Како да диктирате во Mac?

Работен простор со лаптоп кој прикажува аудио бранови форми, што сугерира гласовни задачи.
Откријте ја погодноста на слободните раце на macOS со користење на диктација

Transkriptor 2022-11-21

Што е диктирање на Mac?

Со функцијата за диктирање, можно е да го претворите секој збор што ќе го изговорите во текст на Mac, iPhone и iPad.

Како да овозможите диктат на Mac

Пред да ја користите функцијата за диктирање на вашиот Mac, прво мора да овозможите команди за препознавање говор/диктат на глас. Ве молиме следете ги чекорите подолу за да го постигнете ова:

 1. Ажурирајте го iOS на вашиот уред. На вашиот Mac, изберете го менито на Apple, внесете информации за iCloud, а потоа отворете System Preferences.
 2. Изберете ја тастатурата во страничната лента. (Можеби ќе треба да скролувате подолу.)
 3. Одете надесно и изберете Диктат , па вклучете го. Кликнете Овозможи подобрено диктирање (достапно само за оние со OS X Mavericks v10.9 или понова верзија) ако се прикаже известување.
 4. За да диктирате на друг јазик, изберете јазик и дијалект од скокачкото мени Јазик.

Како да додадете ненаведен јазик на Mac:

Изберете Приспособи или Додај јазик , па додајте ги јазиците што сакате да ги користите.

Како да отстраните јазик на Mac:

Кликнете на скокачкото мени Јазик, изберете Приспособи , потоа отселектирајте го јазикот што не сакате да го користите.

MacBook

Како да диктирате текст на Mac

Можно е да користите диктат на вашиот Mac на следниве начини:

 1. Во апликација на вашиот Mac, поставете ја точката за вметнување каде што сакате да се појави диктираниот текст.
 2. Ако е достапно во редот на функциските копчиња, притиснете го копчето Микрофон , користете ја кратенката на тастатурата за диктирање или одете во Уреди> Започнете со диктат .
 3. Диктирајте го вашиот текст кога прозорецот за повратни информации ќе прикаже икона за микрофон со променлив индикатор за јачина или кога ќе го слушнете тонот што покажува дека вашиот Mac е подготвен за диктирање.
 4. Направете нешто од следново за да вметнете интерпункциски знак или да извршите едноставни задачи за форматирање:
  • Кажете го името на интерпункцискиот знак, како што се „извичник“, „прашалник“ и „запирка“.
  • Кажете „нова линија“ (што е еквивалентно на притискање на копчето Враќање еднаш) или „нов параграф“ (што е еквивалентно на притискање на копчето Враќање двапати). Новата линија или новиот пасус се појавува кога ќе завршите со диктирање.
 5. Ако поставите Диктат за повеќе од еден јазик и сакате да се префрлате како што диктирате, кликнете на јазикот во прозорецот за повратни информации, а потоа изберете го јазикот што сакате да го користите.
 6. Видете Како да вклучите диктат за информации за тоа како да поставите диктат за повеќе од еден јазик.
 7. Кога ќе завршите, притиснете ја кратенката на тастатурата за диктирање или копчето Враќање или кликнете на копчето Готово во прозорецот за повратни информации. Вашите зборови ќе се појават во полето за текст.
 8. Текстот што не е јасен е означен со сино. Можете да кликнете на текстот и да изберете друга опција ако текстот е погрешен. Можете исто така да го напишете точниот текст или да го кажете гласно.

Како да поставите кратенка на тастатура за диктирање

Можете да изберете одредена кратенка на тастатура за говор во текст или да направите своја.

 • На вашиот Mac, изберете го менито на Apple, потоа Системски поставки
 • Потоа кликнете Тастатура во страничната лента. (Можеби ќе треба да скролувате надолу.)
 • Одете во картичката Диктат на десната страна, кликнете на опаѓачкото мени до Кратенка , а потоа изберете кратенка за да започнете Диктат.
 • Изберете Прилагоди , потоа притиснете ги копчињата што сакате да ги користите за да направите кратенка што не е на списокот. На пример, можете да притиснете Опција Z.

Како да го смените микрофонот што се користи за диктирање на Mac

Во поставките за тастатура, изворот на микрофонот ви кажува кој уред го користи вашиот Mac за да слуша гласовно диктирање.

 1. На вашиот Mac, изберете го менито на Apple, потоа Системски поставки
 2. Потоа кликнете Тастатура во страничната лента. (Можеби ќе треба да скролувате надолу.)
 3. Одете во Диктат на десната страна, кликнете на менито што се појавува веднаш до „Извор на микрофон“, а потоа изберете го микрофонот што сакате да го користите за диктат.
 4. Ако изберете Автоматски , вашиот Mac ќе го слуша уредот што најверојатно ќе го користите за Диктирање.

Како да користите диктат за додавање емотикони во текст на Mac

Ако сакате да диктирате емотикони во вашиот текст, можете да ги направите следните чекори по редослед:

 1. Отворете Messages или која било друга апликација што ви овозможува да пишувате текст.
 2. Допрете ја иконата што изгледа како микрофон на вашата тастатура.
 3. Кажете го името на емотиконите и зборот „емоџи“. На пр., „Емотикони за мачка“ или „емоџи со среќно лице“.
 4. Можете да го побарате името на емоџито што сакате да го користите на веб-локација ако не го знаете.
 5. Допрете ја иконата Диктат уште еднаш за да ја исклучите.

Најчесто поставувани прашања

На вашиот Mac, одете во менито на Apple и кликнете Системски поставки. Потоа, во страничната лента, кликнете на Тастатура . (Можеби ќе треба да скролувате.) Одете надесно и пронајдете Диктат . Потоа исклучете го.

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст