% точност, со автоматски филтри категоризација на информации врз основа на чувства, теми и теми.
 14. Converse Smartly: Изнемоштен говор на текстуален софтвер кој автоматски го анализира транскриптот за да ги идентификува трендовите и моделите.

Рачно држејќи смартфон со подготвено пребарување на гласот на Google, симболизирајќи го софтверот за диктација.
Откријте го врвниот бесплатен софтвер за диктација за ефикасно претворање во глас во текст на вашите уреди.

1. Google Диктација

Google диктација, исто така позната како Google Voice Typing, е алатка за бесплатна диктација компатибилна со сите веб прелистувачи. Google диктација доаѓа опремена со гласовна команда, овозможувајќи им на корисниците да го уредуваат и форматираат транскриптот во реално време. Google Диктацијата има предвидување на текстот, што укажува на веројатно алтернативи на погрешно напишани зборови.

Google Диктација поддржува само аудио во живо, ограничувајќи ги корисниците бидејќи не можат да внесуваат претходно снимени датотеки. Карактеристиките на гласовната команда се достапни само на англиски јазик, и покрај обемното покривање на јазикот на софтверот.

2. Windows препознавање на говор

Windows Препознавање на говор е достапен без дополнителни трошоци на било кој Microsoft уред користејќи Windows 10 софтвер или погоре. Windows Препознавање на говорот има скратен пат кој им дозволува на корисниците лесно да се префрлат помеѓу користењето на тастатурата и диктацијата. Windows препознавање на говор користи вештачка интелигенција за да се обезбеди висока точност со учење на говорните модели на корисникот. Windows Препознавање на говор нуди прилагодлив речник за зајакнато корисническо искуство.

Windows Препознавање на говор ги чува контекстите, граматиката и речникот потребни за да се научи гласот на корисникот во сопствената база на податоци. Windows функцијата за диктација на препознавање на говор е ограничена, работејќи само кога уредот е онлајн.

3. TalkTyper

TalkTyper го користи Google Voice алгоритам, па корисниците мора да имаат инсталирано Google Chrome за да го користат. TalkTyper е основна алатка со ограничени карактеристики, погодна за производство на пократки содржини како мејлови или постови на социјалните медиуми. TalkTyper нуди веројатни алтернативи за погрешно напишани или неправилно препознаени зборови.

TalkType е достапен за секој со компјутер и е лесен за користење. Опаѓањето е тоа што иако поддржува само еден јазик, неговата точност е малку ниска и се бори со разбирањето на акцентираниот англиски јазик.

4. Говорни белешки

Говорни белешки е продолжување на диктацијата за Google Chrome, која го извезува транскриптот во избрана програма како Gmail или WordPress. Говорните белешки се компатибилни со Google Drive за лесен пристап, уредување и споделување. Софтверот ги опремува корисниците на Говор забелешки со паметна капитализација, автоматска проверка на правописот и авто-заштеда за подобрување на нивното искуство.

Корисниците забележуваат дека на говорните белешки им недостасуваат напредни карактеристики, како опциите за форматирање и сеопфатните алатки за уредување. Софтверот е подобар за помали диктациони задачи.

5. Dictation.io

Dictation.io е бесплатна веб-базирана алатка за диктација со извонредна јазична покриеност со поддршка на 135 јазици. Функцијата за гласовна команда во софтверот им овозможува на корисниците лесно да додаваат пункција, форматирање и специјални карактери. Корисниците се способни да го направат ова без да имаат потреба да користат тастатура или глушец, правејќи го процесот потечен и попријатен за корисникот.

Dictation.io користи Googleмоторот за препознавање на говор, што значи дека софтверот е компатибилен само со Google Chrome прелистувач. Windows и Mac корисници треба да инсталираат Google за да го користат.

6. Нота AI говор на текстовен софтвер

Notta е апликација за диктација базирана на прелистувач, достапна како веб-страница и како iOS-Android апликација. Notta нуди широка јазична покриеност, висока безбедност за доверливи информации и вкрстување на уредот за рационализирање на прекинувачот помеѓу различни додатоци.

Корисниците известуваат дека Notta може да произведе точен транскрипција и покрај бучавата во позадината и лошиот квалитет на влезното аудио. Честите грешки во структурата на речениците и несигурната идентификација на говорниците ја откажуваат оваа корист.

Интерфејс на word процесор со функција за диктација за впишување на текст преку глас.
Зајакнете ја вашата продуктивност со ефикасен софтвер за диктација за слободни раце.

7. Microsoft Word

Microsoft Word има функција за диктација, вклучена со сите Microsoft 365 претплати, која работи со било кој уред овозможен со микрофон. Корисниците имаат опција да диктираат на 29 јазици кои Microsoft Word поддржуваат. Корисниците користат некој од 36-те дополнителни 'прегледни' јазици, кои имаат пониска точност или ограничени опции за препункција.

Точноста на Microsoft Word диктација се подобрува со текот на времето, бидејќи софтверот собира повеќе податоци за обука и ја обучува вештачката интелигенција, но е достапна само за Windows корисници.

8. Dragon Професионалец

Софтверот за Dragon професионална диктација е достапен 1 недела без никакви трошоци. Dragon Professional користи најсовремена технологија за длабоко учење за да гарантира 99% како што софтверот учи и се адаптира на гласот на корисникот.

Корисниците можат да пристапат само до бесплатната верзија на Dragon Professional за 1 недела, па софтверот е совршен за еднократните корисници во потрага по софистициран софтвер кој дава висококвалитетни резултати.

9. Sobolsoft

Sobolsoft е слободен говор на софтверот за претворање на текст кој им овозможува на корисниците 500 минути диктација секој месец. Sobolsoft поддржува само претходно снимени аудио датотеки, во MP3 формат, а не диктација во живо. Софтверот Sobolsoft е компатибилен со Windows и Mac, лесен за корисник и лесен за совладување, што го прави совршен избор за почетници корисници со ограничени технички вештини.

Sobolsoft е застарен, во споредба со напредните софтвери за диктација, поддржани од најсовремената вештачка интелигенција и опремени со софистицирани карактеристики.

10. Otter

Otter.AI е бесплатна платформа за автоматска транскрипција, достапна како веб страница и мобилна апликација. Бесплатната претплата им дава право на корисниците на 300 минути транскрипција и 3 увезени аудио фајлови месечно, што значи дека е совршено за транскрибирање на мејлови, есеи и извештаи. Распоредот на Otter.AI софтвер е јасен и интуитивен, што им овозможува на корисниците лесно да пронајдат, уредат, истакнат и споделат транскрипции.

Вештачката интелигенција во Otter.AI софтвер гарантира 96% точност и прилагодено искуство каде што го учи начинот на кој корисникот зборува, што и двете заштедуваат време со минимизирање на потребата за "чистење" на транскрипцијата за време на уредувањето.

11. Microsoft Транскрипција

Microsoft Транскрибирајте го името на новата функција за аудио транскрипција во Word, поддржувајќи го говорот во живо и претходно снимени аудио фајлови. Microsoft Транскрипција им дава право на офлајн корисниците на Word до пет часа качени аудио, и без ограничувања на транскрипција за онлајн корисниците на Word на веб.

Корисниците се способни да слушаат делови од транскрипцијата во Microsoft Транскрипција, која е карактеристика која оди во други софтвери за диктација. Microsoft Транскрипција им овозможува на корисниците да забележуваат заедно со снимката, и да вметнат текст од завршениот транскрипција во забелешките по фактот.

12. Trint

Trint ги претвора аудио и видео датотеките во текст во еден софтвер, со различни опции за преведување, уредување и соработка. Trint интерфејс е неверојатно кориснички пријателски, со додадена корист од тастатурата за лесна навигација и истакнување или забележување на текст за уредување на погодност.

Корисниците известуваат дека и покрај придобивките на Trintкако опција за буџетска диктација, софтверот се бори да се диференцира помеѓу звучниците и позадинската бучава предизвикува значајни грешки во транскрипцијата.

