Како да конвертирате видео во текст со Google

Google фокусиран работен простор со лаптоп кој покажува док, паметен телефон со лого, микрофон на тачпад и тетратка-пенкало.
Користете ги напредните алатки на Google за безнапорно претворање на видео содржините во текстуален формат

Transkriptor 2022-08-04

Зошто треба да го претворите вашето видео во текст со Google?

 • Претворањето видео во текст со Google е економичен и лесен начин брзо да добиете транскрипција за вашето видео.
 • Претворањето на вашите медиуми за да допрат до различна публика може сериозно да влијае на растот на вашето видео.
 • Разновидноста ги зголемува шансите повеќе луѓе да ја откријат вашата содржина.

Без разлика на вашата причина, конвертирањето на вашето видео во текст може да биде одличен начин да го проширите досегот на вашето видео и да му дозволите да се користи во сите форми на медиуми.

Прочитајте ја оваа статија подолу за да научите како да го претворите вашето видео во текст со Google на два начина!

Кои се начини да се конвертира видео во текст со помош на Google?

Google има два бесплатни начини да го препише вашето видео во текст. Убедени сте дека конвертирањето на вашето видео во текст е остварлива опција за вас користејќи ги функциите за транскрипција на Google. Подолу се дадени неколку чекори кои ќе ви помогнат лесно да го поминете процесот.

1. Што е гласовно пишување на Google Docs ?

Корисничката алатка на Google е погодна за употреба во текот на

 • Видео конференции
 • Видео повици во живо
 • Состаноци
 • Предавања

За креирање може да се користи „Гласовно пишување на Google“.

 • Објави на блогови
 • Статии
 • Транскрипции
 • Титли
 • Објави на социјалните мрежи

Технологијата за гласовно пишување зема аудио од вашето видео за да ги транскрибира вашите зборови и фрази во реално време.

Алатка за претворање на видео во текст со Google

Кои се придобивките од пишувањето на Google Voice?

 • Бесплатно
 • Лесен за користење
 • Не е потребно преземање софтвер
 • Може да се сподели меѓу неколку корисници
 • Достапно на 40 јазици
 • Може да емитува датотеки во Microsoft Word (.docx), OpenDocument Format (.odt), Rich Text Format (.rtf), PDF Document (.pdf), обичен текст (.txt), веб-страница (.html, zipped) и Публикација EPUB (.epub).

Како да го користите гласовното пишување на Google

 1. Најавете се на вашата сметка на Google за да креирате документ на Google Docs.
 2. Одете до горното мени за да пристапите до „Алатки“
 3. Кликнете на „Гласовно пишување“
 4. Изберете го претпочитаниот јазик
 5. И изберете „кликнете за да зборувате“ на иконата за црна микрофон за да започнете со вашата транскрипција!
 6. За да ја запрете транскрипцијата, кликнете на црвената икона за микрофон.
 7. Направете уредувања и промени по потреба

Кои се недостатоците на пишувањето на Google Voice?:

 • Ако ги смените картичките по започнувањето на транскрипцијата, таа ќе престане да се препишува. Затоа, ако направите грешка кога се занимавате со видеа или снимки во живо, нема да можете да се вратите назад и повторно да препишете.
 • Гласовното пишување на Google дава мала точност кога аудиоснимката има шум во заднина.
 • Гласовното пишување на Google нема да ги коригира граматичките грешки

2: Што е Google Live Transcrib ?

Друга фантастична опција за вашата транскрипција на брз и лесен начин е опцијата за транскрипција во живо на Google. Оваа опција е совршена за во движење, бидејќи е апликација Andriod за да можете да препишувате видео во живо во текст.

Кои се придобивките од Google Live Transcrib?

 • Бесплатно
 • Лесен за користење
 • Совршено за во движење
 • Може да се користи офлајн

Транскрипција во живо на Google е супер едноставна и лесна за транскрипција на вашите видеа! За да научите како да го користите, следете ги чекорите подолу.

Како да користите Google Live Transcrib:

 1. Инсталирајте ја апликацијата Google Live Transcrib & Sound Notification на Google Play
 2. Отворете ја апликацијата
 3. Снимајте го видео звукот во близина на микрофонот на апликацијата
 4. Прочитајте ја транскрипцијата и направете измени по потреба

Тоа е тоа! Апликацијата „Транскрипција во живо“ на Google може да држи текстови од снимки до три дена. За дополнително да го зачувате текстот, копирајте ја и залепете ја транскрипцијата во Google Docs или кој било друг документ и зачувајте ја оттаму.

Кои се недостатоците на Google Live Transcrib?:

 • Достапно само на Android
 • Може да складира транскрипции само 3 дена
 • Има достапни 8 јазици

Сега сте подготвени да конвертирате видео во текст користејќи ги функциите за пишување глас и Транскрипција во живо на Google. Иако понекогаш вреди да се инвестира во услуги за транскрипција кои можеби можат да понудат повеќе функции, Google веќе нуди две лесни за употреба и бесплатни опции за видео во текст за да ги користите. Ако сакате поголема точност во транскрипцијата, можеби ќе сакате да ги проверите услугите за платени транскрипции како Transkriptor.com . Во спротивно, искористете ги бесплатните и основни опции достапни преку Google!

Најчесто поставувани прашања за претворање видео во текст со помош на Google

Дали Google транскрипција е бесплатен?

Да, Google Docs Voice Transcrib е бесплатен и лесен за користење, но нема прецизност.


google search engine

Сподели пост

Говор на текст

img

Transkriptor

Конвертирајте ги вашите аудио и видео фајлови во текст