13. FireFlies

FireFlies е говор на текстуалниот софтвер чија точност од 98%, пресметана со користење на зборовна стапка на грешка (WER), ривали Google и Microsoftвградени алатки. FireFlies ја зголеми леснотијата на корисниците со автоматски филтри кои ги категоризираат информациите врз основа на чувствата, говорниците, датумите, темите и темите за да заштедат време и да направат наоѓањето на конкретни детали неверојатно лесно. Функцијата Threads во FireFlies им овозможува на корисниците да додаваат, да одговорат и да ги уредуваат коментарите од временски периоди во транскрипцијата.

FireFlies е популарен кај корисниците кои се загрижени за доверливоста, бидејќи неговите податоци се шифрирани од крај до крај и хостирани во база на податоци која се придржува до највисоките безбедносни стандарди.

14. Размислете паметно.

Converse Smartly е напреден говор на текстуалниот софтвер кој ги транскрибира аудио датотеките во уредлив текст, додека ги истакнува темите, диференцира меѓу звучниците и изведува анализа на сентиментите. Најистакната карактеристика на Converse Smartly е анализата на текстот која автоматски ги идентификува трендовите и моделите во завршената транскрипција.

Converse Smartly, изграден на IBM Watson говор API, еден од најмоќните софтвери за препознавање на говор гарантира висока точност и брзина во еднакви делови. Converse Smartly бара само интернет конекција за извршување на диктација.

Што е Диктација?

Диктацијата е процес каде што говорните зборови се претвораат во пишан текст. Диктацијата може да се направи рачно, каде што едно лице зборува, а друго го запишува она што се вели, или преку користење на технологија како што е софтверот за диктација. Диктацијата вклучува зборување со уред кој користи софтвер за препознавање глас за транскрипција на изговорените зборови во текст во контекст на технологијата.

Која е целта на софтверот за диктација?

Целта на софтверот за диктација е да ги трансформира изговорените зборови во пишан текст, обезбедувајќи слободен начин за интеракција со компјутери и дигитални уреди. Технологијата е особено корисна за поединци кои имаат потешкотии кои го отежнуваат традиционалното пишување. Софтверот за диктација им овозможува да користат компјутери и други уреди полесно, зајакнувајќи ја пристапноста.

Кои се придобивките од користењето на софтверот за диктација?

Придобивките од користењето на софтверот за диктација се наведени подолу.

 • Ја зголемува брзината: Зборувањето е многу побрзо од пишувањето. Софтверот за диктација им овозможува на корисниците да ги фатат своите мисли толку брзо колку што мислат за нив.
 • Ја зајакнува продуктивноста: Диктацијата често е досадна и потрошувачка на време задача. Софтверот за диктација им заштедува на поединците драгоцено време, овозможувајќи им мултитаскирање додека диктираат или едноставно ја насочуваат својата енергија кон посложени задачи.
 • Го намалува физичкиот притисок: Користењето на софтверот за диктација ги спречува болките во очите, вратот и рацете да пишуваат на тастатурата за долги временски периоди.
 • Гарантира пристапност: Софтверот за диктација им овозможува на корисниците со оштетување на видот, физички попречености и разлики во учењето да пристапат до пишување на ист начин како што прават и лицата кои не се инвалиди.
 • Го подобрува протокот: Блокот на писателот или стравот од празната страница спречува многу луѓе да произведуваат содржини. Корисниците се способни да "добиваат зборови на хартија" побрзо отколку кога пишуваат, овозможувајќи им на идеите да течат послободно со софтверот за диктација.

Што можете да направите со користење на софтвер за диктација?

Софтверот за диктација е корисна алатка за различни луѓе, вклучувајќи поединци со визуелни оштетувања кои не можат да ја видат тастатурата и оние со физички попречености кои влијаат на употребата на рацете. Софтверот за диктација им користи на студентите со разликите во учењето кои се борат со пишување, професионалци кои земаат обемни белешки за своите клиенти и автори кои подготвуваат ракописи на книги.

Дрвени блокови со стрели, претставувајќи го донесувањето одлуки во софтверот за диктација.
Пронајдете го најдобриот бесплатен софтвер за диктација кој ги задоволува вашите потреби.

Како да го изберете најдобриот софтвер за слободна диктација?

За да го изберете најдобриот слободен софтвер за диктација, размислете за работите подолу.

 1. Дефинирајте ги вашите потреби и цели. Разбирањето на барањата од софтверот за диктација е клучно. Размислете за фактори како типот на документите кои треба да се диктираат, работниот тек и сите специфични карактеристики кои би можеле да бидат потребни.
 2. Размислете за компатибилност. Осигурајте се дека софтверот е компатибилен со оперативниот систем и другите алатки. Компатибилноста со различни уреди и платформи значително ја зајакнува вашата продуктивност.
 3. Проценете ја точноста и јазичниот поткрепа. Барајте софтвер кој нуди висока точност во препознавањето на гласот за минимизирање на корекциите и проверете дали поддржува повеќе јазици.
 4. Проценете прилагодливост и обука. Изберете софтвер кој учи од гласот и јазичните модели со текот на времето. Способноста да се прилагодат на стилот на говор и речникот во голема мера ја подобруваат ефикасноста.
 5. Проверете ја интеграцијата и компатибилноста. Истражувајте колку добро софтверот се интегрира со други апликации, како што се тексто-процесори, email клиенти или CRM системи. Бесцелната интеграција го рационализира работниот тек.
 6. Проценете го корисничкиот интерфејс и леснотијата на користење. Корисничкиот интерфејс е клучен за непречено искуство со диктација. Барајте интуитивни контроли и лесна навигација за да ја подобрите вашата продуктивност.
 7. Размислете за мобилноста и пристапноста. Одлжете се за софтвер кој нуди поддршка за мобилна апликација. Можностите за пристапност се исто така важни за корисниците со различни способности.
 8. Испитај ја приватноста и безбедноста. Осигурајте се дека софтверот има строги безбедносни мерки со чувствителни информации кои честопати се диктираат. Политиките за приватност и шириштето на податоците се критични аспекти кои треба да се разгледаат.
 9. Спореди ги трошоците и лиценцирањата. Бидете свесни за сите скриени трошоци или ограничувања во слободните верзии додека се фокусирате на слободните опции. Разберете ги условите за лиценцирање за да се осигурате дека ќе ги задоволат долгорочните потреби.
 10. Користете ги пробните периоди и повратните информации на корисниците. Искористете ги пробните периоди за да ги тестирате можностите на софтверот. Прочитајте ги рецензиите на корисниците за да ги оцените перформансите и задоволството во реалниот свет.
 11. Истражувајте ја поддршката и ажурирањето на клиентите. Доверливата поддршка на корисниците и регуларните ажурирања се од витално значење за долгорочна употребливост. Проверете ја фреквенцијата на новостите и достапноста на ресурсите за поддршка.
 12. Размисли за скалираноста. Изберете софтвер кој може да се распространи со барањата, кој вклучува ракување со поголеми обеми на диктација или посложени задачи.
 13. Провери ги опциите за засилување и извоз. Осигурајте се дека софтверот им овозможува на корисниците лесно да ги засилуваат и извезуваат вашите диктирани документи. Ова е клучно за безбедноста и флексибилноста на податоците во тоа како ги користите вашите документи.
 14. Бидете информирани за идните трендови. Внимавајте на новите трендови во технологијата за диктација, како AI напредок, за да се осигурате вашиот избран софтвер да остане релевантен и ефикасен.

Кој е најдобриот софтвер за бесплатна диктација за Mac корисници?

Најдобриот бесплатен софтвер за диктација за Mac корисници е Notta, бидејќи корисниците со Apple уреди не мора да инсталираат никаква апликација за користење на Notta. Notta е достапна како веб-страница на Safari и како iOS апликација. Најдобриот софтвер за диктација за Mac корисници мора да биде компатибилен со нивниот оперативен систем и потребите за диктација.

Кој е најдобриот софтвер за бесплатна диктација за Microsoft корисници?

Најдобриот бесплатен софтвер за диктација за Microsoft корисници е Microsoft Transcribe. Microsoft Transcript е еден од најдобрите софтвери за диктација за Microsoft корисници поради неограничените минути на диктација, функцијата за превртување и можноста да вметне цитати од завршениот транскриптор во било кои белешки направени на текстот.

Стилизирана илустрација на човек кој користи софтвер за диктација со бранова и различни медиумски икони.
Искористи ја моќта на говорот со напреден софтвер за диктација за транскрипција без напори од глас до текст.

Кој е најдобриот софтвер за слободна диктација за писателите?

Најдобриот бесплатен софтвер за диктација за писателите е Otter.AI. Otter.AI е разновидна и достапна како веб прелистувач, десктоп и мобилна апликација, овозможувајќи им на авторите да пишуваат од секаде. Вештачката интелигенција во Otter.AI гарантира 96% точност, учејќи како корисникот зборува со текот на времето со обука користејќи го нивниот глас и специфичен речник.

Резултатот е прилагодено искуство, за време на кое Otter.AI корисниците треба да очекуваат само да преземат минимално "чистење" на транскрипцијата во уредувањето.

Имајте предвид дека бесплатната претплата за Otter.AI ги ограничува корисниците до 300 минути транскрипција месечно, за 30 минутни парчиња, така што е најпогодна за пишување на текстови како што се линии и поглавја. Најдобриот софтвер за диктација за писателите им овозможува да овозможат мозочна бура, "да добијат зборови на хартија" и да ги нацртаат идеите, без да мора да се грижат за границите на диктацијата или точноста на транскриптите.

Кој е најдобриот софтвер за бесплатна диктација за адвокати?

Најдобриот бесплатен софтвер за диктација на адвокатите е FireFlies поради безбедносните и приватните услуги. Најдобриот софтвер за диктација на адвокатите ги посетува доверливите информации за клиентите, случаите и пресудите кои ги снимаат. FireFlies обезбедува енкрипција од крај до крај, која ги сокрива деталите. FireFlies се придржува до највисоките безбедносни стандарди.

Која е разликата помеѓу Диктацијата и Транскрипцијата?

Примарната разлика помеѓу диктацијата и транскрипцијата е тоа што првичната првично се однесувала на дејството на говорникот, додека вториот првично се однесувал на дејството на писателот. T рангирањето е процес на претворање на говорот во текст, додека диктацијата е дејство на зборување со личност или уред одговорен за снимање на говорот.

Често поставувани прашања

Софтверот за диктација е особено корисен за поединци со хендикеп бидејќи нуди алтернатива на традиционалното пишување. За оние со визуелни оштетувања, физички попречености или разлики во учењето кои влијаат на способноста за пишување, софтверот за диктација овозможува полесно и подостапно користење на компјутерот, овозможувајќи им да комуницираат и создаваат документи независно.

Windows Препознавање на говор не е компатибилен со верзиите на Windows пред Windows 10. Тој е специјално дизајниран за Windows 10 и повисоки верзии, прилагодувајќи ги напредните карактеристики и технологии достапни во овие понови оперативни системи.

Софтверот за диктација значително ја зголемува брзината на пишување бидејќи зборувањето е генерално побрзо од пишувањето. Ова им овозможува на корисниците брзо и ефикасно да ги фатат своите мисли. Исто така, ја зголемува продуктивноста овозможувајќи мултитаскинг; корисниците можат да диктираат додека се занимаваат со други активности, намалувајќи го времето поминато за рачно пишување.

Бесплатниот софтвер за диктација често доаѓа со ограничувања како што се намалени карактеристики, пониски нивоа на точност, ограничена јазична поддршка и ограничувања на должината или бројот на транскрипции месечно. Платените верзии обично нудат поголема точност, напредни карактеристики како изборен речник и интегративни опции и подобра поддршка за различни јазици и дијалекти.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст